Składniki Chleb żytni awokado sałata sól i pieprz do smaku 2 - 4 duże jajka - ilość zależy od ilości osób ,1 jajko na osobę Wykonanie Piec nagrzać d o 165° C. Oddzielić jaja ,białka od żółtek, utrzymując żółtka nienaruszone. Białka wlać do miski . Żółtka umieścić w oddzielnej misce. Do białek dodać sól i pieprz. Ubić pianę na sztywno. Na blaszkę wyłożoną(...)Wyjąć z piekarnika i ostrożnie dodać żółtka do każdego kopczyka,a następnie ponownie już z żółtk iem piec kolejne 5 minut. Na talerzu ułożyć sałatę na to kromkę chleba , plasterki awokado . Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na górę ułożyć chmurkę z jajka. Ciekawa ,niecodzienna kolacja ,może być też śniadanie ,przekąską
w mojej kuchnismakowało. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ A'LA CEZAR Składniki na sałatkę: 1 sałata masłowa lub mała sałata lodowa 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu(...)czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby sos dosolić. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na rozgrzaną patelnię wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać przyprawę do kurczaka i podsmażać kilka minut. 3. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzanki i dobrze wymieszać. Smażyć grzanki na małym ogniu, aż staną się chrupiące. 4. Sałatę porwać, przełożyć do salaterki/miski
kolorowotorcikowozastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować(...)miękkości. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często mieszając. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojony w paseczki boczek. Nie wyłączając ognia dodać odcedzoną fasolkę, posypać tymiankiem, pieprzem i ostrożnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie dodać grzanki i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym cheddarem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smakNiezbyt często piekę ciasta, to raczej nie moja domena. Ale wiadomo, że czasem każdy miewa zachciewajki i chce zjeść coś na słodko. Jasne, łatwiej wtedy iść
Marder&Marder Manufacturezawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza do chleba wychodzi lepsze niż z piekarnika. Chyba najmniej mi smakuje z piekarnika gazowego, gdzie mam wrażenie zbyt mocno się wysusza, w środku uplasowałabym dobry piekarnik elektryczny i na czele właśnie wypiekacz(...)ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko macie możliwość pieczenia ciasta drożdżowego właśnie w wypiekaczku dla chleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam, równomiernie się nagrzewa, nie przypala ciasta, nie opada ciasto w trakcie pieczenia, można ustawić
SMYKWKUCHNItylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, żeby na miejscu
Ugotowane pozamiataneCi co mnie znają nie od dziś wiedzą, że sobota u Wiewióry to domowy dzień pizzy. Korzystam z sezonowych warzyw i owoców ile mogę co przekłada
Dzieje kuchennej WiewióryPrzy piąteczku rybka musi być. Może tym razem do chleba na śniadanie lub kolacje. Smacznego! Do przygotowania potrzebujemy: 200 g łosia wędzonego 300 g ugotowanego/upieczonego łososia 1/2 pęczka melisy cytrynowej mały słoiczek ogórków konserwowych Obydwa rodzaje łososia rozdrabniamy widelcem. Mieszamy razem i dodajemy drobno posiekana melisę cytrynową i ogórki konserwowe. Podajemy z chlebem np ciepłymi grzankami skropionymi odrobina oliwy
Szybko Tanio Smaczniegustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie(...)szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj danie z ryżem lub pajdą pysznego chleba. Smacznego! English version Ratatouille with chorizo (4 servings) Ingredients: 200 g of rice, cooked according to the package directions 1 eggplant, diced 2 courgettes, diced 2 bell peppers, diced
karmelowyNajlepszy, najszybszy i najpyszniejszy sposób na letnie owoce to... Jak dla mnie najwspanialsza metoda jest zapieczenie owoców pod kruszonką. Tak naprawdę jest to sposób na
Dzieje kuchennej Wiewiórypodaję ilości, bo Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą przygotujesz bardzo szybko, a w efekcie otrzymasz danie, które pasuje do różnych dodatków - można jeść z chlebem, ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą... Aby leczo na obiad zrobić jeszcze szybciej, składniki możesz pokroić dzień wcześniej wieczorem i przetrzymać w lodówce - ja tak robię (nauczyłam się od Mamy), dzięki temu potem tylko(...)już pokrojoną kiełbasę, dorzucam cebulę, a po chwili resztę i obiad gotowy w mniej niż 30 minut. W tym samym czasie ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę
Kolorowy PrzepisownikAch ta pogoda! rano upał, potem ulewa i burza z piorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody
Dzieje kuchennej WiewióryTyle już lat prowadzę tego bloga, a właściwie się w ogóle nie znamy. Pomyślałem więc, że napiszę kilka słów o sobie, zawsze to jakoś tak milej
Marder&Marder ManufactureWitajcie, po ostatnich słodkościach czas na małą odmianę. Dzisiaj będzie to zielona pasta do chleba z czerwonej soczewicy. Prosta w przygotowaniu idealnie wpasowuje się w wiosenne klimaty. Mimo iż, jest zrobiona z czerwonej soczewicy ma zielony kolor a zawdzięcza go dodatkowi szczypiorku. Wystarczy dodać tylko swoje ulubione przyprawy i pasta gotowa. Składniki - 100 gram soczewicy czerwonej(...)Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy i bardzo drobno kroimy. Wystudzoną soczewicę bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Ponownie blendujemy. Pasta idealnie smakuje z ciemnym chlebem czy świeżutką bułką. Prosta i szybka w wykonaniu będzie równie dobrze komponowała się jako dip to surowych warzyw. Smacznego
Health-Fit-Life