rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu
potrawyregionalneOstatnio zakupiłam kilka dyń, z których próbowałam zrobić coś smacznego. Jedna poszła na wegańskie babeczki, które nie wyszły takie, jak powinny (dodałam za dużo oleju i siemienia lnianego, więc w ogóle nie urosły). Drugą dynię pochłonęliśmy w formie frytek (swoją drogą ma bardzo podobny smak do batatów - mój partner Piotr w pierwszej chwili myślał, że właśnie je jemy :)) Ostatnia dynia
VegUlkaCoś szybkiego do zrobienia ....i mało sprzątania,tylko dwie miski i łyżka....mufinki są naprawdę proste i szybkie do wykonania..polecam. 250 g mąki 2 łyżeczki
Moje domowe kucharzeniewymieszany z wodą. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Zalewamy herbatą i mieszamy. (Dodajemy pulpę dyniową i dokładnie mieszamy). Pieczemy 30-35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają. Smacznego! * W diecie bezglutenowej otręby orkiszowe trzeba zastąpić dowolnymi innymi. **U mnie łyżka, nie wyszły bardzo słodkie. ***Dodaj odrobinę więcej miodu do wersji dyniowej. Bran
Bazując na smakuszybkie ciasto domowej roboty . Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Niemożliwe? Łatwe Ciacho Delecty robi się dosłownie w minutę w mikrofalówce, a efekt, to wspaniałe ciasto o czekoladowym smaku. Domowe babeczki poprawią humor bez względu na to, jak bardzo będziecie zmęczeni po całym dniu pełnym wrażeń. Smaczne przekąski – takie, jak opisane powyżej i nie tylko, umilą każdą podróż i sprawią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasz budyń, tyle że robiony z mąki kukurydzianej a nie ziemniaczanej. W smaku jest do budyniu podobny, ale konsystencję ma bardziej kremową i błyszczącą. Idealnie nadaje się do babeczek budyniowych. Z naszego budyniu też można je zrobić, należy jednak pamiętać o zmniejszeniu ilości mleka. Składniki: 1 opakowanie puddingu malinowego lub budyniu 350 ml mleka 4 łyżki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPiec w 200*C na złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem. Ja ciasteczka wycinałam foremką do babeczek, żeby miały ładny kształt. * ciastka zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję, w oryginale były proporcje na kilogram mąki źródło przepisu: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji, strona
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Okrągłą foremką ( ja wycinałam foremką do babeczek) wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Zimne białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna dodawać do łyżce cukier puder. Na końcu dodać kokos i wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaposypania Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (wycinałam foremką do babeczek), w połowie zrobić mniejsze dziurki. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w 200*C aż zaczną się rumienić. Poziomki zasypać cukrem i na wolnym ogniu dusić kilka minut. Następnie zblendować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproste i powszechne danie a ustawiały się po nie kolejki), tortille z tuńczykiem i sałatą lodową (to był hit), bagietki z pastą z wątróbki lub chrzanową pastą z łososiem, babeczki z pastą jajeczną, tosty na słodko i słono, koktajle owocowe, pomidorki faszerowane twarożkiem, sałatki i inne. Dla mnie taki event to było całkiem nowe ale bardzo ciekawe doświadczenie, jak zawsze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMufinki lub babeczki, co kto woli?, zależy w czym upieczemy, ale najważniejsze, że doskonale smakują, szalenie proste wykonanie zachęca do ich upieczenia, dosłownie w kilka minut je przyrządzimy, a w piekarniku się pieką tylko 15 minut. Sami widzicie, że wszystko zachęca do ich upieczenia! Składniki 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 2 czubate łyżeczki proszku
kgwjanczewoWieczory coraz dłuższe, herbata smakuje coraz lepiej, do szczęścia brakuje słodkości. Babeczki bakaliowe mają tę zaletę, że można je przechowywać w folii nawet dwa tygodnie. Składniki: -2,5 szklanki mąki pszennej -15 dkg cukru pudru -3/4 kostki margaryny ( ok. 18 dkg) -3 jajka -6 łyżek mleka -1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -bakalie Bakalie
Maminek kulinarnypieczenia. Następnie dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz aromat . ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i ubić ponownie. Ciasto nakładać do foremek na babeczki małe silikonowe lub inne .. Ciasta wystarcza na ok 12- 15 szt zależnie od wielkości foremek. piec 25 min w temp 180 st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Gotowanie jest łatweWsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn. Po zdjęciu z ognia dodać ser i dobrze wymieszać aż ser się rozpuści. Włożyć polentę do foremek silikonowych na babeczki. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posiekać cebulę, marchewkę pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku
Gotowanie jest łatweOstatnio spodobały mi się śniadania w takiej właśnie postaci :) Urocza, puszysta babeczka z kubeczka, która w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu z piekarnika, podana z pomarańczowym serkiem. Przepis miał zaczekać do Halloween, ale nie mogłam tyle czekać :) Mam nadzieję, że całość Wam posmakuje :) Składniki: 60 g pieczonej dyni 1/2 łyżki otrębów owsianych 1/2 łyżki płatków owsianych kilka orzechów
Chocolate Muffin Blog