mięso - 63110 przepisów (strona:777/4208)

Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 172

nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane warzywa odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę(...)mówi producent: Nieprzywierająca powłoka non-stickWyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczneWydłużona gwarancjaBezpieczna dla zdrowia i środowiskaLekkość i funkcjonalnośćUnikalny, efektowny wyglądPowłoka patelni faktycznie jest świetna ponieważ nawet smażenie mięsa bez dodatkowego tłuszczu nie przywiera. Jeśli chodzi o trwałość i odporność na uszkodzenia to wok daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Chociaż przy

Bon Appetit Małgorzaty
Drobiowy Strogonow 304

Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry(...)wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób przygotowania:1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy.3. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i oliwkami 250

Zapiekanka z mięsem w przyprawie gyros jest przepyszna! Nie potrzeba dużo składników i robi się bardzo szybko. Polecam!Składniki:200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki)1/2 słoiczka czarnych oliwek1 duża pierś z kurczakaprzyprawa gyrosolejSos beszamelowy:1 szklanka mleka1 czubata łyżka mąki1 czubata łyżka masłasól, pieprzgałka muszkatołowatarty ser (najlepiej parmezan)Dodatkowo:kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekankiSposób wykonania(...)Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.2. Mięso pokroić w kosteczkę, obsypać przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju.3. Oliwki przekroić na pół.4. Makaron wymieszać z oliwkami i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.5. Zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę, zalewać powoli mlekiem, energicznie mieszać, by sos był gładki i bez grudek

Kuchnia domowa Ani
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 145

naszym szaleństwem. Idealny na gorąco i na zimno. Wspaniały "solo" i na pieczywie.SKŁADNIKI:- duża cukinia lub 2 mniejsze (jeśli młode, nie obieramy i nie oczyszczamy z nasion)- mięso indycze udziec 1 kg (ugotowane)- pół bułki bezglutenowej- cebula 4- czosnek 1-2 główki (Nasz polski)- jajka kurze 4 (lub 8 przepiórczych_- płatki owsiane bezglutenowe 4-5 łyżek- 3-4 łyżki(...)smak:- domowa przyprawa warzywna- pieprz ziołowy,- pieprz czarny- pieprz cayenne Piątnica- ziarenka "Piekło Niebo"- ziarenka "Ziołowo mi"- mieszanka: pomidor, bazylia, czosnek- mieszanka: pomidor, oregano, chilliWYKONANIE:Wszystkie warzywa i mięso oraz bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy płatki owsiane, jajka i przyprawy, wyrabiamy.Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami.Pieczemy około godziny

Wypisz Wymaluj
kurczak cytrynowy czyli kotopulo lemonato 315

mnie ochota na coś w greckim stylu.Kurczak jest dobry ale tak na prawdę, mnie najbardziej smakują te cytrynowe, pieczone ziemniaki. A zaletą tego dania jest też to, że i mięso i ziemniaki w jednym garze i czasie się robią, a to bardzo wygodne w przypadku np gości.składniki 4 porcje5-6 średnich ziemniaków *4 podudzia kurczaka **1 łyżka oliwy(...)Rozłożyć  na dnie naczynia żaroodpornego, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.Kurczaka oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Obsmażyć mięso z obu stron. Gdy lekko się zrumieni - wyjąć i ułożyć  na ziemniakach. Na wierzchu ułożyć pozostałe ziemniakiDo rozgrzanego tłuszczu dodać 2 łyżki mąki,  smażyć przez

Stare Gary
Kaczka długo pieczona 220

się ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po  rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację.  Metodę z solanką podawała Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach(...)Czosnek rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do moździerza, dodać soli i rozgnieść na pastę. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem z solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem  (wmasować go w mięso). Kaczkę posolić też w środku, włożyć wydrążone jabłko ze skórką , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim

Stare Gary
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 213

czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące.składniki  (4 porcje)4 duże ziemniaki2 łyżeczki masła150g sera żółtego200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina)mała cebulamała paprykałyżeczka koncentratu pomidorowegoszczypta oreganosólpieprzprzygotowanieZiemniaki dokładnie umyć i w łupinach wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut. Wyjąć z wody zawinąć w folię aluminiową i włożyć(...)wystarczy przycisnąć lekko folię i można wyczuć czy ziemniak jest już miękki Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka.Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos. Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano,  dolać pół szklanki

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 212

kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 10 - 11 godzin ,aż mięso będzie całkiem miękkie. Jeżeli po ugotowaniu sos wyda nam się zbyt(...)rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem.Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty

Stare Gary
Ostra zupa z kurczakiem w meksykańskim stylu 343

smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle.Jako dodatku użyłam domowych tortilli z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki (6 porcji(...)osączeniuok 1 kg  - udek kurczaka zagrodowego, bez skóryśmietana kremówka (opcjonalnie)sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smakuPieprz cayenne, opcjonalnieolejdo podaniatarty ser cheddarśmietanachipsy tortillakolendraprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć, pozbawić skór i ewentualnie kości.  Podgrzać kilka łyżek oleju w głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i jalapeno i podsmażać aż zmiękną

Stare Gary
Rolady z indyka z pomidorami 189

serek almette z ziołami lub szczypiorkiemVegeta, pieprz, czosnek granulowany3 Cebule Wykonanie ;Pierś umyć i osuszyć ręczniczkiem .Przeciąć wzdłuż bok piersi ale nie do końca.Utworzy nam się duży płat mięsa , jeśli w niektórych miejscach wyda wam się zbyt gruby możecie delikatnie ponacinać .Mięso posypać vegetą, czosnkiem i pieprzem , dobrze wetrzeć przyprawy . Następnie równomiernie rozsmarować serek.Pomidorki pokroić w paseczki i ułożyć(...)rulonik i obwiązać nicią kuchenną.Roladę polać oliwą z pomidorów.Obłożyć pokrojoną cebulą i włożyć do rękawa .Dobrze zawiązać boki i odstawić na noc do lodówki . Ja takie mięso zawsze przygotowuję sobie wieczorem .Piec w temp 190 st około 1,5 / 2 godzin.Przed wyłożeniem rękawa z mięsem wlewam do blaszki troszkę wody wtedy wychodzi bardziej soczyste.1 pierś z indykakilka

Sama słodycz i szczypta chili
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 152

chętnie dojadam pozostałości z Wigilii... pierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone(...)pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) oraz sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Pesto rukolowe: 80 g umytej i osuszonej rukoli 50 g migdałów bez skórki 3 ząbki czosnku niepełne pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego łyżka ziół do pizzy

Czerwień i błękit
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 203

myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego: 750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę Marynata: sok z jednej pomarańczy 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach 3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach 2 liście(...)kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka z marynatą przelewamy do woreczka do mrożenia, zawiązujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc. 2. Mięso odsączamy z marynaty, wyrzucamy liście laurowe, anyż i ziele angielskie (marynatę zachowujemy). Suszone śliwki zalewamy gorącym bulionem drobiowym i odstawiamy na 20-30 minut. W między czasie porządnie rozgrzewamy garnek

My Culinary Art
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 201

autorem.Ten berlinski klasyk podbil swoim smakiem rowniez sasiadujaca Austrie i Szwajcarie.Nie ma niemieckiej restauracji,ktora by nie miala w menu Kasslera.Danie jest bardzo proste do przygotowania,a poniewaz peklowane mieso,bardzo skraca sie czas jego przygotowania i nie wymaga tez dodatkowych przypraw. Kto zna to danie wie jakie jest smaczne,sycace, idealne na zimowa pore.A upieczone w rekawie robi(...)Wlaczyc piekarnik i nastawic na 200°C lub z nawiewem na 180°C.  Przygotowac rekaw do pieczenia.Na dnie rekawa ulozyc kapuste kiszona,jablka i listki laurowe.Na kapuscie ulozyc mieso i wlac na dno sok jablkowy lub cydr.Konce rekawa dokladnie zwiazac , ewentualnie przyciac przydlugie,tak by nie dodykaly w trakcie pieczenia bokow piekarnika.Na gorze rekawa zrobic kilka malych dziurek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak po marokańsku 415

drobniutko posiekać. Pałki opłukać, osuszyć i zrobić na każdej po 3 nacięcia.2. Wszystkie składniki – oprócz pałek i bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć mięso w marynacie.3. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.4. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min po czym wyjąć(...)podlać bulionem i dalej piec ok. 1 godziny, kilkakrotnie odwracając mięso aż się ładnie zrumieni i będzie mięciutkie.Smacznego Post Kurczak po marokańsku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl