kochającą gotować. Dopiero co zaczęłam swoją przygodę z blogowaniem, ale nie z gotowaniem. Gotuje już od dawna. Pierwsze ciasto upiekłam dla mamy na urodziny. Gotowanie i pieczenie przeróżnych ciast, babeczek i innych wypieków stało się moją pasją, od której nie potrafię się oderwać, bo to sprawia mi radość. Lubię eksperymentować i tworzyć coś nowego. Nie boję się próbować nowych smaków
Kuchnia Paulettesjest w stanie dorównać smakiem domowym ciastom, ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie
Kuchnia Paulettesmąkę cały czas ucierając mikserem lub wałkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie całkowicie zimne dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Metalowe foremki do pieczenia babeczek odwracamy, tak aby dno było na górze. Co drugą smarujemy masłem ( ciasto rośnie, musi mieć miejsce ). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy ciasto dookoła każdej
Kuchnia PaulettesCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuIntensywnie czekoladowe babeczki z pysznym nadzieniem z dżemu dyniowego , a także z dodatkiem korzennych przypraw bardzo wpisują się w świąteczny klimat. U nas miały do wykonania jeszcze jedno ważne zadanie. Otóż występowały w roli tortu z okazji urodzin drugiej połówki. Muszę przyznać, że wszystkim przypadł do gustu taki zamiennik. Nawet dzieciom, które początkowo sceptycznie podeszły do mojego pomysłu
zadanie-gotowanieCzytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smakuJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś chciałabym Wam zaproponować właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni, co może
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńmoim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości
To co kochamwykonania i bardzo smakowita. W sam raz na powitanie Nowego Roku w sylwestrową noc. Jest to przeróbka istniejącego na blogu przepisu na babeczki z łososiem. Składniki: • 150 g wędzonego łososia • 2 serki śmietankowe, np. Almette • 2 łyżki musztardy • 1 opakowanie pumpernikla – talarki • koperek • cytryna Wykonanie: • Każdy krążek pumpernikla posmarować musztardą
To co kochamjabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone
To co kochamdodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza na wierzchu nawet dla mnie jest w sam raz słodka, a jest to zaparzana piana z przepisu na babeczki. Tort prezentuje się bardzo ładnie i skromnie, a smakuje… cóż, trudno opisać w kilku słowach. W każdym razie nie został nawet okruszek! Składniki
To co kochamNietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 2 cienkie łodygi selera naciowego • 3 ząbki czosnku • 1/4 szklanki oleju • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki obrać
To co kocham