pory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam z głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka dobiega(...)końca. Mam wielką nadzieję skosztować kiedyś jego przysmaku górników :) Składniki: 4 cebule 300 g mięsa mielonego (dałam drobiowe) 1 jajko 2 marchewki 2 łyżki masła oliwa (do podsmażenia wydrążonego miąższu z cebuli) sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Cebule włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzić. Wystudzone cebule ściąć z góry i wydrążyć środek, który należy
zadanie-gotowanieprzepis na najzwyklejszy obiad, prosty a jaki pyszny i aromatyczny. Makaron z klopsikami z mięsa drobiowego w sosie pomidorowym to ulubione danie mojej córki, która mogłaby go jeść codziennie. Smacznego :) SKŁADNIKI Klopsiki 400 gr drobiowego mięsa mielonego 1 szalotka 1 jajko 1 ząbek czosnku(...)ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa z oliwek listki bazylii sól, pieprz 250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
La grande e la piccola cuocaróżne poprzez ziemniaki, kasze, ryż a najlepsze jest z makaronem. Wychodzi ich na sztuki dużo więc obiad będziemy mieć z głowy na co najmniej 3 dni. Zakupy: - pół kg mięsa mielonego ( ja kupuję wieprzowo - wołowe) - jajko - 2 łyżki mąki - cebula - bułka tarta "na oko" :) - przyprawy (według uznania) - sos pomidorowy ( w butelce w Biedronce) - lub pomidory z puszki i drobina(...)koncentratu pomidorowego - jogurt naturalny Przygotowanie; Mięso mielone przekładam do miski. Wsypuję 2 łyżki mąki, dodaję jajko i bułkę tartą. Cebulę kroję w małą kostkę i dodaję do mięsa. Dosypuję przyprawy. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Z mięsa formuję kulki i jak woda się już zagotuje wrzucam po kilka kulek i gotuję ok. 5 min. W drugim garnku przygotowuję sos pomidorowy
Tanio smacznie i prostomamy mięso dziś, tak jak lubię. Pikantnie lekko słodkawo i sama przyjemność z jedzenia. Karkówka wyszła idealna, a puree z jabłuszka wyśmienite.Wino nadało przyjemnego posmaku. Składniki: karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg majeranek 4 łyżki czosnek sprasowany 6 ząbków sól i pieprz do smaku jabłka kwaskowe 4 duże dorodne wino słodkie do podlania mięsa ewentualnie woda do podlania(...)Krok 1 Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso. Widelcem nakłuwamy karkówkę,zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami. Krok 2 Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki
Różowa kuchniaFilet z kurczaka dobrze doprawiłam i z świeżym czosnkiem niedźwiedzim udusiłam. Szpinak z suszonymi pomidorami na patelni podgrzałam i wywarem z mięsa połączonym z jogurtem zalałam. Do tego ryż brązowy ugotowałam, którego z mięsem i szpinakiem podałam. To danie bardzo szybko się przygotowuje, bo ryż sam się gotuje, kurczaka nie trzeba pilnować, a szpinak w kilka chwil w można przygotować(...)długości na 4 części (jedna porcja to 2 kawałki kurczaka). Oprószamy solą, pieprzem czarnym. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło. Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, pokrojoną w plasterki cebulę, na wierzch
Moniki Smakołykiłyżeczka soli Wykonanie: Dużą blachę natłuszczamy 3 - 4 łyżkami oliwy. Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy 2 - 3 łyżki oliwy i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy, pieprzymy i oprószamy papryką słodką. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie(...)misce i dolewamy do nich 4 łyżki oliwy. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką. Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy. Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz
Smak mojego domumnie bardzo ważna. To moje smaki dzieciństwa. Często więc na moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie cudne właściwości mają też te pierogi z mięsem. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto i delikatnie pikantny farsz. To lubię! Składniki: 1/2 kg mąki sól 3 łyżki oleju gorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklanki(...)farsz: po 20 dag mięsa: wieprzowiny i wołowiny 2 litry bulionu warzywnego 1 marchew 1 pietruszka liście laurowe ziele ang pieprz czarny ziarenka 1 bułka dodatkowo: olej do smażenia 2 cebule Wykonanie: *Do mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno
Z Majeczką w kuchniNietuzinkowy sposób na danie z mięsa mielonego. Nadzienie z twarogu nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również(...)kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula jajko sól, pieprz do smaku nadzienie: 200 g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku odrobina soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 300 g pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa do smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić
6niebodigotuje.blogspot.com Kiedyś zawsze miałam zapas suszonych grzybów, ale niestety w moim domu szybko ulega on wyczerpaniu... Zupa smakuje rewelacyjnie i smacznie komponuje się z wędzonym posmakiem mięsa. Jeśli nie lubicie wędzonego kurczaka - tradycyjnie użyjcie świeżego. Zazwyczaj większość osób moczy grzyby, jednakże ja tego nie stosuję, bo nie widzę takiej potrzeby. Grzyby i bez tego są miękkie oraz nadają zupie(...)cudowny aromat. 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików) 1 szklanka pęczaku mięso z kurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew (duża) 1 pietruszka (duża) kawałek selera 1 cebula (mała) kawałek pora 1 łyżeczka masła 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz śmietana świeży koperek/natka pietruszki
Di gotujeTaki gulasz można zrobić i z mięsa wieprzowego. 70 dkg piersi z kurczaka 2 cebule 50 dkg pieczarek 1/2 szkl.śmietany pomidory mielone Skworcu zioła Małgorzaty Skworcu szusz warzywny Skworcu sol, pieprz liście laurowe ziele angielskie koperek Mięso i cebulę pokroić w kostkę.Cebulę podsmażyć , dodać mięso i razem lekko podsmażyć.Dodać pokrojone pieczarki ,przyprawy.Wlać wodę i gotować(...)miękkości mięsa.Na koniec dodać śmietanę i koperek
Moje domowe kucharzeniekolejne grzybowe danie. Dziś postanowiłam nafaszerować pieczarki, ponieważ dawno takich nie jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to coś oklepanego i banalnego, dlatego też zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane mięsem krabowym . Połączenie mięsa skorupiaka, ze słonym bekonem, odrobiną chilli, podane w delikatnej pieczarce okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również(...)pieczarki faszerowane płatkami owsianymi . Składniki : 4 duże pieczarki 2-3 szalotki 1 puszka mięsa krabowego 4-5 plastry bekonu 1 jajko szczypta płatków chilli sól, pieprz dymka masło do smażenia Przygotowanie : Pieczarki obrać i delikatnie wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć, a nóżki drobniutko posiekać. Plastry bekonu mocno zgrilować, aż będą przypieczone i chrupiące. Przestudzić. Gdy ostygną drobno posiekać
Codzienne Gotowaniezwłaszcza u mojego męża) wywołują... po prostu kotlety mielone :) Do tego ulubiona surówka np. z ogórków kiszonych lub marchewkowo-porowa . Inne propozycje na surówki znajdziecie tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek 1 1/2 mniejszej cebuli 1 łyżeczka soli czosnkowej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia ulubiona(...)cebulę i rozdrobi bułki. Wersja tradycyjna: Bułki wkładamy np. do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do dużej miski wkładamy 500 g mięsa mielonego, posiekaną cebulę i bułkę. Następnie wbijamy całe jajko i dodajemy 1 łyżeczkę soli cebulowej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania mięsa dobrze jest dodać odrobinę
Słodkie okruszkiwszelkie zupy, a kapustę młodą uwielbiam. Zwykle robię lekką zupę z młodej kapusty z dodatkiem innych wiosennych warzyw. Tym razem ugotowałam bardziej sycącą i pożywna wersję z dodatkiem mielonego mięsa. Zupa wyszła bardzo gęsta, spokojnie wystarczy na jednodaniowy wiosenny obiad. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 0.40 dkg mielonego mięsa ( u mnie z udźca indyka) - 2 marchewki - kawałek selera - 4 ziemniaki(...)cebula - 2 ząbki czosnku - sól, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta , liść laurowy, ziele angielskie - koperek Wykonanie Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok.2,5 litrami wody. Dodaję listek laurowy i ziele angielskie
Kuchnia z widokiem na ogródokazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze do przygotowania, ponieważ trudniej je dokładnie zawinąć. Mięso myjemy i suszymy. Rozbijamy na dość cienkie kotlety. Starajmy się rozbić je tak, by szerokość i długość były(...)siebie zbliżone. Mięso nacieramy czosnkem (można ten krok pominąć, w tradycyjnym devolayu czosnku nie ma). Do środka wkładamy kawałek twardego masła i dokładnie zawijamy. Możemy posłużyć się wykałaczką, ale wbijając ją pamiętaj, by nie ułatwiła wyciekaniu masła w trakcie smażenia. Przygotowane kotlety panierujemy mocząc najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Warto spróbować
MarcinChefKolorowe szaszłyki z mięsa mielonego z frytkami z batatów to pyszny obiad dla tych, którzy są na diecie. Danie robi się w piekarniku, więc nie używamy tuczącego oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki(...)Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek
Alutka-Gotuje