mięso - 63110 przepisów (strona:780/4208)

Pieczony udziec z indyka 634

Pyszny, pachnący kawałek mięsa z indyka. Składniki na m arynat ę : 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego,  1 łyżka miodu płynnego, 1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.) s ól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, czosnek w granulkach, kilka kuleczek ziel a angielskiego, 2 lub 3 szt. liś cia laurow(...)Olej, wod ę , sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam

NA MOIM TALERZU
Makaron w sosie pomidorowym ala spaghetti 176

nowej kuchni mam zamiar próbować nowych potraw i wreszcie ugotować dania z przepisów od mojej mamy. A teraz taki szybki obiad makaron ala spaghetti. Pyszny! S kładniki: makaron spaghetti mięso mi elone pieczarki cebula pomidor y w p uszc e sos/przecier pomi d orowy w karto nie serek topion y prz yprawy (pieprz , sól, vegeta, bazylia, oregano, pr zyprawa(...)bardzo małej ilo ści ole ju, dorzucam pok rojone w pół plasterki pieczarki smażę kolejną chwilę , a na oddzielnej patelni smaż ę be z t łuszczu mięso mielone, które prz yprawiam przyprawą do mięs, pieprzem , vegetą. Mięso dodaję do cebuli z pieczarkami , m ieszam i dolewam wod y t yle by przykryło składniki duszę na sporym ogniu

NA MOIM TALERZU
Smalec domowy 128

cebulką? Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec. Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu; jeśli pachnie słoniną-jest nieświeża), 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowe kiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie. My mamy taki sklep. Do tego potrzebne będą: -kilka pokaźnych cebul -kilka ząbków czosnku -przyprawa warzywko -przyprawa barbecue(...)właściwie wszystko    Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni.    Łączymy mielone mięso z mięsem z kiełbasek, przyprawiamy do smaku warzywkiem, przyprawą barbecue i przekładamy na patelnię, dodając tłuszcz z wytapianej słoniny. Mięsko się smaży, słonina wytapia a my:    kroimy w półplasterki cebulę, w kostkę czosnek i kiedy skwarki są rumiane łączymy

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 191

Prawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim.  Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.    Składniki na placki: -ok. 1,5 kg obranych ziemniaków -1 cebula -2 jajka -2 łyżki mąki pszennej -pieprz ziołowy -sól    Składniki na sos: -ok. 30 dkg karkówki -ząbek czosnku -2 łyżki mąki -pieprz(...)sól -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej -woda    Zaczynamy od przygotowania sosu. Mięso kroimy w kostkę.    Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Skrapiamy olejem i mieszamy.    Na niewielkiej ilości oleju mięso podsmażamy do zrumienienia.    Posypujemy dwiema łyżkami mąki.    Smażymy do zrumienienia mąki.    Dolewamy 1,5 szklanki

Maminek kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 205

ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 250ml jasnego piwa 150ml rosołu 100ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku   Przygotowanie(...)Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu na złoty kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery w picie z sosem tatarskim 168

Składniki (4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 4 sztuki pieczywa pita sos tatarski (przepis poniżej) pomidorki koktajlowe sałata roszponka sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy na 3 minuty(...)tostera, nacięciem do góry. Można ją także podgrzać w piekarniku lub na grillu. Pieczywo pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, odrywamy nacięcie i możemy faszerować. Do pity wkładamy przygotowane mięso, sos tatarski, pomidorki koktajlowe i sałatę roszponkę.  Sos tatarski : 4 ogórki konserwowe 4 grzyby marynowane 1 cebula szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz   Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 142

szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą(...)związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Sos: Na patelni, na której smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną szalotkę. Dodajemy pokrojone suszone figi

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 205

nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 cebula pokrojona w piórka\ 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 4 łyżki koncentratu(...)pomidorowego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 papryczka jelapeno (bez nasion) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 500 g wołowego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz oliwa ser żółty cheddar natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Fajitas 209

śmietanowy. Do miseczki wlać śmietanę, dodać sok z limonki, przyprawić solą i wymieszać. Odstawić do lodówki do momentu podania.Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać 2 łyżki oleju/oliwy i wyłożyć zamarynowane mięso i cebulę. Podsmażać, aż mięso będzie upieczone a cebula  miękka. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać paprykę i chwilę podsmażać. Papryka powinna być chrupiąca.Limonkę sparzyć, pokroić(...)ósemki i wrzucić do odstawionej z ognia patelni z mięsem i warzywami.Tortille podgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce.Danie podawać wprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyprawę do fajitas można zastąpić następującą mieszanką przypraw: po 1/2 łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.Ja z powodu braku dużej patelni najpierw

Gospodyni Miejska
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 193

mleko, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oleju, whisky i garść ziaren kawy. Polędwicę oczyścić, usunąć błony, nakłuć nożem, w otwory wcisnąć ząbki czosnku. Mięso położyć na kawałku folii spożywczej, polać marynatą, dodać gałązki rozmarynu, szczelnie zawinąć, odstawić na noc do lodówki. Przygotować koszyczki z boczku. 1-2 marchwie umyć, wytrzeć ściereczką, pokroić(...)nawinąć plaster boczku, spiąć wykałaczką, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na ok. 25 minut (aż boczek będzie chrupiący).  Usunąć wykałaczki i marchewki (wyrzucić), boczek wystudzić. Z mięsa zgarnąć marynatę do brytfanki, w której będzie pieczona. Polędwicę osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na patelni na dużym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, razem z cebulą pokrojoną

SzczyptaSmaQ
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 148

uboju po sprzedaż szyneczki nie jest mi obcy, w końcu  osiem lat pracy w sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny nam będzie do tego szynkowar, wybrane mięso, przyprawy oraz odrobina cierpliwości.   SKŁADNIKI:  - 1/2 kg piersi drobiowych  - 1/2 kg chudej łopatki wieprzowe  -1/3 łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli(...)peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej  - 1  łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 większy ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny  SPOSÓB WYKONANIA : - Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone ,  piersi z kurczaka pociąć na niezbyt duże kawałki - Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych

Basia w kuchni
Zupa gulaszowa 190

Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry(...)gałązkę  kminek 1 łyżeczkę  papryka ostra do smaku papryka słodka 1 łyżeczkę  sól morska do smaku  pieprz kolorowy do smaku  mąka - odrobina do posypania mięsa  woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie za mało zawsze można dolać SPOSÓB WYKONANIA: - mięso myję osuszam, gdy są błony usuwam je,  kroję w kawałki

Basia w kuchni
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 370

delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną. Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian(...)wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym zamienniku pasty krewetkowej o nazwie kapi chae, sos rybny zastępujemy sosem sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu.  Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania! Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób

Tajskie smaki
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2475

tylko z kurczaka (w wersji "gazetowej"- tzn.cienki jak ona i chrupiący), typowych schabowych nigdy nie lubiłam i tak mi już zostało. Właściwie to kotlety można robić z różnych gatunków mięsa, część rodzinki np.uwielbia kotlety z łopatki, są chude i bardzo soczyste, ale to już rzecz gustu. Ponieważ prawie każdy u mnie preferuje inne smaki kotletów, przygotowuję je w kilku wersjach(...)razu, z dwóch rodzajów mięsa. Dla każdego to co lubi, tak się wprawiłam, że w odpowiedniej kolejności przygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki z cebulą i z łopatki bez cebuli. Odkąd odkryłam w sklepach super panierkę -  bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie

Smaczne Zdrowe
szybkowar-roladka indycza z czosnkiem... 168

Składniki: mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso indyka opłukać, osuszyć, ponacinać na aby powstał płat mięsa - na mięsie rozłożyć ząbki czosnku obrane, posypac przyprawą i kucharkiem ciasno zwinąć mięso jak roladę i obwiązać nicią lub sznurkiem - schować zawinięte w workeczku do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię