mięso - 63110 przepisów (strona:729/4208)

Zupa meksykańska 176

jest to przepis na zupę dla 2 osób na 2 dni:) Składniki: - puszka pomidorów - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego - 1 duża czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 400ml wywaru warzywnego - 1 łyżeczka  suszonych ziół: prowansalskich i bazylii - pół łyżeczki ostrej papryki w proszku - oliwa z oliwek(...)mały pęczek natki pietruszki - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy mięso, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i dalej smażymy.   Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso jest podsmażone a większość wody wyparowała, przekładamy je do garnka. Dodajemy pomidory (z zalewą), przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Paprykę obieramy ze skórki, kroimy

Pan i Pani Smith w kuchni
karkówka z pieczarkami i groszkiem 147

łodygi selera naciowego 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi szczypta majeranku sól, pieprz sposób przygotowania Karkówką kroimy w grubą kostkę, kawałki mięsa przekładamy do miski, oprószamy  je pieprzem, solimy, oraz doprawiamy dwiema łyżkami octu jabłkowego i maggi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na dwanaście godzin. Na rozgrzaną  dużą patelnię(...)drobną kostkę  dwie cebulę. Dodajemy do cebuli, posiekany drobno czosnek,  pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa  dodać  marchewki, obrane ze skóry i pokrojone w plastry, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez

Miód i pieprz
Sos boloński 185

Publikuję dziś przepis na domowy sos boloński. Przepis i wykonanie tym razem przygotował mój mąż. Sos wyszedł rewelacyjnie smaczny!   Polecam! Sos boloński Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 1/2 szklanki bulionu, 2 marchewki, cebula, łodyga selera naciowego, 400 g pomidorów z puszki,  400 g koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, tymianek, oregano, bazylia, pieprz,  sól, 2 liście(...)oliwek. Wykonanie: Marchewkę, cebulę i seler kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.   Warzywa posypujemy przyprawami i dusimy do miękkości. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy warzywa, mieszamy i całość dusimy przez 15 minut. Do mięsa dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie

paapilotkaa
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 213

piekarniku, dzięki czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza(...)równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano

Ostra na Słodko
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej. 214

ziemniaków 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 kulka mozzarelli kapusta pekińska sól pieprz bazylia oregano majeranek chili 2 ząbki czosnku pół cebuli Kapustę obrać z liści , ok 10-12 szt. Liście sparzyć i odłożyć. Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 7-10 min.  Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko, pokrojoną mozzarellę, drobno posiekaną cebulę i czosnek(...)bazylię majeranek i szczyptę chili. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, na nim całe mięso i przykryć ziemniakami. Liście kapusty zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę nimi. Rękę zwilżyć oliwą i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec

Gotowanie jest łatwe
Zielona tarta 139

buraka naciowego 1 szkl mleka 1 jajko 2 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos mięsny 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów całych w zalewie 2 łyżki zielonego groszku 1 łyżka mąki kukurydzianej serek topiony lub kulka mozzarelii sól pieprz szczypta oregano szczypta bazylii szczypta majeranku(...)piec w temp 200 st ok 25 min. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół  cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać. Na upieczone ciasto

Gotowanie jest łatwe
Mielone nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami 125

mięsa mielonego sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 100 g sera feta 6 kawałków pomidora suszonego w oliwie bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, dodać bułkę tartą, wyrobić masę. Podzielić na 6 części. Rozklepać porcję, położyć plasterek sera i kawałek pomidora, zawinąć dokładnie w mięso, panierować w bułce

Gotowanie jest łatwe
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 152

mięsa mielonego pół cebuli pół czerstwej kajzerki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili suszone śliwki tarta bułka do panierowania na sos 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół cebuli sól pieprz pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta oregano 1 szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną(...)drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki.  Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron . Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę wody

Gotowanie jest łatwe
Ravioli z mięsem 105

ciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego szczypta pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa(...)posmarować dookoła mięsa wodą (pędzelkiem lub palcem) przykryć drugim plackiem, przyklepać i pociąć radełkiem w kwadraty. Gotować w osolonym wrzątku , odcedzić , podawać z masłem lub sosem

Gotowanie jest łatwe
Tarta z kurkami i kurczakiem 140

same kwiatostany z kwiatkami) Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem. Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki. Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jeśli są spore. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć(...)cebulę i czosnek, po chwili mięso , kiedy mięso zaczyna już się smażyć dodać kurki i przyprawy do smaku. Smażyć aż do odparowania nadmiaru soków, po czym wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz i chili do smaku. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 12 min. Wyjąć, włożyć mięso z kurkami

Gotowanie jest łatwe
Pasztet ardeński z mięsa mieszanego 169

udka z kurczaka 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2  marchewki 1 pietruszka 1 cebula listek laurowy ziele angielskie sól pieprz 2 łyżeczki przyprawy Pasztet ardeński SKWORCU 3/4 szkl kaszy kukurydzianej lub mannej Udka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, listek laurowy i ziele i ugotować rosół. Mięso oddzielić od kości, włożyć do kubka blendera, dodać ugotowane warzywa, zalać(...)szkl rosołu i zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodać mięso surowe i resztę rosołu, dodać kaszę kukurydzianą lub manną i ponownie zmiksować, gdyby była potrzeba , dodać jeszcze rosołu. Masa powinna być niezbyt gęsta. doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić jedną lub dwie keksówki. Piec w temp ok 150- 160 st przez godzinę. Dzięki  SKWORCU  jestem szczęśliwą

Gotowanie jest łatwe
Mielonka wieprzowa z szynkowara 216

mięsa z łopatki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka peklosoli 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyzki mąki z cieciorki 1 łyżeczka majeranku szczypta gałki muszkatołowej 200 ml wody Mięso zemleć w maszynce na dużych oczkach, dodać przyprawy, mączkę i wodę. Dobrze wymieszać mielonkę, ja użyłam do tego robota. Mięso włożyć do woreczka i upchnąć do pojemnika szynkowara, dobrze ugnieść

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z mięsem 230

szklanki mąki 25 dag twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody ok. 450 g mięsa mielonego pół szklanki kefiru 2 cebule garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet(...)Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki

Gotowanie jest łatwe
Rosół z indyka 197

Często gotuję rosół,bo dla mnie to taka "szybka" zupa. Wrzucam wszystko do garnka - mięso i warzywa, zalewam zimną wodą i rosół sam się gotuje przez kilka godzin. Potem tylko doprawiam, gotuję makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas  rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół(...)musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane warzywa. Doprowadzić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kaczka na niedzielę 156

przygotowywałam w szybkowarze. Zajęło mi to 30 minut. Ale tradycjonaliści duszą ją przez ok. 2 godziny w tradycyjny sposób. Nie podaję dokładnych proporcji, ale sposób przygotowania wybornej kaczki. Aby mięso było delikatne i kruche nalerzy je odpowiednio wcześniej przygotować. Potrzebne będą do tego ocet ( tradycyjny, ale można użyć też owocowego), sól i pieprz i cebula. Mięso skrapiamy octem, oprószamy solą(...)pieprzem i okładamy krążkami cebuli. Pozostawiamy w chłodnym miejscu ( lodówka) na dwie doby. Po 12 godzinach mięso odwracamy. Po tym czasie każdy kawałek obsmażamy na rumiano, oprószamy suszonym tymiankiem. Dodajemy liść laurowy, krążki cebuli z marynaty i ząbek czosnku ( dla podkręcenia smaku można dodać część małej papryczki chili) . Zalewamy wrzącą wodą do połowy wysokości mięsa. Dusimy do miękkości uzupełniając płyn

kawawszklance