mięso - 63110 przepisów (strona:738/4208)

pasztetowa z domowej wędzarni 209

terenom gdzie łatwo o liściaste drewno. Dym bukowy, czy olchowy, potrafi bowiem zmienić dość pospolity ( choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka(...)minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na patelni na pozostałym smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Teraz do rondelka wlewamy wywar, odlany z garnka w którym gotowaliśmy kurczaka i warzywa.  Zagotowujemy

Miód i pieprz
Tagine z kurczakiem i oliwkami 139

oliwek bez pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu sól morska oliwa do smażenia  posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek   Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i każdy filet kroimy na 2 części. W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny. Ja marynuję cała

Kulinarne przygody Gatity
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 189

DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI SKŁADNIKI: CIASTO: 4 SZKL. MĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA(...)MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE I POZOSTAŁE

Swojskie jedzonko
Kotlety mięsno - kalafiorowe 133

Tradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że  smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie(...)łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka włoska 348

tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie Lubella wstążki nr 13 Mafaldine corte ) 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 1 kopiasta(...)pieprz, chilli, zioła prowansalskie 4 duże pomidory 70 g żółtego sera (można dodać więcej) 1 kulka mozzarelli WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać mięso mielone i cebulę. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe po czym dodać puszkę pomidorów krojonych i smażyć jeszcze 2-3 minuty, wyłączyć palnik. W garnku zagotować wodę, dodać

Passions hobbies life
Patison faszerowany mięsem mielonym 238

zauważyłam patisony w rewelacyjnej cenie – 50 g za sztukę! Nie wiem czy wcześniej je jadłam, pewnie nie, ale tym razem oczami wyobraźni widziałam już parujące danie: patison faszerowany mięsem mielonym – w sam raz na jesienną pluchę za oknem. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Myślę, że Wy równie chętnie go przygotujecie.     Składniki /dla 2 osób/: 2 patisony(...)cukini 200 g mięsa mielonego 1 Czytaj dalej... Artykuł Patison faszerowany mięsem mielonym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pasztetowa w słoiku 158

Przez lata trochę pozmieniałam recepturę , trochę czegoś ujełam ( mam na myśli słoninę) i trochę dodałam ( warzywa) Skład na 1 kg 70dkg mięsa  ( w tym przypadku była to kura )  4 duże marchewki  2 pietruszka 1 cebula  kawałek pora i selera 4 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku majeranek, Wykonanie Umyte warzywa wkładam do garnka  zalewam(...)wodą i gotuję  . Do gotującego wywaru warzywnego wkładam  umyte mięso drobiowe i dalej gotuję ( jeśli chcę mieć rosół to na wolnym ogniu , jeśli rosół jest mi nie potrzebny to zwiększam ogień aby mieć szybciej ugotowane mięso . ) Pod koniec gotowania dodaję sól. jeszcze 5 minut mięsko dochodzi i wyciągam go do ostygnięcia . Następnie miksuję : mięso i warzywa . Dodaje pieprzu

Eli Gotowanie
Szybko ,łatwo i przyjemnie 163

Czyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny(...)łyżka miodu  1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,  3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem. 4 . Na rozgrzany grill wyłożyć ziemniaki i marchewkę . Grillować do chwili

Eli Gotowanie
Faszerowana ćwiartka kurczaka 153

górne  z ćwiartek , W pałkach muszą zostać . - Tak przygotowane ćwiartki jeszcze raz umyć i dobrze je osuszyć . Przełożyć do marynaty , wymieszać   tak aby marynata pokryła każdy skrawek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny. - Z umytych papryk wyciąć nasiona i pokroić je w cienkie paseczki , z jabłka wyciąć gniazda nasienne i    pokroić(...)trochę farszu , zawinąć boki    ,spiąć wykałaczkami , tak aby powstał rulon. - Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie , piec w 180stopniach ok 30 minut. Po tym czasie   posmarować mięso pozostałą marynata i piec jeszcze ok 10 minut .   Czu mięso jest gotowe można sprawdzić  wkłuwając wykałaczkę w udo w najgrubszym miejscu.     Jeśli po wyciągnięciu wykałaczki

Eli Gotowanie
Schab pieczony na patelni. 160

przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę.     - Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu  do czasu   przekręcić mięso.                     -  Umyte warzywa pokroić w grube słupki(...)brytfanna) ułożyć  warzywa . Na warzywa schab   obsmażony z każdej strony na złoty kolor. Przykryć pokrojoną cebulą i czosnkiem - Ustawić na małym ogniu , przykryć pokrywka lub garnkiem jak mięso wystaje ponad ścianki   patelni . Piec ok 30 minut ,polewając schab płynem z warzyw . Po tym czasie przekręcić ,   smażyć   ok 20 minut .   Czas smażenia zależy

Eli Gotowanie
Mięsna zupa na ostro. 208

innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem.  Składniki na 4 porcje - mięso wieprzowe  1/2 kg - papryka 3 szt różne kolory - cebula 2 szt - papryka chili 2 - 3 szt. - pomidory 5 6 szt - marchew 1 szt - papryka mielona słodka 1 łyżka - sól(...)smaku - pieprz cayenne - bulion 1 litr - olej do smażenia   Wykonanie - umyć warzywa oraz mięso , osuszyć.    - Pomidory pokroić w ćwiartki, marchewkę w plasterki.   - paprykę chili posiekać drobno, cebulę, papryki  w kostkę. - mięso pokroić w kostkę - na rozgrzany olej ( w garnku) wrzucić cebulę i chili zeszklić, dodać pokrojone mięso podsmażyć do   zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać

Eli Gotowanie
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 189

przede wszystkim małe dzieci, ponieważ szybko rosną i mają zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, osoby starsze ponieważ mają zmniejszoną zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego oraz osoby które zrezygnowały z mięsa w diecie, bądź jedzące go bardzo mało, szczególnie zaś młode kobiety i nastolatki. Zagrożone są także kobiety w drugim i trzecim trymestrze ciąży, ponieważ w tym czasie z powodu szybko(...)zdolności uczenia się, a nawet w przypadku małych dzieci upośledzeniem rozwoju intelektualnego i ruchowego dziecka, a zaburzenia tego typu mogą być nieodwracalne. Najlepszym źródłem żelaza są podroby oraz czerwone mięso, ale każdy wegetarianin wam powie, że nie są to jedyne źródła i dobrze zbilansowana dieta spokojnie może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. A zatem, świetnymi źródłami żelaza są także

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mielone kotlety wołowe z oscypkiem 138

SKŁADNIKI 500 g mielonego mięsa wołowego 6 plasterków z oscypka takich 5 mm grubości ulubione przyprawy: czosnek, lubczyk, zioła toskańskie, papryka wędzona, pieprz ziołowy i sól himalajska 2 żółtka PRZYGOTOWANIE Mięso wymieszać z żółtkami i przyprawami. Uformować 6 kulek. Ja przedzieliłam każdą na pół i dodałam oscypki po czym zakleiłam to drugą częścią mięsa. Smażyłam bez tłuszczy bo mięsa

ClauditteMissCooking
Boczek długo pieczony / boczek pieczony w niskiej temperaturze 258

boczku ze skórą (około 1,5 kg), 2 łyżki miodu gryczanego, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 5 ząbków czosnku, 1 chili, Boczek umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Położyć mięso na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, skórą do dołu i powoli doprowadzić do jej zrumienienia. Skóra ma być mocno zrumieniona. Miód wymieszać z sosem sojowy, posiekanym czosnkiem i chili (chili razem(...)pestkami). Mięso natrzeć przyprawami. Włożyć do rękawa foliowego i piec w piekarniku nagrzanym do 80 stopni 10 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z rękawa i odstawić do ostudzenia. Boczek najlepszy jest schłodzony i ma wspaniałą chrupiącą skórkę, kontrastującą z bardzo delikatnym mięsem. zastawa

królestwo garów