g/kg -gorczyca biała ziarno 6 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 7 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -woda 200 mil przy wstępnym mieszaniu przypraw z mięsem i 400 mil przed napychaniem w jelita WYKONANIE Mięso kroimy w kawałki około 4x4 cm. Dodajemy peklosól i sól dokładnie mieszamy.Pachwina i podgardle razem ścinki i łopatka w osobnych pojemnikach.Wstawiamy(...)godz. mieszamy.Po tym czasie przystępujemy do rozdrabniania. -łopatka na szarpaku -ścinki wp 13 mm -podgardle i pachwina 8 mm Dodam że wszystko było mielone w maszynce nr.5 Następnie łączymy mięso z łopatki z mięsem z ścinek wp i dodajemy wszystkie przyprawy i 200 mil wody.Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę. I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze stawy, skórę, włosy i paznokcie. Ten staropolski przysmak(...)cieszy się szczególnym uznaniem wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatne, lekkie danie, bez smażonego mięsa. Nadaje się idealnie na codzienny, szybki i zdrowy posiłek dla całej rodziny, szczególnie polecany dzieciom. Indyk można podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami, np. śląskimi ( przepis tutaj ) i świeżą surówką, np. z pomidorów i cebulki. SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) - ok. 600 g filetu z indyka - 1 łyżka oliwy lub masła(...)pokrojony drobno czosnek oraz masło. Wlać gorący wywar lub wodę z sosem sojowym i zagotować na średnim ogniu kilka minut. Na mocno gotujący się wywar wkładać po jednym kawałku mięsa cały czas go gotując. Na koniec doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut. W tym czasie odmrozić groszek. Do garnka
Calzonella.comMuszę przyznać, że nie przepadam za gotowanym mięsem z rosołu. Czasem, ale bardzo rzadko skuszę się na obgryzienie nóżki z kurczaka. Po prostu muszę mieć na to wyjątkową ochotę. Ale też z drugiej strony zdarza się, że potrzebuję w celach różnorakich mieć zrobiony porządny bulion, z gotowania którego zostaje mnóstwo „śmieci” w postaci warzyw no i oczywiście gotowanego mięsa. Zwykle(...)Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Do posypania: sól gruboziarnista/czarnuszka/kminek dodatkowo 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Mięso wraz z warzywami zmieliłam. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, doprawiłam po swojemu (czyli duuuużo gałki muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz
Kate's Kitchencebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej 1,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę na centymetrowe talarki, ziemniaki na ok. centymetrową kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy(...)cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso i smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pastę paprykową oraz przyprawy do smaku, zmniejszamy ogień, dusimy 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy ok. 1-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Podajemy gorące, smacznego
Kuchnia w bieguPyszna, zdrowa alternatywa dla gulaszu z czerwonego mięsa - gulasz z indyka z papryką podawany z ulubioną kaszą - pełnowartościowy, dietetyczny posiłek :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 270 kcal) 2-3 woreczki kaszy gryczanej palonej (może być jęczmienna) 400 g filety z indyka 1 duża marchew 1 cebula 1 papryka żółta 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego(...)listek laurowy sól, pieprz, papryka czerwona (2-3 łyżeczki) 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w ćwierćplasterki, marchew w kostkę. Mięso kroimy w większą kostkę. Na patelni obsmażamy mięso na złoto - na oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa
Moje Kuchenne RewelacjeGulasz + kasza + buraczki domowej roboty = połączenie idealne i przepyszne. Gulasz ten można przygotować z ulubionymi przyprawami, doprawiać wg własnego gustu. Składniki: 500g mięsa gulaszowego 1 średnia cebula zioła prowansalskie odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia woda do podlewania mięsa kasza jęczmienna Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Obrać cebulę i drobno ją posiekać(...)Pokroić mięso na drobne kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dorzucić mięso i dodać przyprawy do smaku. Gdy się podpiecze podlać woda i przykryć pokrywką, Dusić około 2 godziny do osiągnięcia miękkości. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej smakuje z buraczkami domowej roboty
Motylkowa Kuchniamoże zastąpić nam nieposkromioną ochotę na domowy fast food. Wystarczy kilka sosów, frytki i obiad gotowy. 600 g fileta z piersi kurczaka (1 podwójny) 1 duża cebula Przyprawa do mięsa Oregano Słodka czerwona papryka Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, oregano i słodką(...)czerwoną papryką. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. Mleko, jajka i mąkę mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciastem zalewamy mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kąski smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Staramy się aby na mięsie zostało jak najwięcej ciasta
VioletoweKucharzeniehansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czasami po ugotowaniu rosołu zostaje mi mięso, którego nikt nie chce jeść. Rodzinka nie przepada za gotowanym mięsem. Niekiedy robię z niego galart lub farsz do krokietów w przeciwnym razie podsuszone już mięsko zajada psinka(...)razem!!! Dałam się na sposób. Składniki: Pozostałe mięso z rosołu: skrzydełka, ćwiartki Bułka tarta Jajka Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Dodatkowo: Sałata lodowa Czerwona cebula Ogórek zielony Pomidorki Szczypiorek Sos czosnkowy Przygotowanie: Mięso opanierowałam w bułce tartej z domieszką przyprawy do kurczaka, usmażyłam na rozgrzanym oleju i wyszła pyszna kolacja. Domownikom aż się uszy trzęsły tak zajadali. Do tego
W garach u Gosizajadaliśmy się nimi w towarzystwie surówki z marchewki i pora , ogórków kwaszonych i pomidorków (każdy miał swój ulubiony dodatek). Polecam na obiad. Spróbujcie. Składniki: około 0,8 kg zmielonego mięsa z szynki wieprzowej 2 małe jajka 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 większe bułki mleko do namoczenia bułek(...)czerwona cebula Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy nasze bułki, pokrojoną drobno cebulę (ja swoją siekam w blenderze) oraz przyprawy (jeśli wolicie wyraźniejsze smaki możecie dodać ich więcej). Całość zaczynamy wyrabiać ręką, w razie
Słodkie okruszkigarnka z zimną wodą. Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości. Po tym czasie mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte(...)napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać odrobinę rosołu, w którym gotowało się mięso. U mnie akurat nie było takiej potrzeby. (*) Piekłam w metalowych blaszkach o wymiarach 11 x 26,5 cm, 7,5 x 20 cm oraz w foremce aluminiowej Stella
Di gotujeBardzo prosty sposób na przygotowanie soczystego indyka, który zachwyci każdego, kto tylko będzie miał okazję do spróbować! Polędwiczka z piersi indyka Przyprawa do mięsa Tłuszcz do smażenia Mozzarella Rozmaryn Przygotowanie indyka zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa. Polędwiczkę następnie nacinamy, jednak nie do końca. Powstaną dzięki temu „plastry” o grubości ok. 1cm. Tak przygotowane mięso przyprawiamy uniwersalną przyprawą(...)czosnkiem i rozmarynek – wyjdzie równie pyszne. Doskonale sprawdzi się również przyprawa typu włoskiego (np. taka do pomidorów). Mozzarellę kroimy w plastry. Powinniśmy mieć tyle kawałków, ile nacięć w naszym mięsie. Przed nadziewaniem indyka dokładnie obsmażamy na patelni. Następnie każde nacięcie wypełniamy serem mozzarella, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy tłuszczem, który pozostał w obsmażania i posypujemy rozmarynem. Mięso pieczemy
MarcinChefWczoraj na obiad piekłam całego kurczaka w piekarniku a że była nas tylko trójka do prawie dwóch kilogramów mięsa, to nie daliśmy mu rady. Została cała pieczona pierś i kawałek nóżki. Postanowiłam wykorzystać mięso i przygotować sałatkę na dzisiejsza kolację. Wyszła bardzo smaczna, wiec postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Polecam :) Składniki - upieczone mięso z kurczaka ( u mnie pierś(...)kurczaka ) - 100 g drobnego makaronu ( dałam małe muszelki ) - 2 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek pieczarek marynowanych - 1 czerwona cebula - sól, pieprz mielony - majonez ( u mnie kielecki ) Wykonanie Mięso obrałam ze skóry, oddzieliłam od kości i pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam jajka, cebulkę i pieczarki. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu, odcedziłam i ostudzony
Kuchnia z widokiem na ogródzwykłe mielone? Ano dodać do nich kawałeczek topionego serka. Proponuję wybrać jednak ser jak najlepszej jakości o w miarę neutralnym smaku (np śmietankowy lub ementaler czy gouda). 500 g mięsa mielonego 1-2 serki topione 1/2 szkl. płatków owsianych 1 jajko 3-4 łyżki ciepłego mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy(...)nieco napęczniały. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Mięso mielone łączymy z płatkami owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę. Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy
Smaki Na Talerzulżejszą wersję tej zupy. Gdy jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza to zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna 50 dag kiszonej kapusty 3 suszone grzybki 2 cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego(...)liście laurowe śmietana do zabielenia sól, pieprz cukier majeranek Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni
Pobite gary Barbary