Moja mama znów szaleje w kuchni. Tym razem postawiła na ciacho z pysznym kremem jogurtowym i makiem. Dawno nie było tu takiego przepisu z makiem na
Ostra na Słodkofanów makowca i sernika przychodzimy z przepisem idealnym łączącym te dwa ciasta – seromakowiec. Jeżeli nie mogliście się zdecydować, które ciasto upiec, warto połączyć te dwa tradycyjne przepisy. Za chwilę zacznie się świąteczna gorączka przygotowań i już teraz warto przetestować wypieki, jakie będziecie chcieli zaserwować na świątecznym stole. Lepiej spróbować zawczasu, by mieć czas na ewentualne doskonalenie przepisu. Poza(...)ciasto nie potrzebuje specjalnej okazji, bo smakuje wybornie! Nie warto ograniczać tak wybornych ucz tylko do świąt. Seromakowiec to połączenie klasycznego sernika z masą makową, którą można dostać w sklepie spożywczym. Taka gotowa masa zaoszczędzi nam sporo czasu. Można też samemu przygotować taką masę. Jeżeli jesteście ciekawi, jak ją zrobić, spieszymy z przepisem. Jeżeli zdecydujecie się na zakup gotowej masy
codojedzeniaSeromakowiec to ciasto, które łączy w sobie dwa bardzo popularne wypieki, sernik oraz makowiec. Stąd właśnie wywodzi się jego nazwa - seromakowiec. Artykuł Seromakowiec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaPrzed Wami bardzo owocowy deser z lekką nutą miodu i chrupiącymi orzechami, czyli moja wariacja na temat sernika na czekoladowym spodzie. W tym cieście nie użyłam cukru a ciasteczka zastąpiłam mielonymi orzechami włoskimi. Całość uzupełniają świeże figi, które w połączeniu z miodem i orzechami są po prostu obłędne! Możecie je zastąpić innymi miękkimi, świeżymi owocami np. dojrzałą gruszką. *Więcej przepisów(...)piekarniku do 120 stopni Celsjusza. Masę przelej na podpieczony spód i wstaw do piekarnika na na około 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy wierzch sernika lekko się zarumieni. Składniki 500 g zmielonego twarogu 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml miodu – około 3 łyżki Wykonanie Gdy ciasto przestygnie ułóż na nim pokrojone w plastry
Eat me! Fit me!Przepis na jesienny sernik dyniowy pachnący pomarańczą. Cudownie kremowy i rozpływający się w ustach. Po upieczeniu prawie nie opada i nie pęka. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 35 min Składniki: (na tortownicę 21 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Spód: 90 g mąki 60 g masła 30 g cukru 1 łyżka kakao Masa serowa
Słodki Blogpoczekać aż stężeje ;) ok 400 g herbatników kakaowych ok 400 g herbatników jasnych puszka kajmaku (400 g) Masa serowa: 200 ml zimnej śmietanki 30% 1 kg sera na serniki z wiaderka ok 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/3 szkl mleka 2 galaretki malinowe ok 400g malin Galaretki malinowe rozpuścić w 700ml gorącej
Smakołyki AsiPierwszy raz na szybko robiłam zdjęcia bo ten serniczek jak szybko się robi, tak szybko zniknął ze stołu. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPierwszy raz na szybko robiłam zdjęcia bo ten serniczek jak szybko się robi, tak szybko zniknął ze stołu. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSernik bez dodatku mąki o bardzo prostym składzie. Słodzony ksylitolem. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę. Oddzieli
BullioRozpływa się w ustach....Mega kremowy pieczony sernik do tego śmietankowo-malinowa pianka... w tym cieście można się zakochać! Nie będę pisać nic więcej bo musicie spróbować. Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje, polecam gorąco
Swojskie jedzonkoSkładniki: ciasto: jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, palma 12,5 dag miękka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki sernik: jajka 3 sztuki "L", budyń waniliowy 1 opakowanie, jogurt gęsty naturalny 380 gram, twaróg śmietankowy tłusty 50 dag, cukier 3/4 szklanki, borówki 300 gram, cukier puder- do posypania Wszystkie składniki temperatura
W Mojej Kuchni Lubięciasto odmieniło moje życie! Ma ono sporą zawartość białka a małą ilość węglowodanów i kalorii (dodatkowo jest bezglutenowe). Wilgotne w konsystencji, odrobinę przypominające sernik (właściwie niektórym udało się go nazwać sernikiem). Można go podawać z polewą lub ją pominąć jeżeli chcemy aby ciasto dłużej postało na zewnątrz. Składniki: 8 jajek 90g mąki kokosowej (może też być mąka kokosowa wymieszana
Mohiellaciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy ok 3 min, gorącą masą Gofry układamy na dnie formy. Wylewamy sernik , równamy powierzchnię i układamy gofry na górze lekko przyciskając. Dekorujemy po sastygnięciu , posypką , cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Gotowanie jest łatwewielkie A, ale mam swoje preferencje. Fotografią zainteresowałam się na potrzeby robienia zdjęć dla mojego Raju dla Podniebienia. Odkryłam, jak wdzięcznym obiektem fotografowania mogą być moje ukochane ciasta – serniki i to dało początek mojej fotografii kulinarnej. Uwielbiam zdjęcia niepozowane, robione w ruchu, z zaskoczenia. Nie szukam obiektów do fotografii, fotografuję po prostu to, co mi się podoba(...)właśnie ugotowałam czy upiekłam. Lubię dobieranie drobiazgów do zdjęcia, komponowanie kolorystyki. To dlatego parca nad zdjęciami do mojej książki przyniosła mi tak wiele radości! Chciałam uchwycić każdy z serników w innym ujęciu, w innym plenerze. Indyk z jabłkami i żurawiną z kaszą jaglaną i masłem szałwiowym Dziś bardzo często mam swój aparat przy sobie, bo nie wiem, kiedy będzie potrzebny
Raj dla Podniebienia