mięso - 63110 przepisów (strona:749/4208)

Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 198

mojego Taty już z nami nie ma, ale chciałabym, aby moja córka mogła zapamietać takie wyjątkowe smaki i zapachy z dzieciństwa, jakie i ja posiadam. Zapraszam :) Składniki: pół kilograma mięsa wołowego (najlepiej chuda łopatka) 2 marchewki 2 cebule 3-4 łyżki oleju 5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda(...)podlania papryka słodka i ostra mąka (ok 4 łyżek) można dodać kostkę mięsną Kasza gryczana  Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy.  Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Wszystko razem chwilę dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę

ChilliJemy
Schab w sosie śmietanowym z chilli i suszonymi pomidorami z kaszą kuskus 176

Bardzo lubię schab, ale najbardziej bliski memu sercu jest w różnych sosach. Mięso duszone jest wtedy miękkie i rozpływa się w ustach. Zdecydowanie to moja ulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad.     Składniki:   kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów(...)suszonych 2 ząbki czosnku suszona chilli duża cebula oliwa kasza kuskus Przygotowanie: Mięso myje, oczyszczam i kroję w plastry. Delikatnie sole i pieprzę. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Oliwę rozgrzewam na patelni i wrzucam na nie cebulę z czosnkiem. Po ok minucie dodaję plastry mięsa, Obsmażam z obu stron. Jeżeli mięso nie mieści się w całości

ChilliJemy
Naleśniki z mięsem 111

smaczne.. tym razem danie główne. Osobiście po zjedzeniu takiego jednego, średniej wielkości, naleśnika jestem już najedzona. Są sycące, ale nie zapychające. Do tego dania właściwie zawsze używam mięsa pozostałego z rosołu; są wtedy dużo delikatniejsze. Udało mi się, trochę nieświadomie, utrafić z tym daniem w angielski odpowiednik Tłustego Czwartku - dziś Dzień Naleśnika. Wydaje mi się jednak, że anglikom(...)spodobałaby się ich moja dzisiejsza wersja. ;] Na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki trochę wody pół łyżeczki soli Na farsz: Całe obrane z kości mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki kurczaka, przyprawy według upodobania Ciasto robimy jak zawsze - jajko, mleko i wodę roztrzepujemy mikserem, dosypujemy sól i mąkę. Dokładnie rozprowadzamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 139

głębokiego smażenia Skrzydełka porcjujemy. Pozbywamy się całkowicie małej, niemal niemięsnej części, i ewentualnych piórek, resztę przekrajamy jeszcze na pół, po czym myjemy je i osuszamy. Dalej wrzucamy do mięsa zmiażdżony ząbek czosnku, zasypujemy całość sporą ilością chilli, słodkiej papryki, drobno posiekaną natką, estragonem i dorzucamy półtorej łyżki soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakiś czas(...)cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku, by sos nie był zbyt zwarty. Po przygotowaniu sosu i, powiedzmy po godzinie, odpoczynku mięsa w lodówce rozgrzewamy olej do smażenia, a mięso obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej, której nadmiar staramy się obsypać. Smażymy panierowane skrzydełka na złoty kolor (w moim przypadku z powodu zagapienia się

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa w białym winie 135

plastikowej misce (składniki marynaty ze względu na kwaśność mogą wchodzić w reakcje z metalem, co zmienia smak potraw) pozostawiamy na noc w lodówce. W dniu przygotowywania potrawy, z mięsa pozbywamy się elementów marynaty, które łatwo się przypalają (większe części świeżych ziół, czosnek) i podsmażamy plastry dość słusznie z dwóch stron. W oleju po smażeniu mięsa lekko przesmażamy pokrojoną w plastry(...)posoloną i popieprzoną delikatnie marchew i cebulę. Te ostatnie przekładamy na dno np. rzymskiego glinianego garnka, szybkowaru, czy dużego rondla i nakrywamy całość podsmażonym mięsem. Zebrane wcześniej zioła i czosnek dokładamy na wierzch i zalewamy wszystko szklanką wina. Jeśli, jak ja pieczemy w rzymskim garnku, wcześniej moczymy go w wodzie przez około kwadrans i wstawiamy potrawę do nagrzanego

Kuchenna Kontrrewolucya
Mielone w orzechowej panierce 134

Kolejna, milsza alternatywa dla standardowych sznycli. Tym razem soczyste, lekko chrzanowe i.. chyba moje ulubione. ;) 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 łyżki ostrego tartego chrzanu 1 jajko pół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso przekładamy(...)jajko, dorzucamy posiekaną pietruszkę, odrobinę majeranku, pół łyżeczki estragonu i gałki muszkatołowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Razem z dwiema łyżkami ostrego tartego chrzanu i zmiażdżonym czosnkiem dokładamy do mięsa. Doprawiamy wszystko sporą ilością zielonej czubrycy, vegetą i pieprzem. Formujemy płaskie, owalne kotleciki i ułożone na talerzu odstawiamy na pół godziny do lodówki. Orzechy drobno siekamy i mieszamy z połową

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś gęsia pieczona w piwie 137

Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki(...)przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn i olej i taką mieszaniną dokładnie nacieramy gęsinę. Następnie wbijamy goździki w mięso (niezbyt gęsto) tak, by w każdej części znalazła się ich taka sama ilość. Odstawiamy zamarynowaną pierś do lodówki na przynajmniej dobę (dla mnie krócej przyprawiana jest niejadalna). Po upływie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pljeskawica - serbski burger 136

diecie, niech ucieka! ;) Danie to na pewno nie spodoba się liczącym kalorie, ale to jeden z fajniejszych wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Na Bałkanach mają coś do tego typu przepisów. Ten przyrządza się bardzo podobnie (równie łatwo), jak chorwackie  Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki czosnku duża cebula łyżeczka(...)ostrej papryki w proszku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego garść tarkowanego, słonego sera, najlepiej wędzonego (u mnie resztki oscypka ;) ) só, pieprz olej do smażenia Mięso rozdrabniamy ręką i dorzucamy do niego drobno posiekane - cebulę oraz czosnek i tarowany ser. Wsypujemy paprykę, odrobinę soli i sos sojowy, po czym dokładnie wyrabiamy mięso ręką przez kilka minut. Masę odstawiamy do lodówki

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantna zupa gulaszowa 146

gulaszowego mięsa wołowego (u mnie tym razem łopatka wieprzowa - nie narzekam, świetnie się sprawdziła, a sporo tańsza ;) ) 4 pomidory 2 strąki czerwonej papryki 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3 ząbki czosnku papryka ostra i słodka w proszku warzywna przyprawa uniwersalna, ew. kostki rosołowe pieprz, sól suszona bazylia tłuszcz do smażenia 5 listków laurowych, ok. 10 ziaren ziela angielskiego Mięso kroimy(...)niedużą kostkę pomidorami, posypujemy łyżką suszonej bazylii, dwiema papryki słodkiej i ostrej i dusimy przez chwilę. Całość warzywno-mięsną przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła mięso i jeszcze drugie tyle; dorzucamy ziele i listki laurowe. Zagotowujemy. Doprawiamy przyprawą warzywną lub kostkami rosołowymi i pieprzem do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, powinno być delikatne i rozpływać się

Kuchenna Kontrrewolucya
Prosta zapiekanka ziemniaczana 135

średnich ziemniaków 300g dowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma(...)pieprzem. W rondelku podgrzewamy dwie łyżki masła i podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka duszona w piwie 177

czuję się dzisiaj - w ten czas, gdy Ojca brakuje bardziej, niż kiedykolwiek, nie ma nic lepszego na poprawę humoru, jak golona na śniadanie. A CO! Jeśli chodzi o to mięso, to piękno tkwi w prostocie. Żadnych udziwnionych przypraw, żadnego peklowania. Po prostu - golonki obieramy ze skóry tak, by nie uszkodzić  mięsa (w przypadku indyczych to dużo ławiejsze). Jeśli trochę(...)odpada od kości, można przymocować je kuchennym sznurkiem. ;) Mięso nacieramy wymieszanymi ze sobą - dwiema łyżkami soli i majeranku oraz łyżką pieprzu, po czym zostawiamy w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie golonki przekładamy do garnka (najlepiej szybkowaru), zalewamy je piwem i dorzucamy do niego jałowiec, liście laurowe i pokrojoną w piórka cebulę, oraz jeśli mięso

Kuchenna Kontrrewolucya
Soupe aux choux a la Russe 139

nawiązanie do "Anny Kareniny" Lwa Tołstoja, którą niedawno skończyłam czytać, i którą to wszystkim polecam. + masło do smażenia  Zaczynamy od ugotowania wywaru na wędzonych (najlepiej ze sporą ilością mięsa) żeberkach. W tym celu mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu zbieramy szumowinę, wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach ( u mnie po około 10 sztuk) i liście(...)laurowe oraz solimy wywar według uznania. Następnie Gotujemy do miękkości mięsa na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotowujemy kapustę. Umyślnie zwróciłam uwagę na jej rodzaj, ponieważ dla mnie całkiem mocno produkty kwaszone i kiszone różnią się od siebie, a w wypadku tego dania, może mieć to spory wpływ na smak. Dobrze jest ją delikatnie przepłukać na sicie, jeśli jest bardzo

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 153

kroimy w niezbyt dużą, równą kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz i posypujemy z wierzchu równomiernie solą oraz pieprzem. Mieszamy, lekko podsmażamy i jeszcze raz czynimy to samo. Podsmażone mięso zalewamy wodą tak, by przykryła mięso z około 2 centymetrową nadwyżką. Dodajemy sos sojowy oraz kardamon. Wszystko razem mieszamy, zamykamy patelnię i dusimy mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać(...)cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze. Degustator stwierdził

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi z mięsnym farszem 172

gorzka, zjem każdą. <3 Jak i takie pyszne pierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz masło klarowane do smażenia Mięso wykładamy na ciepłą(...)patelnię z łyżką masła i delikatnie je podsmażamy. Zalewamy warzywnym wywarem i rozdrabniamy je widelcem. Całość dusimy do momentu, aż bulion wyparuje, a mięso będzie miękkie. Pozostawiamy do wystygnięcia. W maszynce do mielenia, przez sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Po zmieleniu całości, dokładnie wszystko razem łączymy, doprawiamy solą oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos nad bigosami 135

ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką. Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy szumowinę, po czym dorzucamy do garnka ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz liście laurowe i półtorej łyżki stołowej soli. Gotujemy wywar pod przykryciem(...)momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyławiamy mięso, a łyżką wazową wywaru zalewamy grzyby i gotujemy je w nim kilka minut. Do reszty płynu wrzucamy poszatkowaną białą kapustę i gotujemy do miękkości. Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je na sitku i kroimy w grube pasy. Kapustę kiszoną podsmażamy na maśle, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wywarem

Kuchenna Kontrrewolucya