chleb - 26176 przepisów (strona:689/1746)

koszyczek z bialka z zoltkiem i awokado 139

Składniki Chleb żytni awokado sałata sól i pieprz do smaku 2 - 4 duże jajka - ilość zależy od ilości osób ,1 jajko na osobę Wykonanie Piec nagrzać d o 165° C. Oddzielić jaja ,białka od żółtek, utrzymując żółtka nienaruszone. Białka wlać do miski . Żółtka umieścić w oddzielnej misce. Do białek dodać sól i pieprz. Ubić pianę na sztywno. Na blaszkę wyłożoną(...)Wyjąć z piekarnika i ostrożnie dodać żółtka do każdego kopczyka,a następnie ponownie już z żółtk iem piec kolejne 5 minut. Na talerzu ułożyć sałatę na to kromkę  chleba , plasterki awokado . Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na górę ułożyć chmurkę z jajka. Ciekawa ,niecodzienna kolacja ,może być też śniadanie ,przekąską

w mojej kuchni
Sałatka z ciecierzycą a'la cezar 235

smakowało. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ A'LA CEZAR Składniki na sałatkę: 1 sałata masłowa lub mała sałata lodowa 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka  20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu(...)czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby sos dosolić. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na rozgrzaną patelnię wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać przyprawę do kurczaka i podsmażać kilka minut. 3. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzanki i dobrze wymieszać. Smażyć grzanki na małym ogniu, aż staną się chrupiące. 4. Sałatę porwać, przełożyć do salaterki/miski

kolorowotorcikowo
Fasolka szparagowa z boczkiem, grzankami i cheddarem 152

zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować(...)miękkości. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często mieszając. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojony w paseczki boczek. Nie wyłączając ognia dodać odcedzoną fasolkę, posypać tymiankiem, pieprzem i ostrożnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie dodać grzanki i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym cheddarem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Oryginalny smak
Łatwe ciasto ze śliwkami 143

Niezbyt często piekę ciasta, to raczej nie moja domena. Ale wiadomo, że czasem każdy miewa zachciewajki i chce zjeść coś na słodko. Jasne, łatwiej wtedy iść

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z borówkami i białą czekoladą! 173

zawsze, ale to zawsze poprawia mi się humor. Drożdżowe ciasto piekłam już wiele, wiele razy. Ale muszę Wam powiedzieć i to z nieskrywanym zaskoczeniem, że ciasto z wypiekacza do chleba wychodzi lepsze niż z piekarnika. Chyba najmniej mi smakuje z piekarnika gazowego, gdzie mam wrażenie zbyt mocno się wysusza, w środku uplasowałabym dobry piekarnik elektryczny i na czele właśnie wypiekacz(...)ciasto z wypiekacza, jest bardziej wilgotne, myślę, że można je porównać do wypieku ciasta drożdżowego z piekarnika parowego. Jeśli tylko macie możliwość pieczenia ciasta drożdżowego właśnie w wypiekaczku dla chleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam, równomiernie się nagrzewa, nie przypala ciasta, nie opada ciasto w trakcie pieczenia, można ustawić

SMYKWKUCHNI
Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem 161

tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza się w sosie z warzyw. Tradycyjnie jedli ją rolnicy zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, przyprawy i nóż, żeby na miejscu

Ugotowane pozamiatane
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 320

Ci co mnie znają nie od dziś wiedzą, że sobota u Wiewióry to domowy dzień pizzy. Korzystam z sezonowych warzyw i owoców ile mogę co przekłada

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta kanapkowa z łososia 128

Przy piąteczku rybka musi być. Może tym razem do chleba na śniadanie lub kolacje. Smacznego! Do przygotowania potrzebujemy: 200 g łosia wędzonego 300 g ugotowanego/upieczonego łososia 1/2 pęczka melisy cytrynowej mały słoiczek ogórków konserwowych   Obydwa rodzaje łososia rozdrabniamy widelcem. Mieszamy razem i dodajemy drobno posiekana melisę cytrynową i ogórki konserwowe. Podajemy z chlebem np ciepłymi grzankami skropionymi odrobina oliwy

Szybko Tanio Smacznie
Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo 295

gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie(...)szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj danie z ryżem lub pajdą pysznego chleba. Smacznego! English version Ratatouille with chorizo (4 servings) Ingredients: 200 g of rice, cooked according to the package directions 1 eggplant, diced 2 courgettes, diced 2 bell peppers, diced

karmelowy
Truskawki i jagody pod migdalowa kruszonka czyli Slodki Czwartek odc.134 155

Najlepszy, najszybszy i najpyszniejszy sposób na letnie owoce to... Jak dla mnie najwspanialsza metoda jest zapieczenie owoców pod kruszonką.  Tak naprawdę jest to sposób na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 180

podaję ilości, bo  Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą przygotujesz bardzo szybko, a w efekcie otrzymasz danie, które pasuje do różnych dodatków - można jeść z chlebem, ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą... Aby leczo na obiad zrobić jeszcze szybciej, składniki możesz pokroić dzień wcześniej wieczorem i przetrzymać w lodówce - ja tak robię (nauczyłam się od Mamy), dzięki temu potem tylko(...)już pokrojoną kiełbasę, dorzucam cebulę, a po chwili resztę i obiad gotowy w mniej niż 30 minut. W tym samym czasie ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę

Kolorowy Przepisownik
Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem czyli Zupowy Wtorek odc.95 210

Ach ta pogoda! rano upał, potem ulewa i burza z piorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodowy sernik na zimno z czekoladą 432

Tyle już lat prowadzę tego bloga, a właściwie się w ogóle nie znamy. Pomyślałem więc, że napiszę kilka słów o sobie, zawsze to jakoś tak milej

Marder&Marder Manufacture
Przepis# 27 Zielona pasta do chleba z soczewicy 129

Witajcie,  po ostatnich słodkościach czas na małą odmianę. Dzisiaj będzie to zielona pasta do chleba z czerwonej soczewicy. Prosta w przygotowaniu idealnie wpasowuje się w wiosenne klimaty. Mimo iż, jest zrobiona z czerwonej soczewicy  ma zielony kolor a zawdzięcza go dodatkowi szczypiorku. Wystarczy dodać tylko swoje ulubione przyprawy i pasta gotowa. Składniki - 100 gram soczewicy czerwonej(...)Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy i bardzo drobno kroimy.  Wystudzoną soczewicę  bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Ponownie blendujemy.  Pasta idealnie smakuje z ciemnym chlebem czy świeżutką bułką. Prosta i szybka w wykonaniu będzie równie dobrze komponowała się jako dip to surowych warzyw.  Smacznego

Health-Fit-Life