mięso - 63110 przepisów (strona:788/4208)

Kotlety Mielone z Groszkiem Zielonym 94

odejść od tradycyjnych dań, spróbować coś urozmaicać, próbować nowych smaków... Dlatego dziś na obiad polecają się kotlety mielone z groszkiem zielonym, proste ale i bardzo smaczne danie. SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 jajka 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do dań z fasoli 1 puszka groszku zielonego (160g) 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki bułki(...)tartej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso, dodajemy jajka, musztardę, drobno posiekany czosnek, groszek, przyprawy i bułkę tartą, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Całość dokładnie wyrabiamy. 2. Z mięsa kształtujemy małe kotlety mielone, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor

Dziś Ja gotuje
Domowy burger z kurczakiem pieczonym – przepis 143

waste, kiedy zostają nam resztki pieczonego kurczaka. Nieważne czy pieczecie kurczaka w porcjach czy w całości, czy będzie to filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić lub pokroić w kawałki. Ostatnio polubiliśmy robić rodzinnie domowe burgery . Piekę lub kupuję bułki, część zjadamy a część trafia do zamrażarki i czeka na dzień(...)kurczakiem: 4 bułki kawałki kurczaka pieczonego – nieważne czy pieczecie kurczaka w porcjach czy w całości, czy będzie to filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić lub pokroić w kawałki. ogórek korniszony 2 pomidory listki sałat np rukoli majonez ketchup Jak zrobić burger z kurczakiem pieczonym: Najpierw mięso kurczaka podgrzewamy

Dorota Smakuje
Szybka zapiekanka 199

przygotowania potrzebujemy: Spód Mięso wp/woł- 400g Cebula- 57g Marchew- 25g Koncentrat- 15g Sos worceshire- 15g Czosnek-2g Gram masala- 2g sól i piperz Góra Kalafior- 450g Masło- 15g Żółtka- x2 Ser cheddar- 70g Sól i pieprz Mięso mielimy i dodajemy na patelnię. Smażymy do zmiany koloru i dodajemy resztę składników- cebulę i marchew kroimy według własnych preferencji. Dusimy(...)zagęszczenia mieszanki. Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Kalafior gotujemy do mocnej miękkości- odkładamy aby bardzo dobrze odparował. Kalafior oraz resztę dodatków umieszczamy w mikserze i mielimy na gładką masę. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i na wierzch nakładamy puree z kalafiora. Zapiekamy do ze złocenia się kalafiora. Smacznego. Makro w 100g 134 kcl B- 10g T-9g W-2g Makro

serzmiesem
Pałki kurczaka z bobem, karczochami i zielonym groszkiem 155

łyżki oleju -liść laurowy -sól, pieprz -opcjonalnie: listki świeżej mięty do podania Przygotowanie Pałki kurczaka umyć i posypać solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Mięso obsmażyć przez około 10 minut. Zdjąć z patelni. Cabulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na tym samym oleju, na którym smażony był kurczak. Dodać bób, karczochy i groszek. Podsmażyć razem kilka(...)minut. Dodać podsmażone mięso i liść laurowy. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 30-40 minut aż mięso dojrzie w środku. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 130

Składniki: Młoda kapusta 1,5 kg Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka) Ryż 200 g Cebula Olej 4 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście. Po sparzeniu(...)wszystkich liści odcinamy zgrubienia z liści. Surowe mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy podsmażoną cebulę wraz z olejem. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej. Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały

Kulinarne przygody
Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych 100

Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych to pyszne urozmaicenie tradycyjnych mielonych, które znają wszyscy. Mięso z indyka jest zdrowsze i lżejsze od wieprzowego, a płatki owsiane nadały kotletom smaku i przyjemnej chrupkości z zewnątrz. Tym razem kotlety przygotowałam na ostro , więc jeśli lubicie takie smaki to polecam.  W wersji łagodniejszej po prostu dodajcie mniej koncentratu chilli(...)Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych - składniki:   (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone) 1 sucha bułka namoczona w mleku    1 jajko 1 cebula   3 ząbki czosnku  1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)   koncentrat chilli (do smaku) sól, pieprz Ponadto: płatki owsiane

Di gotuje
Kurczak z ryżem, selerem i pieczarkami 107

oleju 2 łyżeczki soli (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera) 2 łyżeczki pieprzu (1 do kurczaka, 1 do pieczarek, ryżu i selera) 2 łyżeczki czerwonej papryki Mięso myjemy, polewamy olejem, posypujemy przyprawami: 2 łyżeczkami papryki, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakiś czas. Im wcześniej zamarynujemy, tym lepiej kurczak przejdzie(...)przyprawami. Podpowiedź: mięso w chwili włożenia do piekarnika powinno mieć temperaturę pokojową, wtedy będzie najsmaczniejsze. Kroimy w plastry pieczarki oraz selera. Jedno i drugie oczywiście wcześniej myjemy (pieczarki możemy obrać). W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ryż, pieczarki i nać selera, całość doprawiamy (po około 1 łyżeczce soli i pieprzu). Na to wszystko układamy kurczaka. Do naczynia (możliwie najbliżej ścianki, żeby

Proste-przepisy.pl
Lekkie kotlety drobiowe z kalafiorem 134

Kotlety drobiowe z kalafiorem to świetny pomysł na zdrowy obiad! Dzięki dodatku kalafiora kotlety nie są takie suche, co często zdarza się przy wykorzystaniu mięsa drobiowego. Kotlety drobiowe z kalafiorem można usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej bez tłuszczu. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie, np. cukrzycowej. Składniki /ok. 17 szt/: 400 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażyć z cebulą i wlać 50 ml wody – razem poddusić cebulę z kalafiorem do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko, dodać ostudzone warzywa i wymieszać. Doprawić do smaku, dodać posiekany koperek i połączyć do uzyskania jednolitej masy. Uformować kotlety, smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwyklej

Pasja Smaku
MIELONE ZAWIJASY A'LA ZRAZY 190

klasycznych mielonych. Wcześniej robiłam już takie mielone  z białymi kiełbaskami w środku , a tym razem nafaszerowałam je podobnie jak zrazy: boczkiem, ogórkami i cebulką. Wyszło pysznie!  Składniki : mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 2-3 ogórki kiszone kilka plasterków chudego boczku  2 cebule 1 jajko sól pieprz majeranek kilka łyżek bułki tartej olej Wykonanie: Zmielone mięso(...)pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić.  Łyżką nakładać na dłoń , na  masę nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w bułce tartej.  Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor.  Możemy również podlać

Walijskie Pichcenie
Roladki wołowe w sosie chrzanowo-śmietanowym z przepisu taty 137

słupki, paprykę konserwową oraz ser kroimy w paski o szerokości ok 1 cm, masło kroimy w paski o szerokości ok 0,5 cm, kotlety wołowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa aż będą cienkie. Każdy kotlet posypujemy solą i pieprzem , kładziemy po łyżeczce musztardy i rozsmarowujemy. Na środku układamy pokrojone w słupki ogórki, paprykę, ser, masło oraz duszoną cebulkę, tak przygotowany kotlet(...)zwijamy ( najpierw boki a później góra i dół). By mięso przy zwijaniu nie porwało się, od deski podważamy je nożem. Tak uformowane roladki związujemy nitką w 2-3 miejscach aby podczas smażenia i duszenia się nie rozpadły, na patelnie lub do metalowej brytfanny wlewamy olej, na rozgrzany olej kładziemy roladki i obsmażamy je na rumiano ze wszystkich stron, po obsmażeniu

Blog kulinarny S9.PL
Kurczak w śmietanowym sosie ze szparagami, podany z makaronem. 147

zielonych szparagów 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki 3/4 szklanki rosołu lub wody Przygotowanie; Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na pół, wzdłuż, lub na kilka mniejszych ( według własnych upodobań) Każdy kawałek rozbijamy delikatnie młotkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem a następnie obtaczam w mące. Na patelni(...)końcówki, delikatnie obieramy (strugamy nożem) końcówki. Kroimy w plasterki, wierzchołki zostawiamy w całości. Na patelnie dodajemy masło i wrzucamy szparagi .Dolewamy rosół lub wodę Dusimy około 3 minut. Dokładamy mięso a następnie wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Gotujemy kilka minut aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
KOTLETY BURACZANE 154

skórce a nie gotować godzinami, gdzie wtedy nie ma już  w nich nic wartościowego. Kotlety moje powstały z ogromnej ochoty na mielone, ja już kilka lat nie jem mięsa więc musiałam sobie zrobić substytuta. Po mięso już raczej nie sięgnę, więc to raczej nie była potrzeba mięsa, tylko po prostu zamarzył mi się obiad taki jak w domu jadałam

pieprzny smaczek
Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą 118

przejmuj się zrób bez też będzie pysznie :) ) ząbek czosnku 1/2 kieliszka białego wina 1 łyżka oleju rzepakowego czarny pieprz   Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej. Wersja z mięsem : mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię smażymy aż się zarumieni, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Potem robimy jak poniżej ;) Wersja bez mięsa : wrzucamy gnocchi i je podsmażamy, po chwili

Kuchnia na wzgórzu
Gulaszowy kociołek z białą kapustą 127

główki kapusty białej (młodej kapusty dodajemy trochę więcej) 250 gramów cebuli Łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej Pół łyżeczki kminku duży ząbek czosnku Sól i pieprz opcjonalnie wegeta Mięso kroimy na ok. 2 centymetrową kostkę oprószamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką Wkładamy do rondla na rozgrzany mocno olej smażymy chwilę. Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy pokrojoną w dużą(...)kostkę cebulę, dalej krótko smażymy następnie podlewamy około szklanką wody,. Dusimy pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniamy płyn). Pod koniec duszenia mięsa dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz białą kapustę i czosnek Całość dalej dusimy pod przykryciem aż ziemniaki i kapusta zmiękną. Na koniec doprawiamy przecierem pomidorowym mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Smacznego

Andzia Pichci
Sos z fetą (dip) 107

Gęsty jogurtowy sosik podawany na zimno. Fajnie się sprawdzi jako dodatek do krakersów… do przekąsek… do frytek… do mięsa z grilla. Można nim polać również gotowane lub pieczone warzywa np. kalafior, brokuł, cukinię.   Sos polecam do… ** Paluszków serowych z ciasta francuskiego ** Cukinii faszerowanej mięsem ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Szaszłyków drobiowych z ananasem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarny S.O.S.