Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta :) 200 g -2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 250 g boczku surowego wędzonego 250 g mięsa mielonego z indyka 40g -1 garść suszonych grzybów np. Borowików 2 ząbki czosnku pieprz, sól i papryka ostra mielona Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym naczyniu umieszczamy mięso mielone(...)odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięs. Wszystko razem mieszany dodając wycisniete zabki czosnku i 2 lyzeczki ostrej papryki. Całość przekladamy na rozgrzana patelnie i smażymy rizdrabniajac nasze mięso na małe kawałki. Mięso powinno być lekko chrupiace. Zawartość patelni przekladamy do naczynia gdzie znajduje sie kasza i razem mieszamy. Dodatki: Śmietana 12%, Słoninka na skwareczki :) Smacznego
ClauditteMissCookingmój tata z wycieczki jaką odbył na Węgrzech :) Mam z zanadrzu jeszcze kilka innych dobroci także szykują się kolejne Węgierskie dania :) Składniki na Gulyás: 500 g świeżego mięsa wieprzowego 3 duże pomidory np. Malinówki 3 duże ząbki czosnku polskiego 3 duże cebule 1 duża marchewka 4 papryki kolorowe 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty(...)piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki. Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz(...)ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Mięso myjemy. Następnie przekłuwamy mięso nożem do filetowania na wylot. W miejsce dziur wsadzamy suszone owoce. Mięso nacieramy marynatą. BRYTFANKA Pieczemy w piekarniku 180 stopni - góra dół. około 90 minut Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania(...)duszenia) Warzywa, owoce i mięso myjemy. Ananasa obieramy i przekrawamy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso kroimy w kosteczkę. Obie patelnie rozgrzewamy, na każdą po 2 łyżki oliwy. * Na tradycyjną patelnię wykładamy mięso, które wcześniej obtoczyliśmy w czosnku granulowanym. Smażymy, dodajemy cebulę i 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę. Smażymy mieszając około 20 minut na średnim
ClauditteMissCookingSkładniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka suszonego oregano 1 płaska łyżka suszonego majeranku świeżo mielony pieprz sól do smaku garść posiekanej świeżej bazylii Makaron - gotujemy wedle zaleceń producenta Przygotowanie: Na rozgrzaną głęboką patelnie wlewamy oliwę(...)posiekaną cebulę, po chwili porcjami dodajemy mięso. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy przyprawami i bazylią. Gotujemy na średnim ogniu mieszając i przykrywając sos około 20 minut. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Gotowe :) Smacznego
ClauditteMissCookingMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula(...)sałat z rukolą 1-2 gałązki natki pietruszki sól i pieprz dodatkowo dodałam kilka plasterków szynki dojrzewającej i garść posiekanego lubczyku. Przygotowanie: Kaszę należy ugotować, ostudzić opłukać. Mięso wymieszać z bułką, doprawić solą i pieprzem. Uformować mini klopsiki i ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI marynata do mięsa: 220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu(...)potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro
ClauditteMissCookingpokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm) 5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA: 100 g grzybków mun TaoTao 400-500 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej 150 g kiełków fasoli mung 1 płaska(...)łyżka rozbitego pieprzu syczuańskiego 150 g fasolki szparagowej PRZYGOTOWANIE: Do rozgrzanej głębokiej patelni przekładamy stopniowo mięso odsączone z marynaty. Obsmażamy dokładnie każdy kawałek mięsa (nie wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso). Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną szklankę wody, żeby uzyskać więcej sosu :). Podsmażyłam około 10 minut
ClauditteMissCookingponieważ chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy(...)wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości
ClauditteMissCookingłyżeczki pieprzu, 1 pończocha. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Obtaczamy dokładnie w cukrze i odstawiamy na 24 godziny do lodówki- co kilka godzin wylewamy powstały sok z mięsa. Po dobie myjemy mięso, osuszamy i obtaczamy w soli wymieszanej z solą do peklowania. Ponownie odstawiamy do lodówki na 24 godziny i co kilka godzin wylewamy sok z mięsa(...)czasie mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w przyprawach (ja swój schabik obwiązałam sznurkiem, żeby nadać mu ładniejszego kształtu, ale nie jest to konieczne). Wkładamy schab do pończochy (nowej) i wieszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu na tydzień. Należy kroić w cieniutkie plasterki. Smacznego
Aga w kuchniGOŁĄBKI NA DZIKO W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 1500g biała kapusta - 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 150g ryżu białego długoziarnistego - 200g koncentratu pomidorowego - 2 białe cebule - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki cukru - 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej - szczypta pieprz czarny mielony - szczypta majeranek - olej do smażenia - 2 kostki rosołowe z lubczykiem - szczypta oregano - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżka(...)koperku poszatkowanego Sposób przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą majeranku. Na patelni smażymy na oleju mięso mielone, przyprawione przyprawą "Kucharek", pieprzem czarnym mielonym oraz 2 łyżkami papryki czerwonej słodkiej. Dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa posypując 3 łyżkami cukru. W garnku gotujemy 2 woreczki ryżu. Miękką kapustę
Mentor Smakurozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze z 5 min. Mięso przełożyć do szybkowara ( będzie szybciej gotowe ), zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ). Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso(...)maki zmieszają . W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać z ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z drobno posiekaną pietruszką lub dodać ją bezpośrednio do mięsa............................... Smacznego
Gaździnka warzybulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, szczypta tymianku kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę , przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i szczyptą tymianku. Wymieszać, wlać wino - smażyć kilka minut niech odparuje, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli przełożyć(...)mięso do garnka i zalać bulionem z liściem laurowym ( tak aby mięso było przykryte ). Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Brukselkę ugotować osobno w osolonej wodzie, pokroić w ćwiartki. Kiedy wołowina będzie miękka można zagęścić 2 - 3 łyżkami mąki lub dodać kromkę chleba bez skórki ( w razie potrzeby więcej ) , dodać brukselkę ( w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem ) zamieszać. Podawać
Gaździnka warzySkładniki: 1 łyżka masła 18 0 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie: Na patelni roztopić masło i podsmażyć(...)mięso, przyprawić i dodać drobno pokroj oną cebulę i zmiażd ż ony czosnek . Wymieszać trzymać na ogniu z 3 - 5 min . Seler umyć i pokroić , oliwki przepołowić, paprykę pokroić w słupki. Dodać wszystk o do mięsa i chwilę smażyć. Śmie tanę wymieszać z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać
Gaździnka warzySkładniki: 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry ) 500 g ziemniaków 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn pęczek szczypiorku Przygotowanie: Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą(...)warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czos nku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać . Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem............. Smacznego
Gaździnka warzy