Ostatnio mam mniej czasu więc w mojej kuchni zdecydowanie królują proste smaki i łatwe dania. I tym razem tak się stało. Przeglądałam "Jedz"
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli grzanki: 4 kromki chleba musztarda dijon 100 g startej mozzarelli gałązka rozmarynu Pora i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Cukinią szorujemy i bez obierania kroimy w kostkę. Jeśli nasiona są duże, pozbywamy się(...)zmiękną zalewamy bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem. Zapiekamy aż ser się zrumieni. Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami
Mienta blogCzasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórypolskiego lub kminu rzymskiego główka czosnku 3 łyżeczki soli 2,5-3 l przegotowanej i ostudzonej wody D 3 łyżki wody z kiszonych ogórków (w wersji bezglutenowej) lub kawałek chleba razowego w wersji klasycznej Obrane i pokrojone w plasterki buraki i warzywa wrzuć do 4,25 l szklanego słoja, dodaj w kolejności przyprawy, zalej przegotowaną wodą tak, aby przykryła wszystko(...)wierzchu połóż kawałek razowe chleba (przyśpiesza kwaszenie
Anioły w kuchniOdpoczywam. Po Festiwalu, gdzie mieszkałam w Ogrodzie prawie 3 dób, muszę się zregenerować. Obiecałam sobie i Wam, że w tym czasie nadrobię publikowanie postów, może
Dzieje kuchennej WiewióryIndyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry
greenscarfnadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo(...)pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie gładką masę w robocie kuchennym (ew. blenderem). Dodać chleb, zioła, przyprawy, doprawić według uznania solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować 4 kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto. Smacznego
Zielona KuchniaSzybka i prosta sałatka z figą- więc na czasie- z rukolą, kuleczkami mozzarelli, garścią orzechów włoskich, doprawiona banalnym dressingiem miodowym. Obowiązkowy dodatek stanowi jeszcze grzanka czosnkowa z ulubionego chleba + czerwone wino i pomysł na wyborną kolację jak znalazł! 😊 2 porcje: * rukola- 2x spora garść * mini mozarella- 18 kuleczek * orzechy włoskie- 6 szt. * świeża figa- 3 szt. * grzanki czosnkowe- dodatkowo Dressing(...)wyłożyć umytą rukolę, nań mini mozarellę, pokrojoną w ćwiartki figę oraz posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki dressingu ze sobą wymieszać i skropić sałatkę. Podawać z ciepłą, czosnkową grzanką z chleba. Smacznego
Kraina Miodem Płynącagrzankach chrupiących z dorszem, rozpływającym się jajkiem, oscypkiem i kurkami. Można się rozpłynąć jak żółtko kosztując tą przekąskę. Nie mogłam się od nich oderwać takie to dobre. 5 kromek chleba 5 jajek małych 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg kurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia świeża(...)około dwie minuty. Z wierzchu mają się ściąć ale w środku mają być płynne, wyjmuję na talerz. Na patelni na oleju przesmażam umyte kurki, doprawiam solą, pieprzem, koperkiem. Chleb smaruje masłem i wstawiam do piekarnika na 10 minut temp 180 stopni razem z rybą. Na każdej kromce układam nitki sera, kawałek ryby, kurki, pomidorki, jajko, fasolkę, koperek, bazylię
wesoła kuchniaOpis: Tosty francuskie to słodkie danie, które jest przyrządzane ze smażonego chleba lub chałki i namoczone w mleku z jajkiem. Słodkie tosty są najpopularniejsze na śniadanie, ale również lubimy je na słodki podwieczorek. Idealne tosty muszą być miękkie w środku, ale jednocześnie przypieczone i chrupiące z wierzchu. Najlepiej smakują z roztopionym masełkiem lub owocowym dżemem. Składniki: 4 kromki chleba/chałki
CookMagwarzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam, a etykietę przy stole mam gdzieś, kiedy połowa ludności na świecie je właśnie(...)opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką. Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenialubię najbardziej. Ale żeby wytłumaczyć dlaczego o tej kuchni zwyczajnej Wam piszę, zacytuję dwie ostatnie rozmowy z Hanią. Kiedy przeczytacie, wszystko stanie się jasne :) - Co chcecie na kolację? - Chleb z cebulą! - ????? ale jak? - No tak jak u babci! Ukroiłam chleb, smaruję masłem i przymierzam się do cebuli, ale nauczona doświadczeniem, że kostka zamiast plasterków może zamienić się w wieczorny dramat
bistro mamasłodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową. Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą, układamy na blaszce(...)Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu. Na patelni zrumień pokrojony w kostkę chleb bądź bułkę, polej obficie oliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów
SMYKWKUCHNIJak smakują? jak pachną? z czego je zrobiłam? Wszystko wydaje się oczywiste gdy przeczytaliście tytuł posta. Małżon był pewien, że zawierają orzechy włoskie, dzieci
Dzieje kuchennej WiewióryNie ma jak rozpocząć rok szkolny z choróbskiem na karku. Nie to nie mnie dopadło. Na szczęście bo Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo
Dzieje kuchennej Wiewióry