mięso - 63110 przepisów (strona:700/4208)

Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 225

zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy(...)przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku szczeciniastym pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. Małe kroimy na ćwiartki, większe na ósemki. Siekamy zieleninę, przeciskamy przez praskę obrany czosnek. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt grube ćwierć plasterki.   Zagotowujemy 650ml wody w garnku z pokrywką i grubym dnem. Solimy ją ½ łyżeczki soli, wrzucamy

Karo in the Kitchen
Wielkanocne roladki 192

łyżki chrzanu 2 cebule 1,5 l. bulionu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Karkówkę lekko rozbijamy. Każdy płat mięsa smarujemy chrzanem. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, śmietanę, pietruszkę i namoczoną wcześniej w wodzie bułkę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na karkówkę. Z brzegu mięsa układamy połówkę(...)wykałaczki. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 1h. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy aż cebula zmięknie. Wyciągamy mięso, zaciągamy łyżką mąki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU 186

kanapki w ciągu całego roku. Mięsko z niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku   Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 8 cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso(...)masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni, jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Z Majeczką w kuchni
Hamburger wołowy 135

Składniki: bułki do hamburgerów 400 gram mięsa wołowego 120 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa.  Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy(...)keczupu, musztardy i majonezu. Układamy sałatę, posmarowany z wierzchu keczupem kotlet, ogórek i pomidor. Górną bułeczkę smarujemy od spodu, po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Przykrywamy hamburgera.  Mięso jest bardzo soczyste. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Rolada Schabowa 155

Pyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;) Składniki: około 1kg schabu 400 gr mięsa mielonego 1 jajo 300 gr pieczarek 1 cebula kawałek sera żółtego sól czosnkowa, pieprz do smaku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki(...)piec moja roladę ;) 2. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety. 4. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielona, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko  wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z cukinią 155

czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 łyżki wody olej do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę, czosnek. Cukinię (bez obierania) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa bez odciskania z soku.  Cebulę ścieramy na tarce(...)małych lub dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy również wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy nieduże kotlety.  Kotlety smażymy na oleju,  na średnim ogniu. Smażymy je z obu stron na złoto- brązowy kolor. Czas smażenia zależy od temperatury i wielkości kotlecików. Ja smażyłam na kuchence elektrycznej: 10 minut na polu

Smak mojego domu
Tatar wołowy 138

Składniki: 200 g świeżej wołowiny cebula ogórek kiszony 1 łyżka oliwy jajko sol, pieprz Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy, Mielimy w maszynce do mięsa co najmniej trzykrotnie (ja zmieliłam 4 razy). Do mięsa dodajemy oliwę, sol i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulkę, układamy na talerzu i na środku robimy małe wgłębienie na żółtko. Cebulę i ogórka, kroimy w drobną kostkę(...)układamy na talerzu obok mięsa. Żółtko posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 188

Składniki: 6 średnich czerwonych i/lub żółtych papryk; 200 g białego ryżu; 300 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 6 dużych pieczarek; 1 duża cebula; 50 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki bulionu (u mnie 1/4 szklanki gorącej wody + 1/4 łyżeczki vegety); 1/2 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia. Dodatkowo: 50 g startej mozzarelli do posypania po wierzchu(...)kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażać. Dodać mięso mielone, wymieszać i  podsmażyć. Ugotowany ryż wsypać do miski. Dodać podsmażone mięso mielone z cebulą i pieczarkami,  startą mozzarellę, bulion, ostrą paprykę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Tagine z kurczakiem i gruszkami 221

łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem(...)naczyniem do tarty i folią aluminiową. Na dno naczynia do tarty wylałem 3 łyżki oliwy, a na niej ułożyłem półcentymetrowej grubości plasterki białej cebuli. Na cebulę wyłożyłem zamarynowane mięso, 4 liście laurowe, 3 przekrojone na połowy zielone papryczki chili, 50 gram rodzynek i 10 suszonych fig. Całość podlałem około 150 ml wody, a na wierzch ułożyłem łyżkę masła. Naczynie

Wyprawy kulinarne
Schab pieczony 168

majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie schab obsmażamy na głębokiej patelni z każdej strony około 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia, mięso podlewamy szklanką wody i wstawiamy ponownie na ogień pod przykryciem, aby mięso mogło się powoli dusić. W taki sposób mięso pieczemy przez godzinę co jakiś czas przewracając je na inną stronę(...)Trzeba uważać aby mięso się nie przypaliło,jeśli woda wyparuje trzeba jej dolać. Po "upieczeniu" schab odstawiamy do ostygnięcia. Schab można też upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia w 190 stopniach przez około 80 minut. Można podawać jako wędlinę lub w grubszych plastrach na ciepło

Bon appetit mon amie
Karkówka jak kotlety, moczona w mleku 214

wyszło mięsko. Robiłam to pierwszy raz, dostałam przepis od koleżanki. Zresztą dobrej gospodyni domowej Karkówkę pokroić w plastry, w miejscach gdzie jest tłuszczyk i żyłki ponacinać ostrym nożem. Płaty mięsa lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Do miski włożyć mięso, następnie cebulę. Polać mlekiem tak żeby wszystko było całkowicie przykryte. Przykryć naczynie(...)wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z mleka i lekko osuszyć. Cebulkę odcedzić i odłożyć na bok. Wbić jajka do miseczki i lekko rozbić, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtoczyć mięso najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron po kilka minut. Zdjąć usmażone

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń z papryką 166

Prosty, tani i bardzo smaczny przepis na pieczeń z papryką. Idealna do obiadu lub na zimno do kanapek, polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 czerstwa bułka sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę, paprykę, bułkę odciśniętą oraz(...)jajka dodać do mięsa, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę wysmarować olejem, mięso przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę

magiczna kuchnia Kasi
Meksykański gulasz z wołowiną 266

jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo by goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej 350 gram(...)małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodaję pokrojone

Mango Papaja
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem curry 210

farfalle) 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku olej roślinny sól tarty parmezan do posypania Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i obtaczamy w przyprawie curry, papryce słodkiej i ostrej oraz soli. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim zmiażdżony czosnek. Gdy będzie szklisty dokładamy(...)niego mięso. Kurczak powinien się zarumienić ze wszystkich stron. Następnie przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente

Qchnia po prostu
Kilka pysznych marynat do mięs 174

Najlepszym sposobem aby dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków”, która jest pełna aromatu. Wymieszajcie kminek, paprykę, czosnek i sok z cytryny a otrzymacie ostrą marynatę w stylu marokańskim. Jeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem(...)każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne. Idealnie będzie pasowało do grubych i soczystych kawałków mięsa. Marynata marokańska. Macie w spiżarni trochę przypraw

naRuszcie