mięso - 63110 przepisów (strona:785/4208)

SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI 111

Mielone mięso to wg mnie bardzo "wdzięczny"  produkt do obróbki 😉 Można z niego wyczarować w prosty sposób tysiące pysznych dań. Tym razem moje kotlety mielone wzbogaciłam o warzywa: czerwoną i żółtą paprykę, cukinię oraz por. Usmażone w ten sposób bardzo zyskały na smaku. Stały się bardziej wyraziste i aromatyczne, a dodatek cukinii sprawił, że były miękkie i soczyste(...)Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia biała część 1 pora 2 jajka  sól słodka i ostra papryka pieprz ziołowy majeranek olej//smalec masło klarowane bułka tarta Wykonanie: Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu

Walijskie Pichcenie
Pierogi z mięsem i kapustą 107

lubi pierogi łapka w górę 😜 U mnie z mięsem i kapustą.  Przepis na ciasto :  Około 500g mąki  Jajko  3/4 szklanki bardzo ciepłej wody 1/4szklanka oleju Szczypta soli Do miski wsypać mąkę, sól. Wlać jajko, olej i na końcu wodę (nie bezpośrednio na jajko). Zagniatać do połączenia składników i odstawić na 15 minut. Po tym czasie rozwałkować(...)kawałki ciasta (podsypujac je mąką), wykrawać szklanką kółka, nałożyć farsz i skleić. Gotować około 5 minut.  Farsz:  Ugotowane mięso wieprzowe, zmielone Kiszona kapusta Sól, pieprz.  Stosunek mięsa do kapusty

Kulinarne blogowanie
Pasta z mięsa rosołowego 104

Składniki : ok.30 dag gotowanego mięsa, u mnie z indyka i wołowina 1 duża cebula sól, pieprz, ostra papryka mielona smalec, ewentualnie masło 1/3 kostki bulionowej Przygotowanie: Cebulę pokroić, przesmażyć na tłuszczu Mięso i cebulę zmielić razem i przesmażyć krótko Do smaku dodać sól, pieprz, paprykę mieloną ewentualnie rozpuścić ciut kostki rosołowej w ok. 1/4 szklanki wody Wymieszać wszystkie składniki(...)ponownie krótko przesmażyć Jeśli przełożymy do słoiczków i poddamy pasteryzacji to będziemy mieć to w zapasie.  Mięso gotowane jest raczej suche dlatego polecam dodać tyle wody by dało się łatwo rozsmarować na chlebie.                   Ten stary krzyż stoi jakby w polu, ale ktoś dba o niego

Proste Potrawy
Potrugalskie empanadas – kruche pierożki z kaczką 79

bulionu. BULION Z KACZKI Udka z kaczki układamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy.  Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Wyjmujemy kacze uda i marchewkę, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i rozrywamy widelcem na włókna. Marchewkę kroimy w kostkę, bulion rezerwujemy do ciasta i nadzienia. CIASTO Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)oliwę z oliwek i kaczy tłuszcz, dodajemy cynamon, gwiazdkę anyżu, paski skórki pomarańczowej i liść laurowy. Dodajemy posiekne cebulę, koper włoski i czosnek, smażymy  przez 10 minut. Dodajemy mięso, posiekane marchewki oraz białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy cynamon, anyż, skórkę pomarańczową i liść laurowy. Roztapiamy masło na patelni na małym

Tajemnice Smaku
Pikantna domowa kiełbasa 92

grillowe kiełbaski z majerankiem , Biała kiełbasa drobiowa (wersja light) i białą kiełbasę . Szczególnie polecam wpisy na domowe wędliny: – Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające – Wędliny w słoiku Mięso mieliliśmy elektryczną maszynką do mielenia mięsa. A tradycyjnej ręcznej maszynki do mielenia używamy tylko do nakładania mięsa w jelita. Polecam też przygotować Dziś nauczysz się przygotować pikantną i smaczną domową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie curry z suszonymi morelami 91

łyżeczki curry mielona papryka słodka przyprawa ognista lub chilli posiekana natka pietruszki lub kolendra sól, pieprz Morele opłukujemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Następnie kroimy na paseczki. Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Obsmażamy na klarowanym maśle. Odkładamy z patelni. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy morele. Podlewamy je około 1/3 szkl. wody(...)gotujemy przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy podsmażone mięso. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wody. Wówczas dodajemy śmietankę. Wsypujemy curry oraz szczyptę chilli. Smażymy chwilę, aż do zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Schab pieczony w ajvarze 96

liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy Schab doprawiamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawiamy na parę minut. Plastry mięsa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z obu stron na brązowy kolor, po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor, pokrojoną w drobną kostkę(...)zrumienienia. Do cebuli dorzucamy liść laurowy, ziele, wlewamy wodę i dodajemy ajvar, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko mieszamy. Gotowym sosem zalewamy usmażony schab. Ważne żeby wszystkie plastry mięsa były przykryte płynem. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Mięso pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (lub do momentu, aż rozpada się pod naciskiem widelca). Jeżeli sos wyszedł

Kardamonovy
Papryka faszerowana na z ziemniakami 89

Dzisiaj polecam faszerowaną paprykę z ziemniakami. Składniki 3 papryki ½ kg mięsa mielonego łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich jajko 700 g ziemniaków olej ok 2 łyżek czosnek granulowany (staropolski) Wykonanie Paprykę przekroić w łódeczki i delikatnie usunąć gniazda nasienne. Mięso przyprawić przyprawami: sól, pieprz, słodka papryka oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Na koniec dodać jajko(...)wszystko wymieszać. Ziemniaczki pokroić na mniejsze kawałeczki i doprawić pozostałymi ziołami, oraz czosnkiem i odrobina oleju. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, poukładać część ziemniaczków. Papryki faszerujemy mięsem mielonym i układamy na ziemniakach. Na górę papryki i po bokach układamy resztę  ziemniaków i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze

Pomysłowa kuchnia
Curry z kurczaka po indyjsku 86

jogurtem to prosta i bardzo aromatyczna potrawa, która podawana jest z pszennymi plackami albo ryżem. Istnieją setki rozmaitych dań określanych jako curry, a właściwie "kari". Mogą one być z mięsa np. kurczaka, kaczki, jagnięciny, ryb albo krewetek, a także z owoców, roślin strączkowych lub warzyw. Indyjskie curry z kurczakiem. Jak zrobić curry z kurczaka po indyjsku(...)masło, przy czym powinno być choć raz sklarowane.     Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki - do curry możemy użyć różnych części kurczaka (filet, udka, podudzia). Następnie mięso marynowane jest w mieszance przypraw i jogurtu. Kurczak powinien być przygotowany nieco wcześniej, aby przez pewien czas mogło przejść smakiem i zapachem przypraw. Curry z kurczaka według tego przepisu będzie

Moja Książka Kucharska
Kurczak zagrodowy w pomarańczach z batatami 122

posiłkiem dla osób dbających o swoją aktywność fizyczną oraz dietę. Mogą go spożywać również małe dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Dieta małych dzieci powinna być bogata w mięsa lekkostrawne, które posiadają niską zawartość tłuszczu. Najczęściej pierwszym mięsem jakie spożywa dziecko jest mięso z kurczaka, które posiada wysoką zawartość białka – składnika potrzebnego do wzrostu i prawidłowego rozwoju dziecka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach 101

żeberkami i warzywami.       Tradycyjny krupnik to pyszny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Gorąca i treściwa zupa pełna warzyw, o odpowiedniej zawartości kaszy jęczmiennej i mięsa. Inne pyszne przepisy na krupnik: Krupnik na rosole>>> Tradycyjny krupnik z ziemniakami bez mięsa>>> Krupnik na maślance>>> Krupnik polski na dróbkach(...)kminku posiekany koperek śmietana do zaprawienia przed podaniem Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach: Krok 1. Z włoszczyzny, przypraw i żeberek ugotować 2 litry rosołu, przecedzić go, mięso wyjąć, obrać z żeberek i drobno pokroić. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plastry i zostawić do krupniku. W tym samym czasie kaszę jęczmienną starannie wypłukać gorącą wodą, zalać

Moja Książka Kucharska
Zabielany barszcz wielkanocny z kiszonych buraków, z sokiem czarnego bzu, chrzanem, jajkiem i wędzonką 137

słoików lub butelek i przechowuję w chłodnym miejscu popijając od czasu do czasu. Pierwszy dzień Świąt. Barszcz gotuję wyłącznie na bulionie warzywnym! Już sam dodatek krojonych wędlin i pieczonego mięsa w trakcie przyrządzania nadaje mu odpowiedniego smaku. Gotuję bulion warzywny dzień wcześniej.  Przelewam wywar przez gęste sito. Odkładam warzywa, wykorzystując je w różny sposób. W wielkanocny poranek kroję wędlinę(...)małą kostkę: szynka, boczek wędzony, wędzona kiełbasa i różne pieczone mięsa. Kroję również wędlinę ze święconki. Wrzucam do wrzącego bulionu. Dolewam odpowiednią ilość śmietanki 30% i doprowadzam do wrzenia. Teraz mój sekretny składnik. Sok z owoców czarnego bzu, oczywiście domowej roboty. Nigdy go nie brakuje w moim domu w okresie zimy a do tego barszczu muszę zachować chociażby jeden słoiczek

Leśny Zakątek
Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku 91

soczysta z chrupiącą, złotą i aromatyczną skórką.     Ten przepis na kaczkę z piekarnika zapewnia nie tylko fantastyczny, prawdziwy smak kaczki, ale także niezwykle chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Sekretem fenomenu kaczki po chińsku jest odpowiednie jej przygotowanie, które, patrząc na przepis, może wydawać się nieco czasochłonne i trudne. Tak naprawdę jednak, kaczka po chińsku , to tylko kilka składników(...)Kaczkę należy osuszyć w przewiewnym miejscu, a następnie upiec w piekarniku. Ostatnim elementem układanki jest usmażenie kaczki w głębokim oleju. Dzięki temu skórka jest niezwykle chrupiąca, złota a mięso kaczki zachowuje swoją soczystość i fantastyczny smak. Przed smażeniem można kaczkę podzielić na mniejsze kawałki, albo usmażyć ją w całości. Po usmażeniu, kaczkę po chińsku odstawiamy po przykryciem na kilka-kilkanaście

Moja Książka Kucharska