lodówce zbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który totalnie trafił w gust mojego Męża. Mi z resztą też bardzo smakował. Składniki: 200 gram mięsa z piersi indyka lub kurczaka + ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam mięsa, które nie zmieściło się do papryk ) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli(...)bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Dodałam do duszącego się mięsa. Dolałam przecieru pomidorowego. Wsypałam chili i zagotowałam. Zagęściłam odrobiną mąki i gotowe. Sosik wyszedł bardzo, bardzo smaczny. Pikantny, z wyraźnym posmakiem papryki i pomidorów. Syna też kusił, ale ze względu
Kuchnia po mojemurusztu. Tym razem padło na pierś z kurczaka. Dlaczego? Bo była sobota wieczór i najprościej mi było wyciągnąć ją z zamrażalnika :) Zapewniam jednak, że mimo pójścia na łatwiznę mięso wyszło pierwsza klasa. Składniki (dla dwóch osób): 1/2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli oliwy szczypta szafranu dla koloru szczypta płatków chili(...)lekko rozbijam - tak by lepiej chłonęła przyprawy. Nie robimy cienkich kotletów - bo wyjdą suche. Powstałe połówki nacieram solą i posypuję pieprzem. Skrapiam sosem sojowym i oliwą. Wcieram w mięso musztardę francuską. Na koniec posypuję płatkami chili, odrobiną szafranu i suszonej mięty. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzewam. Kładę na niej kotlety. Pierś musi się robić
Kuchnia po mojemuPostanowiłam przedstawić kolejną propozycję smacznej wędliny domowej produkcji. Uwielbiam tę pewność, którą daje samodzielne przygotowywanie dodatków do kanapek. Wiem, że jem 100% świeżego mięsa w naturalnych przyprawach; że nikt go nie odgotowywał, nie mielił 10 razy, nie odświeżał chemicznie i nie sfałszował jego terminu ważności. Szczególnie to ważne w żywieniu dzieci. Ogrom chemii jaką pakuje się teraz do wszelkiego rodzaju(...)vegeta szczypta tymianku i rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Umyty schab natarłam solą i odstawiłam do jej rozpuszczenia. Z oliwy, musztardy, vegety i startego czosnku przygotowałam marynatę, którą natarłam mięso. Na koniec oprószyłam utartymi w moździerzu ziołami prowansalskimi wraz z rozmarynem i tymiankiem oraz odrobiną ziołowej przyprawy do wieprzowiny. Tak przyprawione mięso leżakowało w lodówce całą noc. Następnego dnia obsmażyłam
Kuchnia po mojemuwołowej 7-10 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 małego selera 5-6 plasterków pora 2 liście laurowe 1 ziele angielskie sól, pieprz Przygotowanie: Umyte mięso lub mięsne kości wołowe wrzucamy na letnią wodę i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy zbierającą się szumowinę. Gotujemy do miękkości mięsa, co czasu trochę zajmuje. Kiedy mięso powoli(...)możemy doprawić odrobiną lubczyku bądź natką pietruszki. Ja ziemniaki do krupniku dogotowuję osobno - tuż przed podaniem. Nie lubię po prostu gdy przechodzą smakiem kaszy. Krupnik podajemy z pokrojonym wcześniej mięsem wołowym. Pyszny i pełnowartościowy posiłek gotowy. Kto zje poczuje się syty i rozgrzany i niekoniecznie będzie upominał się o drugie danie
Kuchnia po mojemuprzygotowanie przeze mnie kotletów mielonych z wykorzystaniem tych samych naczyń, wody i produktów, których na co dzień do gotowania używa moja Mama ;) Składniki (na 8-10 sztuk): 1/2 kg mięsa mielonego indyczego 20 dag chudego mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 1 suszona kajzerka 1 średnia cebula sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie(...)Umyte mięso mielimy - najlepiej wraz z namoczoną w małej ilości wody kajzerką i cebulą. Do tego wbijamy jajko. Dodajemy sól i pieprz świeżo mielony do smaku. Mięso wyrabiamy dobrze na jednolitą masę. Formujemy kotlety średniej wielkości. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Ot i cała filozofia i metodologia eksperymentu. Efekt? Smaczne, kształtne kotlety mielone
Kuchnia po mojemuDziś przedstawię przepis na standardowe danie obiadowo - makaronowe. Makaron w sosie pomidorowym z ziołami. Nic prostszego i nic smaczniejszego. Smakuje z każdym rodzajem mięsa i makaronu. To konkretne, o którym zaraz napiszę, powstało ze zmielonej szynki wieprzowej. Ze względów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego(...)powstało oczywiście podczas wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula
Kuchnia po mojemudoskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy Dijon sól, pieprz mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego majeranek(...)ziele angielskie 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku kilka kropli oliwy z oliwek Przygotowanie: Umyte mięso nacieram solą i pieprzem. Po wchłonięciu soli smaruję musztardą wymieszaną ze startym drobno czosnkiem i odrobiną oliwy. Obsypuję dość obficie utartymi w moździerzu na pył majerankiem zielem i listkiem. Odstawiam do lodówki na całą noc. Piekę w rękawie do pieczenia w temperaturze
Kuchnia po mojemuUwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa(...)miseczce dokładnie mieszamy keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez 35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut
VioletoweKucharzenieZapraszam :) Składniki : 0,5 kg dobrego mięsa mielonego ( może być mielone z indyka ) 1 słoik Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1do 1.5 szklanki bulionu Makaron rurki Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać oliwę , dodać(...)mięso , przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię , wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i dusić aż mięso będzie miękkie . Jeśli bulion za szybko odparuje a mięso nie będzie miękkie to po prostu dodajcie jeszcze wody . Następnie wlać sos spaghetti i przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja zawsze używam vegety po prostu
Sama słodycz i szczypta chiliuwielbiam, to z wielką przyjemnością wykorzystałam ją do kolejnego przepisu. Są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Gwarantuję , że nawet dzieciaki z przyjemnością sięgną po dokładkę! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * cebula – 1 szt * chleb pszenny – 1 kromka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz, papryka(...)czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia, oregano, cukier – do smaku * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką. Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę. Formujemy
Ostra na Słodkogotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je do wrzącej wody (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 3 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć dodać przyprawy
Mama GotujePrzygotowanie zapiekanki z ugotowanych warzyw jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam barszcz czerwony. Zapiekanka jest prosta, szybko się ją robi i jest pyszna. Składniki: ugotowane ważywa ugotowane mięso np. kurczak 3 łyżki śmietany starty ser oregano pieprz czerwona słodka papryka Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry(...)mięso pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warzywa, mięso, polać śmietaną, posypać serem żółtym i przyprawami. Zapiekać około 40 minut w temperaturze
Mama Gotujewłaściwie jest ten Hákarl? Hákarl znany również jako serek z rekina to tradycyjne islandzkie danie, które powstaje z suszonego fermentowanego rekina (przede wszystkim rekina polarnego). Mięso tego rekina przed fermentacją zawiera dużą ilość kwasu moczowego, co czyni go trującym. Zjedzenie świeżego kawałka tego mięsa może doprowadzić nawet do śmierci a już na pewno spowoduje ostre zatrucie. Dzięki fermentacji kwas(...)moczowy zostaje rozłożony a mięso staje się jadalne. Stąd też w specjale tym bierze się bardzo intensywny zapach amoniaku. Aby tradycyjnie przygotować ten lokalny przysmak na samym początku trzeba usunąć z rekina wnętrzności, chrząstki i głowę, oraz dokładnie go umyć. Następnie mięso umieszczane jest w płytkiej dziurze wykopanej w piasku żwirowym. Następnie rekina należy przykryć piaskiem, żwirem i kamieniami
Mama Gotujeczasu. Można przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na bazie udka kurczaka, ale równie dobrze można go przygotować z porcji rosołowej, skrzydła indyka lub dowolnego innego mięsa. Składniki: udko kurczaka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula liść laurowy 2 owoce ziela angielskiego sól pieprz Wykonanie: Udko umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać(...)pieprz, zagotować. Cebulę obrać z zewnętrznej warstwy, przekroić na pół i przypiec na blaszce. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i warzywa dodać do gotującego się mięsa. Bulion gotować przykryty pokrywką przez co najmniej 30 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Gotowy bulion odcedzić od mięsa i warzyw
Mama GotujeBardzo lubię taką zupę rybną. Kiedyś gotowałam ją z samych głów ryb, ale tym razem dorzuciłam również ości na których było jeszcze mięso ryby. Przepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę. Składniki: 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby 2 marchewki 1 duża(...)lekko przykrywała ryby. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać resztę przypraw i gotować na małym ogniu 3 godziny. Wywar odcedzić od ryby i warzyw, z głów ryb i ości obrać mięso ryby. Warzywa, czosnek i mięso ryby przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki
Mama Gotuje