przepisu na tradycyjną babkę gotowaną dołączam przepis na moją nową babkę, w mniejszej formie. To taka babeczka idealna na weekend. Dwa dni i po babce pozostaje wspomnienie, nie muszę chyba dodawać, że bardzo miłe wspomnienie... Ta babka po prostu sama się robi, więc smakuje jeszcze lepiej niż poprzednia, tam musiałam pilnować garnek, by się nie wygotowała woda, więc siłą rzeczy
Smaczne Zdroweupieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy wsad będzie zbyt wyczuwalny. Jakże się myliłam! Gdybym nie wiedziała z czego są zrobione, nigdy bym się nie domyśliła. Dominuje smak czekoladowy, a orzeszki dopełniają całość. Ich największym atutem jest to, że mogą się
zadanie-gotowanieuzyskać masę o pożądanej słodkości i konsystencji. Gotową chałwę uformować w odpowiednie kształty. Można tylko zrolować i owinąć folią spożywczą, albo „wykleić” nią drobne foremki (na przykład metalowe do babeczek). Przepis ten ukazał się w 3. numerze magazynu "Życie ze smakiem" , którego jestem współautorką
Codzienna kuchnia niecodziennaWybrałyśmy się do Castoramy, doniczki, nasionka i kwiatki wybrane. Mamy namiastkę ogródka na balkonie. I super! Mamy też na deser czekoladowe muffinki z pysznym malinowym kremem. Zniknęły błyskawicznie. Słodkie babeczki z owocowym musem tworzą harmonijną całość. Czekolada już niebawem, bo 12 kwietnia, ma swoje święto. Myślałam nawet o czekoladowym haśle tygodnia. Co się odwlecze to nie uciecze :) Składniki: tabliczka gorzkiej
zadanie-gotowanieMuffinki wszystkich smaków, tak jak fasolki, mogą naprawdę być wszystkich smaków. Tych dobrych oczywiście! Najważniejsze jest tu pewne zastrzeżenie, czy też wyjaśnienie: możemy w tym tygodniu przygotować każdy rodzaj babeczki zwanej muffinem, ale też cokolwiek, co nam przyjdzie do głów, z wykorzystaniem muffinkowej formy. Wydaje mi się, że Marzenka będzie chciała uwieść nas wieloma rodzajami małych słodkości (zobaczymy ;)), a moje
zadanie-gotowanieMamo, to najlepsze babeczki, jakie w życiu jadłem! - taki oto komplement usłyszałam od syna :) Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, jakie uczucia temu towarzyszą. Po pierwsze zadowolenie, bo innym smakuje to, co się dla nich przyrządziło. Po drugie ogromna duma z faktu, że własne dziecko potrafi i chce pochwalić drugiego człowieka :) A wracając do muffinek, rzeczywiście są dobre. Spód jest wykonany
zadanie-gotowaniepiekarnika na ok. 10 min. Podajemy np. z kiełkami rzodkiewki, które dodają charakterystycznego, ostrzejszego smaku. Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone. Smacznego
Moniki Smakołykikwaskowate. Jako deser sam w sobie pycha, ale ciut za kwaśne. Chociaż Zuzi bardzo smakowało, a podobno dzieci nie lubią kwaśnego... Planuję jednak użyć tej frużeliny do czekoladowych babeczek, więc bardziej słodkie być nie może. Z czekoladą świetnie się skomponuje. Dlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych
Anioszek w kuchnidługo, aż syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Notatki - konfitura świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, babeczek, deserów jak również mięs by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnimini babeczki, które smakują jak sernik, ale są ... bez sera SKŁADNIKI 400 ml śmietany 18% 2 jajka 1 budyń śmietankowy ½ szkl. wiórek kokosowych 3 łyżki cukru WYKONANIE Metalowe foremki (2 sztuki o średnicy 14 cm) smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, wiórki i budyń waniliowy. Przekładamy do foremek. Pieczemy
słodki bratekwyświetleń najpopularniejsze posty : Sernik piankowy Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki Bogata sałatka wielkanocna Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek
Magiczne Życie Martylodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także włoskie...rodzajów
Mania Wypiekaniamoże i dłużej, ale nie mogłam sprawdzić tego z autopsji ;)). Możecie jedną spakować dziecku do szkolnej śniadaniówki czy też podać rodzince na podwieczorek. A może włożycie taką samodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł. W każdym razie ja tak zrobię :) P.S. Na koniec słowa uznania dla Maćka za jego lemon curd. Był przepyszny. Koniecznie wypróbujcie! Składniki
zadanie-gotowaniesposoby na wykorzystanie takiego nadmiaru. Ten przepis jest sposobem kolejnym, który ma tę zaletę, że z czegoś zwykłego tworzy nową jakość w postaci bardzo przyjemnych dla oka i podniebienia babeczek. Wystarczy chwila czasu i kilka prostych składników i z czegoś, czego chcieliśmy się pozbyć, mamy małe kulinarne zwycięstwo ;) Niedawno robiłem ziemniaczane łódeczki . Jeśli zajrzeliście do tego przepisu i zastanawialiście się
zadanie-gotowanieblogera kulinarnego! Zdarzyć się bowiem może, że wpadnie kiedyś na pomysł i obdaruje koleżankę słoiczkiem wypełnionym po brzegi lemon curd'em . Pomysł absolutnie genialny i do powtarzania! Dziękuję!!! Upiekłam babeczki, które powędrują do koszyczka. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe i posiekane migdały. Połączenie tych dwóch składników jest znane i sprawdzone. Skórka otarta z limonki wprowadza orzeźwiającą cytrusową nutę. Polecam. Składniki
zadanie-gotowanie