babeczki - 15371 przepisów (strona:764/1025)

Muffiny z kruszonką 205

Przepis pochodzi z Biblioteczki "Poradnika Domowego" Nam wyszło 19 babeczek. Składniki : 3/4 szklanki białego cukru 2 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli szklanka brązowego cukru, ja zrobiłam tylko z białego 20 dag masła pokrojonego w kostkę łyzeczka cynamonu 1 i 1/2 szklanki uprazonych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych szklanka gęstej smietany 1 duże jajko +żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)foremek) Posypać schłodzoną kruszonką z orzechami Piec 20 min. w 180 stopniach C. Studzić 30 min. w formie , po czym okroić nożem i wyjąć. Przepis wydaje się, skomplikowany, ale babeczki są naprawdę smaczne! Dlatego pomimo, że nie wydaje się prosty, warto spróbować, nam się udały

Proste Potrawy
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 390

stopni - jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem - formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone) - upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia - przechowywać pod przykryciem Muffiny zaskakują wielością smaków. Dzięki cienko rozwałkowanemu(...)ciastu, upieczona babeczka łączy w sobie miękkie, delikatne warstwy ciasta, sporą dawkę słodkiego cynamonu oraz wyraźnie wyczuwalne kawałki kwaskowatych jabłek. Muffiny najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość na dłużej

Smakołyki Bereniki
Dyniowe muffiny z kremem Toblerone 218

dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)cały czas ubijając - najlepiej zrobić to w miarę szybko, żeby masa nie zdążyła się ogrzać. Łączymy krem z rozpuszczoną czekoladą i przekładamy do szprycy. Próbujemy ładnie go nałożyć na babeczki, zdejmujemy i próbujemy ponownie w nadziei, że kiedyś się uda. Jeśli się nie uda to posypujemy po wierzchu dużą ilością startej czekolady, żeby zakryć wytwór naszych dwóch lewych rączek

sama złodycz
Pełnoziarniste babeczki z jabłkami i orzechami laskowymi 462

Smętnie spoglądające na mnie jabłka, desperacko dopraszające się o zużycie stały się główną inspiracją dla dzisiejszych babeczek. Mocno dojrzałe owoce w połączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka jajko(...)pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy do papki obok. Przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :) Babeczki wyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów

sama złodycz
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 180

mało co, jednak z drugiej strony są obłędnie smaczne - w szczególności krem maślany, który można wyjadać sam z miski do momentu aż się nie zemdleje z nadmiaru cukru. Babeczki: 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 2 tabliczki czekolady 1/4 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli agrest w czekoladzie Krem maślany: szklanka masła szklanka cukru pudru(...)miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodajemy kilka kropli barwnika. Masę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.     Babeczki dekorujemy dopiero wtedy, kiedy ostygną. Krem maślany można nałożyć łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Skoro ma być na bogatości, posypujemy jeszcze kolorowymi kuleczkami, jeśli nie macie - startą czekoladą

sama złodycz
Babeczki pełnoziarniste z masłem orzechowym i mlecznym kremem 173

niż zwykle deser w postaci pełnoziarnistych muffinek. Z drugiej strony mocno mleczny krem na ich powierzchni przeczy jednak wszystkim zasadom zbilansowanej diety, więc równowaga w przyrodzie została utrzymana :D Babeczki: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka brązowego cukru 3/4 szklanki mleka pół kostki rozpuszczonego masła 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki masła orzechowego pół opakowania(...)wolnym ogniu masło oraz mleko i jajka. Ciasto mieszamy dokładnie i przekładamy do papilotek do połowy ich wysokości. Wyjmujemy zamrożone nadzienie i po kostce wkładamy do środka każdej z babeczek, przykrywamy resztą ciasta i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.     Kiedy muffinki nieco przestygną przygotowujemy krem: płynne mleko podgrzewamy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków, studzimy. Masło

sama złodycz
Tartaletki czekoladowe z kremem cytrynowym i owocami 254

Czekoladowe babeczki z   cytrynowym kremem z serka mascarpone - pyszny i prosty deser SKŁADNIKI   Ciasto: 300g mąki 200g masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki naturalnego kakao sól Krem: 250g serka mascarpone 150g śmietany kremówki 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Do przystrojenia - ulubione owoce   PRZYGOTOWANIE  Ciasto: Mąkę siekamy(...)minut. Wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm i przenosimy na wałku do wysmarowanych masłem foremek do tartaletek. Wylepiamy foremki ciastem - z tych proporcji wychodzi około15-16 babeczek standardowej wielkości. Nakłuwamy widelcem  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut.  Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, galaretkę w proszku

Moje Kuchenne Rewelacje
Serduszka bananowe i z masłem orzechowym do wyboru 208

jutro to pomyślałam, że się podzielę przepisem na małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce ciasta więc postanowiłam zrobić babeczki.  W dwóch smakach dla każdego łasucha do wyboru. Jak na razie większym zainteresowaniem cieszą się babeczki z masłem orzechowym. Jakoś się nie dziwie, uwielbiam smak masła orzechowego, mogłabym

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 198

gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie  jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem  jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki(...)ostygnięcia.  W tym  czasie ubijamy śmietanę,  pod koniec ubijania gdy zaczyna się robić sztywna dodajemy fix do śmietany i cukier puder. Tak ubitą śmietaną dekorujemy babeczki, możemy wierzch posypać startą czekoladą lub cukierkami. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe babeczki z masą truskawkową 168

dobre ciasto i tym razem się nie pomyliłam. Na dzisiejszy słoneczny dzień czeka mnie po obiedzie pyszny deser a tym czasie zmykam na spacer.  Składniki na 12 babeczek: babeczki: 125 g masła 150 g czekolady gorzkiej  300 g mąki szklanka cukru pudru 2 jajka 170 ml maślanki lub jogurtu naturalnego łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao masa

ciastkarnia na kruchym spodzie
Klasyczne babeczki 164

Składniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier(...)wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy na sztywną pianę). Gotowe ! :) Wskazówka: Żeby uzyskać kakaowe babeczki, wystarczy dodać 2 łyżki kakao pod koniec miksowania

My Culinary Art
Muffinki pierniczkowe 202

posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut (   w tym 20 minut pieczenia) Ilość porcji: 15 babeczek Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Smacznego

Kolizje Smaków
Muffinki marchewkowe 227

Bardzo rzadko, ale zdarza nam się zaglądać na blog prowadzony przez Kasie Tusk. Robimy to głównie przez wzgląd na przepisy kulinarne. Ostatnio naszą uwagę przykuły babeczki marchewkowe.   Całkiem proste w wykonaniu i wyglądające niezwykle apetycznie. Postanowiłyśmy   wypróbować przepis nieco go modyfikując. I taki właśnie zmodyfikowany prezentujemy   poniżej  :) Ilość porcji: 12 Składniki: 220 g mąki(...)temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy polewę. W misce ucieramy mikserem serek, cukier oraz sok z cytryny. Umieszczamy polewę na kwadrans w lodówce. Nakładamy na przestudzone babeczki. Z wierzchu możemy ozdobić startą marchewką. Muffinki można z powodzeniem przechowywać w lodówce i zajadać przez kilka dni : ) (Choć u nas nie ostały się nawet jeden dzień

Kolizje Smaków
Muffiny Czekoladowo – Bananowe 152

1 września… Mój 3-latek, mój osobisty pomocnik cukiernik idzie do przedszkola. Przez cały weekend ostatnia rzeczą o jakiej myślałam to pieczenie. Były zakupy, wyprawka

Made By Mom And Son
Jeżynowy sernik na zimno 284

dodawałam przepis na  jeżynowe babeczki  wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia. składniki: 800 g serka homogenizowanego naturalnego 350 g jeżyn 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 1 galaretka jeżyny do dekoracji na wierzchu biszkopty do wyłożenia tortownicy Galaretkę przygotować wg przepisu i odstawić

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania