Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej pory wykorzystałam ją do zrobienia czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji tortu. Składniki: 50 g gorzkiej czekolady ½ łyżki miodu Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę
Mama GotujeZastanawiałam się jakie muffinki upiec na święta. W tamtym roku były piernikowe a w tym: Babeczki makowe z alkoholową wiśnią SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maku kilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne
MarciochaKucharzyCóra nawet któregoś dnia przyniosła od koleżanki przepis na muffinki. Przepis bardzo podobny do tego, z którego zawsze korzystam. Postanowiłam, że się ugnę i przygotuję porcję babeczek. Podobno były smaczne (nie wiem, bo ja nie jadłam). Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g cukru (dałam
Sto kolorów kuchniSkładniki: na 5- 6 sztuk babeczek spód: 1 op herbatników maślanych 4 łyżki masła nadzienie: 1 op serka ricotta 1 op twarożku naturalnego 1 jajko 3 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki trzcinowego cukru pudru 200 ml mleka kondensowanego 0,5 kubka brązowego cukru 2 łyżki śmietany szczypta soli dekoracja: 1 op śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii
Luźna KuchniaPlan na dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe, i mniejsze, wolą małe słodkości niż tort, jak piękny i dobry by nie był (jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzedniach antybiotyku Syn jest jak nowy, skory do zabawy i wesołych wybryków. Wczoraj razem z nim, gdy już poczuł się lepiej, działałam w kuchni. Miały być babeczki i były, wg przepisu Donny Hay. U nas zamiast jagód, mieszanka jagód, borówek i czarnych porzeczek. Łatwe muffiny z porzeczkami 375 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewiórySzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi
Pink Envelopejeszcze świąteczny obiad * caprese najlepsza! * woda to podstawa - kombinujemy ze smakami * pasta, pasta! * uwielbiam makaron! * był ten dzień czekolady! * kawa być musi Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martykawałeczki i rozetrzeć w mącę, dolać mleko i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 6 małych kuleczek. Posmarować je białkiem lub mlekiem, włożyć do wysmarowanej masłem lub olejem foremki na babeczki lub ułożyć je na papierze do pieczenia. Piec 15 minut, aż do zarumienienia. Wystudzić i zajadać
tost z dżememTe muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu
Kto ugości moich gości?wymieszać łyżką tak by nie zostały grube grudki. Piec ok. 17-20 min w 200 stopniach C (termoobieg) przygotowanie polewy: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Udekorować babeczki gotową polewą i skórką kandyzowaną
noteskulinarnyfigaploteczkami. Składniki: Ciasto francuskie (gotowe) Puszka tuńczyka (w dużych kawałkach) Twarożek naturalny puszysty Kilka oliwek Pomidorki koktajlowe Mozzarella Sól, pieprz świeżo mielony Opcjonalnie 2 jajka Przygotowanie: Zaczynamy od babeczek (8 sztuk). Wylepiamy foremki do tartaletek ciastem, nacinamy je nożem, aby nie urosły za bardzo. Podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Tak przygotowane spody napełniamy kawałkami tuńczyka
Kulinarne Inspiracjeznowu :) Dla mnie to materiał o nieograniczonych możliwościach. Jak widzicie na zdjęciach pokazałam Wam go w dzbanku, bo wtedy konsystencję miał płynną, a i przykład jak wygląda wyciśnięty na babeczce. Składniki na ponad 500 ml: 250 - 300 ml śmietanki kremówki 30% 150 - 200 g gorzkiej i mlecznej czekolady ( ja zwykle dodaję 200 g gorzkiej i ok. 60 g mlecznej
Blondynka Gotujebabeczka: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni Delecta 2 jajka 180 ml mleka pół łyżeczki cukru wanilinowego Delecta Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników
Humanistka w kuchniżółtka i zagniatając, wyrabiam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Potem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek. Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem. W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka. Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których
Ciasteczkowy Potwór