mięso - 63110 przepisów (strona:726/4208)

Galareta wołowo-wieprzowa 143

zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso(...)ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia

R'n'G Kitchen
Mięso mielone na pomidorową nutę 151

maka ron nie byłby do niego dobrym dodatkiem . To danie, które nie wymaga dużych nak ładów pracy i środków. W sam raz na obiad w środku tygodnia. :-) 1/2 kg mięsa mielonego 250g pieczarek 2 duże cebule pół słoiczka koncentratu pomidorowego ser cheddar olej sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Dosypujemy je do cebuli i czekamy aż puszczą soki a następnie odparują. Wtedy wrzucamy mięso mielone, które przyprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy obiema paprykami oraz solą i pieprzem według uznania. 4. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy

Szefowa kuchni
pikantna pieczona szynka 228

Szynkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia szynkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz(...)bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni

Miód i pieprz
fasolka z szynką po bretońsku 175

ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać pietruszki sposób przygotowania Na sześć godzin przed gotowaniem,  fasolę wrzucamy  do   garnka, zalewamy wodą i pozwalamy by się moczyła. Mięso z szynki kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Z garnka z namoczoną fasolą zlewamy wodę, ziarna płuczemy i zalewamy świeżą wodą ( dzięki temu(...)garnka, smażąc  na niewielkim ogniu. Następnie do  garnka wrzucamy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz posiekany czosnek, całość lekko szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy smalec i mięso z szynki, całość smażymy przez 10 minut, dokładamy  przecier z pomidorów ( lub pomidory z puszki), oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy przez godzinę na niewielkim ogniu

Miód i pieprz
Zupa gulaszowa 371

Pożywna i rozgrzewająca zupka pełna kawałków mięsa i warzyw. Zupka idealna na jesienny czy zimowy obiad. Można ją doprawić ulubionymi przyprawami. składniki: 700 g mięsa wieprzowego, łopatka lub szynka 2,5 l wody 2 czerwone papryki 2 cebule 5 średnich obranych ziemniaków 250 g pieczarek 3 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra(...)papryka do smaku 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Następnie mięso przyrumienić na rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć do garnka z gotującą wodą. Cebule obrać i pokroić w pół plastry i również wrzucić do garnka. Dodać listki laurowe i odrobinę soli, gotować aż mięsko będzie prawie miękkie

Monia miesza i gotuje
Rolada drobiowa z kaparami i sos pieczeniowy 177

mała cebulka garść natki pietruszki sos pieczeniowy 1 szklanka ładnego wywaru z pod pieczeni szczypta suszonych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Udka umyć, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości. Mięso zemleć razem z chlebem, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko, kapary można przekroić na pół. Wymieszać masę mięsną, wyłożyć na folię spożywczą i zawinąć dość(...)mąką, dodać gotującego się sosu i wymieszać by śmietana nam się nie zważyła. Mieszać energicznie rózgą. Kiedy sos jest już ładnie połączony, gotować jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Mięso wyjąć z folii, kroić ukośne plastry, polać sosem. Danie podawać z ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Mielonka wieprzowa – classic 175

znika , dzisiaj poszły dwa słoiczki … zostało już tylko kilka ..nie wróżę im długiego odpoczynku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg mięsa wieprzowego od łopatki 0,4 kg podgardla wieprzowego około 50 g soli peklowej (peklosoli), pieprz mielony, około 2 płaskich, łyżeczek od herbaty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonej gorczycy(...)liścia laurowego 1 płaska łyżeczka od herbaty- cukru woda 1 szklanka 1 łyżka ( od zupy ) żelatyny wieprzowej Łopatkę i podgardle, kroimy na kawałki – łatwiej będzie mielić . Oba gatunki mięsa dzielimy na dwie połówki . Podgardle mielimy , połowę na jak najmniejszym sitku , drugą część na średnim sitku .Mięso z łopatki -połowę , przepuszczamy przez sitko o średnim oczku, resztę o drobniejszym .Wszystko

Ogrodnik w podróży
Potrawka z królika! 215

dzieciństwem. Może dlatego nie jestem tak bardzo zdumiona, gdy widzę go na talerzu. Ten smak towarzyszy mi już tak długo, ze nigdy nie potrafiłabym z niego zrezygnować. A mięso jest lekkie, dietetyczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Porównanie? Zdecydowanie to nie to samo co kurczak! Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować to nie wahajcie się dłużej. Warto pamiętać, że królik(...)dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza się duszony, pieczony pod przykryciem, na pewno nie smażony. Potraktujcie go dobrze, a odwdzięczy się! Będzie obłędnie miękki, delikatny, pełen smaków! Potrawka to bardzo domowe danie. W restauracjach raczej niespotykane. Ale nasze życie to głównie codzienność, więc proste menu również gości w naszej kuchni. Porcja dla 4 osób: 450g królika (np. dwie duże nóżki

Kuchnia Pani Wiosny
Gulasz wieprzowy z cydrem 184

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 0,7 kg mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 200 ml cydru (użyłam gruszkowego) 50 ml sosu sojowego 1 duża cebula/por 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego słodka papryka w proszku sól, pieprz olej mąka   Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć(...)tłuszczu). Na patelnię wlać sos sojowy i rozmieszać. Na sosie poddusić pokrojoną w piórka cebulę lub w krążki pora oraz dowolnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa przełożyć do mięsa. Na patelnię przelać cydr i podgrzać (nie wolno stracić tych smaków, bo to one nadają najlepszy smak gulaszowi). Całość wlać do garnka. Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować około

Di gotuje
Galareta wieprzowa 270

myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość 1 litrem wody. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym gotowaniu(...)wolnoarze mięso samo odchodzi od kości. Gdy zimne nóżki robimy w normalnym garnku to gotujemy ok 3 godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu. Następnego dnia wyjmujemy ugotowane nóżki i warzywa, a wytworzony bulion przecedzamy przez sito. Bulion powinien się zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa 190

a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Na choroby? Zupka! Pomidorowa najchętniej :) ZUPA POMIDOROWA Składniki: - dowolne mięso drobiowe (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - śmietana kwaśna 18% - 2-3 liście laurowe - 4-5 ziarenek ziela angielskiego(...)ziarenek pieprzu kolorowego - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i opalamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w talarki. Mięso i warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy koncentrat

Życie zamknięte w smaku
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 152

idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka 100 g kaszy jaglanej(...)woreczek) 1 marchewka 1 cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ

Ugotować
Szaszłyki z karkówki 148

karkówki 2 papryki czerwone 2 duże cebule po szczypcie rozmarynu, tymianku, cząbru, estragonu, gałki muszkatołowej, ostrej papryki mielonej, sól oraz pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso opłukujemy, kroimy w grubszą kostkę.Przyprawy mieszamy ze sobą wszystkie, posypujemy mieszanką mięso, odstawiamy na 30 minut. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziarnek, kroimy w kawałki nie mniejsze niż kawałki mięsa(...)Cebulę obieramy kroimy w grubsze plastry. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso paprykę i cebulę.Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla około 20 minut. Podajemy na gorąco Szaszłyki przygotowała Alicja Smacznego

kgwjanczewo
Pulled pork w sosie pomidorowym 133

Idealnie mięciutkie, wręcz rozpadające się mięso i bajecznie pyszny sos... oto właśnie kwintesencja Pulled pork. Potrawa do jedzenia w formie kanapki ale również z surówką i np. frytkami. Tym razem chcę Wam pokazać wersję z sosem pomidorowym, który dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego(...)ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy ok 4-5 h w 140 st.C. W połowie pieczenia mięso przewracamy na druga stronę. Łopatkę po upieczeniu dzielimy dwoma

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 147

szybko powstała potrawa, która ukazuje inne podejście do wykorzystania suszonych pomidorów. Do tego przepisu pierś z kurczaka przekroiłem na pół, dzięki czemu uzyskałem kawałek mięsa o jednakowej grubości na całej długości. Daje to też pewien komfort, że mięso będzie smażyło się równomiernie na całej powierzchni. Mięso obsypałem z każdej strony solą i pieprzem. Na połowę kurczaka położyłem pęczek świeżego tymianku(...)jest alternatywą dla oliwy i innych olejów roślinnych. Olej z owoców czerwonej palmy połączony z olejem z kanoli - taki jakiś wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów

Right Behind The Kitchen