blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka(...)wystarczy godzina Od czasu do czasu mieszając I oczywiście zbieramy szumówką, szum Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest miękkie wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy!!!!!! Mięso obieramy z kości i dodajemy: bułkę ,warzywa , cebulę mielimy w maszynce
Viola cooks with passionBardzo aromatyczna i syta zupa. Połączenie kilku przypraw, warzyw, mięsa i składnika niespodzianki - w tym przypadku soczewicy to zawsze sukces smaku:) Idealna zupa na obiad. Możecie dodać do niej makaron ryżowy lub krótki makaron, np. kokardki, kolanka, itp., będzie zimą dodatkowo wzbogacona składnikami, przez co bardziej treściwa. Jak zawsze finałowo na talerzu - koniecznie - dodajcie coś świeżego zielonego i parmezan(...)pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, vegeta i lubczyk - do smaku natka pietruszki tarty parmezan łyżka masła Przygotowanie: marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę w cienkie piórka, mięso w kostkę, natkę drobno siekamy rozgrzejcie masło w garnku, dodajcie marchewkę, pietruszkę i cebulkę, liść laurowy i ziela mięso obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilka minut, by się wszystko przegryzło
Zasmakuj Kuchniprzede wszystkim bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprz eć . Gołąbki z Sosem P ieczarko wym - Składniki: 200 g ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 300 g mięsa wołowego (zmielonego) 400 g mięsa wieprzowego (zmielonego) 2 duże cebule plaska łyżka soli łyżeczka pieprzu Sos P ieczark owy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu(...)gotującej się kapusty do momentu aż pozostanie sam środek. Trwa to dość długo, liście powinny być miękkie, ale nie rozpadające. Farsz: Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy zmielone mięso i chwilę podsmażamy do momentu zrumienienia (rozdrabniamy je widelcem). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Ryż oraz kasze przepłukujemy, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Ryż oraz
Słodka Stronaapetyczne i przede wszystkim bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprz eć . Gołąbki z Sosem Pomidorowym - Składniki: 200 g ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 300 g mięsa wołowego (zmielonego) 400 g mięsa wieprzowego (zmielonego) 2 duże cebule plaska łyżka soli łyżeczka pieprzu Sos Pomidorowy: puszka krojonych pomidorów 400 g 3 ząbki czosnku duża cebula(...)gotującej się kapusty do momentu aż pozostanie sam środek. Trwa to dość długo, liście powinny być miękkie, ale nie rozpadające. Farsz: Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy zmielone mięso i chwilę podsmażamy do momentu zrumienienia (rozdrabniamy je widelcem). Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Ryż oraz kasze przepłukujemy, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Ryż oraz
Słodka Stronakurczak ani żadna jego część nie są nudnym mięsem, już przerabialiśmy. Teraz inne zagadnienie, a raczej prosty patent na to, aby filet z kurczaka nie był suchy. Na co uskarża się wiele osób. I nie trzeba tu żadnych cudownych marynat, panierek itd itp. Śmiało można powiedzieć, tajemnica tkwi w naszych rękach, wystarczy się tylko pilnować podczas obróbki. 😉 filet(...)się już wyrośnięty, każdy ząbek rozpiera zalążek na nową roślinę, którego powinniśmy unikać. Pierś przekrawamy na pół i lekko rozbijamy, to spowoduje lepsze wnikanie przypraw w głąb mięsa. Odstawiamy na 10 - 15 minut. Gorącą patelnię przecieramy masełkiem i układamy filety. Uwaga!!! Nie nabijamy na widelec, nie przebijamy. Bierzemy szczypcami albo ręką i ostrożnie układamy. Każde takie dziabnięcie widelcem
Dieta moja pasjaUwielbiam faszerowane warzywa takie jak cukinie, bakłażany czy papryki. Jestem zafascynowana ilością możliwych udziwnień farszy. Oto jedna z opcji. Uprzedzam: bardzo mięsna. Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami (2 - 3 porcje): 3 duże papryki mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego duża cebula 2 ząbki czosnku ser żółty 250 g sól pieprz bazylia oregano(...)kostki warzywnej Papryki oczyścić z pestek, odciąć ich górne części z ogonkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię wrzucić także mięso mielone. Stale rozdrabniać, aby uniknąć dużych grudek. Dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy. Wlać pomidory. Całość dusić przez kilka minut. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nakładać do wnętrza papryki
Karola gotujecytryny – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy(...)lodówki na ok. 45 minut. Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i pieczemy / smażymy. Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku w 180C z opcją grill SOS ORZECHOWY: Mleko kokosowe grzejemy dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Uważajmy, by nie przypalić. Podajemy
Ostra na SłodkoDelikatne i kruche mięso drobiowe z nutą słodkiego posmaku. Do tego dodatek uduszonych warzyw, ryż i obiad w pełni gotowy! 5 polędwiczek drobiowych 1 łyżka przyprawy owocowo-warzywnej Green Spoon 1 łyżeczka miodu Przyprawa do mięsa ½ czerwonej papryki 1 cebula 7 pieczarek 1 szklanka wody Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 100 g ryżu Olej do smażenia Natka pietruszki(...)dekoracji Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą owocowo-warzywną, przyprawą do mięsa. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę oraz paprykę. Gdy zmiękną dokładamy mięso. Przesmażamy kilka minut. Dodajemy miód oraz pieczarki. Gdy wszystko się przesmaży podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Podajemy z ugotowanym
VioletoweKucharzenieżurek, teraz się zmieniło. Po zrobieniu bulionu, odkręcam butelki z sosem pomidorowym, podnoszę wieczko i co widzę ... serduszko ... mina moja i dzieciaków, które mi towarzyszyły przy gotowaniu bezcenna :) Składniki: mięso np. łopatka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy (ja daję albo z kartonu albo passate ze słoików, no chyba że robię latem to wtedy ze świeżych pomidorów), pieprz w ziarnkach(...)ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: mięso umyć włożyć do garnka. Warzywa umyć, obrać, włożyć do mięsa, dołożyć przypraw, zalać wodą i nastawić na gotowanie. gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć je, a do wywaru dolać przecier/passatę. Zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i ewentualnie śmietaną
Państwo Wojtczuk gotujązbyt dużych nakładów pracy pomysł na obiad. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać podczas uroczystego obiadu, albo wspólnego niedzielnego posiłku. Pieczona karkówka to bardzo soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Każdy przygotowuje je według swojego uznania, doprawiając przyprawami, które lubi najbardziej. Z tego właśnie powodu, poniżej znajdziecie inspirację na przygotowanie karkówki , a nie w istocie rzeczy przepis na nią. Zdrowym(...)karkówki. Szczelnie zamykamy rękaw i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw i pozwalamy, aby delikatnie mięso się nam zarumieniło. Po wyjęcie z piekarnika pozostawiamy mięso na ok. 5 minut aby „odpoczęło”. Duszone pieczarki – przepis Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście(...)paprykę w kostkę ( wcześniej usunięte błonki i pestki)młode kolby kukurydzy pokrojone w plasterki, szparagi pocięte na mniejsze kawałki. Zostawić tylko łebki od szparag na później. Smażyć mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar warzywny i mleczko kokosowe wymieszać. Gotować na małym ogniu 10 minut. Posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Dodać łebki szparag, makaron, wymieszać
Kuchnia PokoleńKiszona na białym winie kapusta świetnie smakuje z wieprzowiną – np. w klasycznym wydaniu z golonką, ale po drodze jej też z ciemnym mięsem kurczaka. Połączenie kapusty, mocnych aromatycznych przypraw, brązowego cukru, smażonych w gęsim smalcu ziemniaków i miękkiego ciemnego mięsa drobiowego to syty i doskonały zimowy posiłek. Nie odchudzajcie tej potrawy przez zamianę masła i smalcu na olej – masło wspaniale(...)jednak to gęsi tłuszcz w dalszym ciągu zostaje lepszym, bardziej aromatycznym i wyrazistym wyborem. Kurczaka oczyszczamy ze zbędnych kawałków tłuszczu, fragmentów wnętrzności. Odcinamy od ćwiartki kuperek, razem z kręgosłupem. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem, mocno solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy kurczaka na średnim ogniu po 7-9 minut z obu stron, do zamknięcia i zrumienienia
Karo in the Kitchensosem śmietanowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól(...)łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy
Słodka StronaSKŁADNIKI: 12 placuszków gryczanych KLIK TU 500 g mięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym
Gotowanie Patkimarchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula ćwiartka małej kapusty włoskiej 2 kapelusze suszonych podgrzybków sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz(...)przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem. Posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostu