lonza di maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Mięso układamy w naczyniu. Obok mięsa wykładamy kawałki pomarańczy(...)połówki szalotek i 4-5 gałązek świeżego rozmarynu. Na koniec mięso polewamy koniakiem. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. **** PREPARAZIONE Pulite la lonza di maiale, rimuovete il grasso e le nervature esterne. Aggiustate di sale
La grande e la piccola cuocapodoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem z tofu. Podawany ze świeżymi kiełkami fasoli mung, sokiem z limonki i kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Danie znane większości osób, jednak NIGDZIE(...)thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem w roli głownej z różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami
Zawsze głodna!Smaczne połączenie mięsa karkówki wieprzowej z pieczarkami i jajkiem. Takie krokiety kojarzą mi się z chłodnymi dniami, jesienią, zimą i świętami. Idealny dodatek stanowi barszcz czerwony, który uzupełnia danie. Śmiało mogę napisać, że krokiety smakują jak z najlepszej restauracji. Farsz jest po prostu obłędny ! Składniki: Naleśniki: Naleśniki: mleko 400 ml. woda 200 ml. jaja 4 szt. sól 1 szczypta(...)szkl. jaja 2 szt. olej do smażenia Metoda: 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni wysmarowanej pędzelkiem olejem. 2. FARSZ: Mięso umyć, osuszyć, pieczarki obrać i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mięso doprawić przyprawami tj. sól, pieprz, przyprawa do mięs, papryka. Wymieszać. 3. Farsz podsmażyć na patelni
Kuchnia PaulettesJest to bardzo rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne jesienne dni. Makaron napełniłam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki i pieczarek, to właśnie dzięki nim posiłek nas rozgrzewa. Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź wiem(...)jeść takich dań o tak późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad. Palce lizać ! Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt. małe pieczarki 5-6 szt. ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona
Kuchnia Pauletteszadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki(...)bulion warzywny 500 ml majeranek 1 łyżka natka pietruszki 1 łyżka śmietana kwaśna 3 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka + woda cukier 1 łyżka lub do smaku METODA: Klopsiki: Mięso mielone, sól, pieprz, kucharek,czosnek granulowany,natkę pietruszki, jajko, kasze mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek razem wymieszać. Na mokre dłonie nabrać trochę mięsa i uformować małe kulki. Na rozgrzanej
Kuchnia PaulettesPyszny obiad z kurczaka i warzywnego sosu, który przenika się różnymi smakami. Idealny sos do ziemniaczków. 5 kawałków udźca z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 1 marchew 4 kostki mrożonego szpinaku 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej(...)ząbki czosnku 1 szklanka wody Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą
VioletoweKucharzenieg/kg -gorczyca 4 g/kg -cukier 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 4-7 g/kg -jelita wieprzowe 32-36 mm -sznurek wędzarniczy w razie potrzeby WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w większą kostkę 4 na 4 cm i peklujemy na sucho osobno klasę 1 i 2. Czas peklowania 48 g. Następnie mięso rozdrobnić na sitku 13 mm.Teraz(...)całość mięsa mieszamy dodając wszystkie przyprawy. Mieszanie mięsa ma trwać do momentu, aż nabierze kleistości. Jelita płuczemy i napełniamy, odkręcamy odcinki 25-30 cm. OSADZANIE 12-48 godz. w chłodnym pomieszczeniu OSUSZANIE W WĘDZARNI BEZ DYMU Temperatura 35-40 st. do momentu aż powierzchnia kiełbasek będzie całkowicie sucha. WĘDZENIE Dwa-trzy dni w temperaturze 20-30 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dzisiaj proponuję pożywną zapiekankę z kolorowego makaronu. Oczywiście makaron możecie zmienić na inny, ja taki właśnie miałam. Aby ułatwić sobie życie wykorzystałam gotowy sos. Składniki: Makaron około 300 gram Mięso mielone wołowe 400 gram 1 brokuł 2 pomidory Natka pietruszki Fix knorr –spaghetti 4 sery lub podobny Ser mozzarella Sól Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)dente, podobnie jak brokuł. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wykładamy makaron, następnie przesmażone mięso mielone. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wykładamy plastry pomidorów i lekko je solimy. W dalszej kolejności układamy przekrojone różyczki brokułu. Przygotowujemy sos fix 4 sery zgodnie z informacją na opakowaniu (woda, śmietana). Zapiekankę polewamy
Smaki Ewyśmietanki 30% (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku wrząca woda Przygotowanie: Umyty i osuszony na ręczniku papierowym schab kroimy w plastry, a potem jeszcze w kostkę, doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami (do smaku), dodajemy mąkę i obtaczamy dokładnie w mące. Dzięki wykorzystaniu mąki zrobi nam się podczas duszenia sos. Na dużej, głebokiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy mięso, szybko(...)podsmażamy całość na dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości schabu (ok. 30-40 min.), gdy płyn wystarczająco się zredukuje tworząc pyszny, gęsty sos gulasz ze schabu jest gotowy, na końcu lekko zabielamy sos śmietanką (opcjonalnie), już nie gotujemy tylko mieszamy. Jeśli woda szybciej odparuje niż zmięknie mięso, podlewamy gulasz jeszcze wrzącą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGołąbki 10 dużych liści kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 mała cebula sól pieprz kostka rosołowa Liście wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy liście 5 min. Wyciągamy je i odsączamy z wody czekając, aż wystygną. W tym samym czasie mięso doprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany(...)wcześniej ryż. Wszystko razem mieszamy. Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków. Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk. Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode
Klaudynkowa kuchniaDzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie(...)szeroki wybór mięs przygotowanych metodą sous-vide czyli gotowanych długo i w niskiej temperaturze. Dzięki temu każdy kawałek mięsa jest soczysty i aromatyczny, z dania nic nie ucieka, a smak jest skoncentrowany w środku. Dodatkową zaletą produktu jest to, że wystarczy go podpiec w piekarniku jedyne 30 minut i będzie gotowe, a także brak jakichkolwiek konserwantów! Wcześniej nie zdarzało
Pora coś zjeśćDelikatne mięso polędwiczki wieprzowej, łatwość jej przygotowania i dość krótka obróbka cieplna sprawiają, że jest to idealne danie na nieskomplikowany, ale odświętny obiad. Dzięki subtelnemu smakowi świetnie komponuje się z wyrazistym serem pleśniowym. Podsmażona, a następnie krótko pieczona – jest krucha i soczysta. Jako dodatek proponuję pyszne, chrupiące pieczarki smażone na maśle :) Składniki (na ok. 2-3 porcje): 2 polędwiczki wieprzowe(...)pieprz Wykonanie: Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonę. Ser kroimy na plastry, a następnie na słupki. Polędwiczki nacinamy z jednej strony do połowy i w zagłębieniu umieszczamy ser. Mięso obwiązujemy nicią dość mocno, by ser się nie wydostał. Polędwiczki solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Mięso
MyCookBook.pllistki laurowe, ułożyłem w brytfance. Kiełbasę ponacinałem i również ułożyłem wokół karkówki. Dodałem smalcu. Brytfankę wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C , zapiekałem pod przykryciem do czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło. Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem(...)namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut. Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem
R'n'G Kitchensezamem - plaster sera topionego cheddar - 4 plasterki ogórka konserwowego - plaster pomidora - 2 liście sałaty masłowej - ketchup - musztarda + majonez (1:1) - konfitura cebulowa (przepis tutaj ) kotlet: - 200 g mięsa wołowego mielonego - 1/2 łyżeczki musztardy - sól, pieprz, szczypta imbiru - posiekany ząbek czosnku - 2-3 łyżki wody (tyle ile 'wypije' mięso) Przygotowania zaczynamy od naszego wołowego kotleta. Mięso mieszamy z pozostałymi(...)składnikami i dokładnie wyrabiamy ręką. Im dłużej wyrabiamy, tym burger będzie lepszy, więc cierpliwości. Sól i pieprz dodajemy wg własnego gustu. Z tak przygotowanego mięsa, wilgotnymi rękoma, formujemy kotleta - powinien być sporo większy niż bułka, po ok 0,5 cm z każdej strony. Z obu stron smarujemy oliwą i wkładamy do grilla na ok 2 minuty (u mnie opieka
Cook&Lovełyżki smalcu sól, pieprz sposób przygotowania Łopatkę kroimy w dość grubą kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki. Przyprawione mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie, w garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę smalcu i obsmażamy na nim, do zrumienienia mięso z łopatki. Kawałki mięsa z garnka(...)niewielkim ogniu przesmażamy drobno posiekaną cebulę ( do momentu aż zacznie się rozpadać). Teraz możemy dodać drobno posiekany czosnek i drugą łyżeczkę słodkiej papryki Do przesmażonego warzyw dodajemy kawałki mięsa, oraz pokrojone w cząstki pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40 minut. Po czym dodajemy drpbno posiekaną ostrrą papryke
Miód i pieprz