Podobno to najczęściej jedzone danie w Chinach, czy to możliwe? Nie wiem, bo w Chinach nie byłam ale mogę sobie wyobrazić, ze tak jest ponieważ
Dzieje kuchennej Wiewióryzestawie z dużą porcja surówki. To mój patent na zimowe dania obiadowe. Częstujcie tym pasztetem Wasze rodziny i gości. Gwarantuję ich zadowolenie. 😊 Proponuję użyć formy do pieczenia chleba. Wykorzystałam naczynie ceramiczne z powodu braku papieru do pieczenia. Okazało się płytsze, stąd pasztet taki niziutki. Przygotowany w keksówce będzie z pewnością się piękniej prezentował. Składniki na 1 formę(...)pieczenia chleba: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki tartej marchwi, 1/2 szklanki pestek słonecznika łuskanego, 1/2 szklanki sezamu, 2-3 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, ewentualnie łyżka sezamu do posypania (dekoracji). Wykonanie : Słonecznik i sezam mielimy na pył w blenderze kielichowym. Następnie dodajemy kaszę, startą na drobnych oczkach
Jeść, by żyć w zdrowiuNie ma tego jednego jedynego właściwego przepisu na grzane piwo. Każdy robi je inaczej. A ja chciałbym Wam pokazać mój sposób. Mój grzaniec ma idealnie dobraną
Marder&Marder Manufacturepapryki. W zależności od regionu ma ona różne dodatki. W mojej wersji są nimi cebula, świeża bazylia i kapary. Muhammara pysznie sprawdza się jako imprezowy dip, smarowidło do chleba, sos do wegabów czy dowolnego nibymięsa. Polecam Dzieci też mogą jak najbardziej korzystać z pysznego smaku tej zdrowej pasty – wystarczy pominąć paprykę chilli Składniki: 1/2 małej cebuli 1 szklanka orzechów(...)podać jako dip do warzyw i nachosów na imprezowym stole; można użyć jako smarowidło do wegabów albo dodatek do nibymięsa roślinnego np. seitana . Smacznego! Artykuł Muhammara – pasta do chleba lub dip na imprezę pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plChrupiące grzanki z pikantną musztardą, słodko-słonym serem i soczystymi pieczarkami, podmsmażanymi z sokiem z cytryny. Na śniadanie, kolację lub imprezową przegryzkę :) 4 kromki wiejskiego chleba łyżeczka masła klarowanego 4 łyżeczki musztardy dijon (może być mniej pikantna np. sarepska) 4 plasterki sera mimolette 200 g mini pieczarek łyżka soku z cytryny łyżeczka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu pietruszka karbowana(...)Przekrawamy na pół i zalewamy sokiem z cytryny. Podsmażamy na klarowanym maśle aż zmiękną, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy kromki chleba (z jednej strony). Gdy będą rumiane, na każdej rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy. Układamy na nich po plasterku sera i porcji pieczarek. Posypujemy pietruszką i zielonym pieprzem. Smacznego :) Artykuł Grzanki z cytrynowymi
Mienta blogSKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy
Kopystką po garachgrzanki nazywają się crostini lub bruschetta, w zależności od wielkości. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać włoskie pieczywo czyli ciabattę. Jeśli nie mamy dostępu do ciabatty, polecam dobrej jakości chleby. Bruschetta z pieczarkami i grana padano / 2 bruschetty Składniki: 4 średniej wielkości pieczarki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki startego grana padano, parmezanu 2 łyżki(...)posiekanej natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dwie kromki pieczywa (u mnie chleb) grillujemy na suchej patelni grillowej lub zwykłej. Można także grzanki przygotować w piekarniku. Mają być złotobrązowe, z obu stron. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kapelusze kroimy na półplasterki, nóżki na plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę
Moja smaczna kuchniaCzekoladowe mam sny, czekoladowe myśli, czekoladowy czas, czekoladowe ciasto na stole... bo jedynym moim nałogiem jest CZEKOLADA! Jeśli czujecie podobnie zróbcie to ciasto koniecznie. Czekoladę podkręca
Dzieje kuchennej WiewióryWszystko co chrupie nęci mnie i woła... chlebowa skórka, kruche ciasteczka czy świeżo wyjęta z pieca granola. Te batoniki to spełnienie marzeń chrupacza :) Recepturę
Dzieje kuchennej Wiewióryproszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego chleba na grzanki natka pietruszki do przybrania. Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w cieniutkie paseczki. Na patelnię włożyć(...)sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować - jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól. Chleb pokroić w kostkę i zarumienić na patelni po podsmażaniu cebuli. Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Zupę podajemy gorącą z grzankami, oraz oprószoną serem a także przybraną
Poezja Smaków - blog kulinarnyPodajemy gorące. PS.: Jabłka możecie bez problemu upiec wieczór wcześniej, a rano tylko je odgrzać, np. biorąc prysznic Kanapka z pastą z sardynek i jajkiem 4 cienkie kromki chleba pełnoziarnistego 90g sardynek z puszki 1 pełna łyżka twarogowego serka jogurtowego 1 pełna łyżka posiekanego szczypioru 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz do podania: 2 jajka na twardo, Sriracha Mayo(...)skóry i bez ości) rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Dodajemy do nich serek twarogowy, musztardę i posiekany szczypior. Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Pastę podajemy na ciemnym chlebie, obłożoną plasterkami ugotowanego na twardo jajka skropionego ostrym majonezem chili i posypujemy pociętą cieniutko sałatą rzymską
Karo in the KitchenUwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe
brunetkawkuchniopakowanie mrożonego groszku 3 marchewki 2 pietruszki 5 dużych ziemniaków mała cebula kilka listków mięty biały pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie Składniki na grzanki: 5 kromek chleba oliwa z oliwek majeranek, sól Zupa: Groch rozmrażamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Następnie dodajemy(...)wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Jeżeli jest potrzeba to rozrzedzamy dodając przegotowaną wodę. Grzanki: Chleb kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz dużą ilością majeranku. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Podręcznikowo porcja zupy krem wynosi 200cm3, więc
Taste of imaginationCzęsto serwuję Wam tutaj różne bardziej lub mniej zabawne historyjki, tak na rozruszanie. Ta będzie akurat, jak na mój gust i moje poczucie humoru, wyjątkowo zabawna
Marder&Marder ManufactureJesień i zima to czas ciepłych ciast pachnących korzennymi przyprawami. Sztandarowymi wypiekami tego okresu są marchewkowce, chlebki dyniowe i bananowe. Ta wersja ciasta
Dzieje kuchennej Wiewióry