wielkanocny obiad proponuję roladki z kurczaka z białą kiełbasą. Danie szybki w przygotowaniu, a mięso aromatyczne i idealnie pasujące na te święta... Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty 3 białe kiełbasy sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka , granulowany czosnek ew. chrzan ze słoiczka olej do smażenia Do panierowania: 2 jajka rozmieszane z łyżką oleju mąka bułka(...)tarta Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kiełbaski podzielić na pół, by uzyskać sześć porcji, a następnie obrać ze skóry. Ułożyć na brzegu płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Można płaty mięsa posmarować w środku
Czerwień i błękitDzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)sosu sojowego, 2 łyżeczek pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczek ziaren sezamu, 2 łyżeczek oleju sezamowego, kilku listków bazylii tajskiej, soli. Kluczem przygotowania tego dania jest zamarynowanie mięsa. Kacze piersi powinny przebywać w marynacie co najmniej około 3 godzin, ale optymalnym rozwiązaniem jest zamarynowanie ich dzień wcześniej i pozostawienie na noc w lodówce. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste
Wyprawy kulinarneWłaściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku, bo takowe wolą(...)mięsa pieczonego. Przyznam szczerze, że poza warsztatami, nie miałam w reku tak pięknego kawałka mięsa!!! Na szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka, i na święta będą zrazy... Ale nie o pieczeni i zrazach miało dzisiaj być! w ubiegłą niedzielę przygotowałam zapiekankę z warzyw, makaronu i mielonego wołowego. Może nie wygląda powalająco ale jest bardzo smaczna, nie rozwala się
Dzieje kuchennej WiewióryCiasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops(...)mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Sałatki: sałatka Uli sałatka Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła Majonez Zupy: rosół z gęsi
Proste Potrawyrównież na imprezach (wtedy lepiej użyć placków o mniejszej średnicy, żeby były na jeden kęs). Dzisiaj zapraszam na wersję z kurczakiem i papryką. Ja składników wcześniej nie podsmażam (oprócz mięsa oczywiście), bo nie widzę takiej potrzeby, ale jeżeli macie ochotę możecie to zrobić. Składniki na 2-3 porcje: 350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej(...)plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według uznania (ja daję ciut więcej niż
Pełny talerzwypływał, można obciążyć go np.talerzem. Odstawić na 20 minut. Jest to sposób na pozbycie się z kalafiora ewentualnych lokatorów ;). Po tym czasie wodę wylać, a kalafior podzielić na różyczki. Mięso (jeżeli używamy) umyć, włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 30 minut, usuwając co jakiś czas zbierający się szum. Marchew, pietruszkę, seler(...)obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić na bok. Do gorącego bulionu włożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Śmietanę posolić, rozrobić z niewielką ilością wywaru
Pełny talerzczas będzie pysznie. Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki(...)roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki (zdrewniały środek usunąć). Odłożyć na bok. Pędy bambusa
Pełny talerzJeżeli chcecie aby był chrupiący, należy usmażyć go w głębokim tłuszczu i dobrze osączyć na ręczniku, a następnie dodać na samym końcu. Polecam. Składniki dla 2 osób: 250 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości 1 białko * 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka sosu sojowego olej do smażenia Sos 1/4 szklanki keczupu 1/4 szklanki soku ananasowego ** 2 łyżki(...)zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki szczypioru pokrojonego w ok 1 cm kawałki sos sojowy do smaku Dodatkowo 100-150 g makaronu chow mein lub ryżu Mięso pokroić na 2-3 cm kawałki. Białko roztrzepać, połączyć ze skrobią i sosem sojowym. Wymieszać z kurczakiem tak, aby całe mięso było pokryte. Odstawić na 10-15 minut. W miseczce połączyć
Pełny talerzbędziecie mogli znaleźć go w ebooku, którego miałam przyjemność być współautorką. Wszystkie przepisy z ebooka będą dostępne również w serwisie Fooder , do którego serdecznie zapraszam. Tematem przewodnim ebooka będą mięsa, więc na początek polecam danie dla prawdziwych mięsożerców z krwi i kości. Steki. Wolicie krwiste, medium, czy wysmażone? W razie potrzeby poniżej załączam ściągawkę. Składniki dla 2 osób: 2 steki(...)lekko rozgniecione ziarna czarnego pieprzu 40 g masła ½ ząbka czosnku Whiskey wymieszać z olejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić. Mięso tuż przed
Pełny talerzGrillowane piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami w kieszonce Najbardziej popularnym mięsem na grilla jest bezapelacyjnie karkówka. Obok niej na ruszcie często lądują żeberka, kiełbaski, skrzydełka. Piersi z kurczaka, ze względu na brak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte(...)porcje: 4 piersi kurczaka, po ok. 200g każda 160 g mozzarelli 8 płatów suszonych pomidorów 2 łyżki oleju Kujawski z bazylią 8 plastrów szynki długodojrzewającej sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Odkroić od spodu odstające małe części (zachować do innej potrawy). Każdy kawałek naciąć z boku na całej długości, aby powstała kieszonka. Mięso natrzeć (z zewnątrz
Pełny talerzZdarzyło mi się ostatnio kupić parę razy dziczyznę. Znalazło się i małe opakowanie jeleniny. Mięso zrobione według tego przepisu robi się bez problemu, jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jeleninę z kaszą burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam(...)papryki lub więcej do smaku 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 liście laurowe, rozkruszone 2 laski cynamonu, podzielone na połówki przygotowanie Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną cebulę obsmażać jeszcze chwilę. Włożyć pozostałe składniki - liść laurowy, czosnek, marchewki, seler naciowy, ziemniaki, pomidory. Włożyć mieszankę przypraw zawiniętą w gazę, zalać wszystko bulionem , dodać
Stare GaryKolejna propozycja na obiad. Tym razem muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Danie można porównać do spaghetti bolognese tyle, że nie ma tu spaghetti tylko muszle. Moje dzieciaki uwielbiają takie jedzonko. Składniki: 400g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych(...)pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek (przecisnąć przez praskę) chwilę smażyć. Dodać mięso mielone. Gdy mięso podsmaży się dorzucić pomidory w puszce (ja zmiksowałam je). Na końcu dodać posiekaną świeżą bazylie. Całość wymieszać i odstawić na bok. Beszamel: masło rozpuścić dodać mąkę
Amatorka kuchennamięsa musi być i już. Szczególnie ten gęsty i bardzo aromatyczny. U mnie zawsze jest podawany czy do ziemniaków czy ryżu, kaszy. Tym razem zrobiłam sos z dodatkiem esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. To takie szybkie rozwiązanie, gdy mamy mniej czasu na przygotowanie i długie gotowanie domowego sosu. Od czasu do czasu możemy sięgać po takie ułatwienia. Składniki(...)300g karkówki bądź innego mięsa wieprzowego * cebula * 2 ząbki czosnku * łyżka smalcu * szklanka zimnej wody * jedna esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzać smalec. Zeszklić warzywa. Dodać mięso, przesmażyć, zalać wodą i zagotować. Gotować około 40 minut, dodać esencję do sosu pieczeniowego. Zagotować
Magiczne Życie Martydurszlaka wsypać ugotowany ryż i przelać go zimną wodą, aby ziarenka się ze sobą nie posklejały. 5. Do woka wlać odrobinę oleju i rozgrzać go. Od razu wrzucić mięso i cebulę. Wszystko przesmażyć przez kilka minut, dodając odrobinę sosu sojowego i sól/pieprz. 6. Następnie dodać pora, odcedzone grzyby i groszek. Wlać jeszcze trochę sosu sojowego(...)sosu ostrego. Gdy warzywa z mięsem będą miękkie dodać ugotowany ryż. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilkę przesmażyć. 7. Przygotowany ryż z warzywami i mięsem przesypać do innego naczynia. Do rozgrzanego woka dodać 2 rozbełtane jajka i lekko je przesmażyć. Gdy jajka się zetną z powrotem dodać przesmażony ryż z warzywami i mięsem. Wszystko ze sobą połączyć
Ugotowaćstrogonow to danie z mięsem wieprzowym i pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym! Składniki: 400 g polędwicy wieprzowej 2 sztuki cebuli 150 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka papryka ostra koncentrat pomidorowy mąka olej 1. Mięso umyć, pokroić w paski i obtoczyć w mące. 2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki(...)cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. 4. Do tego samego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć obtoczone mięso. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą. 5. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około
Ugotować