łyżki kuminu. Składniki albo miksujemy albo kroimy w drobną kostkę. Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno. Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie. Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego. Obsmażamy mięso i wrzucamy(...)skrojoną świeżą kolendrę (pęczek). Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną wodą. Uwaga nigdy nie dodajemy zimnej wody - potrawa straci smak. Gotujemy przez 30- 40 minut, dla kuchenek indukcyjnych poziom 7/8. Ważne jest aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. Następnie bierzemy 2 laski kiełbasy (do smażenia
Smaki Brazyliibułka 4 - 5 jajek pieprz, sól do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera kilka suszonych śliwek WYKONANIE Mięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się. Wątróbkę podusić(...)cebulką na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze
W kuchennym oknie Ewyszpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 15 g świeżej bazylii(...)smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać
Niezły MłynekZapraszam na pyszne kotleciki , zawsze przygotowuję je z jednego mięsa , dzisiaj postanowiłam je troszkę zmienić i dodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki : Około 0,5 kg mielonego z indyka Około 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki ) 1 cebula duża Czosnek Przyprawa Magi Bułka tarta 2/3 jajka 1 szklanka(...)mleka Oliwa do smażenia Wykonanie; Zmielić mięso wieprzowe i z indyka , dodać startą cebulę , około 2 ząbków czosnku. Dodać pieprz, i vegetę , przyprawę magi do smaku iwymieszać. Jajka roztrzepać widelcem . Około 1/2 szk bułki tartej rozmieszać w 1 szklance mleka dodać do mięsa. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Jeśli masa mięsna wyda wam się za gęsta dodajcie troszkę wody . Formować
Sama słodycz i szczypta chilioliwy Sposób wykonania Mięsko pokroić w paski. Selera, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym(...)ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy). Pieczarki podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Do garnka z mięsem dodać pieczarki, ogórki, paprykę, groszek, ketchup, koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne i dusić jeszcze 15-20 min. Podawać z pieczywem
Mix smakuschabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku foliowym na mrożonki, polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić(...)uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki i związać, aby do środka nie dostała się woda, wypychając jak najwięcej powietrza. Włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować
Mix smakupomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy * 1 kostka bulionowa * sól * pieprz cayenne * bazylia suszona * czosnek granulowany * cebulka granulowana * 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej * makaron spagetti Sposób wykonania Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, w tym czasie obrać i zetrzeć na średniej tarce jarzynowej osobno marchewkę i cukinie. Do podsmażonego mięsa dodać(...)czasie oczyścić paprykę z nasion i pokroić w paseczki, a ostrą papryczkę w drobne paseczki, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona i zmiksować. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę cebuli granulowanej. Uzupełnić wodę dolewając ok.1/2 szklanki, doprowadzić do wrzenia i dusić na delikatnym ogniu 10 min, następnie dodać zmiksowane pomidory (najlepiej nie wszystkie
Mix smakumarchewka, pietruszka, seler, por * cząber * sól, pieprz * papryka słodka mielona * papryka ostra mielona * przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie) * mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelni Sposób wykonania Żeberka, kości, mięso umyć i włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem. W między(...)niego ziemniaki i kiełbasę, dodać nieco soli, pieprzu i vegety, doprowadzić do wrzenia i gotować na delikatnym ogniu. Kiedy ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć żeberka i mięso, a do garnka dodać kapustę, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min. W między czasie
Mix smakułyżeczka tymianku * 1 łyżka musztardy * 4-5 ząbków czosnku * olej Sposób wykonania Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą. Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić do lodówki na 12-16 godzin. Następnie mięso posypać jeszcze kminkiem i wraz z marynatą(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę. Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min. Z powstałego wywaru można przygotować sos do mięska
Mix smakuskładniki * ugotowane mięso z kurczaka pozostałe z rosołu (ilość taka jak z dwóch udek) * 2 jajka * 1 bułka * 4 łyżki kaszy manny * 1/2 - 1 ostra papryczka * 2 młode cebulki ze szczypiorem ewentualnie sam szczypior * 1 łyżka sosu teriyaki * 1 łyżka sosu sojowego * 2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri * 1/2 łyżeczki mielonego kminku * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru * sól, pieprz * bułka tarta(...)Sposób wykonania Bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Mięso i bułkę zmielić. Ostrą papryczkę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę, szczypior z cebulką umyć i drobno pokroić, dodać do mielonego mięsa, dodać jajka, sos teriyaki, sojowy i pipi-piri, kaszę mannę oraz przyprawy i wszystko wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi nabierać po trochu masy
Mix smakumojej rodziny. Przed chwilą przeczytałam, że Bibimbapa znalazła się na 40 miejscu najsmaczniejszych potraw na świecie i muszę powiedzieć, że ja umieściłabym ją w pierwszej dziesiątce. Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka(...)powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie pod ręką i co lubicie polecam. Wykonanie: Mięso wołowe pokroić w cienkie plastry, włożyć do miski i zalać dwoma łyżkami ryżowego winegre oraz łyżką sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawić wszystko. Teraz warzywa: wszystko pokroić w cienki paseczki
Kulinarna rozmowazrobienia kefta (czyli marokańskich kotlecików) potrzebujemy mięso mielone wołowe lub baraninę. Ja zrobiłam z wołowego. Składniki do kefta: 450 g mięsa mielonego, 1 cebula (posiekana), Natka pietruszki, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej) Składniki do sosu: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula (posiekana), 2-3 ząbki czosnku(...)chilli, 2 łyżki kurkumy, Świeże liście kolendry (posiekane), Świeże liście mięty (posiekane), Sok z jednej cytryny, 1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami). Przygotowanie: Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy do lodówki. Następnie w naczyniu do tagine lub w głębokim garnku np. ceramicznym rozpuszczamy masło oraz oliwę, następnie
Kulinarna rozmowasztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci), Papryka słodka 1 łyżeczka Papryka ostra 1 łyżeczka Sól do smaku (na sam koniec) Mięso (najlepiej cielęcina lub baranina, ale może byc też wolowina) Pomidory w puszce, Czosnek, Cebulka, Jeden ziemniak, Oliwa 1 łyżka. Do wysokiego, dużego garnka wlewamy oliwę, przysmażamy cebulę i czosnek a następnie(...)dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Przysmażamy przyprawy, daje nam to intensywny aromat, mocno mieszamy i dodajemy kilka łyżek wody. Powstaje ciemna pasta, dodajemy mięso oraz ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos. Dodajemy
Kulinarna rozmowaOdkąd zrezygnowałam z bycia wegetarianką, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na wielkie, męskie żarcie, czyli ogromne ilości dobrze przyprawionego mięsa. Oczywiście, nie obejdzie się bez dużej dozy warzyw, które staram się przemycić do każdego wręcz przepisu, co niespecjalnie podoba się mojemu lubemu ;) Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki(...)proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne) 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego) 100 g chudego boczku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych) 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie
Gotowanie to kochaniemasła min. 82% 3 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczkę cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo 1 łyżkę masła do natłuszczenia formy Do nadzienia: 250 g pieczarek 250 g mielonego mięsa (użyłam drobiowego) 150 g kwaśnej śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżkę masła sok z 1/4 cytryny przyprawy: sól, biały pieprz, tymianek Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy(...)godz. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Skrapiamy sokiem z cytryny, a kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę i przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli
Ratunku obiad