Mielimy Kochani, mielimy! jak nie ozorem to w maszynce do mielenia. No dobra, przynajmniej ja mielę. To jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków, no
Dzieje kuchennej Wiewiórymałe główki czosnku ,lub 1 duża ,nie obrane przekrojone na pół 3 litry przegotowanej ostudzonej wody 5-6 ziele angielskie 4 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Wyparzyć i wytrzeć kamionkę , na dno poukładać wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego
w mojej kuchnibezpieczny, mimo to jest dość kontrowersyjny ze względu na badania wskazujące na jego szkodliwość (nowotwory, działanie przeczyszczające) guma guar (E412), guma ksantanowa (E415), guma gellan (E418) mączka chleba świętojańskiego (karob, E410) pektyna (E440) skrobia z tapioki estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473) lecytyna słonecznikowa (E322) Cukier i słodziki Syrop z agawy, cukier, maltodekstryna, inulina, syrop ryżowy – nic strasznego się(...)smaku czekolady ok. 9 zł/1l Skład: woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), cukier, maltodekstryna, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1,3%), fosforan triwapniowy, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), aromaty, sól morska, witaminy (B12, D2). 41 kcal/100 ml Czekoladowa wersja powyższego mleka. Myślę, że lepszym wyborem byłby zakup niesłodzonego mleka, które możemy sami wzbogacić o kakao
Powiedz dietom niechociaż tego lata bób już gościł w mojej kuchni niejeden raz, to z przyjemnością sięgam po niego ponownie. Tym razem pasta do chleba – na śniadanie, przekąskę, podwieczorek. Składniki: – 300 g bobu, 3 ugotowane na twardo jajka – 1 łyżka masła – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki serka śmietankowego(...)Wymieszać ze startymi jajkami na tarce, masłem, majonezem i serkiem. – Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. – Gotową pastą smarować kromki chleba
To co kochamZawsze zastanawiało mnie jak smakuje czarnuszka (Nigella) nie w wypiekach a w potrawie na gorąco. Przekonałam się, że całkiem nieźle wykorzystując pomysł na przygotowanie ryżu. Jaśminowego
Dzieje kuchennej WiewióryWakacje, czas lata, ciepła i odpoczynku nieodmiennie kojarzy mi się z jagodami i borówkami. W tym roku nie dane mi było jeszcze samej pozbierać jagód
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze, gdy lato ma się już dobrze, czyli skwar powoli robi się nieznośny, u nas na stole pojawia się on: chłodnik. Pyszny, fioletowo-różowy, pachnący świeżymi
Marder&Marder ManufacturePomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi. Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce
Dzieje kuchennej Wiewióryproponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem. Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Ugotowany bób obieramy z osłonek. Boczek kroimy w małą kostkę(...)minut. Cebulę i boczek dajemy do bobu. Na patelnię, na której smażyliśmy boczek, dajemy 2 łyżki oliwy, rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pokrojony w małą kostkę lub pokruszony chleb. Smażymy do uzyskania chrupiących grzanek, które dodajemy do sałatki. Sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnyproduktów spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 2 do 4 dni 7 -9 dni Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.) 2 do 3 tygodni 4 do 8 miesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki(...)miesięcy 2 lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane w zamrażalniku Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKanapka często jest u mnie na śniadanie. Jednak chleb angielski średnio mi pasuje. Zbyt puchaty i jakiś taki przyklejający się do zębów. Zdarzy się upolować jakiś bochenek z polskiego sklepu, jednak nie zawsze jest mi do niego po drodze. Marzy mi się w końcu wzięcie się za własny wypiek świeżego chleba, jednak i to muszę […] Artykuł Jogurtowy deser
Pink EnvelopeAch jak przyjemnie jest mieć wolny dzień! nie dlatego, że jestem chora albo coś dolega dzieciom, po prostu mam wolny dzień! słoneczny ranek, pyszna
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki Chleb żytni awokado sałata sól i pieprz do smaku 2 - 4 duże jajka - ilość zależy od ilości osób ,1 jajko na osobę Wykonanie Piec nagrzać d o 165° C. Oddzielić jaja ,białka od żółtek, utrzymując żółtka nienaruszone. Białka wlać do miski . Żółtka umieścić w oddzielnej misce. Do białek dodać sól i pieprz. Ubić pianę na sztywno. Na blaszkę wyłożoną(...)Wyjąć z piekarnika i ostrożnie dodać żółtka do każdego kopczyka,a następnie ponownie już z żółtk iem piec kolejne 5 minut. Na talerzu ułożyć sałatę na to kromkę chleba , plasterki awokado . Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Na górę ułożyć chmurkę z jajka. Ciekawa ,niecodzienna kolacja ,może być też śniadanie ,przekąską
w mojej kuchnismakowało. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CIECIERZYCĄ A'LA CEZAR Składniki na sałatkę: 1 sałata masłowa lub mała sałata lodowa 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu(...)czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby sos dosolić. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na rozgrzaną patelnię wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać przyprawę do kurczaka i podsmażać kilka minut. 3. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzanki i dobrze wymieszać. Smażyć grzanki na małym ogniu, aż staną się chrupiące. 4. Sałatę porwać, przełożyć do salaterki/miski
kolorowotorcikowozastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą, posolić i ugotować(...)miękkości. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w kosteczkę kromkę chleba. Zrumienić często mieszając. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojony w paseczki boczek. Nie wyłączając ognia dodać odcedzoną fasolkę, posypać tymiankiem, pieprzem i ostrożnie wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie dodać grzanki i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym cheddarem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smak