chleb - 26176 przepisów (strona:703/1746)

Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 176

Mielimy Kochani, mielimy! jak nie ozorem to w maszynce do mielenia.  No dobra, przynajmniej ja mielę. To jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków, no

Dzieje kuchennej Wiewióry
sok ,zakwas z buraka 176

małe główki czosnku ,lub 1 duża ,nie obrane przekrojone na pół 3 litry przegotowanej ostudzonej wody 5-6 ziele angielskie 4 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Wyparzyć i wytrzeć kamionkę , na dno poukładać wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego

w mojej kuchni
Jakie mleko kokosowe do koktajli kupić? 284

bezpieczny, mimo to jest dość kontrowersyjny ze względu na badania wskazujące na jego szkodliwość (nowotwory, działanie przeczyszczające) guma guar (E412), guma ksantanowa (E415), guma gellan (E418) mączka chleba świętojańskiego (karob, E410) pektyna (E440) skrobia z tapioki estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473) lecytyna słonecznikowa (E322) Cukier i słodziki Syrop z agawy, cukier, maltodekstryna, inulina, syrop ryżowy – nic strasznego się(...)smaku czekolady ok. 9 zł/1l   Skład: woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), cukier, maltodekstryna, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1,3%), fosforan triwapniowy, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), aromaty, sól morska, witaminy (B12, D2). 41 kcal/100 ml Czekoladowa wersja powyższego mleka. Myślę, że lepszym wyborem byłby zakup niesłodzonego mleka, które możemy sami wzbogacić o kakao

Powiedz dietom nie
Pasta kanapkowa z bobu 136

chociaż tego lata bób już gościł w mojej kuchni niejeden raz, to z przyjemnością sięgam po niego ponownie. Tym razem pasta do chleba – na śniadanie, przekąskę, podwieczorek. Składniki: – 300 g bobu, 3 ugotowane na twardo jajka – 1 łyżka masła – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki serka śmietankowego(...)Wymieszać ze startymi jajkami na tarce, masłem, majonezem i serkiem. – Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. – Gotową pastą smarować kromki chleba

To co kocham
Czerwony ryż kokosowy z kalafiorem i czarnuszką 184

Zawsze zastanawiało mnie jak smakuje czarnuszka (Nigella) nie w wypiekach a w potrawie na gorąco. Przekonałam się, że całkiem nieźle wykorzystując pomysł na przygotowanie ryżu. Jaśminowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką czyli Słodki Czwartek odc.135 170

Wakacje, czas lata, ciepła i odpoczynku nieodmiennie kojarzy mi się z jagodami i borówkami.  W tym roku nie dane mi było jeszcze samej pozbierać jagód

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chłodnik litewski 126

Zawsze, gdy lato ma się już dobrze, czyli skwar powoli robi się nieznośny, u nas na stole pojawia się on: chłodnik. Pyszny, fioletowo-różowy, pachnący świeżymi

Marder&Marder Manufacture
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 167

Pomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi.  Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Młody bób z boczkiem, parmezanem i grzankami z razowego chleba 164

proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem.   Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Ugotowany bób obieramy z osłonek. Boczek kroimy w małą kostkę(...)minut. Cebulę i boczek dajemy do bobu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, dajemy 2 łyżki oliwy, rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pokrojony w małą kostkę lub pokruszony chleb. Smażymy do uzyskania chrupiących grzanek, które dodajemy do sałatki. Sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Chroń jedzenie i oszczędzaj 193

produktów spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki(...)miesięcy      2   lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jogurtowy deser z granolą i owocami 97

Kanapka często jest u mnie na śniadanie. Jednak chleb angielski średnio mi pasuje. Zbyt puchaty i jakiś taki przyklejający się do zębów. Zdarzy się upolować jakiś bochenek z polskiego sklepu, jednak nie zawsze jest mi do niego po drodze. Marzy mi się w końcu wzięcie się za własny wypiek świeżego chleba, jednak i to muszę […] Artykuł Jogurtowy deser

Pink Envelope
Maselko ziolowe z pieczonym czosnkiem 156

Ach jak przyjemnie jest mieć wolny dzień! nie dlatego, że jestem chora albo coś dolega dzieciom, po prostu mam wolny dzień!  słoneczny  ranek, pyszna

Dzieje kuchennej Wiewióry
koszyczek z bialka z zoltkiem i awokado 117

Składniki Chleb żytni awokado sałata sól i pieprz do smaku 2 - 4 duże jajka - ilość zależy od ilości osób ,1 jajko na osobę Wykonanie Piec nagrzać d o 165° C. Oddzielić jaja ,białka od żółtek, utrzymując żółtka nienaruszone. Białka wlać do miski . Żółtka umieścić w oddzielnej misce. Do białek dodać sól i pieprz. Ubić pianę na sztywno. Na blaszkę wyłożoną(...)Wyjąć z piekarnika i ostrożnie dodać żółtka do każdego kopczyka,a następnie ponownie już z żółtk iem piec kolejne 5 minut. Na talerzu ułożyć sałatę na to kromkę  chleba , plasterki awokado . Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na górę ułożyć chmurkę z jajka. Ciekawa ,niecodzienna kolacja ,może być też śniadanie ,przekąską

w mojej kuchni
Sałatka z ciecierzycą a'la cezar 208

smakowało. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ A'LA CEZAR Składniki na sałatkę: 1 sałata masłowa lub mała sałata lodowa 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka  20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu(...)czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby sos dosolić. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na rozgrzaną patelnię wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać przyprawę do kurczaka i podsmażać kilka minut. 3. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzanki i dobrze wymieszać. Smażyć grzanki na małym ogniu, aż staną się chrupiące. 4. Sałatę porwać, przełożyć do salaterki/miski

kolorowotorcikowo
Fasolka szparagowa z boczkiem, grzankami i cheddarem 121

zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować(...)miękkości. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często mieszając. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojony w paseczki boczek. Nie wyłączając ognia dodać odcedzoną fasolkę, posypać tymiankiem, pieprzem i ostrożnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie dodać grzanki i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym cheddarem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Oryginalny smak