ciężkich. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy. Wszystko dlatego, że posada właściwości odkwaszające. Składniki: wersja warzywna i z mielonym mięsem ilość składników na dwie małe cukinie 1 cebula wydrążony miąższ z cukinii(...)ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami. Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej sos do spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa. Żeby farsz nie był za rzadki, dłużej go smażyłam w celu odparowania wody. Dodałam do niego również ryż i starty parmezan. Nałożyłam go do cukinii. Przykryłam je odkrojonymi czapeczkami, następnie
potrawyregionalneczosnek. Smażymy często mieszając przez około 7 minut. Nie rumienimy zbyt mocno. Odgarniamy warzywa na bok patelni, w wolne miejsce dodając pozostałą łyżkę oliwy i w trzech partiach mielone mięso. Smażymy na dużej mocy palnika, cały czas mieszając i rozdrabniając mięso łopatką. Kiedy zmieni kolor na brązowy łączymy je z podsmażonymi warzywami, odgarniamy na bok patelni i powtarzamy z kolejną(...)partią mięsa. Do podsmażonych warzyw z mięsem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, suszone oregano i tymianek oraz sól, pieprz i chili do smaku. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Stopniowo nie obniżając temperatury smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę ( można dłużej). Na około 15-20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę
cool and mintywiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną(...)filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki bulionowe, przyprawiłam solą i pieprzem. Całość zalałam 1 litrem zimnej wody. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar przecedziłam i ponownie wstawiłam do gotowania. Zmniejszyłam płomień gazu. Do gorącego wywaru wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Mieszałam energicznie. Kiedy masa „zabulgotała
Kuchnia u Krysiaromatyczn ą i smaczn ą . Po upieczeniu sk ó rka kurczaka jest chrupiąca i ł adnie zarumieniona, a w środku mięso jest soczyste i miękkie. Smacznego! **** I fusi di pollo al forno con salsa al miele, senape e frutta fresca sono un piatto molto semplice ma allo(...)cucchiai di miele 5 cucchiai di farina 1 cucchiaino di paprika dolce 1 cucchiaino di timo secco rametti di rosmarino fresco olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy mąkę z suszonym tymiankiem, słodką papryką, solą i papryką. Mięso nacieramy mąką z przyprawami. Na dużej
La grande e la piccola cuocaMięso w mojej diecie nie znajduje się zbyt często. Jednak jeżeli mogę pokazać innym, że jego przyrządzenie może być zdrowsze i lżejsze to z chęcią podchodzę do przygotowywania takich przepisów. Kotlet schabowy to chyba ulubieniec i częsty "gość" w większości polskich domach. Najczęściej przygotowany z mięsa wieprzowego, obtoczony w mące i smażony na głębokim tłuszczu. Mój jest całkowicie inny(...)bardzo smaczny! Zrobiony z mięsa indyczego , obtoczony w mielonych migdałach i usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie :) Składniki (3 kotlety): 3 szt. sznyclów z fileta z indyka 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 garści migdałów
Zdrowie na języku :PBardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Jak nie lubisz na ostro to można ominąć ostrą papryczkę. Można doprawić dowolnymi ziołami. Do miski wlać jogurt i zamoczyć w nim kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na godzinę. Płatki(...)kukurydziane lekko ręką podusić i obtoczyć kawałki mięsa. Tak żeby całe były pokryte w płatkach. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i rozłożyć mięsko. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Sprawdzić czy jest przepieczone. Jeśli macie cienkie kawałki mięska to piec kilka minut krócej. To było pyszne i mało kaloryczne. Smacznego
Kuchnia Pokoleńnich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować(...)osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut
Zrób to smacznieRozpływające się w ustach mięso z wyraźnym posmakiem przyprawy do gyrosa. Do tego ostre papryki i kremowy delikatny sos. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie! 500 g szynki wieprzowej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki przyprawy do kebabu 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 czerwona papryka 1 zielona(...)twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy
VioletoweKucharzeniemajeranek słodka papryka 2 cebule garść suszonych grzybów liść laurowy ziele angielskie mąka olej Wykonanie: Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Na każdy plasterer nakładamy trochę pokrojonych suszonych pomidorów, pokrojonego sera i pokrojonej szynki. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy(...)roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone przekładamy je do garnka, a na olej po ich smażeniu wrzucamy posiekane cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Całość smażymy chwilę do zrumienienia, a następnie dorzucamy suszone grzyby i wlewamy szklankę. Zagotowujemy
Walijskie PichcenieBardzo syte danie obiadowe. Tradycyjne ziemniaki można zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają! Gołąbki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory(...)wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe
VioletoweKucharzenieciach, smaczny obiad gotowy. Chciałam Wam pokazać, że nawet jak się ma mało czasu i mało produktów to i tak można wyczarować coś smacznego co ładnie wygląda - dzięki ponacinaniu mięsa wygląda kusząco. Dobrze podać z jakimś sosem, który by wpływał w szczeliny mięsa dodając mu dodatkowych smakowych atutów. Postarałam się nawet dodać sałatę rzymską, by bardziej narobić Wam ochoty(...)lubczyk, przyprawa do drobiu masło klarowane do smażenia (lub olej jeśli wolicie, ale ja odkąd odkryłam dobre masło klarowane smażę na nim niemalże wszystko co się da, gdyż mięsu i innym potraw nadaje piękny maślany smak;) Wykonanie (jakże proste;) Umytą, oczyszczoną z błon i osuszoną pierś kroję na 4 kawałki, nie tłukę tylko nacinam skośnie wzdłuż każdego kotleta (uwaga
Zasmakuj Kuchnisobie myślę, że skoro weekend, to i rosół w niejednym domu zawita ;-) Dlatego postanowiłam podzielić się z Wam pomysłem na wykorzystanie właśnie mięsa z rosołu. U mnie ta zapiekanka powstała - jak większość - z przypadku: było mięso, były białka, a reszta jakoś sama się pojawiła... A zrobiłam ją tym chętniej, że miałam pod ręką foremki aluminiowe od Gosia - sprytne patenty(...)łyżeczki soli himalajskiej pieprz starty parmezan lub grana padano dodatkowo: łyżka oleju (dowolnego) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Z udek obieramy mięso i dzielimy na niewielkie kawałki. Ze szpinaku usuwamy twardsze łodyżki, a listki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim szpinak. Jogurt, białka, kurkumę, sól i pieprz mieszamy razem
Czary - gary w kuchniwykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej(...)pieprz łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy pół łyżeczki rozmarynu 2 gałązki posiekanej natki pietruszki Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie
Czerwień i błękitKlasyczne CHILLI CON CARNE z dużą ilością mięsa, fasoli i kukurydzy. Możecie przygotować wcześniej i zabrać do pracy. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano szczypta(...)oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i przyprawy, dodajemy mięso, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i smażymy około 8 minut. Gdy mięso się zetnie, wrzucamy kukurydzę, fasolę oraz pomidory. Całość dusimy pod przykryciem 35 minut, pamiętając
Menmagazine