mięso - 63110 przepisów (strona:717/4208)

Schab dojrzewający 396

oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np pokrywki od słoików.ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy co jakiś czas.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu można je przekręcić. Po 24 godzinach,Mięso opłukujemy pod zimną wodą(...)resztek cukru.Osuszamy dokładnie ręcznikami papierowymi lub ściereczkã znakomita jest do tego Pielucha bawełniana.Myjemy pojemnik.Mieszamy ze sobą sól i peklosól. W takiej mieszance dokładnie obtaczamy mięso, a następnie układamy w naszym pojemniku na pokrywkach.I wstawiamy na 24 godziny do lodówki, w połowie czasu przewracamy i wylewamy soki. Po upływie kolejnych 24 godzin szykujemy naszą mieszankę przypraw.Mięso wyjmujemy z lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka gotowana 954

wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Mięsko można związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą 2. nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3. natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. 4. dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę soli morskiej,łyżeczkę pieprz młotkowany z kolendrą,łyżeczkę(...)pieprzu ziołowego,na dwa kg mięsa dałem 6 ząbków czosnku zgniecionego w łupinach,3-4 liście laurowe,ziele angielskie 8 kulek pieprz kolorowy 16 kulek,dwie łyżki majeranku,gorczyca łyżka i musztarda dowolna dwie łyżki. 5. i gotujemy 5 min od czasu pojawienia się bąbelków dużych i wyłączamy gaz i czekamy 6-8 godz.mięso cały czas w wodzie następnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Stek wołowy 160

Stek wołowy Jest to dosyć droga imprezka ale musiałam spróbować tego w domu. Znalazło się to również w moje diecie. Wołowina jak dla mnie to jest dosyć ciężkie mięso do przyrządzenia a jakoś też nie jestem specjalnie fanką takich mięs. Pierwszego Steka jadłam przy okazji jakiejś kolacji w restauracji i był poprostu boski z masłem czosnkowym. Zanim się(...)jest 6 zasad, które trzeba przestrzegać aby usmażyć pysznego steka. Niżej umieszczam zdjęcie z poziomami wysmażenia. Ja lubię bardzo wysmażony - well done. Stopień zależy od tego ile smażymy mięso na każdej ze stron. Najbardziej prosto jak dla mnie tłumaczy to Pascal TUTAJ . Zakupy: - stek wołowy ( 250 g) myślę, że mniejszy będzie na początek lepszy, ale ja miałam taką gramaturę

Tanio smacznie i prosto
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 195

grzanką zrobioną z bagietki  i sera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki(...)startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.  Przygotowanie:  Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze

Aga w kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym 196

Dziś zapraszam Was na kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla miłośników mięsa, makaronu i sera. Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne i ja nie umiem się zdecydować, która wersja jest(...)lepsza. A Wam, która smakuje bardziej??   Składniki   na farsz: 0,4 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku, garść świeżej Bazyli ( lub suszonej), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów ( pokrojonych), 0,4l przecieru pomidorowego, sól, pieprz, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki

Passion of Cooking
Wiejski pasztet do słoików 196

drobiowa ) • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 liście laurowe • 4 kulki angielskiego ziela • sól • pieprz • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania 1. • Z podgardla i boczku odciąć skórę włożyć mięso do garnka z ciepłą wodą.  Wody ma być tyle żeby przykryło mięso,dodać cebulę, czosnek,  liść laurowy i angielskie ziele,oraz sól ok 1 płaskiej łyżki, gotować(...)mięso zmięknie ale nie za mocno.Pilnować żeby się nie rozgotowało 2. • Ugotowane mięso wyjąć do miski, jeszcze ciepłe zmielić na drobnym  sicie przez maszynkę, wraz z surową wątrobą (masa jest bardzo miękka ) Wymieszać wszystko dodać pieprz, gałkę muszkatołową, w razie potrzeby dosolić.  Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą. Słoiczki przykryć papierem

W królestwie smaków Beaty
GULASZ Z PIECZARKAMI 202

ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX    mała puszka koncentratu pomidorowego vegeta  sól ,pieprz 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do mięsa i nadal podsmażamy. Gdy mięso się podsmaży zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy(...)oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W między czasie na tarce ścieramy marchew i seler, pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy - dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie wrzucamy odsączony groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy ziołami oraz vegetą.   Na koniec zaciągamy mąką rozrobioną z wodą. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara 208

drobiu, żelatynę oraz sól peklową - mieszamy. Filet z indyka kroimy w cieniutkie plastry. W miseczce układamy warstwami pojedynczo na dnie filet, posypujemy przyprawą i przykrywamy kolejną warstwą - przyprawa - warstwa mięsa i przyprawa - teraz wszystko dokładnie mieszamy aby całe mięso pokryło się przyprawą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie mięso przekładamy do szynkowara, zalewamy około 50-70 ml wody(...)zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24h.    Następnie wstawiamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 70-80 stopni i parzymy całość przez około 2 godziny. Mięso w środku ma osiągnięcia temperaturę 70 stopni. Wyciągamy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody aby przestygło, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, wyciągami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowy kurczak z winem 325

danie przypomina w smaku spaghetti choć z całą pewnością nim nie jest . ;-) Mięso  piersi kurczaka d ługo duszone w winie zyskuje wspaniałego aromat u. Jes t miękkie, rozpływa się w ustac h. Ważne by dobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat.   2 duże piersi z kurczaka(...)ostra, zioła prowansalskie    1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dolewamy trochę oleju i dosypujemy przypraw: soli, pieprzu, obie papryki. Odstawiamy miskę z mięsem na około 30 minut do lodówki. 2. Kroimy cebulę w kostkę, następnie smażymy ją. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i dalej smażymy

Szefowa kuchni
Zupa Meksykańska 182

obiad idealnie nadaje się zupa meksykańska która jest syta i mocno rozgrzewająca. Zupa meksykańska jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego 2 papryki czerwone 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 2 średnie cebule (około 130 g) 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili lub mielona(...)www.youtube.com/watch?v=KCrXOr_wyVA Przygotowanie: Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu. Przykładowy wywar: Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak lub dwie mniejsze, można użyć skrzydełek lub mięsa wołowego z kością. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, kawałek selera, kawałek pora. Całość zalewam około 2,5 l wody, garnek stawiam na gazie i gotuję około

Uwaga Babcia Gotuje
Szaszłyki greckie 138

Inny sposób na tak lubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa - mięso mielone. Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-)  500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz(...)papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji 3. Na patyki nakładamy

Szefowa kuchni
Kotlety mielone inaczej czyli kotlety z zieloną soczewicą 232

mało. Ja kotlety tylko toleruje, a moja córka ich nie znosi :) I zawsze jest dylemat. Robić czy nie robić... Dlatego od czasu do czasu warto poeksperymentować. Tym razem, do mięsa mielonego z łopatki oprócz podsmażonej cebulki, jajka i czerstwej namoczonej bułki, dodałam ugotowaną zieloną soczewicę i wsypałam łyżeczkę przyprawy gyros. Niby nic, a jednak smak klasycznego kotleta został zmieniony. Polecam(...)Składniki: 0,5 kg mięsa z łopatki (zmielone) szklanka zielonej soczewicy jajko czerstwa bułka mleko lub woda do namoczenia bułki 2 cebule 3 ząbki czosnku sól łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę przepłukać zimną wodą, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, delikatnie posolić i gotować

na moim stole...
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 226

czerwona 2 duże szczypty lubczyku lub przyprawa maggi papryka słodka, papryka ostra sól, pieprz oraz po około 1 łyżce śmietany do każdego talerz zupy na wywar: około 1 kg mięsa wołowego z kością 3 litry wody 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 4-5 ziarenek ziela angielskiego około 100 g pietruszki około 200 g marchwi kawałek selera kawałek pora(...)cebula Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszą gryczaną https://www.youtube.com/watch?v=soLb-ravZ9g Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar na zupę, można przygotować wywar mięsny lub warzywny: Do garnka daję umyte mięso, cebulę, czosnek por i selera kroję na mniejsze kawałki. Dodaję ziele angielskie , listki laurowe oraz oczyszczoną marchew i pietruszkę – marchwi i pietruszki nie kroję na mniejsze kawałki ponieważ po ugotowaniu

Uwaga Babcia Gotuje
Boczek w musztardzie duszony w białym winie 200

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne i soczyste mięso, które świetnie komponuje się z aromatycznym sosem. Smak wina absolutnie nie jest wyczuwalny. Ja użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata:   przyprawa(...)pokroić w plastry (można delikatnie rozklepać- tak jak na kotlety). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do garnka i zalać winem. Garnek dopełnić bulionem - tak, aby wszystko było pokryte płynem. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony czosnek. Dusić (na niewielkim ogniu) pod przykryciem

Di gotuje
Pieczeń z indyka 210

różnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie między innymi pieczeń z papryką i serem żółtym oraz  pieczeń z jajkiem . Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje. składniki: 1,4 kg  mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości(...)piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki sól ziołowa do smaku 2 łyżki kaszy manny Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki. Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól

Monia miesza i gotuje