bardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory - podczas(...)zazwyczaj do mięsa dodaje się tylko czosnek i pomidory. A szkoda, bo warto podkreślić smak zapiekanki zwłaszcza młodziutkimi i aromatycznymi warzywami. Polecam! :-) Składniki (na formę blaszkę 35x25): makaron penne Lubella - 400 g żółty ser 400 g kilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 600 g karczku 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 5 jajek bułka tarta do panierowania ½ szklanki ugotowanego ryżu sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmieliłam, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju zeszkliłam cebulę i dodałam ¾ ilości zmielonego mięsa. Chwilę podsmażyłam. Przełożyłam do miski, dodałam pozostałe mięso, wbiłam(...)jajka, dodałam ryż, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszałam całość na pulchną masę. Zwilżyłam dłonie i formowałam niewielkie placuszki mięsa na kształt podłużnych kotlecików. Najpierw obtoczyłam je bułce tartej, potem w jajku i na koniec znów w bułce. Kiedy już wszystkie kotlety były gotowe, wyłożyłam je na gorący tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony
Kuchnia u Krysiszczególnie w kontekście jego naturalnego i bezpiecznego dla późniejszych konsumentów chowu. Zgodnie z obowiązującym prawem, drób powinien być „wolny” od antybiotyków i hormonów. Tylko taki jest zdrowy dla konsumentów. Mięso drobiowe dostarcza ludzkiemu organizmowi cenne białko, witaminy i składniki mineralne, a przy tym zawiera małe ilości tłuszczu. Warto więc włączać je do swojej diety? Dlaczego Zagrodowy? Wszystkie dostępne na polskim(...)witaminy zapewnia właśnie tę jakość. Kurczak zagrodowy jest więc w 100% kurczakiem ekologicznym, dodatkowo wyróżnia się jakością: jest regularniej umięśniony, mniej otłuszczony (zawiera więcej białka), ma cieńszą skórę. Mięso takiego kurczaka jest z pewnością zdrowsze, bardziej delikatne i kruche. Polecane jest szczególnie dla dzieci oraz osób, preferujących zdrowa dietę. „Zagrodowy” to nie tylko produkt – to marka firmująca od ponad
Tradycyjna KuchniaKolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku(...)ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed grillowaniem. Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na niewielkie kawałki o grubości około 1,5 cm. W celu przygotowania marynaty, wszystkie jej składniki
Smak mojego domuskładników odżywczych i naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową. Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki(...)świeży ogórek 2 świeże pomidory ok 4-5 liści sałaty lodowej sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: Kaszę ugotować wg przepisu, zostawić do przestygnięcia. Mięso i suszone pomidory pokroić w małe części, dodać ok. 2-3 łyżek oleju z zalewy oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki
pieprzny smaczekwszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie(...)patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemKolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa. Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. składniki: 500 g bobu 100 g pęczaku pojedyncza pierś kurczaka czerwona papryka pęczek natki pietruszki marynata do mięsa: 1/3 szkl oliwy łyżka soku z cytryny sól, pieprz(...)smaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sos: 1/3 szkl oliwy łyżka wody łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić
6niebodanie towarzyszą mi od dziecka, więc jestem z tym oswojona ;). Dziadkowie, którzy mieszkali na wsi hodowali króliki i gdy do nich przyjeżdżałam na niedzielny obiad często podawali ich pieczone mięso. Najlepszego królika na świecie przygotowuje mój tata, ja przejęłam rodzinną tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają(...)mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren białej quinoy 1 korpus z królika 1/2 butelki passaty pomidorowej łowicz 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1 marchew 1 mała łodyga
Quinoa Raz!razem była perfekcyjna. W Grecji (uwaga drastyczne sceny ;)) ośmiornicą rzuca się o kamień, żeby rozbić włókna i żeby nie była gumiasta, ja po prostu używam tłuczka do mięsa, ale należy to robić z wyczuciem, aby jej nie uszkodzić. Następnie zwierza należy przestraszyć, czyli trzy razy zanurzyć we wrzątku trzymając za głowę. Trzecim patentem jest gotowanie jej z korkiem(...)gram w sam raz na dwie porcje ;) gotowałam go około 50 minut maksymalnie godzinę (zapomniałam spojrzeć na zegarek). Czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy, średnio godzinę na kilogram mięsa, ale raczej nie krócej niż 45 minut. Ostatecznie można to ocenić tylko na wyczucie, dźgając od czasu do czasu biedaczysko widelcem, gdy czujemy mięso jest miękkie, ale sprężyste, to znak
Quinoa Raz!czarny mielony 2 g/kg farszu -ziele angielski 0,5 g/kg farszu -gałka muszkatałowa 0,5 g/kg farszu -czosnek granulowany 1 g /kg farszu -7 liści laurowych dodanych przy gotowaniu mięsa Wykonanie Całe kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i następnie gotujemy do miękkości oprócz wątroby.Po ugotowaniu wszystkie mięso odstawiamy aż wystygnie,a wątrobę parzymy 5 min w tym samym(...)wywarze.Gdy wszystko wystygnie wątrobe kroimy w kostkę 0,5-max 1 cm ,podroby,skórki i podgardle rozdrabniamy na sitku 3 mm ,a mięso z golonki i ścinki wieprzowe na sitku 4 mm.Wywar zatrzymujemu będzie nam potrzebny.Rozdrobniony surowiec dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Teraz zabieramy się za gotowanie kaszy w naszym wywarze.Do mniejszego garnka wlewamy 1 litr wywaru w razie potrzeby
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki(...)gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około
Moje-pitraszeniesoczysta i krucha, a jeśli udałoby się to zrobić w niedługim czasie to powiem Wam, bomba! Udało się, przy użyciu siekacza do mięs o takiego --> Siekacz zmiękczający do mięsa 51 noży . Słyszałam już o nim dawno, ale jakoś nie byłam przekonana. Musiałam do tego chyba dorosnąć. I tak, pojawił się w mojej kuchni ten cudowny przyrząd! Nigdy więcej(...)mięsa nie użyje młotka :) Mięsko zrobiło się w parę chwil, dzięki temu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;) A teraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula kilka plastrów żółtego sera kilka łyżeczek ajvaru sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka mąki pszennej
MamaOskarkagarnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem. Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w cienkie talarki. W woku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać mięso. Przesmażyć i polać sosem sojowym. Gdy mięso zmieni kolor to dodać pokrojonego pora. Całość smażyć, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Gdy por zmięknie to dodać mrożony groszek. Całość jeszcze chwilę smażyć(...)Przygotowane mięso z warzywami przełożyć na talerz. Do tego samego woka wlać roztrzepane jajka. Gdy zaczną się ścinać to dodać ugotowany ryż oraz mięso z warzywami. Całość wymieszać, doprawić sosem sojowym oraz sosem chili i jeszcze chwilę smażyć. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
Ugotowaćcoś co u nas w domu lubimy najbardziej. Lepimy je nie tylko na święta z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym, lecz także w ciągu roku. Z mięsem, z grzybami, z serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje(...)wody. Na 4 szklanki mąki wychodzi 1 i 1/2 szklanki wody. Składniki: ciasto: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody 2 jajka farsz: 500 g gotowanego mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub karczku 300 g pieczarek 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra masło klarowane Wykonanie: Składniki na ciasto
Zasmakuj Kuchniszynki ( ewent łopatki) 2duże cebule 1 duża marchewka 2 kiszone ogórki 3-4 liście laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz Mięso umyć,osuszyć i pokroić w plastry.Lekko rozbić,posolić,posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Podsmażyć każdy kawałek na złoty kolor,przełożyć na talerzyk. Cebulę pokroić w plastry,wrzucić ją na tłuszcz(...)smażeniu mięsa,dodać marchew i por pokrojone w kostkę - wszystko razem zeszklić,ułożyć mięso i zalać go wodą by było lekko przykryte. Następnie dorzucić liście laurowe,majeranek,pieprz ziołowy oraz zmiażdżony czosnek. Dusić wszystko ok 20 min,następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki.Całość dusić aż mięso będzie miękkie.Pod koniec doprawić wszystko wg uznania
Niespełnione zdolności kulinarne