wysmarowania foremek Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny
Delicious Titbitsplasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą do około 3/4 wysokości. Na wierzch każdej układamy plasterki jabłka. Babeczki pieczemy 25-30 minut. Po mniej więcej połowie czasu pieczenia, gdy widocznie już urosną do góry ich wierzch smarujemy niewielką warstwą rozkłóconego jajka za pomocą pędzelka i posypujemy niewielką ilością cukru
Symfonia SmakówBałam się ponownie efektu, tak jak z babeczkami jaglanymi . Miałam garść szpinaku w lodówce, rabarbar.. szykował się wypad na działkę.. to upiekłam. Znów zniknęło w oka mgnieniu. Dla takich chwil uwielbiam siedzieć w kuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :) Składniki: 50 g szpinaku 250 g obranego rabarbaru (czyli ok 320 g całego
Czarnawisienkasoków i doskonale smakują z dodatkiem alkoholu. Ciekawym pomysłem jest , oprócz podania o północy tortu weselnego – jako preludium podawania deserów tzw . " Capcake tower " czyli wieża wypełniona mnóstwem małych babeczek przecudnie udekorowanych, które ułożone na specjalnych stojakach tworzą piękny i niepowtarzalny weselny tort. Dobrym pomysłem, komponując stół owocowy, jest umieszczenie na nim tzw. palmy owocowej wykonanej z kilku ananasów, przeważnie
Kulinarny karnet Christopherasmalczykiem ,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać dalej i rozwinąć spektrum ,upiekłem wytrawne babeczki – krusztadki. Nie rozczarowałem się , krusztadki są kruche , z wyczuwalnym interesującym ziołowym smakiem ziół ogrodowych ,pyszne ciepłe i zimne. Ciasto. 6-7 łyżek mąki 8 dag sera twarogowego
Kulinarny karnet Christopherapieprzem i majerankiem. Z przygotowanego mięsa uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć , na środek nałożyć chrzan wymieszany z pastą wasabi, brzegi skleić i włożyć do formy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 190 oC. Są bardzo dobre jako ciepła przekąska. Ja podałem z "żagielkiem" z kiszonego
Kulinarny karnet Christopheraciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Ratatuja z soczewicą
Moja smaczna kuchniarozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem) Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence
głodny alergikpieczenia. Nawilżamy ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe
My Culinary Artwłaśnie było w sobotę. Posiłek złożony z dwóch dań i deser. Jednak nie o daniach, lecz o tymże właśnie deserze będzie ten post. Otóż na deser były pyszne babeczki z owocami. Niby proste, ale jakże smaczne. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebopłaskich foremek. Jeśli koniecznie chcemy upiec tradycyjną babkę - wybierzmy formę z kominkiem. Najlepsze są jednak papierowe foremki do muffinek - gwarantują najmniejszą szansę wystąpienia zakalca, a forma babeczek zwiększa atrakcyjność każdego ciasta, zwłaszcza w oczach dzieci. Poza tym muffinkę w papilocie można wygodnie zabrać ze sobą na wycieczkę lub do szkoły. Ciasta pieczone z dodatkiem sody
głodny alergikKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka kukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek
głodny alergikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny z dodatkiem dyniowego puree, jabłka i cynamonu. Są przepyszne, wilgotne i mięciutkie w środku. Idealne dla dzieci
Marta GotujeZielone babeczki z pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano
Moja smaczna kuchniacieście nie było czuć. Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek w foremce na muffinki czas przygotowania: 30 min. + 25-30 min. pieczenie Składniki: 125 g wyłuskanych pistacji, najlepiej niesolonych (ja użyłam solonych, patrz informacje powyżej) 25 g mąki pszennej
Chilli Czosnek i Oliwa