Tarte tatin, słówko na temat karmelu. Najsłodszy dodatek deserów, taka moja kropka nad 'i', która nie tylko wzbogaca smak, ale może być też niezwykłą dekoracją, fantazyjną oprawą dla tortów, babeczek czy lodów. Dla wielu z nas przygotowanie złocistego przysmaku jest zapewne dużym wyzwaniem i jak znam życie nie raz zakończyło się małą, kuchenną katastrofą. Jeśli jednak raz opanuje się
Przepysznik - BLW i nie tylkobrakuje im czegoś, bez czego według mnie sałatka straciłaby sporą część smaku. To zamknięta całość, sałatka perfekcyjna, którą mogłabym jeść codziennie w ogromnych ilościach. Cudownie prezentuje się w wytrawnych babeczkach, ale równie dobrze można ją podać w ogromnej misie, żeby każdy mógł sobie nałożyć ile mu się podoba. Zawsze znika jako pierwsza, w ciągu kilku godzin od przygotowania. Szczerze
Przepysznik - BLW i nie tylkodeserowych na Dzień Dziecka, mam nadzieję, że u was, tak jak u nas, będzie w ten dzień wesoło i pysznie! Ciasto Leśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe
Przepysznik - BLW i nie tylkowierzch, na koniec wciskamy jeszcze dwie-trzy malinki, według upodobań. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od tego jak duże mamy papilotki, najlepiej po 20 minutach sprawdzić stan upieczenia babeczek patyczkiem (w miejscu, gdzie nie ma malin), jeśli będzie suchy, są gotowe. Ja wyłączyłam piekarnik, lekko uchyliłam drzwiczki i pozwoliłam im chwilę "odetchnąć" zanim wyjęłam je na talerz. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoryzem... no własnie jestem ciekawa czym Wy obciązacie swoje wypieki? ja nie mając nic z powyższej listy przykryłam ciasto papierem do pieczenia i poukładałam na nim foremki na mini babeczki ;-) Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C - po około 15 minutach zdjęłam obciążenie i dopiekłam spód jeszcze kilka minut. Truskawki myjemy i odsączamy na sitku. Kiedy spód już nam przestygnie robimy
Radość kipiąca uśmiechem.razem będę suszyc na świeżym powietrzu i mam nadzieję ze pogoda dopisze ;-) Jednak nie zmienia to faktu ze cukier wygląda naprawdę swietnie i wykorzystam go chociażby do dekoracji babeczek czy do kremu. Coś wymyśle, a nóż otworze któregoś dnia słoik z tymze cukrem i oczami wyobrażni ujrzę piękne pachnące róże ?! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem Agnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i galaretką Lili w kuchni - Boskie ciasteczka migdałowe
Grunt to przepis!Babeczka z makiem, aby umilić podwieczorek w miłym towarzystwie przy kawie, prosty przepis, smaczny efekt, gwarancja udanego, smacznego wypieku..... Składniki: 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania blaszki
kgwjanczewopokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia. Użyłam silikonowej formy, oraz cztery małe silikonowe formy na babeczki. Zapraszam również do obejrzenia filmiku, gdzie pokazuję jak zrobić galaretkowca. Inspirację i podpowiedź jak zrobić taki deser znalazłam na stronie Pati gotuje . Smacznego
W kuchni u Monikipokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę), plasterek banana i przykryć drugą warstwą ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok.20. Czas pieczenia może być krótszy lub lekko dłuższy, w zależności od wielkości papilotek
W kuchni u MonikiKiedyś na zakupach stałam w takiej kolejce, że zeszło dłużej niż samo chodzenie po markecie. Dlatego sugerując się tymi przesłankami dzielę się z Wami na pierwszy wielkanocny wpis- mini babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka:) Nie zajmują wiele miejsca, a smakują wybornie:) Składniki: Na ok 15 sztuk: 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku
Kuchnia w czekoladzieświątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... Składniki: Blacha 24x36cm Spód: 300 g mąki tortowej 200 g margaryny 100 g cukru pudru 3 żółtka
Kuchnia w czekoladziemnie w czwartek jak jutro będziemy malować jajka??? przecież pada śnieg ??? Nawet dla 3 i pół latka sytuacja wydawała się zagadkowa!:) Dlatego poza mazurkiem pomarańczowym i wielkanocnymi babeczkami zrobiłam sernik chałwowy, który mimo przystrojenia jajeczkami bardziej pasuje do Bożego Narodzenia ... Życzę Wam, Kochani, aby te święta wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość
cucinarekarmel-itka.blogspot.com/ 7. Gosię z „Na piecyku”- http://napiecyku.pl 8. Asię z „Joduha kuchenna” – http://joduhakuchenna.blogspot.com/ 9. Agnieszkę z „Pani fotograf gotuje” http://www.panifotografgotuje.eu/ 10. Aguś z „Babeczki grzaneczki” http://babeczkigrzaneczki.pl/ 11. Sylwię z „Follow the taste” – http://www.followthetaste.pl A mam dla Nich następujące 11 pytań: 1. Gdybyś mogła mieszkać w wybranym mieście w Europie, które
Karo in the Kitchenlekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki
Na Ciasteczkowych Papierach