mięso - 63110 przepisów (strona:682/4208)

Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 179

było mdło dodałam przyprawę do mielonego i ostrą paprykę. Pieprzu też nie żałowałam. Aaaaa.. i zamiast bułki tartej coś nowego - mielone orzechy włoskie. Miodzio! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (można zastąpić wołowym, wieprzowym) 1 średnia cebula 1 jajko 6 - 7 pomidorków koktajlowych (tyle mniej więcej wychodzi kotletów, zależy od wielkości) 2 łyżki tartej mozzarelli 2 łyżki(...)gazowanej wody przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, ostra papryka 2-3 łyżki orzechów tartych włoskich olej rzepakowy Sposób przygotowania: W misce wymieszaj mięso z jajkiem, wodą, przyprawami, mozzarellą. Na dwóch łyżkach oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę aż do momentu, w którym się zeszkli, następnie dodaj do mięsa. Na płaskim talerzu wysyp tarte orzechy, z mięsa wyrabiaj kotlety, lekko spłaszczaj

Zasmakuj Kuchni
Dojrzewająca polędwica wołowa 172

dokładnie osuszamy. Obtaczamy cukrem z każdej strony. Zamykamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i umieszczamy w lodówce na 24 h (nadmiar płynu który powstanie w pojemniku zlewamy). Po upływie czasu mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Otaczamy w soli i ponownie umieszczamy w pojemniku na 24 h. Po tym czasie mięso myjemy i osuszamy.  Wszystkie przyprawy mieszamy i taką mieszanką obsypujemy(...)naszą polędwicę. Wkładamy ją do pończochy i związujemy sznurkiem aby nadać jej odpowiedniego kształtu. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 5 -8 dni. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce (najlepiej przykryć mięso ściereczką). Smacznego

Niezły Młynek
Meksykańska sałatka według Marty 178

wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej  * 3-4 pomidory rzymskie  * ogórek zielony * czerwona papryka  * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła  * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y  * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego  * puszka kukurydzy  * puszka czerwonej fasoli * sos czosnkowy(...)Przygotowanie : Mięso przesmażyć z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle i wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory, paprykę, mięso, pieczarki, kukury dzę i fasolę oraz starty ser. Całość polać sosem czosnkowym i schłodzić

Magiczne Życie Marty
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 181

całej powierzchni równomiernie. Na pokrywkach o tradycyjnych wypukłych pokrywkach ta para po prostu spływa po obłym kształcie i spływa po ściankach garnka. W przypadku garnków i naczyń Staub Twoje mięso nigdy  po upieczeniu nie będzie twarde i łykowate. Para nie ucieka, a wraz z nią nie uciekają witaminy i minerały. Nie ma potrzeby dolewania płynów podczas duszenia, dzięki czemu(...)ogromnym wrażeniem smaku pieczonych ot na przykład zwykłych udek z ziemniakami. Dopiero w żeliwie pozwoliłam sobie na luksus nie podlewania kuraka odrobiną wody jak to zwykle czyniłam, żeby mięso nie przypiekło i nie przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak za każdym razem wychodzi taki.... skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się

Blondynka Gotuje
Drożdżowe placki z mięsem mielonym 177

Pizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 300g mięsa mielonego(...)cebula 1 czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra     1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso i warzywa. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, całość studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy

Szefowa kuchni
Klopsy z piekarnika 177

Klopsy pieczone mają ten plus, że cały tłuszcz wytapia się z nich i mamy delikatne, lekkostrawne mięso. Moja mama zawsze najpierw obtaczała klopsiki w mące, obsmażała, podlewała wodą i dusiła. Na tym wywarze robiła sos. Owszem w smaku były znakomite, ale ile w nich było kalorii i tłuszczu 😏 Ja formując klopsiki już ich nie obsmażam, tylko wrzucam(...)czerstwa kajzerka -3 ząbki czosnku -1 łyżka majeranku -sól, pieprz do smaku -4 łyżki wody mineralnej lub zimnego wywaru rosołowego Bułkę moczymy w zimnej wodzie do całkowitego napęcznienia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wyrabiamy mięso ręką. Dodajemy w trakcie wyrabiania stopniowo wodę lub rosołowy wywar. Wyrabiamy, aż mięso będzie dobrze napowietrzone. Musi być

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka mięsna z serkiem wiejskim 208

Serek Wiejski 500g Piątnica 1 serek Twój Smak 135g Piątnica 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2 Jogurty Naturalne po 150g Piątnica 0,25 l soku pomidorowego ½ kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego 400 g sera żółtego 7 pomidorów lub 2 puszki po 400g pomidorów bez skórki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 paczka makaronu lasagne(...)Malma) do smaku: sól, oregano, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, natka pietruszki Sposób przygotowania: Farsz: Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia wrzucamy rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy i odstawiamy. Drugą cebulę kroimy i podsmażamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku

WojnaNaSmaki.pl
Schab ze śliwką 172

minutach pieczenia, otworzyć folię i przypiec schab od góry (termo obieg). Po upieczeniu marynatę można zlać i przygotować z niej sos dodając łyżkę śmietany. Mięso można podawać na ciepło, krojąc grube plastry lub zawinąć w folie, wystudzić i podawać na zimno. Krok po kroku: 1. Przygotować schab do faszerowania(...)Wymieszać śliwki z masłem i pieprzem. Nafaszerować mięso 3. Przygotować marynatę i natrzeć mięso 4. Szczelnie zamknąć mięso w folii 5. Po upieczeniu odlać marynatę 6. Pokroić schab w plastry Pobierz wersję do druku: Pobierz Schab ze śliwką Artykuł Schab ze śliwką pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym 177

wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki(...)chrzanu 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % lub 18 % szczypta soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Schab ubić na cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać

KuchniaWeDwoje.pl
Galaretka drobiowa 172

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi(...)bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki w kostkę. Ugotować jajka i pokroić w plasterki. Do salaterek lub foremek na muffinki ułożyć warstwowo: plasterek jajka, groszek

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 181

łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ryż ugotować. Fileta z kurczaka oczyścić, skropić oliwą i posypać przyprawą do kurczaka. Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata(...)czosnek. Na talerz wyłożyć sałatę i pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć czosnek 6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka warzywna

KuchniaWeDwoje.pl
Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem 131

kiszonej kapusty (moja była z dodatkiem marchewki) -  1 puszkę ananasów w plastrach - sól i pieprz - odrobinę oleju do smażenia 1. Karkówkę kroimy w niewielkie plastry. Jeśli kupicie już mięso w plastrach najlepiej przekroić je jeszcze na pół. 2. Tak przygotowaną karkówkę oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obsmażamy na patelni, tak by mięso z wierzchu nie było(...)surowe. 3. Na tej samej patelni podsmażamy odciśniętą kapustę (przez ok. 5-10 min). 4. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy olejem, a następnie na przemian układamy porcję kapusty, mięsa i pokrojonego w kostkę ananasa. Na wierzchu powinna znajdować się kapusta. 5. Całość zalewamy sokiem z ananasa. 6. Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem

Bez Cebuli
Calzone z mięsem mielonym 207

mojej lodówce są różności do szybkiego zjedzenia. Z farszem do calzone podobnie jest jak ze składnikami na pizzę, możesz dodać wszystko co lubisz. Ja w poniższym przepisie proponuję z mięsem mielonym. Genialny będzie również farsz z różnych serów albo z pieczarkami. Będziesz potrzebować Składniki na ciasto (z przepisu wyjdą 3 pierogi wielkości dużego talerza) mąką -500 g drożdże(...)mleko - 250 ml cukier -3 łyżeczki oliwa z oliwek -2 łyżeczki sól - szczypta Farsz cebula - 1 mała czosnek - 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi boczek parzony - 100 g mięso mielone - 400 g ser mozzarella wg uznania sól, pieprz, bazylia, oregano jajko do posmarowania pierogów. Etap I - Rozczyn drożdżowy Podgrzej mleko. Do miseczki wsyp rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej ciepłym

Wylizany Rondel
Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć? 128

dietę? Unikaj soków z kartonu, które zawierają dużo cukru – wybieraj świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, bądź też koktajle z owoców, np. na bazie maślanki. Zamiast smażyć mięso w bułce tartej, która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów. Zamiast majonezu(...)połowę mniej kalorii niż lody na bazie mlecznej. Kiedy decydujesz się na zjedzenie fastfooda z popularnej sieciówki zamawiaj go bez sosów – to one zawierają najwięcej kalorii. Unikaj przetworzonego mięsa, jak parówki czy konserwy z puszki – wybieraj chude mięsa. Do sałatek używaj jogurtu naturalnego zamiast śmietany (np. do mizerii). Wybieraj ciemne pieczywo, które daje poczucie sytości. Białe pieczywo jest

Kuchnia Bazylii
Pyszny gulasz kaparowy 151

walory smakowe. Ten przepis Właśnie do takich należy. Nawet jeśli nie jesteście wielkimi fanami kaparów- uważam, że tak czy siak może przypaść Wam do gustu. Przygotujcie: 500 g mięsa wieprzowego cebulę 30 g kaparów z zalewy kwaśną śmietanę sól i pieprz 3 liście laurowe mąkę łyżeczkę smalcu lub innego tłuszczu do smażenia wodę Mięsko kroimy na kawałki, lekko posypujemy mąką(...)podsmażamy kąski, z każdej strony. Pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Zawartość patelni zalewamy około 500-700 ml wody i przelewamy wszystko do garnuszka, w którym będziemy dusić mięso. Pamiętajcie żeby przy pomocy wody zebrać całą zawartość patelni, to jest skarbnica smaku dla naszego sosu. Leciutko solimy i pieprzymy, dokładamy liście laurowe i zaczynamy dusić na małym ogniu

Pichceniomania