mięso - 63110 przepisów (strona:671/4208)

Kiełbasa wiejska z podlasia 710

g/kg -gorczyca biała ziarno 6 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 7 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -woda 200 mil przy wstępnym mieszaniu przypraw z mięsem i 400 mil przed napychaniem w jelita WYKONANIE Mięso kroimy w kawałki około 4x4 cm. Dodajemy peklosól i sól dokładnie mieszamy.Pachwina i podgardle razem ścinki i łopatka w osobnych pojemnikach.Wstawiamy(...)godz. mieszamy.Po tym czasie przystępujemy do rozdrabniania. -łopatka na szarpaku -ścinki wp 13 mm -podgardle i pachwina 8 mm Dodam że wszystko było mielone w maszynce nr.5 Następnie łączymy mięso z łopatki z mięsem z ścinek wp i dodajemy wszystkie przyprawy i 200 mil wody.Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 223

zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz prawie kompletną ucztę. I w tym tłustym, choć niezbyt lekkostrawnym kawałku mięsa możn znaleźć pozytywne i nawet zdrowotne aspekty. Gruba skóra i mięso golonki to bogactwo kolagenu i elastyny, które mają korzystny wpływ na nasze stawy, skórę, włosy i paznokcie. Ten staropolski przysmak(...)cieszy się szczególnym uznaniem wśród panów, ale i wśród pań znajdą się amatorki na to pyszne mięso, bo prawidłowo przygotowane rozpływa się dosłownie w ustach. Warto zaopatrzyć się w dobre mięso i kupić golonki u miejscowego rzeźnika. Do przygotowania w domu polecam praktyczne, małe, przednie golonki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem i kuflem piwa. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
INDYK GOTOWANY W DELIKATNYM SOSIE Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I ESTRAGONEM 351

Delikatne, lekkie danie, bez smażonego mięsa. Nadaje się idealnie na codzienny, szybki i zdrowy posiłek dla całej rodziny, szczególnie polecany dzieciom. Indyk można podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami, np. śląskimi ( przepis tutaj ) i świeżą surówką, np. z pomidorów i cebulki.   SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) -  ok. 600 g filetu z indyka -  1 łyżka oliwy lub masła(...)pokrojony drobno czosnek oraz masło. Wlać gorący wywar lub wodę z sosem sojowym i zagotować na średnim ogniu kilka minut. Na mocno gotujący się wywar wkładać po jednym kawałku mięsa cały czas go gotując. Na koniec doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut. W tym czasie odmrozić groszek. Do garnka

Calzonella.com
Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 340

Muszę przyznać, że nie przepadam za gotowanym mięsem z rosołu. Czasem, ale bardzo rzadko skuszę się na obgryzienie nóżki z kurczaka. Po prostu muszę mieć na to wyjątkową ochotę. Ale też z drugiej strony zdarza się, że potrzebuję w celach różnorakich mieć zrobiony porządny bulion, z gotowania którego zostaje mnóstwo „śmieci” w postaci warzyw no i oczywiście gotowanego mięsa. Zwykle(...)Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Do posypania: sól gruboziarnista/czarnuszka/kminek dodatkowo 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Mięso wraz z warzywami zmieliłam. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, doprawiłam po swojemu (czyli duuuużo gałki muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz

Kate's Kitchen
W domu: zupa gulaszowa 330

cebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej 1,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę na centymetrowe talarki, ziemniaki na ok. centymetrową kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy(...)cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso i smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy kolejne 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pastę paprykową oraz przyprawy do smaku, zmniejszamy ogień, dusimy 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy ok. 1-2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Podajemy gorące, smacznego

Kuchnia w biegu
Gulasz z indyka z kaszą 181

Pyszna, zdrowa alternatywa dla gulaszu z czerwonego mięsa - gulasz z indyka z papryką podawany z ulubioną kaszą - pełnowartościowy, dietetyczny posiłek :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 270 kcal) 2-3 woreczki kaszy gryczanej palonej (może być jęczmienna) 400 g filety z indyka 1 duża marchew 1 cebula 1 papryka żółta 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego(...)listek laurowy sól, pieprz, papryka czerwona (2-3 łyżeczki) 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w ćwierćplasterki, marchew w kostkę. Mięso kroimy w większą kostkę. Na patelni obsmażamy mięso na złoto - na oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz z kaszą jęczmienną 209

Gulasz + kasza + buraczki domowej roboty = połączenie idealne i przepyszne. Gulasz ten można przygotować z ulubionymi przyprawami, doprawiać wg własnego gustu. Składniki: 500g mięsa gulaszowego 1 średnia cebula zioła prowansalskie odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia woda do podlewania mięsa kasza jęczmienna Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Obrać cebulę i drobno ją posiekać(...)Pokroić mięso na drobne kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dorzucić mięso i dodać przyprawy do smaku. Gdy się podpiecze podlać woda i przykryć pokrywką, Dusić około 2 godziny do osiągnięcia miękkości. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej smakuje z buraczkami domowej roboty

Motylkowa Kuchnia
Fileciki w cebulowym cieście 527

może zastąpić nam nieposkromioną ochotę na domowy fast food. Wystarczy kilka sosów, frytki i obiad gotowy. 600 g fileta z piersi kurczaka (1 podwójny) 1 duża cebula Przyprawa do mięsa Oregano Słodka czerwona papryka Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mleka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, oregano i słodką(...)czerwoną papryką. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. Mleko, jajka i mąkę mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciastem zalewamy mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kąski smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Staramy się aby na mięsie zostało jak najwięcej ciasta

VioletoweKucharzenie
Sposób na mięso z rosołu 185

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czasami po ugotowaniu rosołu zostaje mi mięso, którego nikt nie chce jeść.   Rodzinka nie przepada za gotowanym mięsem. Niekiedy robię z niego galart lub farsz do krokietów w przeciwnym razie podsuszone już mięsko zajada psinka(...)razem!!! Dałam się na sposób. Składniki: Pozostałe mięso z rosołu: skrzydełka, ćwiartki Bułka tarta Jajka Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Dodatkowo: Sałata lodowa Czerwona cebula Ogórek zielony Pomidorki Szczypiorek Sos czosnkowy Przygotowanie: Mięso opanierowałam w bułce tartej z domieszką przyprawy do kurczaka, usmażyłam na rozgrzanym oleju i wyszła pyszna kolacja. Domownikom aż się uszy trzęsły tak zajadali. Do tego

W garach u Gosi
Kotlety z szynki wieprzowej 222

zajadaliśmy się nimi w towarzystwie surówki z marchewki i pora , ogórków kwaszonych i pomidorków (każdy miał swój ulubiony dodatek). Polecam na obiad. Spróbujcie. Składniki: około 0,8 kg zmielonego mięsa z szynki wieprzowej 2 małe jajka 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 większe bułki mleko do namoczenia bułek(...)czerwona cebula Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy nasze bułki, pokrojoną drobno cebulę (ja swoją siekam w blenderze) oraz przyprawy (jeśli wolicie wyraźniejsze smaki możecie dodać ich więcej). Całość zaczynamy wyrabiać ręką, w razie

Słodkie okruszki
Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką (wersja 2) 146

garnka z zimną wodą. Dodać obraną marchew (w całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości. Po tym czasie mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte(...)napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać odrobinę rosołu, w którym gotowało się mięso. U mnie akurat nie było takiej potrzeby.  (*) Piekłam w metalowych blaszkach o wymiarach  11 x 26,5 cm, 7,5 x 20 cm oraz w foremce aluminiowej Stella

Di gotuje
Pieczony filet z indyka z mozzarellą 423

Bardzo prosty sposób na przygotowanie soczystego indyka, który zachwyci każdego, kto tylko będzie miał okazję do spróbować! Polędwiczka z piersi indyka Przyprawa do mięsa Tłuszcz do smażenia Mozzarella Rozmaryn Przygotowanie indyka zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa. Polędwiczkę następnie nacinamy, jednak nie do końca. Powstaną dzięki temu „plastry” o grubości ok. 1cm. Tak przygotowane mięso przyprawiamy uniwersalną przyprawą(...)czosnkiem i rozmarynek – wyjdzie równie pyszne. Doskonale sprawdzi się również przyprawa typu włoskiego (np. taka do pomidorów). Mozzarellę kroimy w plastry. Powinniśmy mieć tyle kawałków, ile nacięć w naszym mięsie. Przed nadziewaniem indyka dokładnie obsmażamy na patelni. Następnie każde nacięcie wypełniamy serem mozzarella, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy tłuszczem, który pozostał w obsmażania i posypujemy rozmarynem. Mięso pieczemy

MarcinChef
Sałatka makaronowa z pieczonym kurczakiem i marynowanymi pieczarkami. 280

Wczoraj na obiad piekłam całego kurczaka w piekarniku a że była nas tylko trójka do prawie dwóch kilogramów mięsa, to nie daliśmy mu rady. Została cała pieczona pierś i kawałek nóżki. Postanowiłam wykorzystać mięso i przygotować sałatkę na dzisiejsza kolację. Wyszła bardzo smaczna, wiec postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Polecam :) Składniki - upieczone mięso z kurczaka ( u mnie pierś(...)kurczaka ) - 100 g drobnego makaronu ( dałam małe muszelki ) - 2 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek pieczarek marynowanych - 1 czerwona cebula - sól, pieprz mielony - majonez ( u mnie kielecki ) Wykonanie Mięso obrałam ze skóry, oddzieliłam od kości i pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam jajka, cebulkę  i  pieczarki. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu, odcedziłam i ostudzony

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety mielone z serkiem topionym 158

zwykłe mielone? Ano dodać do nich kawałeczek topionego serka. Proponuję wybrać jednak ser jak najlepszej jakości o w miarę neutralnym smaku (np śmietankowy lub ementaler czy gouda). 500 g mięsa mielonego 1-2 serki topione 1/2 szkl. płatków owsianych 1 jajko 3-4 łyżki ciepłego mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Płatki owsiane zalewamy mlekiem. Odstawiamy(...)nieco napęczniały. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Studzimy. Mięso mielone łączymy z płatkami owsianymi oraz przestudzoną cebulą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość wyrabiamy przez chwilę. Serki topione kroimy na paseczki. Możemy obtoczyć je delikatnie w bułce tartej, choć nie jest to konieczne. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy ktoleciki, następnie je spłaszczamy

Smaki Na Talerzu
Kapuśniak z pęczakiem 127

lżejszą wersję tej zupy.  Gdy jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza to zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna 50 dag kiszonej kapusty 3 suszone grzybki 2 cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego(...)liście laurowe śmietana do zabielenia sól, pieprz cukier majeranek Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy wywar przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni

Pobite gary Barbary