passaty pomidorowej sól, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili olej rzepakowy Gołąbki: Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, sól, pieprz, paprykę, oregano, bazylię, mąkę migdałową. Całość dobrze wyrabiam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania i studzę. Ryż dodaję do mięsa i mieszam. Formuję nieduże podłużne
wesoła kuchniapozostałości po rosole, prosty i smaczny. My zawsze potrawkę wchłaniamy z ryżem i burakami. Tola też trochę podziubała, aczkolwiek nie zmuszam jej jakoś szczególnie do jedzenia mięsa :). Składniki: 1 duża ugotowana ćwiartka z kurczaka 200 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)śmietany 12% szczypta cukru pół pęczka koperku sól pieprz (przepis na 4 porcje) Ćwiartki obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem, gotujemy do miękkości warzyw (około 5 minut). Pod koniec dodajemy mięso, sok z cytryny
KardamonovyKochani dziś pyszne pulpeciki z makaronem i sosem koperkowym. Dzieci bardzo chciały, bo uwielbiają. Danie robi się szybciutko, jest bardzo proste, więc zachęcam do wykonania. Do pulpecików ja użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, ale na pewno też super sprawdzi się inne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki wody(...)jajko sól pieprz Sos: 300 ml bulionu 200 ml śmietanki 30% 1 pęczek koperku 1 kopiata łyżka mąki sól pieprz Dodatkowo: makaron u mnie kokardki 1. Do miski dajemy mięso, wbijamy jajko, dodajemy resztę składników. Mieszamy, formujemy małe pulpeciki i smażymy na oleju z każdej strony. Gotujemy makaron. 2. W kubku mieszamy bulion ze śmietanką i łyżką mąki i wlewamy
kruche babeczkiłyżeczka nasion, mielonej kolendry 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka soli 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia woda mineralna, mocno gazowana olej do smażenia Mięso rozbij tłuczkiem na niezbyt cienkie plastry. Każdy obtocz mąką. Do miski włóż wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj, dolewając tyle wody gazowanej żeby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe(...)Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zanurzaj w cieście mięso i wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż do czasu aż ciasto porządnie się zrumieni z obu stron kotletów. Wyłóż na chwilę na drewnianą deskę do krojenia i pozwól, żeby mięso odpoczęło minutkę. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Kotlety są niezwykle soczyste i chrupiące Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyktóry jest na zdjęciu to mój egzemplarz. Od pozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość. A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie, że dni tygodnia(...)Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika na ok. 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia Smacznego! Mięso: 500 g pręgi wołowej (mielonej) 3 łyżeczki musztardy sól, pieprz 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Mięso mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i smażymy po kilka
bistro mamaMarchewkę z groszkiem zna chyba każdy – w naszym kraju to klasyk Smaczna i zdrowa – zwykle bywa podawana jako dodatek do mięs, ryb i dań obiadowych. Wiem, że niektórzy zaprawiają marchewkę zasmażką. Ja jednak zwykle zagęszczam wodą wymieszaną z mąką pszenną według przepisu poniżej. A jeśli na obiedzie spodziewam się osoby z alergią pokarmową na gluten, zamieniam mąkę pszenną(...)świeżego groszku, ugotuj go razem z marchewką. Danie nadaje się do mrożenia. Na obiad polecam… Rybę w kukurydzianej panierce Zapiekankę z cukinią Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Ziemniaki faszerowane mięsem
Kulinarne S.O.S.Marchewkę z groszkiem zna chyba każdy – w naszym kraju to klasyk Smaczna i zdrowa – zwykle bywa podawana jako dodatek do mięs, ryb i dań obiadowych. Wiem, że niektórzy zaprawiają marchewkę zasmażką. Ja jednak zwykle zagęszczam wodą wymieszaną z mąką pszenną według przepisu poniżej. A jeśli na obiedzie spodziewam się osoby z alergią pokarmową na gluten, zamieniam mąkę pszenną(...)świeżego groszku, ugotuj go razem z marchewką. Danie nadaje się do mrożenia. Na obiad polecam… Rybę w kukurydzianej panierce Zapiekankę z cukinią Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Ziemniaki faszerowane mięsem
Kulinarny S.O.S.wołowe. Obiad w 15 minut. Polecam Wam Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami / 1 porcja Składniki: 200 g mielonego mięsa wołowego 2 garście jarmużu 1 garść czarnych, wydrylowanych oliwek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku, wyrabiamy. Z mięsa formujemy
Moja smaczna kuchniasłodkiego sou chilli 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól i chilli do smaku Filety pokrój w kształt, który najbardziej przypomina frytki. Nie jest to trudne, ale i niezbyt łatwe, wiadomo mięso to nie sztywny ziemniak, mi wyszło średnio Przełóż do miski, dodaj sos chilli, granulowany czosnek sól do smaku i tyle mielonego chilli ile lubisz. Jajko roztrzep widelcem, żeby białko połączyło(...)się z żółtkiem. Wlej do miski mięsem i dokładnie wszystko wymieszaj, tak żeby każdy kawałek był pokryty. W drugiej misce połącz ze sobą cebulkę i panierkę, wymieszaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W międzyczasie rozgrzej olej na patelni, musi go być dość dużo, żeby frytki tonęły do połowy. Mięso przełóż do panierki, wymieszaj żeby każdy kawałek pokrył się nią. Ostrożnie układaj
Ogrodnik w podróżyPolędwiczki wieprzowe w boczku, glazurowane chutney’em figowym i musztardą francuską to moja propozycja na niedzielny obiad. Uwielbiam mięso na słodko, to już chyba wiecie. Delikatna polędwiczka, dzięki plastrom boczku jest bardzo soczysta. W połączeniu z papryką wędzoną ma fajny, lekko podwędzany smak. Glazura figowo – musztardowa nadaje pięknego połysku i wyrafinowanego smaku. Niewielki wysiłek odpłaci Wam pysznymi smakami(...)czerwona cebula korzeń pietruszki sól, pieprz, olej, ulubione zioła W miseczce wymieszać cukier brązowy, sól, paprykę wędzoną i pieprz. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw. Mięso dokładnie owinąć plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami. Warzywa obrać, pokroić w kawałki, doprawić przyprawami, dolać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika
Pieguskowa Kuchnia