chleb - 26176 przepisów (strona:699/1746)

Pulpety drobiowe w sosie dyniowym 178

proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki  bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu(...)mięsnego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki posiekanego koperku ostra papryka 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć w dłoniach. Pokruszyć. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę mięsną.  Formować małe kulki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na lekko

O kuchni z uczuciem
Rydze na maśle z lubczykiem 146

Mój Tata całe lata był mi przewodnikiem po lesie, uczył oznaczania grzybów i prowadził w swoje najlepsze miejsca jakie znał, zabierał swój stary znoszony zielony plecak, chleb z kawałkiem słoniny i herbatę do zwykłej butelki. Bardzo Mu jestem wdzięczna za ten specjalny czas, chociaż jako dziecko zupełnie tego nie doceniałam, a teraz sama swoją wiedzę przekazuje moim dzieciom.  Smak(...)pomocy bieżącej wody i gąbki.  2. Na patelni rozgrzać masło, smażyć grzyby ok. 10- 12 minut, oprószyć solą i dodać listki lubczyku. Najlepsze jeszcze gorące z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Aromatyczna oliwa (rozmaryn, tamaryndowiec, chili, kolorowy pieprz) 141

Zjadana litrami w lipcu w warszawskich mieszkaniach. Ze świeżym chlebem,grzankami, delikatnymi zupami, pastami rybnymi, makaronami czy kawiorem. Trochę zapomniana w sierpniu kiedy gdyńskie upały dawały się we znaki (podstawą żywienia stały się wtedy arbuzy i papierówki), a berliński wyjazd pokrzyżował żywieniowe "zdrowe"plany. Wypiekanie chleba w zimne wrześniowe poranki przypomniały mi o lipcowym porządnym i oszczędnym gotowaniu

U Fiolki
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 182

konfitury i dżemy czy zbierany przez sąsiada miód. Mamine nalewki i rum ratują od wyziębienia po wieczornych spacerach, a ja odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych(...)minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza. 6. Na pierwsze 10 minut pieczenie umieść naczynie żaroodporne z wrzątkiem. 7. Po 10 minutach wyjmujemy formę i dalej pieczemy chleb przez kolejne 25-30 minut

U Fiolki
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 229

roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela(...)plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza

U Fiolki
Salatka na ciepło i zgadywanka! 203

Ostatnio mam mniej czasu więc w mojej kuchni zdecydowanie królują proste smaki i łatwe dania.  I tym razem tak się stało.  Przeglądałam "Jedz" 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami 179

łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli grzanki: 4 kromki chleba musztarda dijon 100 g startej mozzarelli gałązka rozmarynu Pora i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Cukinią szorujemy i bez obierania kroimy w kostkę. Jeśli nasiona są duże, pozbywamy się(...)zmiękną zalewamy bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem. Zapiekamy aż ser się zrumieni. Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami

Mienta blog
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 161

Czasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZAKWAS BURACZANY WG 5-CIU PRZEMIAN 152

polskiego lub kminu rzymskiego główka czosnku 3 łyżeczki soli 2,5-3 l przegotowanej i ostudzonej wody D 3 łyżki wody z kiszonych ogórków (w wersji bezglutenowej) lub kawałek chleba razowego w wersji klasycznej Obrane i pokrojone w plasterki buraki i warzywa wrzuć do 4,25 l szklanego słoja, dodaj w kolejności przyprawy, zalej przegotowaną wodą tak, aby przykryła wszystko(...)wierzchu połóż kawałek razowe chleba (przyśpiesza kwaszenie

Anioły w kuchni
Ziemniaki biedaka 160

Odpoczywam. Po Festiwalu, gdzie mieszkałam w Ogrodzie prawie 3 dób, muszę się zregenerować.  Obiecałam sobie i Wam, że w tym czasie nadrobię publikowanie postów, może

Dzieje kuchennej Wiewióry
Indyjskie chlebki Czapati 161

Indyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry

greenscarf
Jarskie burgery z tofu 133

nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo(...)pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie gładką masę w robocie kuchennym (ew. blenderem). Dodać chleb, zioła, przyprawy, doprawić według uznania solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować 4 kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto. Smacznego

Zielona Kuchnia
Sałatka z figą, mini mozzarellą, rukolą i orzechami włoskimi 147

Szybka i prosta sałatka z figą- więc na czasie- z rukolą, kuleczkami mozzarelli, garścią orzechów włoskich, doprawiona banalnym dressingiem miodowym. Obowiązkowy dodatek stanowi jeszcze grzanka czosnkowa z ulubionego chleba + czerwone wino i pomysł na wyborną kolację jak znalazł! 😊 2 porcje: * rukola- 2x spora garść * mini mozarella- 18 kuleczek * orzechy włoskie- 6 szt. * świeża figa- 3 szt. * grzanki czosnkowe- dodatkowo Dressing(...)wyłożyć umytą rukolę, nań mini mozarellę, pokrojoną w ćwiartki figę oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki dressingu ze sobą wymieszać i skropić sałatkę. Podawać z ciepłą, czosnkową grzanką z chleba. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Bruschetta z dorszem i kurkami 158

grzankach chrupiących z dorszem, rozpływającym się jajkiem, oscypkiem i kurkami. Można się rozpłynąć jak żółtko kosztując tą przekąskę. Nie mogłam się od nich oderwać takie to dobre. 5 kromek chleba 5 jajek małych 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg kurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia świeża(...)około dwie minuty. Z wierzchu mają się ściąć ale w środku mają być płynne, wyjmuję  na talerz. Na patelni na oleju przesmażam umyte kurki, doprawiam solą, pieprzem, koperkiem. Chleb smaruje masłem i wstawiam do piekarnika na 10 minut temp 180 stopni razem z rybą. Na każdej kromce układam nitki sera,  kawałek ryby, kurki, pomidorki, jajko, fasolkę, koperek, bazylię

wesoła kuchnia
Tosty francuskie 323

Opis: Tosty francuskie to słodkie danie, które jest przyrządzane ze smażonego chleba lub chałki i namoczone w mleku z jajkiem. Słodkie tosty są najpopularniejsze na śniadanie, ale również lubimy je na słodki podwieczorek. Idealne tosty muszą być miękkie w środku, ale jednocześnie przypieczone i chrupiące z wierzchu. Najlepiej smakują z roztopionym masełkiem lub owocowym dżemem. Składniki: 4 kromki chleba/chałki

CookMag