chleb - 26176 przepisów (strona:700/1746)

Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa 204

warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam, a etykietę przy stole mam gdzieś, kiedy połowa ludności na świecie je właśnie(...)opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką.   Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Półkruche ciasto ze śliwkami 164

lubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego o tej kuchni zwyczajnej Wam piszę, zacytuję dwie ostatnie rozmowy z Hanią. Kiedy przeczytacie, wszystko stanie się jasne :) - Co chcecie na kolację? - Chleb z cebulą! - ????? ale jak? - No tak jak u babci! Ukroiłam chleb, smaruję masłem i przymierzam się do cebuli, ale nauczona doświadczeniem, że kostka zamiast plasterków może zamienić się w wieczorny dramat

bistro mama
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 143

słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową.  Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą, układamy na blaszce(...)Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu.  Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów

SMYKWKUCHNI
Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI czyli Słodki Czwartek odc.137 221

Jak smakują? jak pachną? z czego je zrobiłam?  Wszystko wydaje się oczywiste gdy przeczytaliście tytuł posta.  Małżon był pewien, że zawierają orzechy włoskie, dzieci

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 156

Nie ma jak rozpocząć rok szkolny z choróbskiem na karku. Nie to nie mnie dopadło. Na szczęście bo Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kalafior zapiekany z serem Taleggio 169

masła 25 g mąki 290 ml mleka 3,2% 100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna) 1 łyżka musztardy Dijon kromka chleba (lub 1 - 2 łyżki tartej bułki) 1 łyżka oliwy natka pietruszki do podania przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić(...)powinien zgęstnieć. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokrojony ser, wymieszać. Dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Kawałki kalafiora ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać serowym sosem. Kromkę chleba umieścić w blenderze, dodać oliwę, zmiksować na okruszki. Okruszkami posypać kalafior. Zamiennie możemy użyć tartej bułki wymieszanej z oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut,aż wierzch będzie

Stare Gary
Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 119

SKŁADNIKI 1 kg pomidor ó w 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka kaparów  500 ml bulionu warzywnego 200 g czerstwego chleba 50 g zielonych oliwek świeży tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 kg di pomodori ramati 1 cipolla rossa 2 spicchi d'aglio 1 cucchiaio di capperi(...)pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy na krem.  **** PREPARAZIONE Scottate i pomodori in acqua bollente per circa 1 minuto, scolateli e privateli

La grande e la piccola cuoca
Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 256

płaskurka była nie do zdobycia, dziś robi furorę. W Polsce i Niemczech stoi na półkach w sklepach z ekologiczną  i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony. Płaskurka (w Niemczech zw. Emmer) to zboże znane od starożytności - starsza odmiana mąki orkiszowej (a ciągle odmiana pszenicy). Płaskurka to moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolna(...)witaminy z grupy B, luteinę, beta- i alfa-karoten oraz ß-glukany. Można się tylko cieszyć, że tak zdrowa mąka jest równocześnie tak smaczna. Używam jej do wypieku chleba, robiłam szpecle, dzisiejsze bułeczki również i gorąco polecam, bo jest faktycznie wyjątkowo smaczna. Składniki: 500 g płaskurki 1300 (Emmer Mehl) 125 ml wody 125 ml mleka 1 op. drożdży instant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 275

gotowanie potrawy. Żeliwny garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką(...)chlebie i mięsie tworzy się chrupiąca przypieczona skórka a szczelna pokrywka nie pozwala odparować wodzie – danie zostaje soczyste.   W ten sam sposób gotujemy w żeliwie na węglach czy na ognisku – garnki ze specjalnym przeznaczeniem do takiego przyrządzania potraw najczęściej mają podstawy na nóżkach żeby móc je postawić na ogniu, rączkę do powieszenia nad ogniem, a także wysokie obramowania pokrywek

Karo in the Kitchen
Różyczki kalafiora pod serem z pleśnią i piernikową kruszonką 224

Jesień, czuję ją w kościach i w swojej głowie. Już po wakacjach, wstaję do pracy gdy niebo jeszcze nawet nie myśli o powitaniu słońca, pomału nadchodzi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z gruntu dobre. Weganska linia produktow od Sokolow 160

Lubicie testować rożne produkty? Smakować nowych smaków? W styczniu tego roku miałam przyjemność być testerem i osobą, która wypowiada się w kwestii wprowadzenia na rynek nowej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea 159

schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną  Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie z marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem warsztatów były oczywiście bułeczki cynamonowe z kardamonem ! Michał uczył nas jak wiązać te klasyczne

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 209

Ciekawe czy Ania jadała takie ciastka? a może własnie takimi słodkościami zajadała się razem ze swą przyjaciółka od serca? To kolejny przepis z książki "Kuchnia z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bagietki czosnkowe 359

składniki - mąka, drożdże, woda i sól :) Należy je wymieszać, wstawić na noc do lodówki, a następnego dnia możemy już tworzyć nasze pieczywo ( nie tylko bagietki, ale również inne bułki, chleb, a nawet pizzę ). Bez rozczynu, bez żmudnego wyrabiania, bez oczekiwania na wyrośnięcie ( tzn.ciasto oczywiście wyrosnąć musi, ale dzieje się to w nocy, kiedy my oddajemy się w objęcia Morfeusza ;) ). Poza(...)lodówce do 14 dni (!) i jeśli będziemy mieli ochotę na świeże, domowe pieczywo, po prostu odcinamy z ciasta taki kawałek jaki jest nam potrzebny do upieczenia bułek czy chleba, a resztę chowamy z powrotem do lodówki :) I jestem pewna, że to się sprawdza, aczkolwiek sama nie przetestowałam, gdyż ciasta zrobiłam tyle, aby wyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość

Opowieści z piekarnika
Nalewka z owoców dzikiej róży 137

To nasze drugie podejście do nalewki z owoców dzikiej róży. Nie to, że pierwsza była niesmaczna, skądże znowu. Była bardzo smaczna. Ale była taka raczej tradycyjna

Marder&Marder Manufacture