latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 600-700g dowolnego mięsa mielonego 6-7 cienkich parówek 1 średnia cebula 8 ziaren pieprzy czarnego Masło klarowane lub olej do podsmażenia drobno pokrojonej cebulki Sól, pieprz mielony czarny do smaku Majeranek 1 jajko(...)Bułka tarta Kilka plastrów żółtego sera bez dziur Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte ale nie za suche. Z przyprawionego mięsa mielonego uformować dość duże klopsy. Z końcówek parówek zrobić nóżki nacinając końcówki jak łapki oraz główki nacinając buźkę
W garach u Gositutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki(...)tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej świeżo mielony czarny pieprz garść świeżych listków bazylii Przygotowanie: Przygotować sos : Pomidory z puszki wraz z sosem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach. Szalotki i seler drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty . Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę
Moja Delicjakolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę w dużym garnku(...)tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Mini szynkę kroimy najpierw w półcentymetrowe plastry, a następnie w małe kawałki Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie Mięso mielone przekładamy do miski, dokładamy do niego pokrojoną mini szynkę i wlewamy żelatynę. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy... ... i przekładamy do woreczka Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara... ... zamykamy
Szczęśliwa kuchniawykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera żółtego - trochę zostawiamy(...)kroimy w kostkę Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę Świeże zioła drobno kroimy Mięso mielone przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu a gdy wypuści trochę tłuszczu - dodajemy cebulę. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojoną dynię, solimy, pieprzymy i dokładamy świeże zioła Gdy całość
Szczęśliwa kuchniapara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Składniki na hamburgera z wołowiny: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego chudego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka musztardy 1 jajko szczypta chili sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej Dodatki: pomidory w plastrach plasterki czerwonej cebuli(...)bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Uformować kotlety
Przepisy kulinarne babci AntoninyKurczak z makaronem po tajsku może wydawać się banalny. Nic bardziej mylnego! Nie wystarczy wymazać mięsa pastą curry, polać mlekiem kokosowym i tyle. Kuchnia tajska, choć jest prosta (jak zaraz zobaczycie w przepisie), nie ma nic wspólnego z banalnością! Mieszanka smaków i aromatów (kokos, curry, limonka, chili, czosnek, orzechy) w połączeniu z symfonią kolorów sprawia, że prosty kurczak z makaronem(...)kawałki szczypioru ładnie się podkręcą). Czosnek bardzo drobno poszatkować lub zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka oprószonego solą i pieprzem i na największym ogniu podsmażać ok. 4 minuty (mięso ma być podsmażone tylko z wierzchu). Kurczaka zdejmujemy z patelni i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać resztę dania, czyli garnek (przygotowanie na szybko) lub naczynie żaroodporne lub wolnowar
Pociąg Do Kuchniszerokości. Cebulę pokrajać w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą przełożyć następnie do szerokiego rondla. Na reszcie tłuszczu, który trzeba silnie rozgrzać, smażyć mięso na ostrym ogniu około 2-3 minut, stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką. Jeżeli patelnia nie jest dość duża, aby pomieścić na raz mięso w cienkiej warstwie, smażyć(...)dwóch - trzech partiach, gdyż inaczej wydzieli sok i nie zrumieni się. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulką, dodać do niego przecier pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym, głębokim półmisku, posypane zieloną siekaną pietruszką, z z ziemniakami pod dowolną postacią i zieloną sałatą lub surówką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozmarynu, 10 jagód jałowca, Szynkę z dzika oczyścić, nie myć. Natrzeć solą. Odstawić w chłodne miejsce. Wino zagotować z rozmarynem i rozgniecionym jałowcem. Odstawić do ostudzenia. Zimnym winem zalać mięso. Odstawić na 2-3 dni, w chłodne miejsce. Słoninę lekko zmrozić, pokroić w plasterki grubości około 2 mm, a następnie w paski szerokości około 5 mm. Szynkę dzika umyć, osuszyć(...)ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek słoniny. Mięso obłożyć rozmarynem i rozgniecionym jałowcem i zawinąć w otrzewną, lub owinąć plasterkami słoniny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2 godzin, lub gdy temperatura wewnątrz mięsa, osiągnie 72 stopnie. Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Najlepsza na zimno, ale można jeść również na ciepło
królestwo garówPowoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów…. Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie marynaty(...)smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp
Wanilia i KardamonPodnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje to, że mięso będzie delikatne. – Podaj i delektuj się smakiem. WĘDZONY KURCZAK – Rozgrzej wędzarnię do 135°C – 1 cały kurczak, kawałki kurczaka – udka, skrzydełka. – Natrzyj obficie kurczka przyprawą(...)minut. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem. PULLED PORK – Rozgrzej wędzarnię do 110°C. – Będziesz potrzebować łopatkę wieprzową o wadze 1,5-7 kg. – Natrzyj mięso obficie przyprawą bbq. – Napełnij tackę na płyn sokiem jabłkowym. – Dodaj garść wiórek drzewnych do pojemnika na wiórki. – Umieść łopatkę na ruszcie. – Czas wędzenia będzie zależeć
naRuszcieBardzo soczysta i aromatyczna mięsna uczta. Pachnąca czosnkiem i ziołami. Rozpływające się w ustach mięso. Polecam do ziemniaków i ulubionej surówki albo :) do domowego burgera w bułce z dodatkiem sałaty i warzyw. Smacznego!:) Składniki: 4 plastry karczka wieprzowego pół szklanki oleju rzepakowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 4 kulki jałowca, 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, pół łyżeczki vegety(...)natur 1/3 szklanki octu winnego Przygotowanie: umyte i osuszone karczki przyprawiłam, dodałam pokrojone w plasterki ząbki czosnku, zalałam olejem i octem (dzięki czemu mięso będzie bardzo miękkie i soczyste), dobrze obtoczyłam mięso w przyprawach i oleju, odstawiłam na noc w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem; zamarynowane mięso piekłam następnego dnia w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez
Zasmakuj Kuchnimleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku - sól, pieprz - opcjonalnie: imbir Najpierw mięso. W zasadzie(...)używamy kokosowego, jeśli nie macie, to żadna strata, użyjcie tego, który jest (byle nie oliwy z oliwek!). Czas marynowania jest w zasadzie dowolny, jeśli bardzo Wam się spieszy to mięso może nawet od razu lądować na głębokiej patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki (na 2 porcje) - 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - 2 cebule (ok. 140 g), - jajko (ok. 50 g), - kajzerka (ok. 50 g), - szklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów(...)przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę kroimy w kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy aż zmięknie. 2. Do miski wkładamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki. 4. Pulpeciki wrzucamy na osolony
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpozostają w tyle :-). Jeśli chcecie sprawdzić, jak smakuje Bliski Wschód, to ta książka jest dla was. Pat Lafrieda „Meat” – wydanie w języku angielskim Absolutna gratka dla wielbicieli mięsa. Książka napisana przez rzeźnika. Dowiecie się, jak kupować dobre mięso, co daje sezonowanie, jak rozróżniać części mięsa i do czego, jaka część się nadaje. Techniki, obróbki i wszystko to, co chcecie(...)angielskim „The Silver Spoon” to bezapelacyjna biblia kuchni włoskiej. Ponad milion sprzedanych egzemplarzy. W środku znajdziecie 2000 (tak, dwa tysiące!) przepisów na dania kuchni włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie
ladykitchenDzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką(...)podsmażania pieczarek, doprawiamy je solą i pieprzem. Aby woda z pieczarek łatwiej odparowała i nie gromadziła się na patelni, często je mieszamy. Do tak przygotowanej cebuli z pieczarkami, przekładamy mięso. Kotlety układamy na spodzie patelni, pod pieczarkami. Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie. W międzyczasie
Smak mojego domu