karkówki wieprzowej, no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Na blogu jest już przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki(...)szynki wieprzowej sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku 2 łyżki oleju 1 szklanka świeżych kurek 2 łyżki mąki pszennej majeranek Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy i siekamy. Mięso wieprzowe z szynki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na ok. 1 cm plastry w poprzek włókien, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Plastry szynki z obu stron oprószamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębarszczyku. Na zimno zaś zintegrują się z rożnymi sosami. W moim przypadku był to sos czosnkowy. Zapewniam Was, pycha! Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego z indyka -2 małe korniszony -1 mała cebula -1 jajko -pęczek koperku -płat gotowego ciasta francuskiego -pieprz, sól Do wypełnienia cienkie paski : -czerwonej papryki -sera żółtego -korniszona Korniszony(...)cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko, solimy i pieprzymy wg. uznania. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewając w trakcie, łyżkę zalewy octowej z korniszonów. Odstawiamy mięso na godzinę do lodówki. Na rozłożony płat ciasta wykładamy mięso. Rozsmarowujemy na całości zostawiając koniec ciasta wolny
Kulinarne przemysleniajego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka, w oryginalnym przepisie jagnięcina) 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (utrzeć w moździerzu) pieprz Na sos : 1 duża cebula(...)ząbek czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 400g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru sol i pieprz Przygotowanie : Pulpecików : W misce dobrze wyrobić mięso ze wszystkimi przyprawami. Zwilżyć wodą dłonie i formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i odstawić. Sosu: Cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie
Codzienne Gotowanieowocną „znajomość” 30 min składniki: polędwiczka wieprzowa 200 g sól pieprz majeranek oliwa z oliwek 2 łyżki masła krzaczek bazylii parmezan 1 pomidor malinowy 1 mozzarella (kulka) wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na interesujące nas kawałki (patrz. zdjęcie). Oprószamy z dwóch stron obficie solą, pieprzem i majerankiem, Tak doprawione mięso dobrze jest przed smażeniem odstawić na godzinę do lodówki(...)patelni rozpuszczamy masło i i podsmażamy mięso z jednej strony na średnim ogniu. W tym czasie kroimy w plastry pomidora i mozzarelle. Po ok. 3 min obracamy mięso i smażymy na drugim boku przez 1,5 min. Po tym czasie na wierzchu każdego z kawałków układamy pomidora, a na nim pasek mozzarelli. Przykrywamy i dusimy przez ok 5 kolejnych minut
Ania i Marcin gotująPrzepis autorski (mój). Proste, a jednocześnie smaczne połączenie składników może urozmaicić nie jeden obiad. Miękkie mięso, fasolka szparagowa i suszone pomidory - idealnie smakują z delikatnym sosem. Polecam! (3 porcje) 500g mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 5-7 suszonych pomidorów (większych) 2 garście fasolki szparagowej 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii papryka(...)łyżki mąki do zagęszczenia sosu Fasolkę umyć, poodcinać końce i przekroić na 2-3 części, s suszone pomidory pokroić w paseczki. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z papryką oraz niewielką ilością soli. Następnie podsmażyć je na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), pomidory
Di gotujestylizacji tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! I koniecznie pamiętajcie o konkursie - smaczne nagrody do wygrania! :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 75 g sera gorgonzola, 1 jajko, drobno posiekana natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów(...)oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz szczyptą cukru. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Do miski przekładamy zmielone mięso dodajemy pokruszony ser, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy
Plate of Joybardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory - podczas(...)zazwyczaj do mięsa dodaje się tylko czosnek i pomidory. A szkoda, bo warto podkreślić smak zapiekanki zwłaszcza młodziutkimi i aromatycznymi warzywami. Polecam! :-) Składniki (na formę blaszkę 35x25): makaron penne Lubella - 400 g żółty ser 400 g kilka gałązek natki pietruszki 20 dag marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 600 g karczku 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 5 jajek bułka tarta do panierowania ½ szklanki ugotowanego ryżu sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmieliłam, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Na patelni na łyżce oleju zeszkliłam cebulę i dodałam ¾ ilości zmielonego mięsa. Chwilę podsmażyłam. Przełożyłam do miski, dodałam pozostałe mięso, wbiłam(...)jajka, dodałam ryż, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszałam całość na pulchną masę. Zwilżyłam dłonie i formowałam niewielkie placuszki mięsa na kształt podłużnych kotlecików. Najpierw obtoczyłam je bułce tartej, potem w jajku i na koniec znów w bułce. Kiedy już wszystkie kotlety były gotowe, wyłożyłam je na gorący tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony
Kuchnia u Krysiszczególnie w kontekście jego naturalnego i bezpiecznego dla późniejszych konsumentów chowu. Zgodnie z obowiązującym prawem, drób powinien być „wolny” od antybiotyków i hormonów. Tylko taki jest zdrowy dla konsumentów. Mięso drobiowe dostarcza ludzkiemu organizmowi cenne białko, witaminy i składniki mineralne, a przy tym zawiera małe ilości tłuszczu. Warto więc włączać je do swojej diety? Dlaczego Zagrodowy? Wszystkie dostępne na polskim(...)witaminy zapewnia właśnie tę jakość. Kurczak zagrodowy jest więc w 100% kurczakiem ekologicznym, dodatkowo wyróżnia się jakością: jest regularniej umięśniony, mniej otłuszczony (zawiera więcej białka), ma cieńszą skórę. Mięso takiego kurczaka jest z pewnością zdrowsze, bardziej delikatne i kruche. Polecane jest szczególnie dla dzieci oraz osób, preferujących zdrowa dietę. „Zagrodowy” to nie tylko produkt – to marka firmująca od ponad
Tradycyjna KuchniaKolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku(...)ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed grillowaniem. Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na niewielkie kawałki o grubości około 1,5 cm. W celu przygotowania marynaty, wszystkie jej składniki
Smak mojego domuskładników odżywczych i naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową. Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki(...)świeży ogórek 2 świeże pomidory ok 4-5 liści sałaty lodowej sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: Kaszę ugotować wg przepisu, zostawić do przestygnięcia. Mięso i suszone pomidory pokroić w małe części, dodać ok. 2-3 łyżek oleju z zalewy oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki
pieprzny smaczekwszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie(...)patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem
O kuchni z uczuciemKolejna sałatka, która okazała się tak pyszna, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. Lekka, kolorowa, smaczna, zdrowa. Pęczak, bób i mięso kurczaka sprawiają, że jest pożywna i sycąca. składniki: 500 g bobu 100 g pęczaku pojedyncza pierś kurczaka czerwona papryka pęczek natki pietruszki marynata do mięsa: 1/3 szkl oliwy łyżka soku z cytryny sól, pieprz(...)smaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sos: 1/3 szkl oliwy łyżka wody łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie natrzeć marynatą, odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać. Odstawić
6niebodanie towarzyszą mi od dziecka, więc jestem z tym oswojona ;). Dziadkowie, którzy mieszkali na wsi hodowali króliki i gdy do nich przyjeżdżałam na niedzielny obiad często podawali ich pieczone mięso. Najlepszego królika na świecie przygotowuje mój tata, ja przejęłam rodzinną tradycję. Wiadomo, że najlepsze są skoki i comber, a nigdy nie wiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają(...)mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren białej quinoy 1 korpus z królika 1/2 butelki passaty pomidorowej łowicz 2/3 szklanki zielonej soczewicy 1 marchew 1 mała łodyga
Quinoa Raz!razem była perfekcyjna. W Grecji (uwaga drastyczne sceny ;)) ośmiornicą rzuca się o kamień, żeby rozbić włókna i żeby nie była gumiasta, ja po prostu używam tłuczka do mięsa, ale należy to robić z wyczuciem, aby jej nie uszkodzić. Następnie zwierza należy przestraszyć, czyli trzy razy zanurzyć we wrzątku trzymając za głowę. Trzecim patentem jest gotowanie jej z korkiem(...)gram w sam raz na dwie porcje ;) gotowałam go około 50 minut maksymalnie godzinę (zapomniałam spojrzeć na zegarek). Czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy, średnio godzinę na kilogram mięsa, ale raczej nie krócej niż 45 minut. Ostatecznie można to ocenić tylko na wyczucie, dźgając od czasu do czasu biedaczysko widelcem, gdy czujemy mięso jest miękkie, ale sprężyste, to znak
Quinoa Raz!