mięso - 63110 przepisów (strona:781/4208)

Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 231

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z kośćmi lub bez) powinny być mocno związane. Niektóre modele grilli firmy Broil King są wyposażone w tylni palnik rożna. Jest to najwydajniejsza metoda grillowania pieczeni i drobiu na rożnie. Jako, że ogień umieszczony jest(...)mięsem nie ma zagrożenia zapaleniami. Włoski kurczak z rożna Składniki: 2 całe kurczaki około 1,5 kg każdy do przyprawy: ½ szklanki masła niesolonego (w temp. pokojowej) ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki; oregano drobno posiekanego skórka i sok z jednej małej cytryny 5-6 liści bazylii; drobno posiekanych 2 łyżeczki świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka stołowa białego wina

naRuszcie
BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI MIELONE 144

Mielone niekoniecznie muszą być nudne. Zamiast smażenia upieczmy je w piekarniku, będą delikatniejsze, nadziejmy pysznym fetą...zyskają zupełnie nowego smaku Składniki:  60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę(...)tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie mieszemy, wyrabiamy. Nabieramy trochę mięsa na dłoń , spłaszczamy, nakładamy kostkę sera feta, formujemy kulę, tak postępujemy z każdą porcją mięsa. Gotowe pulpety każdy nadziewamy na zmoczone patyczki szaszłykowe, układamy na ruszcie w piekarniku, zapiekamy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
GALARETKA DROBIOWA 296

Ciekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie. Składniki: 3 udka kurze 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka selera kawałek 1 cebula sól morska  z pieprzem młynek Kamis 3 litry wody 3 łyżki agaru ze sklepu Skworcu.pl 2 liście laurowe(...)ziela angielskie Składniki: Udka myjemy,wrzucamy do wody, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, cebulę.Wrzucamy ziele angielskie, i listki laurowe.Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy do miękkosci mięsa. Wyjmujemy mięso, studzimy. Z rosołu wyciągamy marchew, resztę przecedzamy. Rozpuszczamy żelatynę w pól szklanki wywaru, dodajemy do rosołu, gotujemy przez ok 15 minut.. Marchew kroimy w  krążki, układamy na dnie

Z Majeczką w kuchni
ROLADA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 284

Jesli macie ochotę na coś pysznego na kanapki,a znudziły się Wam tradycyjnie pieczone mięsa, polecam te roladę. Smakuje wybornie Składniki: 1 kurczak ok 1,2 pierś kurczaka ok 40 dag 1/2 kg pieczarek sól pieprz żelatyna- kilka łyżek Wykonanie: Z kurczaka luzujemy kości. Rozkładamy. Mięso obsypujemy solą, pieprzem oraz żelatyną. Pierś z kurczaka kroimyw drobną kostkę, pieczarki kroimy(...)plastry obsmażamy na oleju, odsączamy, laczymy z piersią kurczaka. Wykładamy na rozłożonego mięso. Składamy w kształt przed zluzowaniem kości, zszywamy.Nakuwamy całe mięso , pieczemy ok godziny. Gorącego kurczaka przyciskamy od góry czymś ciężkim, studzimy

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA 226

Sposób przygotowania: W garnku gotujemy do miękkości udka z kurczaka z 3 liśćmi laurowymi, 3 kulkami owoców jałowca oraz 4 kulkami zioła angielskiego. Ugotowane udka odstawiamy do wystygnięcia, obieramy mięso i mielimy w maszynce do mielenie mięsa. Bułkę namaczamy i również mielimy razem z mięsem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę - dodajemy do mięsa. Doprawiamy czosnkiem, majerankiem, dodajemy jajko

Mentor Smaku
Piersi w sosie curry 193

ząbek czosnku i gdy sosik gęstnieje , podlewamy wodą. Po 10 minutach wyłączamy ogień i przelewamy do miseczki, zbierając sos z patelni dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy. Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu. Delikatnie rozmasowujemy przyprawy(...)mięsie. Możesz użyć dowolnych przypraw. Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu. Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie łyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa. Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą Smażymy drugą stronę kolejne 4-5 minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest

Pasje Jolki
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 196

myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych skrawków nie wyrzucamy . Kroimy na 1 cm plastry, po czym każdy osobno klepiemy tłuczkiem do mięsa na 0,5 cm grubość.  Aby nie pryskało mięso po kuchni, nakryj je kawałkiem folii spożywczej. NA SIEDEM ROLADEK: Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj(...)sztabki. Nie muszą być idealne.  Na rozbitym kotlecie  rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik. Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką. DALSZE OSIEM ROLADEK smarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki i marchewki oraz szynkę parmeńską i zwijamy jak wyżej

Pasje Jolki
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 178

jestem z tych co lubią zupę na rosole, czy wywarze z warzyw lub warzyw i mięsa. Mam wrażenie, że taka zupa jest dużo smaczniejsza.  Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam. - dwie średnie marchewki - jedna średnia lub dwie małe pietruszki - połowę pora - połowę małego selera - jedna cebula - 2-3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego - sól,pieprz - jedno udko od kurczaka - kawałek kości wieprzowej na zupę. Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób. Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5-2 godzin. Na początku pojawi się piana, można ją zebrać łyżką cedzakową i wyrzucić, wywar będzie

Pasje Jolki
S... Spaghetti bolognese 236

szans kupić czegoś na poniedziałkowy obiad. Są jednak w kuchni rzeczy, które są niezbędne i znajdują się u nas przez cały rok. Makaron, pomidory w puszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti ? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej! Składniki (2 porcje) 1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 1 puszka pomidorów 1 duża(...)cebula 1 ząbek czosnku 250g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwek parmezan do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie: Sos: W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli.  Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na średnim ogniu przez

Kitchens Alphabet
Krupnik na skrzydle 179

pietruszki 100 ml śmietana 18% Wykonanie: Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa i gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza(...)już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 175

parabolicznego, 200 g ciemnego), - 1-1,5 kg cebuli, - pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy 2, - 2 główki kapusty, WYKONANIE 1. Mięso gotujemy w szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara. 2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście. 3. Drobno kroimy cebulę(...)obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku. 4. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Następnie kroimy - warzywa drobniej niż mięso. 5. Odmierzamy 6 szklanek wywaru i gotujemy na nim ryż. W pierwszej kolejności wrzucamy ryż ciemny. Po 10 minutach wrzucamy ryż paraboliczny

Wypisz Wymaluj
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 193

Składniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,3 filety z kurczaka,400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,125 g mozzarelli,3 garście rukoli,1/2 cytryny,15 g startego sera żółtego,60 ml oleju rzepakowego,10 szt. groszku cukrowego,4 łyżki orzeszków piniowych,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaki,papryczka chili w płatkach  świeżo mielona do smaku(...)Przygotowanie:(3 rolady)Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy.Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej(mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie).Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli. Na środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera

Moniki Smakołyki
Domowa wędzona kiełbasa 202

jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie mielimy w młynku albo moździerzu i dodajemy z solą do mięsa. Mięso dobrze wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy ok 0,5 szklanki zimnej wody.Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski(...)Zawieszamy na kij i zostawiamy na 14 h aby przeszła smakiem i nabrała kolor.   Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre: z jednej kiełbaski wyciągamy farsz i formujemy kotlecik- smażymy. Jeżeli smak spełnia nasze oczekiwania dajemy kiełbasę do wędzenia :) Wędzimy na ciepło ok 5 h.Smacznego

Niezły Młynek
POLICZKI WOŁOWE Z BOROWIKAMI 252

czerwonego winaWykonanie:Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięsko posypane sproszkowanym czosnkiem i tymiankiem. Jeśli włożymy jednocześnie zbyt dużą ilość mięsa- temperatura smażenia spadnie i mięsko nie odsmaży się tylko zacznie się gotować. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na powstałym sosiku, podsmażamy cebulę, którą przekładamy wraz(...)sosem do naszego mięsa. Następnie wlewamy pół szklanki wina, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie,grzybki (jeśli używamy suszonych, to uprzednio namoczone) doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok 3h - do miękkości mięsa- uzupełniając odparowany płyn bulionem wołowym

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 186

czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną i zalewamy tłuszczem od smażenia mięsa i cebuli. Kapustę na wierzchu odrobinę solimy i pieprzymy.Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)180st na ok 1.5h.Można już po godzinie wyjąć naczynie i sprawdzić czy mięso jest miękkie. Ja piekłam prawie 1.5h.Zjadać z chlebkiem lub innym dodatkiem

Walijskie Pichcenie