puszki * 100 ml śmietanki kremówki bazylia - może być świeża sól pieprz * u nas jest to domowy przecier, robiony podczas sezonu na pomidory i pasteryzowany w słoiki DODATKOWO (opcjonalnie) : chleb tostowy ser żółty Jeżeli mamy rosół z włoszczyzną, nie wyrzucamy jej, tylko zostawiamy w garnku i całość podgrzewamy. Kiedy bulion będzie ciepły - nie musi się gotować, wrzucamy odcedzoną kukurydzę(...)porem przekładamy do zupy. Dodajemy pomidory, bazylię, solimy i pieprzymy, Dolewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. W zależności od upodobania, można podać z grzankami z serem z chleba tostowego. U nas wierzch posypaliśmy pietruszką, pokrojoną papryczką chilli i parmezanem. Smacznego
Kuchnia od dwojgaRobiliście kiedyś sami czekoladki? Pralinki mam jeszcze przed sobą, to dla mnie czarna magia i wyższa szkoła jazdy. Są jeszcze trufle i to już zupełnie inna
Dzieje kuchennej WiewióryUnoszący się zapach świeżo upieczonego chleba, zawsze znacząco wpływa na mój apetyt. Tak naprawdę nie tylko mój, no bo kto by się mu oparł ;) Chlebek robi się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo. To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja twórcza(...)układać w blaszce wysmarowanej masłem. Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu chlebek zostawić na kratce do wystygnięcia. Ps. Z podanej ilości składników upieczemy chleb w tortownicy o średnicy 26 cm. Połowa porcji jest idealna do keksówki
Kuchnia w opałachMistrzostwo świata w gołąbkach ma moja teściowa. Ja popełniłam je dwa razy w życiu. Pierwsza próba była nie udana i kapusta strasznie twarda, druga... miała
Dzieje kuchennej WiewióryJajka wymieszać ze śmietana, doprawić solą oraz przyprawami według uznania. Kromki tostowe obficie namoczyć w mieszance jajek i śmietany. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. W naczyniu ułożyć 4 kromki chleba. Na każdej ułożyć plaster sera, usmażony kotlet, trochę cebuli, plaster pomidora, całość posolić ( ewentualnie przyprawić resztą przypraw ). Na wierzch położyć drugi plaster sera i przykryć chlebem tostowym. Naczynie wstawić
Świat SmakuPo trzech tygodniach spędzonych w domu, po Świętach i szpitalu jutro wreszcie wracam do pracy!!! Oczywiście mam obawy, które zawsze pojawiają się w mojej
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobienia i pięknie wyrastający. Chlebek zrobiłam z m ą ki orkiszowej z niewielk ą ilością m ą ki pszennej. Kto jeszcze nie odważył się upiec domowego chleba to zachęcam , bo naprawdę warto 😋 Składniki: m ą ka orkiszowa 4 szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek(...)smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Upieczony chleb obkrawuje nożem i przekładam na kratkę do wystudzenia
kulinarne odsłony patiPo bardzo ciężkich dniach wreszcie wracam do normalnego funkcjonowania w domu. Sylwester i Nowy Rok spędzony w szpitalu z Córcia to nie zaplanowany scenariusz imprezowy
Dzieje kuchennej Wiewiórykurczaka -przyprawa do kebaba/gyrosa -sałata lodowa lub kapusta pekińska -ogórek -pomidor -200 ml. jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól -pieprz -bułka turecka lub inny okrągły chleb Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos czosnkowy, można go nawet zrobić kilka godzin przed. Czosnek przeciskamy przez prasę, Dodajemy do jogurtu naturalnego i majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem i całość(...)dokładnie mieszamy. Piersi myjemy, kroimy na mniejsze części o grubości ok. 2 cm. i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Sałatę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w plastry. Chleb turecki kroimy na 4 części. Środek przekrawamy dopiero po upieczeniu. Do usmażenia piersi i upieczenia bułki na chrupiąco użyłam grilla Opti Grill + XL firmy Tefal. Piersi smażą się ok. 5 minut
Magia jedzenia.porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 25 minut to pieczenie i smażenia) koszt to ok. 5 zł 15 gr Składniki: chleb 4 kromki ser żółty 4 plastry masło i oliwa papryka 1 sztuka Wykonanie: Paprykę kroimy na ćwiartki i grillujemy w 250 stopniach ok. 15 minut. Po wyciągnięciu przekładamy(...)folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę. Jedną kromkę chleba smarujemy z jednej strony masłem. Na kromce bez masła układamy plasterek sera, paprykę i drugi plasterek. Przykrywamy kromką masłem do góry. Smażymy tosty na odrobinie oliwy ok. 2 minut, a następnie przewracamy na drugą stronę (masłem do patelni) i smażymy jeszcze
rabarbarowoziołolecznictwie od lat do poprawienia apetytu i ułatwienia trawienia. Ma on działanie również antybakteryjne i przyśpieszające regenerację skóry, oczyszcza organizm i poprawia metabolizm. Zapraszam na najbardziej wiosenne śniadanie. Chleb ze zdjęcie to mój pierwszy udany chleb na zakwasie, żytnio-gryczany, już niedługo na blogu ;) Składniki Czas przygotowania: 10 min + 24 h labneh Pesto 1 pęczek
Słodki Kompromisswoim kształcie to i tak warto scedować tą pracę na kogoś innego. Składniki na 4-6 osób Czas przygotowania: 25 min 1 kg bobu 300 g czerstwego chleba 4 łyżki oliwy extra vergine 3 ząbki czosnku sól, pieprz parmezan odrobina soku z cytryny Przygotowanie: 1. Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 min 2. Odcedzamy i obieramy(...)Chleb kruszymy w malakserze na drobne okruchy, czosnek drobno siekamy 4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy okruchy i czosnek i smażymy aż staną się chrupiące 5. Mieszamy pangrattato z bobem, doprawiamy solą , pieprzem i sokiem z cytryny, można skropić dodatkowo oliwą, oprószamy parmezanem 6. Bób z pangrattato świetnie smakuje jako dodatek do dania głównego, ale sprawdza się również
Słodki Kompromisfrancuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak do skonsumowania w bistro
Słodki Kompromiszaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski . Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę
Gotowanie...to proste !Witamy Was w nowym roku! Kolejny rok jesteśmy z Wami, kolejny rok Wy jesteście z nami. To miłe. I zarazem motywujące. Za miesiąc będziemy obchodzić 7
Marder&Marder Manufacture