Jest październik 2016r. Właśnie ruszyły w wydawnictwie prace nad moją pierwszą książką z przepisami na serniki. Rozmawiam przez telefon z moją redaktorką nadzorującą. Mówi mi, że czas trwania prac to około pół roku. Pół roku? Dla mnie to jak kilka lat. Czas pełen niecierpliwości! Co ja będę robiła przez pół roku w oczekiwaniu na premierę “Serników słodkich
Raj dla PodniebieniaJaglany torcik z jabłkami to lekko zmodyfikowana wersja wypieku pochodzącego z mojej książki SERNIKI SŁODKIE I WYTRAWNE , został przygotowany specjalnie dla mojej małej Solenizantki. Pięć lat życia mojej córeczki minęło…nie wiem, kiedy… Każdego dnia jest dla nas pociechą, radością. Każdego dnia czymś nas zaskakuje – swoją niezwykłą wrażliwością, swoimi pomysłami, swoją wolnością myślenia, swoimi pasjami
Raj dla Podniebieniadziecka uwielbiam czekoladę i jest to miłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych
Raj dla Podniebieniadelicje, lub herbatniki w całości bez kruszenia. Nie trzeba włączać piekarnika. Robiłam w tortownicy 25 cm. Składniki: Spód: 200 g. herbatników 1 płaska łyżka kakao 120 g. masła Sernik: 500 g. twarogu (może być ser z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki 30 % 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki
Agusiowe smakołykiPyszny sernik na zimno tylko z 4 składników, jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, niestety później trzeba kilka godzin poczekać żeby stężał i to największy jego minus. Ja przygotowałam go w silikonowej formie do babki (do kupienia tutaj ) dzięki czemu prezentuje się tak pięknie, Wy możecie go zrobić w tortownicy lub blaszce i dodatkowo dołożyć na spód warstwę biszkoptów
Cynamonowe szczęścieCzerwiec jest na blogu zazwyczaj bardzo truskawkowy. W tym roku również. To nie ostatni przepis z tymi owocami, który Wam jeszcze pokażę 😊🍓 Dziś sernik, ulubione ciasto mojego syna, ale wzbogacone sezonowymi truskawkami i galaretką. Pyszności! Składniki (blaszka 36x24cm): opakowanie okrągłych biszkoptów lub herbatników - u mnie te pierwsze 1 kg sera białego - dobrej jakości z wiaderka 200 g masła(...)przez 60 minut. Wystudzić, najlepiej w piekarniku. 7. Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężącą galaretką, całość schłodzić w lodówce. Smacznego!!! Źródło: blog, Z Majeczką w kuchni
Kuchnia domowa Aniprzepis natknęłam się jakiś czas temu w internecie. Od razu wiedziałam, że upiekę to ciasto, gdyż zawiera wszystko co lubię: sernik, makowiec, ciasto drożdżowe i oczywiście duuużo kruszonki :) Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienie, wymaga jedynie poświęcenia mu czasu ;) Rodzinka wcinała aż miło. Kołocz najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub filiżanką kawy. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej
Smakołyki AsiNasze urodzinowe ciasto wygląda tak! I chyba nikogo nie dziwi, że jest to sernik 😋 Przy takim ciachu człowiekowi nawet nie smutno, że coraz więcej lat na liczniku 😅Bardzo dziękujemy za wszystkie życzenia ❤️ Składniki (24cmx24cm): -1kg sera sernikowego (gęsty i zwarty np. Piątnica czy Wieluń*) -4 średnie jajka -30g proszku budyniowego śmietankowego (1 opakowanie) -120g ksylitolu -opakowanie(...)herbatników kakaowych -ok. 200g kremu czekoladowo-orzechowego (u nas Nutwist ❤️) *Ważne❗️ Jeśli masz nieco rzadki ser to masa sernikowa będzie bardziej mieć strukturę budyniu a nie sernika. 1. Do miski wrzuć ser, jajka, ksylitol, oraz budyń i całość zmiksuj. 2. Masę serową zagotuj w garnku (wybierz garnek z nieprzywierającą powierzchnią) cały czas mieszając aż masa zacznie gęstnieć. 3.Przedziel masę
Candy PandasCześć, zapraszam Was dziś na rewelacyjne ciasto z rabarbarem. Sezon na rabarbar w pełni, więc takie ciasto jest jak najbardziej na czasie. Jest to ciasto śmietanowe, smakuje ono jak sernik ale nie używamy do niego sera. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem. Robi się je łatwo i przyjemnie. Zapraszam też na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMogłabym jeść serniki codziennie :) Ten serniczek na zimno jest cudowny lekki, na pewno Wam zasmakuje :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldMogłabym jeść serniki codziennie :) Ten serniczek na zimno jest cudowny lekki, na pewno Wam zasmakuje :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldMasę odstawić do przestudzenia. Pozostałą śmietankę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Dodać ją w kilku turach do masy ajerkoniakowej, delikatnie mieszając szpatułką. Masę wylać na sernik z żelką i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Gotowy deser uwolnić z obręczy tortownicy i dowolnie udekorować. U mnie dekoracja z wiórków czekoladowych
Opowieści z piekarnikamimo to cieszymy się spokojem. Pogoda oraz pyszne jedzonko całkiem przyjemnie poprawia humorki, więc podrzucamy tutaj przepis na coś słodkiego 😉 Stworzyłyśmy tort, który łączy w sobie vibe sernika i makowca. Świetnie sprawdzi się na różne okazje 😍 Składniki (śr: 20cm): Kakaowy biszkopt -5 jajek -80g mąki ryżowej -40g skrobi ziemniaczanej -40g gorzkiego kakao(...)ksylitolu -szczypta soli Krem sernikowo-makowy -60g maku mielonego -200ml mleka -ok 750g sera mielonego na serniki -4 jajka -100g ksylitolu -100g orzechów włoskich -3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego Dodatkowo do ozdoby -kilka kostek deserowej czekolady -migdały w płatkach -migdały prażone solone -orzechy włoskie KAKAOWY BISZKOPT 1.Białka oddzielić od żółtek i ubić
Candy Pandascytryny i otartą skórkę z cytryny, ubijamy mikserem przez chwilę do uzyskania jednolitej masy i napowietrzenia jej. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i tężejącą masę wykładamy na gofry w tortownicy. Przykrywamy sernik goframi i posypujemy cukrem pudrem
Gotowanie jest łatweWielkanocna z Bakaliami Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 6 żółtek 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 220g cukru pudru 1kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (twaróg gotowy na sernik) 200g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50g posiekanych orzechów włoskich 100g rodzynek 50g pokrojonych, suszonych moreli
Mała Cukierenka