Ania co jakiś czas, zupełnie znienacka, wyskakuje z pytaniami w stylu "A umiesz zrobić to? A tamto?" Zasadniczo odpowiedź zawsze jest ta sama. Właściwie
Marder&Marder Manufactureudekorowany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i smacznych Świąt! Składniki: ZAKWAS: 1 kg buraków 2 l przegotowanej wody kawałek skórki z chleba żytniego lub pszenno-żytniego WYWAR WARZYWNY 2 kg buraków 1 seler 1 por 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 duże ząbki(...)cukru i majeranek do smaku Przygotowanie: Zakwas: Buraki obierz, pokrój na ćwiartki i ułóż w kamionce lub słoju. Zalej je 2 l ciepłej i przegotowanej wody. Dodaj skórkę z chleba, przykryj naczynie papierem, odstaw na 3-4 dni. Kiedy zakwas jest dojrzały, zlej go do butelek. Butelki z zakwasem zamknij korkiem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Tak przygotowany spokojnie
Zasmakuj Kuchninapojów wysokoprocentowych, więc doskonale sprawdzą się podczas świąt czy sylwestra. Szybkie w przygotowaniu, a do tego świetnie prezentują się na stole i znikają w mgnieniu oka 😉 Składniki: kilka kromek chleba żytniego dowolny pasztet Duda ( u mnie: z jeleniem) kilka plasterków boczku pieczonego Duda 1/3 czerwonej papryki kilka oliwek zielonych lub czarnych natka pietruszki 2-3 frankfurterki Duda 1 kiełbasa jałowcowa(...)kilka sztuk kroimy w plasterki. Natkę pietruszki oraz szpinak myjemy i osuszamy. Grzybki odsączamy z octu. Frankfurterki kroimy w grubsze plasterki. Kiełbasę jałowcową kroimy w półplasterki. Z kromek chleba wycinamy dowolne kształty za pomocą wykrawaczek do ciastek ( u mnie kształt kwiatka), a następnie wszystkie smarujemy pasztetem. I - tartinki z boczkiem Na pasztet układamy zrolowany plasterek boczku pieczonego. Następnie
Kuchnia MagdaLenySmak dzieciństwa, smak Świąt. Smakuje słodko, kakaowo a dodatek pomarańczowej skórki i wiśni sprawia, że przestaje być tylko namiastką luksusu z lat 80tych. Przypomniałam
Dzieje kuchennej WiewióryTosty francuskie! Dlaczego nie? Smaczne i chrupiące. Idealne na śniadanie! Do tego ciepła herbatka lub kakao! Mniam aż mam ochotę je ponownie zrobić ! Składniki (na 4 tosty): 8 kromek chleba tostowego (użyłam biały pszenny) 8 plastrów szynki 8 plastrów sera (możecie pomieszać plaster sera żółtego i kawałek mozzarelli - będzie się bardziej ciągnął ser!) masło 2 jajka Przygotowanie(...)miseczce roztrzepujemy jajko. Składamy nasze kromki chleba przekładamy szynką i serem. Obtaczamy w jajku i smażymy na roztopionym maśle na patelni z dwóch stron do zrumienienia. Wykładamy na talerz i gotowe! Proste i smaczne! Smacznego
Gotuj z MąkąWest i Ybor City, dwóch pierwotnych społecznościach imigrantów na Florydzie. Dopiero później trafiła do Miami, gdzie jest popularna po dziś dzień. Składniki (2 porcje) -2 kawałki kubańskiego chleba (po ok. 20cm) albo inny płaski - np. w rodzaju ciabatty -4 łyżeczki musztardy -4-5 plasterków żółtego sera -150 g ogórków konserwowych -4-5 plasterków szynki miodowej -150 g skrawków pieczonej(...)później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć doprawionego mięsa gulaszowego pokrojonego w mniejsze kawałki i przesmażonego na patelni grillowej z przyprawami. Przygotowanie Chleb kubański przekroić wzdłóż. Obie części posmarować musztardą. Ułożyć plasterki sera. Na dolną połowę ułożyć pokrojone w plasterki ogórki, szynkę, wieprzowinę, salami. Przykryć drugą częścią. Jeżeli jest możliwość użycia prasy do panini
Zielona Kuchniapieczarki czy kawałki kabanosa,. Moja wersja to wydanie dietetyczne bo ostatnio staram się być fit. Gwarantuję że takie przekąski na ciepło zrobią wrażenie na gościach. Składniki: 8 kromek chleba tostowego (może być pełnoziarnisty) 8 jajek 8 łyżek dodatków (u mnie kurki z cebulką) 2 łyżki klarowanego masła przyprawy (u mnie sól ziołowa, suszony lubczyk) Wykonanie: Blaszkę do wypieku babeczek smarujemy(...)klarowanym masłem Do każdego zagłębienia wkładamy delikatnie kromkę chleba tostowego uważając by się nie pokruszyła. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do każdego chlebka wbijamy po 1 jajku i przyprawiamy. Wstawiamy do piekarnika na 15-18 min. Gotowe! Smacznego! Przekąski na ciepło – fit babeczki na słono
Mama z miastaWytworzona z nich mąka nie zawiera glutenu, jest zatem idealnym zamiennikiem mąki pszennej w diecie osób chorych na celiakię i mających alergię na gluten, z mąki kasztanowej można wypiekać chleb i różne słodkości. Zupa krem z dyni z udziałem kasztanów to moja propozycja na chłodne, jesienne wieczory, jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna, prosta a zarazem wykwintna(...)ogniu, udekoruj listkami kolendry, kasztanami i bitą śmietaną, podawaj natychmiast. Smacznego! *Zważonej po obraniu. **Jeśli wolisz rzadsze zupy, możesz zastąpić śmietanę mlekiem, lub wymieszać pół na pół. *** Lub innego chleba, np wiejskiego. **** Jeśli posiadasz syfon, możesz przygotować bitą śmietanę w syfonie, jej konsystnecja będzie lżejsza niż śmietany ubijanej ręcznie lub mikserem. **** Na wszystkich moich czytelników na hasło ZDROWA-JESIEŃ
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska"Mamo to wygląda jak... kupa..." trudno nie przyznać racji dziecku. Na szczęście pachnie zdecydowanie inaczej a smakuje wybornie :) Przepis pochodzi z książki "Minimalist Baker" Dany Shultz
Dzieje kuchennej Wiewiórydiecie bezglutenowej brakowało nam trzech rzeczy: chleba, makaronu i pierogów . I tak jak z chlebem już nam się udało, z makaronem też (tym bardziej, że można kupić pyszny w Biedronce), to z pierogami było ciężko. Próbowałam się mierzyć z ciastem bezglutenowym , ale to była ciężka przeprawa, wielki wysiłek i raczej mizerny skutek. Można było się natrudzić, ale przy farszu dość
Kawa z mlekiemwprowadzając ją do swojego jadłospisu, jako element wzbogacający wartości odżywcze posiłków, należy dostosować się do zalecanych porcji. cyt..Kasza. Syrenjusz w XVI w. pisze: „Ludzie starego wieku, póki chleba nie używali, grysu z jęczmienia otłuczonego, samopszy i pszenicy używali, potem za znajomością chleba opuścili tę potrawę, dla chorych ją lekarzom zostawiwszy, którą potem kaszywem i kaszą nazwano.” Czarniecki, kuchmistrz Lubomirskich
w mojej kuchniGeneralnie lubimy kurczaki i są one chyba najczęściej spożywanym przez nas mięsem. Zresztą jest to też mięso, które chyba najłatwiej przygotować. A jednocześnie mnogość sposobów, na
Marder&Marder ManufactureŁowicz w roli głównej, gdyż uważam, że tosty francuskie i truskawkowy dżem to idealne połączenie, a jak wiecie uwielbiam śniadania na słodko. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka wiórek kokosowych Dodatkowo: dżem truskawkowy Łowicz WYKONANIE Chleb kroimy na skos. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem
słodki bratekCudowne ciasto! gliniaste czekoladowe i delikatne dyniowe połączenie. Może być to ciasto świąteczne :) Przepis pochodzi z KUCHNI nr.11/2017. Ktoś się skusi? Ciasto marmurkowe czekoladowo-dyniowe
Dzieje kuchennej Wiewiórywyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla Norma" z dodatkiem tartych bakłażanów, natomiast na Sardynii lasagne przygotowywane jest z dodatkiem chleba carasau. W Rzymie jadłam białe lasagne z brokułami i karczochem! Gdziekolwiek Was nie poniesie , lasagne, które dostaniecie będzie wyjątkowe. Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif(...)sprawdzić czy nasz sos jest idealny i czy niczego mu nie brakuje? W bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania.Ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino
Z Kuchni Do Kuchni