mięso - 63110 przepisów (strona:713/4208)

Schab z szynkowara 158

łyżka majeranku łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą) 3 liście laurowe 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny 8 łyżek oleju lub oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab. Naczynie z mięsem(...)przykryć i wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara i zamknąć. Włóżyć szynkowar do większego garnka i wlać wodę do jego wysokości. Postawić garnek na ogniu i kontrolować temp. wody, powinna wynosić 80-90 stopni C. Parzyć wędlinę około

talerz przyjemności
Zapiekanka "Gołąbek" 182

właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można dowolnie modyfikować. Mięso możecie wymieszać z ryżem i podać zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty(...)mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki oleju masło do posmarowania formy Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z kapusty

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsiki pikantne w kapuście 161

ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1/2 litra wody 6 łyżek oleju klopsiki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Z przyprawionego mięsa

Kuchcik gotuje
Zupa szczawiowa 152

indyka - 5 ziemniaków mniejsze - 2 kostki rosołowe - śmietana 150 ml - 1 łyżkę mąki - ziele angielskie liść laurowy - pęczek natki pietruszki - 6 jajka - sól pieprz do smaku Sposób przygotowania 1. - Mięso zalewamy w garnku ok 4 l wody dodajemy seler pietruszkę  marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy,rosołki gotujemy wywar aż mięso będzie miękkie 2. - Ugotowane mięso wyciągnąć z wywaru obrać(...)kostkę włożyć do garnka wywar  przecedzić wlać do ziemniaków gotować do miękkości  -Dodać śmietanę wymieszaną z mąką pokrojony szczaw,  ugotowaną w wywarze marchew,seler,pietruszkę i mięso pokrojone w kostkę  gotować jeszcze 5 minut Doprawić solą i pieprzem  - Dodać pokrojoną natkę pietruszki 4. - Podawać z ugotowanym jajkiem

W królestwie smaków Beaty
Pałki w keczupowej marynacie 195

słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1,5 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z keczupem i przyprawami. Do marynaty wkładam podudzia z kurczaka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z keczupową marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pałki piekę(...)godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ketchup pikantny , który otrzymałam do testowania od firmy WOM PARCZEW . Ketchup PARCZEW to idealny dodatek do wielu potraw. Ja wykorzystałam go do przygotowania marynaty i się nie zawiodłam. Ketchup ma doskonały, lekko ostry smak i idealną konsystencję. Jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym 296

Bitki wieprzowe - bardzo proste danie. Wygląda na patelnim może średnio, ale jest pyszne. Kruche mięso i pyszne coś ala sos cebulowy. Podawać z kasza lub ziemniaczkami. Do zrobiebia potrzebujemy naprawdę niewiele składników. Co potrzebujemy? pół kilo męsa wieprzowego (najlepiej schabu) 5-6 cebul (im więcej tym lepiej) pół litra bulionu sól, pieprz, olej liść laurowy, ziele angielskie Jak robimy bitki(...)wieprzowe w sosie cebulowym? Mięso kroimy wplasterki 0.5-1 cm i rozbijamy na płasko. Następnie doprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Mięso obsmażamy chwilkę zeby złapało kolor. odkładamy na talerz. Na tej samej patelni obsmażamy cebulę do zeszklenia i układamy na niej bitki.  Dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego Podlewamy całość bulionem tak aby przykryć cebulę

Snejkusiowe Przepisy
SOCZYSTA PIERŚ Z KURCZAKA 130

piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda) sól pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie wmasować przyprawy z obu stron. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, na wierzchu ułożyć świeże gałązki tymianku(...)wstawić całość na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia, rozciąć z góry rękaw, polać mięso wytopionym tłuszczem, przez co nabierze z wierzchu złocistego koloru. Po upieczeniu, wyjąć mięso z rękawa i odłożyć na deskę, żeby "odpoczęło

Kuchnia w opałach
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 169

wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól do smaku Mięso kroimy w dużą kostkę – nie może być zbyt mała bo się rozpadnie w duszeniu ( poza tym taka duża jest fajniejsza " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Cebule obieramy , kroimy w piórka , mieszamy z mięsem . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki z kolumny „przyprawy” – mieszamy i dodajemy do mięsa i cebuli . Dokładnie wszystko ze sobą łączymy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku na dwa dni do lodówki ,żeby porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy

Ogrodnik w podróży
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 161

maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta(...)WYKONANIE Mięso gotujemy do miękkości z warzywami oraz zielem angielskim. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Ugotowane mięso studzimy, obieramy z kości i skóry, przekładamy do malaksera, dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz ostudzoną cebulę, 2 żółtka, odciśniętą bułkę (najpierw namoczoną w wodzie) i włączamy blender, do czasu aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną

słodki bratek
Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem 187

się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego(...)masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia.  Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka

VioletoweKucharzenie
Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Pasta with meat, zucchini and mushrooms 151

udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki 250-300 g upieczonego lub ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę 200 g pieczarek(...)startego parmezanu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość

karmelowy
Pikantne Udka Pieczone 167

Prosto i tanio. Jak zwykle łatwo i smacznie. Udka marynowane na ostro. Skórka mocno pikantna, mięso bardzo fajnie przeszło marynatą, ale w porównaniu do skórki nie było iście piekielne. Taki własnie był plan. W czym marynuję udka? Zwykle tym co wpadnie mi w ręce, zawsze na oko i na wyczucie. Ile czego dosypać? A tyle, żeby marynata miała konsystencję takiej(...)czosnek jeśli lubicie. A to moja dzisiejsza propozycja, którą upiekłam w moim ulubionym naczyniu Lekue Steam Roaster . Dlaczego ulubionym? Bo niezwykle łatwo się je myje, bo nie trzeba dodatkowo mięsa podlewać wodą, bo naczynie się zawija i dzięki temu mięso piecze się w marynacie i własnych sokach, pod koniec pieczenia wystarczy je otworzyć i przypiec skórkę. Składniki|: 2 udka

Blondynka Gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 190

czemu by nie zrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :)    Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki  kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju  1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć(...)Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i lekko podsmażyć, następnie dodać, mięso, troszkę soli, pierzu i suszonej bazylii. Dusić wszystko tak długo aż mięso zmięknie. Usmażone mięso dodać do kaszy, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem, dobrze wymieszać.Na każdy liść jeśli jest

Sama słodycz i szczypta chili
Sjomans biff - wołowina po marynarsku. 123

angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  Wykonanie:   Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa.  Wołowinę obsmażyć na złoto. Nie przepełniać patelni! Mięso musi się szybko podsmażyć  - nie udusić. Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni udusić do miękkości cebulę (pokrojoną(...)posoloną) i również przełożyć do garnka. Znów na tą samą patelnię wlać piwo oraz wino i gotować około 3 minut na dużym ogniu. Płyn przelać do garnka. Powinien przykrywać mięso. Dodać konfiturę, kostkę/bulionetkę i przyprawy. W wypadku wolnowara ustawić na low na 6 - 9 godzin lub high na 4 - 6 godzin. W wypadku garnka na kuchence ustawić

zadanie-gotowanie
Musaka - grecka zapiekanka. 122

Myślę, że zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę o następnej zapiekance :) Składniki: 400 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowe lub mieszane) 1 nieduża cukinia 1 nieduży bakłażan 3-4 ziemniaki cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól(...)pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor

zadanie-gotowanie