Długo zabierałam się za połączenie mięsa z colą, ale z racji rozpoczęcia sezonu grillowego w końcu się skusiłam. Nasłuchałam się, że jest to świetny sposób, aby je zmiękczyć i muszę przyznać rację. Dodatkowo mięso nabiera delikatnego posmaku tego specyficznego trunku. Wypróbujcie tym bardziej, że zaczynamy tegoroczną majóweczkę. Składniki: 1,5 kg żeberek 2 szklanki coli sól pieprz 2 ząbki czosnku(...)mielona papryka łagodna i ostra Sposób przygotowania: Mięso dzielimy na porcję (dobrze, gdy nasze żeberka są dość tłuste). Następnie rozgniatamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mieszanką nacieramy mięso. Przyprawione żeberka zalewamy colą i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Pieczemy w piekarniku przez ok. godzinę ( w 180 stopniach) lub na grillu do uzyskania pięknego, złotego koloru. Smacznego
Wielki apetytćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw mrożonych dodatkowo kilka ziemniaków oliwa z oliwek Zioła Małgorzaty- przyprawa wspomagająca odchudzanie Skworcu sól i pieprz do smaku Ćwiartki kurczaka umyj i oddziel mięso od kości. Kości odłóż, zrobić można na nich pyszną pomidorówkę! Mięso przypraw ziołami Małgorzaty, solą,pieprzem oraz oliwą z oliwek. Włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień, obierz ziemniaki(...)Mięso przełóż do brytfanny, w której zapiekasz, najlepiej jakby była z pokrywą. Włóż mięso, wsyp ziemniaki, na to mrożone warzywa. Pokrop oliwą z oliwek. Zapiekaj do miękkości. Wyłóż na talerze, danie gotowe
Z Kuchni Do Kuchnisamodzielnie) 1/3 awokado 1 pomidor malinowy garść oliwek kilka rzodkiewek natka pietruszki tzatziki (1/2 ogórka zielonego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, drobno posiekany ząbek czosnku) Zaczynamy od kofty. Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i natką pietruszki, solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut. Powinno być zwarte. Zwilżamy dłonie wodą, nabieramy garść mięsa i formujemy(...)patyczkach do szaszłyków podłużną koftę. Układamy na papierze do pieczenia. Postępujemy tak z resztą mięsa (powinniśmy otrzymać 5-6 koft). Nabite na patyczki mięsa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop (funkcja góra-dół lub grill) na 20 minut. W tym czasie robimy humus z tego przepisu: humus . Awokado, pomidory, oliwki i rzodkiewki kroimy wedle uznania. Pitę wkładamy
Mango PapajaZapraszam dzisiaj na pyszna lazanię :) Połączenie pysznego makaronu z mięsem oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto 500 g 6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka(...)Przyprawy Hiszpańskiej Rafex około 2 szklanek tartego sera najlepiej parmezanu 4 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: Oliwę rozgrzać , dodać posiekaną cebulę , pokrojone pieczarki i mięso , podsmażać około 10 minut Następnie dodać przyprawy , wlać sos boloński , wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 /20 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryna . Spód wyłożyć płatami lazanii , następnie wyłożyć trochę sosu
Sama słodycz i szczypta chiliobiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości. Na drugi dzień nabierze jeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku: 800 g wołowiny (udziec) 800 g ziemniaków 3 cebule 1 butelka jasnego piwa dobrej jakości(...)liść laurowy świeży lub suszony tymianek musztarda dijon (lub inna) mąka do oprószenia mięsa sól morska, świeżo mielony pieprz masło do smażenia (najlepiej klarowane) natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki oraz cebule obieramy i kroimy na plastry. Wołowinę myjemy, osuszamy i także kroimy na plastry. Mięso posypujemy pieprzem (grubo zmielonym), smarujemy cienko
Poezja smakuMacie ochotę na szczyptę orientalnego smaku? Polecam to danie - niezwykły aromat i smak mięsa pokreślony kurkumą oraz delikatna słodycz śmietanki oraz syropu z ananasów nadaje tej potrawie niezwykłego charakteru :) Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( najlepiej chińska ) - podwójny filet z kurczaka - puszka ananasów w kostce - 1,5 łyżeczki kurkumy - 200 ml śmietanki 200 ml - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Drogi(...)jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ananasy osączyć ( syrop zachować ). Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju, podlać 4 łyżkami syropu z ananasa i dusić ok.10 minut. Do mięsa dodać mrożone warzywa, wymieszać
Świat SmakuPULPECIKI (z mięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności(...)ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać – formować kulki wielkości orzecha włoskiego – każdą kulkę lekko obtaczać w mące ziemniaczanej – wrzucać na gotujący się bulion lub wodę – gotować ok. 3 minut – wyjąć na talerz PODAWAĆ: - jako danie obiadowe pełne, - w sosie beszamelowym, łagodnym pomidorowym, - z pieczywem jako danie śniadaniowe lub kolacyjne. UWAGI
Tradycyjna kuchnia inaczejłyżki oliwy z oliwek ok.180g mąki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy czosnek, mięso mielone, smażymy 3 minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie(...)odparować resztkę wody. Uwaga! Nie przypalcie ziemniaków i garnka, trzeba pilnować! Ziemniaki rozgniatamy na miazgę i przekładamy do miski (na stolnicę lub blat) aby wystygły. Wracamy do patelni z mięsem. Dodajemy puszkę pomidorów (nie wyrzucamy puszki) i koncentrat. Mieszamy. Czas na przyprawy: sól, pieprz, papryka i chili. Doprawiamy raczej pikantnie. Czas na mąkę. Dodajemy ją aby farsz miał bardziej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Efektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 4 duże ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz bułka(...)tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie: Mięso płuczemy, mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy oraz namoczoną w mleku następnie odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrabiamy ręką na jednolita masę. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso układamy wzdłuż ugotowane obrane jajka oraz przykrywamy drugą częścią mięsa
kgwjanczewoleczniczych i wartości odżywczych. Obecnie pojawia się coraz więcej przepisów z dodatkiem pokrzyw. Ja również bardzo lubię ją wykorzystywać w kuchni dodając do różnych potraw. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 20 sztuk świeżych liści pokrzyw, 1/2 cebuli 1/2 cukinii, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego z hurtowni Rafex, sól, pieprz, oliwa(...)smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pokrzywy drobno siekam nożem. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroję w drobną kostkę. 2. Do mięsa mielonego dodaję pokrzywy, cebulę, cukinię, jajko, bułkę oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. 3. Mielone smażę na rozgrzanej oliwie na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania kotletów mielonych
Tradycyjna kuchnia KasiRyż z warzywami i mięsem. Składniki: ryż naturalny Kupiec pomidor papryka natka pietruszki duszone mięso Zaczynam od pokrojenia i podsmażenia mięsa. Następnie dodaję sól, pieprz, majeranek, dolewam wody i duszę do miękkości. Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu. Przestudzony ryż mieszam z pokrojonymi warzywami i mięsem
prawdziwe jedzenieJest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne. składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g ketchupu kieleckiego o smaku śliwkowym kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście(...)pieczarek czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, pieczarki w półplasterki, czerwoną paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę a mięso w nieduże kawałki. Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, całość mieszamy i delikatnie rumienimy, dodajemy mięso i wszystko smażymy około 10 minut na silnym ogniu od czasu
Smakowite Daniaformie w formie placuszków. Może wyglądają mniej efektownie, ale i tak byłam z siebie dumna:) Przedstawiam więc puszyste placuszki ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na panierkę
karmelowybezpośredniego kontaktu z ogniem i dymem, a jednocześnie z niedoczyszczoną kartką. Jedzenie układamy w niewielkich kawałkach i małych odstępach od siebie. Grillowanie odbywa się w zależności od danego pożywienia. Mięso grillujemy dłużej niż warzywa czy owoce. Jedzenie, aby miało lepszy smak należy zastosować marynaty i odstawić na kilka godzin lub na całą dobę do lodówki. Jak uniknąć przejedzenia? wyeliminujmy gazowane(...)innymi ulubionymi owocami alkohol - nie przesadzajmy z procentami, w ten sposób pobudza nasz apetyt i tym samy jemy po prostu więcej tłustą kiełbaskę, boczek czy karkówkę zastąpmy chudym mięsem m.in pierś z kurczaka, ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów fit desery
Truskawkowa Fiestaekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne mięso w wyrazistej szynce i do tego pyszny, kremowy, ciągnący się sos pomidorowy z mozzarellą to połączenie doskonałe:) Ważne: u żyjcie do potrawy dobrych pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt(...)łyżeczka masła WYKONANIE: Filety z kurczaka przekrój poziomo na pół (lub użyj indyka) i przełóż do miski. Dodaj do tego oliwę z oliwek, sól, pieprz i bazylię. Wymieszaj mięso, aby dokładnie obtoczyło się w przyprawach. Zawiń każdy kawałek mięsa w dwa plasterki szynki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i ułóż na niej filety. Smaż na jednej stronie 3 minuty
Słodko-Słony Świat Ilony