zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy
Jedzeniomaniapiekarnika'. Super prosty, smaczny i zdrowy posiłek. Fajna alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Polecam wszystkim szukającym urozmaicenia codziennego śniadania lub tym, którzy znudzili się już zwykłym jajkiem. Składniki (14 babeczek): 6 jajek 1/5 cukinii 1/5 bakłażana 1 mały pomidor 3 pieczarki 2 ząbki czosnku sól pieprz kurkuma opcjonalnie ser do posypania na koniec Polecam przygotować 2 smaki - jedną formę
Pora na pora i pomidorapyszna kawa! * piękna wiosna * lawenda * pierwszy grill w tym roku uważam za udany! * rabarbar Krystyny * zimne smakuje najlepiej * tydzień zakończony pyszną kawą Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie MartyUcierane babeczki z trzech kolorów ciasta. Warstwy w trakcie pieczenia tworzą fantazyjne wzory. Składniki: -5 jajek -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki + 4 łyżki mąki -1 szklanka oleju -1 szklanka letniej wody -2 płaskie łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -wanilia -pomarańczowy barwnik spożywczy Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy wanilię. Dolewamy olej
Maminek kulinarnydipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo-czekoladowym babeczki herbatniczki migdałowe krem czekoladowy bąbelki na NowyRok poncz I ponczII
królestwo garówkozi/niepasteryzowany) Gouda Farmerska (krowi/niepasteryzowany) Gouda Przemkowska (krowi/niepasteryzowany) Pieczona Rita (kozi/pasteryzowany) Szafir 4-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Szafir 8-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Bursztyn 12-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Frontiera Blue Jersey (krowi/niepasteryzowany) Przekąski z serami: Babeczki zapieczone z kozim serem Łomnickim z czosnkiem niedźwiedzim oraz konfiturą z czarnego bzu Fimaro Crostini z bagietki francuskiej z Goudą Farmerską, kiełbasą chorizo i oliwką Manzanilla Sałatka w szklance: sałata
królestwo garówkruszonkę 100g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru łyżka miękkiego masła Piekarnik nagrzewamy do 180*C i układamy papilotki w formie do muffinów- przepis wystarcza na 12 naprawdę dużych babeczek. Drobną tarką ocieramy na talerzyk skórkę z jednej pomarańczy. Oba kawałki imbiru obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy- i również drobno kroimy (300g dotyczy masy po odcięciu liści od łodyg). Masło
les mirabelleswedług Michela Roux, jednego z bardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni . Krem jest przygotowany na bazie żółtek, jest troszkę podobny do naszego budyniu. Możemy wykorzystać jako nadzienie do babeczek, tart czy tortów. Możemy go też zjeść jako deser z dodatkiem świeżych owoców Krem waniliowy według Michela Roux Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 6 żółtek 125 g cukru
Kulinarne przygody GatitySernik w wersji mini z dodatkiem ukochanych przez dużych i mały ciasteczek Oreo (lub tych z Lidla Neo). Bardzo fajna alternatywa dla znanych wszystkim babeczek. Mini serniczki świetnie sprawdzą się na imprezach ze szwedzkim stołem lub “candy barem”. Te upiekłam na 30 urodziny mojej przyjaciółki i to był strzał w dziesiątkę :). Nowy post Mini serniczki z oreo pojawił się
Wypieki i Rumieńceidealna na kobiece wieczory! * jadłam lepsze, ale to połączenie oj kusi :) * niedzielne, wspólne śniadania to ostatnio rzadkość, więc to było miłe :) * nasza Chochla na Issuu Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martysię połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wkładamy kilka borówek, następnie wlewamy ciasto do 1/2 wysokości foremki i wciskamy po kilka borówek do każdej babeczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia bezglutenowa Loliwydał z nich 3 książki: Szalony grill – 50 niesamowitych przepisów, które odmienią twoje grillowanie Darmowy fragment książki: http://issuu.com/insignis/docs/szalony_grill_30-03-2015_issuu/1 Sezonowe słodkości – pomysłowe przepisy na pyszne ciastka i babeczki Darmowy fragment książki: http://issuu.com/insignis/docs/rodzinne_przysmaki_30-03_issuu/1 Rodzinne przysmaki – przepisy od serca na każdy dzień tygodnia Darmowy fragment książki: http://issuu.com/insignis/docs/sezonowe_slodkosci_30-03-2015_issuu/1 Okłądki książek FoodTube Jamiego Olivera Książki są do kupienia
WojnaNaSmaki.pljest bardzo wyczuwalny , przynajmniej mojego nosa nie da się oszukać . Dałam świeży szpinak ,więc może z mrożonym jest inaczej .A smak ? .Bardzo delikatne ,puszyste , szpinakowe . Składniki : na około 10 babeczek 2 jajka 0,5 szklanki oleju ,część do szpinaku 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g szpinaku świeżego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soku
Ladylaura.mnie wstąpiła nowa energia. W niedzielę otworzyliśmy ze znajomymi sezon grillowy - były kiełbaski, kurczak w dwóch postaciach, polędwiczka marynowana w coli (jeny, jakie dobre...). A do kawy babeczki, ciasteczka i tort. Wyszedł pyszny, choć dekoracja nie do końca mnie zadowoliła. Pomysł znalazłam na blogu Sprinkle Bakes , i ogromnie mi się spodobał. Okazuje się jednak, że malowanie tortu wcale nie jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze