mięso - 63110 przepisów (strona:717/4208)

Chiński makaron z zielonymi warzywami 191

Składniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi (mrożonka) 4 liście kapusty pekińskiej 8 małych brukselek 0,5 pora 4 ząbki czosnku  3 łyżeczki tartego imbiru 4 łyżki oleju sezamowego 4 suszone papryczki chili peperoncini sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy(...)olej sezamowy i podsmażamy na nim imbir i czosnek.  Gdy czosnek się zeszkli dodajemy mięso i smażymy go na dużym ogniu do momentu zrumienienia ze wszystkich stron.  Pora kroimy w pół krążki a kapustę w paski. Dodajemy do mięsa razem z brukselką i mrożonymi warzywami. Doprawiamy solą oraz papryczką i smażymy całość do momentu aż wszyskie warzywa będą

Qchnia po prostu
KARKÓWKA STARZONA 140

ziołowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie czosnku granulowanego 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki papryko ostrej 1 łyżeczka soli peklowej folia aluminiowa Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki(...)czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Najlepiej zacząć po ok tygodniu leżakowania w lodówce

Z Majeczką w kuchni
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 199

Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych(...)jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu

Fabryka pomysłów
Rolady tradycyjne z szynki 141

Rolady często goszczą w mojej kuchni bardzo je lubię w każdej wersji Składniki • 4 plastry mięsa z szynki ok 60 dag • 2 cebule • 25 dag boczku wędzonego • 2 mniejsze ogórki kiszone • musztarda • sól • pieprz • smalec do smażenia Sposób przygotowania 1. Mięso roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster rolady posypać pieprzem i solą  i posmarować musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę(...)wyłożyć na mięso i dodać ćwiartki ogórka zwinąć nadziane mięso w rolady  związać nicią albo szpilkami do rolad 2. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę smalcu podsmażyć rolady na rumiano  na większym ogniu podlać wodą dusić pod przykryciem aż zmiękną

W królestwie smaków Beaty
Cannelloni z pomidorowym beszamelem 113

Uwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki(...)Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa Natka pietruszki do dekoracji Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę.  Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy

VioletoweKucharzenie
Wołowina po mongolsku szybkie danie 152

łyżka imbiru w proszku 1/4 kubka bulionu 2 łyżki miodu 2 cebule dymki Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie paski, przygotujemy marynatę z oliwy, sosu sojowego i mąki. Marynujemy mięso w lodówce min. godzinę. Przed smażeniem nadmiar mąki strzepujemy. W woku rozgrzewamy oliwę, dzielimy na pół naszą wołowinę w zależności od wielkości woka, wrzucamy pierwszą partię mięsa i smażymy około(...)minut i obracamy na drugą stronę i czekamy tyle samo do uzyskania ładnego brązowego koloru. Powtarzamy proces z drugą częścią wołowiny. Po wyjęciu z woka odkładamy mięso do odsączenia tłuszczu na papier. Odlewamy nadmiar oliwy, zostawiając około jednej łyżki, dorzucamy czosnek oraz imbir i podgrzewamy przez około 1 minutę cały czas mieszając. Potem dolewamy sos sojowy, bulion i miód. Doprowadzamy

PaleoLife
Pasztet z kurczaka 358

angielskiego i pieprzu, vegetę i zalać zimną wodą (woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej zawartości garnka). Całość gotować na średnim ogniu przez około 1 godzinę, aż do miękkości mięsa i warzyw. Wystudzić. Wystudzonego, ugotowanego kurczaka wraz z warzywami przecedzić przez sito, przy czym powstałego podczas gotowania mięsa rosołu nie wylewać! W przecedzonym, powstałym z gotowania kurczaka rosole, namoczyć bułki(...)pszenne/bułkę paryską. Ugotowanego kurczaka obrać ze skóry i kości. W maszynce do mięsa zmielić ugotowane, obrane mięso z kurczaka, ugotowane pieczarki i cebulę oraz namoczone bułki/bułkę paryską (zgodnie z orginalnym przepisem należy zmielić wszystko, oprócz kości, czyli także skórę z kurczaka - ja się na to nie zdecydowałam). Do powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą

Gospodyni Miejska
pierogi z niemieckim sosem 206

przeczytałam tutaj : " pierogi w Niemczech często jada się nadziewane boczkiem, mięsem, mieloną kiełbasą, drobno posiekanym jajkiem gotowanym na twardo itp." Tak więc zmiksowałam sobie te różne smaki i powstały takie oto pierożki, nadziane posiekanym mięsem z rosołu, boczkiem i gotowanym jakiem, do których dodałam jeszcze podsmażoną cebulkę oraz świeżą zieleninę. Niemieckie pierogi ( cyt .) przypominają kształtem włoskie ravioli(...)dopasowałam go do swoich potrzeb i gustów, i podałam do pierogów. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 1 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl wody szczypta soli nadzienie: ok 300 g mięsa gotowanego (z rosołu) 50 g wędzonego boczku 2 jaja ugotowane na twardo cebula po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki sól, pieprz do smaku sos: 150 g pieczarek 2 łyżki

6niebo
Zimne nóżki / galareta 135

Składniki: 4 tylne nogi wieprzowe 2 golonki wieprzowe liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 5 ząbków czosnku sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą (7 litrów). Doprowadzić do zagotowania, dodać listki laurowe i ziele angielskie, a następnie zmniejszyć ogień pod garczkiem do minimum (woda powinna tylko lekko pyrkać(...)Gotować około 6-8 godzin, do czasu aż mięso będzie samo odchodziło od kości. Godzinę przed końcem gotowania dodać marchew, pietruszkę i czosnek. Przed samym końcem gotowania posolić do smaku. Po zdjęciu z ognia popieprzyć. Wywar należy przecedzić przez sito i rozlać do miseczek lub słoików, a mięso pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie mięso rozdrobnić, a marchew pokroić

Malinowo w kuchni
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 146

bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę(...)bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt na spokojnie zaopatrzycie się we wszystkie potrzebne formy i foremki. Dostawa tylko 24 godz

Z Majeczką w kuchni
Kurczak faszerowany rukolą 142

stron solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy rozdrobniony czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną rukolę, chwilkę dusimy aż rukola straci surowość, studzimy. Na rozbite mięso układamy rukolę i dokładnie zwijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy oliwą obsypujemy oregano, układamy mięso, w papier zawijamy dokładnie roladkę i spinamy wykałaczką. Rozgrzewamy patelnię i na suchej patelni pod przykryciem(...)smażymy mięso po 5 minut z każdej strony, rozwijamy, gdy mięso odparuje kroimy w plastry. Plastry faszerowanego kurczaka, podajemy z makaronem bezglutenowym i dekorujemy listkami rukoli. Przepis na makaron będzie podany w następnym poście. The post Kurczak faszerowany rukolą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z jagnięciny z curry 138

cytryny, sól, koperek, śmietana, Łopatkę podzielić na 4 kawałki. Marchewki, cebulę i selera pokroić w kostkę lub paski. Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, podsmażyć na nim mięso. Gdy będzie zrumienione wyjąć je i trzymać w cieple. Następnie podsmażyć warzywa, dodać curry, przesmażyć. Dodać mięso, liście laurowe, wlać wodę, posolić. Dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Mięso(...)wyjąć, obrać z kości i podzielić na porcje „na łyżkę”. Trzymać w cieple. Warzywa z wywarem przetrzeć przez sito. Włożyć mięso i zagotować. Doprawić sokiem z cytry. Podawać posypaną koperkiem i śmietaną.   zastawa

królestwo garów
Udka z kurczaka marynowane w soi 189

Udka z kurczaka marynowane w soi, lekko słodko kwaśne. Udka z kurczaka na ostro, pyszne i aromatyczne. Zachęcam do ich przyrządzenia! Marynowanie kurczaka to podstawa. Polecam marynować mięso przez conajmniej 2 godziny, idealnie przez noc w lodówce. Podałam kurczaka z sałatką z kaszy (przepis na sałatkę jutro) i jogurtem. Udka z kurczaka Składniki: 5 udek z kurczaka(...)soku z limonki 2 łyżki miodu sól i czarny pieprz do smaku Udka z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w pojemnej misie. Dodaj mięso. Wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynata. Przykryj szczelnie folią i odstaw na 2 godziny lub na noc do lodowki. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ułóż mięso na blasze. Zachowaj

codojedzenia
Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem 144

żelatyny, 4 łyżki groszku konserwowego, 3 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Nóżki, udka i golonkę przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.  2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez(...)sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz do smaku. Mieszam. 3. Mięso obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół.  4. Na dnie miseczek układam jajka. Dodaję mięso, pokrojone warzywa, groszek i natkę pietruszki. Całość zalewam wywarem. Odstawiam do stężenia. Galaretki przed podaniem wyjmuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab i piesi kurczaka w gotowej marynacie BBQ 169

już moja druga przygoda z gotową marynatą Roleski . Przyznam, że nadal jestem zachwycona tym szybkim rozwiązaniem. Dziś testowałam marynatę BBQ więc użyłam dwóch rodzajów mięsa.  Składniki: marynata BBQ od Roleski 0,75 schabu 0,75 piersi z kurczaka 2 cebule szalotki Schab kroimy na grube prostokątne kawałki, piersi kurczaka w szerokie paski. Oba rodzaje mięsa rozbijamy tłuczkiem, cebulę kroimy(...)pióra. Do saszetki z marynatą wkładamy mięso oraz cebulę, odkładamy do lodówki na 6 godzin.  Mięso z cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 90 minut w temperaturze 190*C.   Na zdjęciach: talerz duży płaski Jesień - Porcelana Bogucice

Gotowanie i blogowanie