mięso - 63110 przepisów (strona:743/4208)

Kieszonki kurczaka nadziewane warzywami w sosie serowym 329

topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy por i resztę warzyw, obsmażamy 2-3 minuty. Zestawiamy(...)ognia zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem żółtym, doprawiamy solą do smaku. Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, dociskamy mięso, możemy spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku

Wanilia i Kardamon
Kalafiorowa Moussaka MUSAKA- 192

Świetny pomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem! Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 30 dag mięsa wołowego mielonego, 1 duży kalafior, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 300 ml mleka, 100 ml śmietany, 2  białe cebule, 2 łyżki smalcu, tłuszcz do formy, sól do smaku, świeże zioła(...)ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i  zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z pesto i pestkami dyni 192

lodówce i wykorzystuję jako smarowidło do kanapek. Tym razem znalazło swoje zastosowanie w kotletach mielonych a dodatek pestek dyni nadał im wyjątkowego i dość oryginalnego charakteru. Mięso o posmaku suszonych pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę, na pewno powtórzę taki obiad jeszcze nie raz. :-) Dodatkiem do kotletów mielonych była fasolka szparagowa i ekologiczny kuskus orkiszowy Symbio . 400g mięsa mielonego(...)pomidorów suszonych w oleju  10 listków świeżej bazylii sól, pieprz 1. Robimy pesto: pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, liście bazylii, sól i pieprz. 2. Do mięsa mielonego dodajemy jako, bułkę tartą, przygotowane pesto, sól, pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy w pestkach dyni.  3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Zupa z czerwonej fasoli Kidney z botwinką 171

indziej. W innych miejscach ceny wahają się w okolicach 10 zł/400g. Potrzebujemy: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 porcja mięsa na wywar (u mnie kaczka + krolik) 0.4 kg czerwonej fasoli Kidney, u mnie od Gospodarstwo Rolne Pliczko słodka papryka (łyżeczka) ostra papryka (w zależności czy lubicie ostre potrawy(...)wrzucamy na rozgrzany olej w garnku, w którym finalnie będzie zupa. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli. Chwilę razem przesmażamy.  Do garnka wkładamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy wodą, aby przykryć całość i gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z garnka, a do garnka wrzucamy ugotowaną fasolę i drobno pokrojoną

MamaOskarka
Grillowany kurczak w słodko-kwaśnej marynacie 243

początkiem czerwca. Był czas na wycieczkę, spacery i na grillowanie. Kilka propozycji pojawi się teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy(...)łyżki sosu słodko-kwaśnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć i włożyć do marynaty tak, by dokładnie były w niej namoczone. Przykryć i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Mięso ułożyć na tackach na rozgrzanym grillu i piec

Czerwień i błękit
Gulasz z cebulką i rozmarynem 153

Kolejna propozycja obiadowa. To chyba przez pogodę, tak mnie wzięło na gulasze i mięsa. Takie dania idealnie rozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego! Składniki : * 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka * łyżka mąki pszennej  * 3 cebule * ząbek czosnku * łyżka czerwonej, mielonej(...)rzepakowego * esencja do sosu cebulowego Przygotowanie : Rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w piórka cebulę, oraz plasterki czosnku. Przyprawić papryką. Dodać rozmaryn i chwilkę smażyć aż warzywa nabiorą złotego koloru. Dodać mięso wcześniej obtoczone w mące. Przesmażyć, podlać szklanką zimnej wody. Zagotować, dodać esencję o sosu cebulowego i dusić mięso o miękkości

Magiczne Życie Marty
Grillowana karkówka z kolorowym pieprzem w majonezowej marynacie 171

Rewelacyjnie ugrillowana karkówka z ziarenkami kolorowego pieprzu, olejem z cytryną, bazylią i czosnkiem oraz majonezem. Smak zaskakujący. Przed podaniem możemy mięso skropić sokiem z cytryny. 700 g karkówki 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią Przyprawa do grilla Rafex 2 łyżeczki pieprzu kolorowego Rafex Marynata: 3 łyżeczki majonezu 1 cebula 2 łyżki oleju z cytryna i bazylią Karkówkę kroimy(...)płaty ok. 1,5 cm. Dokładnie nacieramy przyprawą do grilla i  olejem z czosnkiem i bazylią. Kolorowy pieprz ucieramy w moździerzu. Posypujemy mięso . W miseczce mieszamy marynatę: majonez, pokrojoną w kosteczkę cebulę i olej z cytryną i bazylią. Zalewamy mięso. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku do lodówki na noc. Następnego dnia grillujemy mięso, często obracając.  Zapraszam na zakupy

VioletoweKucharzenie
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 239

pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy wątróbkę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso: -płat filetu z indyka, rozbijamy do mniej więcej kształtu prostokąta -sól, pieprz -por, liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka(...)kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy cayenne. Dodajemy do rondla wszystkie w/w składniki. Podlewamy bulionem i wkładamy do piekarnika pod przykryciem

BaRepas
Gulasz z wolnowaru 158

Proste i smaczne danie dla zapracowanych..Mięso można wcześniej wymieszać z przyprawami, cebulkę podsmażyć...ja akurat nie miałam czasu i wszystko od razu wylądowało w wolnowarze.. 70 dkg mięsa wieprzowego kawałek papryki 1 cebula 1 pomidor 50 dkg pieczarek czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę i przełożyć do wolnowaru .Cebulę,pieczarki i paprykę(...)pokroić, dodać do mięsa. .Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie "1".Pod koniec gotowania można dodać troszkę śmietany, koperek

Moje domowe kucharzenie
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 152

godziny. Glazura Wszystkie składniki zagotować i zredukować o połowę. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.  Golonki wyjąć z wywaru.  Wersja degustacyjna: usunąć skórę i kości, mięso podzielić na małe porcje, posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 5 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami(...)minut. Tradycyjna wersja obiadowa: golonki posmarować gorącą glazurą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować glazurą piec kolejne 10 minut. Wyjąć mięso, posmarować glazurą, obsypać pestkami, piec dalej przez 5 minut.   Mięso przełożyć na talerze. Piana Chrzan zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, odstawić do lodówki na 8 godzin

SzczyptaSmaQ
Gulasz z łopatki na kaszy jęczmiennej 170

Dziś jestem w kuchni u mamy :) Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki. Trzeba to jakoś ugryźć ;) Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki  3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek  1 litr bulionu(...)łyżki oleju rzepakowego sól  pieprz  5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru czerwona papryka w proszku kasza jęczmienna lub inna ulubiona kasza Mięso oczyścić z błon i pokroić w grube kawałki. Dobrze przesmażyć na patelni.  Kiedy już będzie dobrze podpieczone podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę

Jemy Pijemy
Gołąbki mojej mamy najlepsze na świecie 290

Gołąbki wg przepisu mojej mamy są najlepsze na świecie. Mają już nawet spory fun club wśród naszych znajomych. W prostocie siła. Nie lubimy aby było za dużo mięsa. Proporcje są podane poniżej. Dzięki temu połączeniu gołąbki nie są twarde i suche, tylko są bardzo soczyste i rozpływają się w ustach. Nie przesadzam. Kiedyś pobiłam rekord i zjadłam(...)Składniki: 2-3 woreczki ryżu ok 800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku sól  pieprz 1 łyżka Vegety 1-2 główki młoda kapusty ( zimą normalna ) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Nie powinien być rozgotowany. Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajka, ryż, i doprawić wg uznania. Nie przesadzić z solą :) Składniki

Jemy Pijemy
Cevapcici 180

Cevapcici to danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, a tak na prawdę to zwykłe mięso mielone, tylko zazwyczaj mocniej przyprawione, bardziej pikantne i koniecznie uformowane w podłużne kiełbaski. Można je przygotować na grillu lub usmażyć. Składniki : mięso mielone, najlepiej mieszane – ja użyłem wieprzowo-wołowe 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól(...)inne przyprawy, które lubicie) Cebulę i czosnek drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia – ja wcześniej obtoczyłem je jeszcze w mieszance ulubionych przypraw. Obracamy co kilka minut i równomiernie grillujemy z wszystkich stron. Można podawać

Ugotuj to sam ...
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 171

prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad.  Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:)   Składniki:   MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka 1 posiekana (bardzo drobno!) cebula 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz   SZPINAK(...)papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum 20 min. Czosnek siekamy (nie rozdrabniamy!), podsmażamy na maśle, dokładamy na patelnię szpinak, podsmażamy

Kuchnia Prezydentowej