chleb - 26176 przepisów (strona:696/1746)

Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141 149

Są takie ciasta, które mogę piec i piec, i jeść, i jeść. Nie zdarza się to zbyt często ale jednak. W ostatnich dwóch tygodniach przerabiałam dynię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich 205

pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta 4 kromki chleba masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną. Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały

karmelowy
Pudding chlebowy - Bread pudding – jak wykorzystać czerstwe pieczywo 105

śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy...), 2 jajka, 2 łyżki cukru trzcinowego, 0,5 l mleka*, 6 łyżeczek masła, masło do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania) Rozdrobnić chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Orzechy i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w cienkie paski. Dodać do chleba i wymieszać. Dodać cukier i roztrzepane

królestwo garów
Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym 100

kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki 4 pomidory suszone 1 kromka chleba olej rzepakowy Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej(...)minut. W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem. Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby

wesoła kuchnia
Przekąska/śniadanie na Halloween - Frankestein kanapka 115

porcji )                        awokado łyżeczka soku z limonki pół czerwonej cebuli szczypta chili sól 3 kromki chleba razowego 12 czarnych oliwek 3 plastry żółtego sera wykałaczki WYKONANIE: 1.  Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć pestkę. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. 2. Miąższ rozgnieść widelcem na pastę, dodać(...)limonki, posiekaną drobno czerwoną cebulę, szczyptę chili i sól. Dokładnie wymieszać. 3. Kromkę chleba przepołowić. Każdą połówkę posmarować pastą z awokado. 4. Plaster żółtego sera przekroić i wyciąć ząbki w kształcie włosów Frankesteina. Ułożyć na kromce. 5. Oczy i usta wyciąć z oliwek i ułożyć na kanapce. Pół oliwki nabić na przepołowioną wykałaczkę i wbić po bokach kanapki. ZAPRASZAM

Atlas Smaków
Łosoś z sosem zero waste teriyaki 121

które trzeba zjeść. Jest mi jednak bardzo przykro za każdym razem, kiedy muszę wyrzucić coś, bo za dużo kupiłam, za dużo nagotowałam, albo źle coś przechowywałam. Najgorzej jeśli to chleb albo warzywa z mojej działki. Najgorszy dzień mojego życia był wtedy, kiedy miałam inwazję moli i trzeba było wyrzucić sporą część mojej szafki z zapasami. Dlatego chętnie biorę udział(...)krok dalej. #Tasteandshare   Żeby dowiedzieć się o nim czegoś więcej wzięłam udział w warsztatach o tym jak gotować w stylu gourmand z odpadków (obierek, uschniętych warzyw, czerstwego chleba) i produktów z bliskim terminem ważności, które dla Electroluxa prowadził Julian Karewicz. I to nie w swojej macierzystej szkole gotowania tylko w Electrolux Taste Center, nowym studiu kulinarnym na Karolkowej

Ugotowane pozamiatane
Dietetyczne zamienniki codziennych produktów 184

zamiast czego? Dlaczego to, a nie to?" Sprytne przykładowe triki, jak ograniczyć dzienną, kaloryczną podaż konsumowanych produktów postanowiłam przedstawić w niniejszym poście. :) Sprytne zamienniki codziennych produktów: zamiast: 2 kromek chleba pszennego 50g (128 kcal) zjedz 2 kromki chleba razowego 50g (107 kcal) = oszczędność 21 kcal zamiast: 2 plasterków szynki wieprzowej 40g (102 kcal) zjedz 2 plasterki szynki z kurczaka

MintTaste
Zupa krem z pieczarek z bezglutenowymi grzankami 172

marchewki; - 1 pietruszka; - 1 cebula; - 1 łyżka oliwy - 2 ząbki czosnku; - liść laurowy; - 1 łyżka soli morskiej; - 1 łyżeczka oregano; - pieprz ziołowy i cayenne do smaku. Grzanki pochodzą z chleba gryczanego - przepis tutaj -> KLIK . Sposób przygotowania: - w pierwszej kolejności przygotowujemy bulion - do garnka z wodą dodajemy marchewki, pietruszkę, seler naciowy, sól oraz liść laurowy; - na patelni podsmażamy pieczarki, pokrojony(...)podsmażone warzywa z patelni (pieczarki, czosnek, cebulę), doprawiamy pieprzem, oregano i wszystko razem miksujemy; - po ponownym podgrzaniu zupy - jeżeli zdążyła wystygnąć - dodajemy na wierzch parę grzanek bezglutenowych z bezglutenowego chleba gryczanego. Prawda, że proste? SMACZNEGO

MintTaste
Pełnoziarnisty chleb jogurtowy przepis 143

PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTY CHLEB JOGURTOWY Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej; - 3 szklanki mąki pełnoziarnistej; - 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody; - ½ świeżych drożdży; - 4 łyżki oleju rzepakowego; - 1 mały jogurt naturalny; - 2 łyżki siemienia lnianego; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka pestek dyni. Sposób przygotowania: - mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny; - podgrzewamy 2 szklanki wody(...)ściereczką; - po wyrośnięciu masy wkładamy obie keksówki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1 h; - po upieczeniu wyjmujemy chlebki z keksówek i układamy na boku aby chleb odparował i zmieszał się z temperaturą pokojową. SMACZNEGO

MintTaste
Zupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 155

Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Raz, czasem dwa razy do roku zupa dyniowa jest absolutnie obowiązkową pozycją u nas w domu. Inaczej się

Marder&Marder Manufacture
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 297

dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)miski, miskę smarujemy lekko oliwą a ciasto formujemy na blacie bez podsypywania mąką w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Przykrywamy miskę folią i wkładamy ciasto do lodówki.   Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat

Karo in the Kitchen
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 202

Jesień to dla mnie nie tylko czas kolorowych liści, nie tylko okres hurtowego wykorzystywania dyni ale też chwile gdy zaczynam mieć ochotę na mak w formie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazpacho 177

rzadszą wersję, która nadaje się do serwowania np. z pieczonymi Empanadas Składniki (4 porcje) -1 kg dojrzałych pomidorów -1 zielona papryka -1/3 długiego ogórka -1 cebula -1 kromka chleba -3 łyżki białego octu winnego -1 ząbek czosnku -4 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżeczka soli -opcjonalnie: 200ml zimnej wody Przygotowanie Pomidory, ogórek i paprykę umyć. Do miski włożyć pokruszoną(...)kromkę chleba i pokrojone w ćwiartki pomidory. Z papryki usunąć pestki, ogórek, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić i dodać do pomidorów. Całość zblendować. Do zmiksowanych warzyw dodać ocet, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli uważamy, że konsystencja nie jest odpowiednia można dodać zimną wodę. W razie obniżenia smaku ponownie doprawić według uznania. Wstawić do lodówki. Podawać mocno schłodzone

Zielona Kuchnia
Krokiety tostowe z kapustą i grzybami 131

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Krokiety na szybko, bez smażenia naleśników. Składniki 1 chleb tostowy 500 g kapusty kiszonej 2 liście laurowe 200 g świeżych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie(...)laurowego, odcedzamy i studzimy. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, dusimy pod przykryciem na rozgrzanym tłuszczu. Mieszamy z kapustą, do smaku sola i pieprzem. Z chleba tostowego odkrawamy skórki, kromki rozwałkowujemy. Na każdą kromkę wykładamy farsz, zawijamy krokiety, obtaczamy w rozbełtanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Sos pieczarkowy 135

Jeden z naszych ulubionych sosów. Niestety dość kaloryczny, bo my lubimy go na śmietanie. Ale nie jemy go zbyt często, więc raz na jakiś czas możemy

Marder&Marder Manufacture