mięso - 63110 przepisów (strona:694/4208)

indyczy udziec z leśnymi grzybami 174

Udziec indyczy z grzybami Udziec z indyka, serwowany z dodatkiem leśnych grzybów w pomidorowo porowym sosie, jest  gwarancją sukcesu każdego obiadu. składniki  dla 6 osób marynata do mięsa 1,5 kg udźca z indyka 1 łyżka octu  jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi szczypta lubczyku szczypta suszonego czosnku  szczypta papryki słodkiej  sól, pieprz(...)godziny w chłodnym miejscu.  Udziec wyjmujemy z lodówki,  formujemy w roladę i  owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia), a następnie  wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając mięsa. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne

Miód i pieprz
Policzki wieprzowe z sherry i chorizo 187

minut.  Wyjąć i odstawić. Policzki opłukać i osuszyć. Nadmiar tłuszczu usunąć i przeciąć policzki na pół. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Obtoczyć w przyprawionej mące kawałki mięsa, otrząsnąć.   Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać mięso, obsmażyć na brązowo ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać policzki partiami. Obsmażone kawałki mięsa odkładać na bok. Całe obsmażone mięso włożyć

Stare Gary
Ziemniaczane krokieciki z karpia 206

Dzisiaj podejmuję kolejną próbę przekonania Was, że karp to smaczna ryba i można ją podawać na wiele sposobów. Tym razem proponuję ziemniaczane krokieciki, w których poza mielonym mięsem karpia wykorzystujemy ugotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu ;) Składniki na około 12 krokiecików: 400 g wyfiletowanego karpia (bez ości) 300 g ugotowanych ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 sucha bułka(...)sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Do panierowania: 1 jajko 4 łyżki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku. Mięso z karpia, ziemniaki oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia. Do masy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do karpia pasuje również

Trzeci talerz
Schab w ziołach, cebuli i czosnku 508

mnie  Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki chili olej rzepakowy do podsmażenia kotletów 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka tymianku   1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu 5 ząbków czosnku Wykonanie: Mięso z obu stron  rozbijamy tłuczkiem.  Każdego kotleta (z obu stron) solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Następnie kotlety oprószamy majerankiem oraz delikatnie chili. Tak przygotowane mięso odkładamy(...)posypujemy tymiankiem oraz rozmarynem i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia.  Gdy cebulka jest podsmażona, dodajemy czosnek i całość razem podsmażamy jeszcze 3 minuty. Do tak przygotowanej cebuli wkładamy kotlety. Mięso układamy pod cebulą, dolewamy około 150 ml gorącej wody i dusimy około 30 - 40 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie. Smacznego

Smak mojego domu
Szpinakowe naleśniki bolognese 185

szpinaku zmiksować. Dodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 50 g zółtego sera 3 świeże pomidory przecier pomidorowy lub passata (200ml) Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać(...)pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory (pozbyć się wcześniej skorki), passate lub przecier. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Naleśniki przełożyć farszem mięsnym. Gotowe! Źródło przepisu

Moja Galeria Smaku
Strogonow 222

małego selera 3 cebule 1/2 kg pieczarek słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki sól olej pieprz Strogonow - przepis: Mięso myjemy i wkładamy do garnka - zalewamy 3 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora i całość gotujemy ok. 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem(...)Mięso wyjmujemy i kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę z wywaru kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie szklimy na odrobinie oleju. Obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki dodajemy do cebuli o dusimy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec duszenia pieczarek dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojone mięso

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z karkówki z pesto, szynką, pomidorami i mozzarellą 182

pesto opakowanie mozzarelli w kulkach 8 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej olej do smażenia przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie przyprawami z jednej strony, a drugą posmarować pesto. Na płatach mięsa ułożyć po plasterku szynki, połówce pomidora i po 2 kulki mozzarelli(...)celu zabezpieczenia przed ucieczką topniejącego sera :). Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości (ok. 25 minut). Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz buraczkami lub kapustą

Czerwień i błękit
Pieczone udo z indyka babci Basi 164

kostka rosołowa. 1 szklanka wody. opcjonalnie, jeśli ktoś lubi bardzo słone, to może trochę dodać soli, ale nie polecam ! bo przyprawy już nadają słony smak. Sposób przygotowania : 1 . Mięso opłukać, natrzeć dobrze przyprawami i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godz. ( najlepiej na całą noc ) 2. Udko włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę(obok mięsa) i wkruszyć pól kostki(...)rosołowej. 3. Naczynie przykryć i włożyć do zimnego piekarnika. Piec w temp. 190-200 st C. przez 1 godzinę . Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem. 4. Po upieczeniu podawać gorące. Udko znakomicie smakuje też na zimno. 5. Powstały sos pieczeniowy możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry

Pysznosci Babci Basi
Pasztet drobiowy babci Basi 166

płaska łyżeczka rozmarynu, szczypta chilli lub pieprzu, 1-2 łyzki oleju, sól do smaku, ok. 0,5 litra wody   Sposób przygotowania : 1.Ściągamy skórę z udek , Myjemy mięso i osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy i posypujemy p . W rondlu n rozgrzanym oleju podsmażamy udka z obu stron, Dodajemy do nich pokrojoną w plasterki cebulę i zaraz jak się dobrze podpiecze(...)rozmarynem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy rozdrobnione warzywa i krótko podsmażamy , uważając przy tym, żeby niczego nie przypalić. Całość zalewamy wodą do połowy zanurzenia udek, tak by mięso i warzywa miały się w czym dusić ( ja użyłam 500 ml wody,ale zależy od tego , jakiego użyjemy rondelka, ) i gotujemy ok. 30-40 min do miękkości. 2. Oczyszczamy wątróbkę

Pysznosci Babci Basi
Schabowa kieszeń z pieczarkami babci Basi 235

Dziś proponuję Wam całkiem fajny obiad. Schabowa kieszeń , to płat schabowego nadziewany pieczarkami w cieście naleśnikowym. Dzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso jest mięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki na kieszenie (na 4 porcje): 4 grubsze kotlety schabowe bez kości, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, oliwa, sól, pieprz, możemy jeszcze(...)Posiekać cebulkę bardzo drobno i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić. 3. Mięso opłukać. Każdy kotlet rozbić bardzo cienko na duży płat mięsa Ja przykrywam folią spożywczą każdą część i rozbijam( kształtując na prostokąt bądź kwadrat). Dzięki temu mamy czysto w kuchni

Pysznosci Babci Basi
Żeberka z piwem karmelowym babci Basi 165

specjalna do żeberek,może być przyprawa do mięs Knorra ( ja taką użyłam ) lub vegeta czerwona, 2 ziarenka ziela laurowego, szczypta soli, olej, opcjonalnie ! : odrobina miodu, gdy lubimy bardziej słodkie mięso. Sposób przygotowania : Pokrojone żeberka posypać przyprawą, ( ja delikatnie posypałam jeszcze solą ) . odkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny , najlepiej na noc, Do rondla wlewamy trochę oleju i podsmażamy(...)przyprawione mięso. Gdy się ładnie przyrumieni dodajemy cebulkę i czosnek pokrojone w plasterki , oraz pozostałe przyprawy , Dolewamy trochę wody , przykrywamy pokrywką i dusimy parę minut , aby mięso przeszło przyprawami. Całość zalewamy piwem i wszystko razem dusimy pod przykryciem , aż mięso będzie miękkie. ( w razie wyparowania piwa , dolewamy trochę pozostałego piwa lub wody .) Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 335

papryka słodka w proszku Appetita lub inna, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła Gostyńskiego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki lub innego, Sposób przygotowania : Kilka godzin wcześniej mięso dzielimy na pół. Solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym i zwykłym , oraz słodką papryką. Na patelnię wylewamy trochę oleju i podsmażamy mięso na rumiano, a później dodając trochę wody dusimy(...)Podpieczone mięso wyjmujemy na talerz . W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę , a na nią podsmażone mięso. Całość polewamy przygotowanym sosem : W rondelku topimy masło, dodajemy miód i ketchup. Wszystko mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temp. 150 st. C. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Flaczki drobiowe babci Basi 242

gałka muszkatołowa, sól, pieprz, po 3 łyżki mąki i margaryny, 1 szklanka wody, 2 łyżki przecieru pomidorowego, Sposób przygotowania : Do garnka wlać 2 litry wody, dodać przyprawy i ugotować mięso. Wyjąć mięso, ostudzić i pokroić w paski lub kostkę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do gotującego się wywaru. Włożyć pokrojone mięso i znów chwilę gotować razem(...)mięso z warzywami. Z mąki , margaryny oraz szklanki wody zrobić zasmażkę , wlać ją do flaków i zagotować. Na koniec dodać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku. Smacznego

Pysznosci Babci Basi