Królik delikatny , miękki ,pyszny , w kremowym SOSIE pomidorowym na bazie miodu , musztardy ,pomidorów i ziół. Królik tuszka Bulion do podlania mięsa Marynata : **************************" 2 łyżki musztardy delikatnej najlepiej miodowej sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula posiekana drobno Sos : ****************************** 1 puszka pomidorów krojonych 1 duża łyżka miodu sól morska i pieprz zioła tymianek , bazylia ,oregano ********************************************** Królika(...)umyć i pokroić na kawałki.Przygotować marynatę ,wymieszać i wysmarować nią kawałki mięsa.Zostawić w lodówce na 12 godzin.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Królika wraz z marynatą włożyć do wysmarowanej olejem blaszki lub innego naczynia ,podlać odrobiną bulionu i dusić do miękkości od czasu do czasu podlewając bulionem.Gdy mięso jest gotowe wyjąć mięso ,sos zlać do garnuszka, postawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWartość kaloryczna: 500 kcal Składniki: · 500g wołowiny, wieprzowiny lub obu rodzajów mięsa · 1 spora cebula · 3-4 ząbki czosnku · 4 łyżeczki majeranku · sól(...)czasu do czasu. W tym czasie siekamy lub wyciskamy czosnek i kiedy cebulka stanie się przezroczysta dodajemy czosnek na patelnię na kilkanaście sekund, po czym całość zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy na centymetrowe kosteczki i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i resztą oliwy . Dokładnie obtaczamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy mięso zacznie się przyrumieniać, mieszamy
Bazując na smakukotleciki robiłam jakiś czas temu..tym razem zamiast bułki dałam kaszę manną i śmietanę , pomysł na taki dodatek podpatrzyłam gdzieś w necie. 70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki kaszy manny 2 łyżki śmietany kwaśnej 2 jaja sól, pieprz wegeta Do mięsa wbić jajka, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i resztę składników(...)Wszystko wymieszać.Z mięsa formować kotleciki panierować w bułce tartej i usmażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieSkładniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie(...)dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy mięso 15 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę z mąką i jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Wlewamy śmietanę do mięsa, krótko zagotowujemy. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Gotowym sosem zalewamy makaron
Gotowanie moimi oczamikonserwowy, 2-3 sztuki żelatyna, 12 łyżeczek jajko, 2 sztuki kostka rosołowa, 2 sztuki vegeta, pieprz Przygotowanie Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Mięso zalewamy wodą, dodajemy rosołek, gotujemy do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Marchewkę, jajka i ogórki kroimy w plasterki. Ugotowane mięso kroimy w kosteczkę. Bulion po gotowaniu mięsa uzupełniamy wodą(...)litra, zagotowujemy i doprawiamy pieprzem i vegetą. Dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Do kubków, filiżanek lub innych pojemniczków układamy kolejno po plasterku ogórka i marchewki, łyżkę groszku, 2 łyżki mięsa i plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy na całą noc do stężenia w chłodne miejsce
Gotowanie moimi oczamiSkładniki mięso mielone, 500g ziemniaki, 500g mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak jabłko, 1 średnia szt cebula, 1 duża szt bulin warzywny, 1 szkl śmietana 12%, 200ml jajko, 1 szt mleko, 1 szkl koperek, 4-5 gałązek sól, pieprz bazylia oregano kminek milony papryka słodka curry oliwa, do smażenia Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę(...)chwilę podsmażamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy
Gotowanie moimi oczamiwegeta papryka ostra mąka składniki na placki ziemniaczane: 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka sól pieprz do polania: śmietana sposób wykonania: Mięso pokroiłam w kostkę, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety. Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki(...)podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około 10 minut. Sos doprawiłam koncentratem pomidorowym, czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką. Sos zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Placki : Ziemniaki obrałam , umyłam
Darcia w kuchniprzepis. Składniki: 1kg kaszy j ę czmiennej 1,2 kg podgardla 0,5kg skórek wieprzowych 1 komplet płuca wieprzowe 1 serce wieprzowe 1 ozorek wieprzowy ok 1 kg skrawek mięsa (może być łopatka ) 0,9 litra krwi jelita cienkie przyprawy: sól,pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,przyprawa knorr do mięsa. Sposób wykonania: Podgardle, płuca, serce,ozorek, skórki wcześniej(...)namoczyłam,potem jeszcze umyłam je pod bieżącą wodą. Wszystko to włożyłam do garnka, dodałam mięso i gotowałam do miękkości z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem w ziarenkach.) Po ugotowaniu odcedziłam a gdy już ostygło zmieliłam przez maszynkę na małych oczkach. ( takich jak na mięso mielone ). Wywaru z gotowania nie wylewałam, to na ni m gotowałam kaszę. Sprawdzonym
Darcia w kuchniTakie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące, więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków(...)średnicy 8cm. Składniki na ciasto: 20-25 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżka śmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy
Maślane ciasteczkołyżki stołowe sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki pieprz, mielona trawa cytrynowa i ostra papryka do smaku Sprzęt patelnia o dużej średnicy - wołowinę smażymy kładąc jeden plasterek mięsa obok drugiego bardzo ostry nóż Przygotowanie Mięso lekko zamrozić, a następnie pokroić na jak najcieńsze plasterki - vide zdjęcie nr 1 Pokrojone mięso marynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu(...)miodu i przypraw (według uznania - pieprz, ostra papryka, trawa cytrynowa) przez minimum 24 godziny. Po zamarynowaniu odsączyć z marynaty i obsmażyć na patelni na ostrym ogniu. Kiedy mięso będzie już niemal miękkie dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, pędy bambusa, bardzo drobno posiekany imbir, podlać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Składniki: 1,2 kg schabu 2 łyżki soli peklowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren(...)łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć, włożyć do garnka razem z przyprawami, zalać zimną wodą (mięso ma być całkowicie zanurzone) i zagotować. Od momentu wrzenia gotować ok. 30 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić w wywarze
Czerwień i błękitskrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule seler naciowy 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu przyprawy: sól himalajska, pieprz(...)wegeta - mielona suszona włoszczyzna z dodatkiem soli oraz 2 soki pomidorowe - jeden zwykły, drugi pikantny (z dodatkiem tabasco) 500 ml jogurtu naturalnego makaron nitki Podstawą zupy jest rosół. Umyte mięso, obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu czarnego, łyżkę naturalnej "wegety" oraz łyżkę soli himalajskiej zalewam wodą (ok. 2 l) i gotuję w szybkowarze przez
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kabanosów Tarczyński, którą pokazują w TV. Prawie rok temu na blogu pokazał się przepis na Kiełbasę suszoną dojrzewającą. Palcówka , czyli tradycyjnie suszoną kiełbasę wieprzową w jelicie, przygotowywaną z surowego mięsa, peklowaną, a następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy(...)łyżka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą 1 łyżka czosnku suszonego po 1 łyżeczce ziaren: ziela angielskiego, kolendry, jałowca ok. 3 łyżki majeranku 1 szklanka wody cienkie jelita baranie Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone wcześniej mięso i słoninę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy na sitku 5/6 mm. Dodajemy do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso(...)ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia
R'n'G Kitchenmaka ron nie byłby do niego dobrym dodatkiem . To danie, które nie wymaga dużych nak ładów pracy i środków. W sam raz na obiad w środku tygodnia. :-) 1/2 kg mięsa mielonego 250g pieczarek 2 duże cebule pół słoiczka koncentratu pomidorowego ser cheddar olej sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Dosypujemy je do cebuli i czekamy aż puszczą soki a następnie odparują. Wtedy wrzucamy mięso mielone, które przyprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy obiema paprykami oraz solą i pieprzem według uznania. 4. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy
Szefowa kuchni