mięso - 63110 przepisów (strona:668/4208)

Danie jednogarnkowe z kurczakiem i brokułami 224

drobiowego (3 szklanki) 1 cebula 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 3 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę, doprawić curry, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 10 minut. W dużym garnku lub patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mięso i krótko(...)różyczki brokuła. A 3 minuty przed końcem smażenie dodać pokrojonego pomidora. Na koniec przyprawić potrawkę solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Krok po kroku: 1. Doprawić kawałki mięsa 2. Zeszklić cebulkę 3. Podsmażyć mięso 4. Dodać ryż i bulion 5. Doprawić i smażyć pod przykryciem 6. Dodać brokuła i wymieszać 7. Dodać pomidora Pobierz wersję do druku: Pobierz

KuchniaWeDwoje.pl
Wytrawne naleśniki z cukinią i kolorowymi paprykami 94

Były naleśniki na słodko. Zostały zjedzone. Zostało kilka naleśnikowych placków, więc śmiało można było zmienić obiadowy wariant na wytrawny. Nadzienie to mięso wieprzowo-wołowe, kolorowe papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre!   Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki(...)wody mineralnej tłuszcz do smażenia nadzienie 1 duża cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 250g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor

Raj dla Podniebienia
Filet indyczy pieczony w musztardzie francuskiej 268

jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni(...)Mięso umieścić w odpowiednio długim kawałku rękawa do pieczenia, oba jego końce dokładnie zawiązać, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Włożyć do foremki lub naczynia żaroodpornego. Piec 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, następnie rozciąć rękaw i odstawić mięso do wystudzenia

Kuchenne zapiski Edyty
Filet indyczy pieczony w musztardzie francuskiej 268

jednym kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki miodu WYKONANIE: Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni(...)Mięso umieścić w odpowiednio długim kawałku rękawa do pieczenia, oba jego końce dokładnie zawiązać, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Włożyć do foremki lub naczynia żaroodpornego. Piec 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, następnie rozciąć rękaw i odstawić mięso do wystudzenia

Kuchenne zapiski Edyty
Grillowany filet w sosie cytrynowym 157

wkładamy do folii aluminiowej. Reszta sosu będzie potrzebna w trakcie pieczenia.  GRILL: Układamy na ruszcie i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony. Po tym czasie, kiedy mięso się już zamknie, usuwamy folię, ponownie smarujemy sosem i grillujemy. Pamiętajmy, aby mięso obracać jeszcze kilka razy i smarować sosem. Po 15 minutach danie powinno być gotowe. Jeśli jako dodatek(...)stopni funkcja góra dół lub 190 z termoobiegiem. Piersi w folii układamy na kratce do pieczenia na środkowej półce i pieczemy 10 minut. W połowie czasu obracamy mięso.  Po 10 minutach, usuwamy folię, kurczaka smarujemy sosem i układamy na kratce, którą przekładamy na wyższy poziom. Pod spód układamy blachę, aby sos mógł swobodnie kapać. Po 5 minutach ponownie smarujemy

Kuchnia od dwojga
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 162

Dzisiaj coś tylko dla mięsożerców! Nie ukrywam, że choć ja przestałam jeść mięso w styczniu to cała reszta mojej rodzinki nadal je jada w takiej czy innej formie. Przyrządzam więc mięso choć zdecydowanie rzadziej niż kiedyś. Dzisiaj delikatne kotleciki z drobiem ale też z pysznymi dodatkami. Inspiracja był przepis z KUCHNI 05/2017. Proporcje zmieniłam po swojemu. Kotlety z indyka(...)boczkiem i twarogiem 400 g mięsa z indyka 150 g wędzonego boczku 1 szalotka łyżka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g twarogu 50 g bułki tartej jajko i białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone 187

Kolejne kotleciki mielone.. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka 1 jajko 1-2 łyżki majonezu około 0,5 szkl. bulionu lub mleka sól, pieprz wegeta, majeranek Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju. Bułkę moczyć w mleku lub bulionie przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną  i odciśniętą bułkę. Dodać majonez,  zeszkloną cebulę(...)oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać mięso. Uformować kotlety i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ ORKISZOWĄ 201

Składniki: farsz:  1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej 200g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek 2 duże papryki olej rzepakowy 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy.  Gdy cebula zeszkli się dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy(...)minut, do momentu, aż mięso będzie przysmażone. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonym mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy majerankiem. Papryki myjemy i odkrawamy górną część. Ze środka papryki wydrążamy nasiona. Wydrążone warzywa napełniamy farszem i przykrywamy wcześniej odkrojoną górną częścią. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Roladki ze sznycli z indyka z farszem imbirowo-ziołowym 151

tych roladek wpływ miała ostatnio zła pogoda. Deszcz i zimno. W taką pogodę najlepiej rozgrzać się gorącą herbatą z goździkami i imbirem. Pomyślałam więc, dlaczego nie zrobić farszu do mięsa z wyraźnym smakiem imbiru, a nie tylko z jego nutą. Uważam, że mięso z indyka, które jest bardzo delikatne doskonale uzupełni   się z wręcz ostrym smakiem imbiru. Tym daniem(...)trafiłam w 10! Smakowało nam bardzo.   Było więc smacznie i zdrowo. Polecam tym, którzy lubią mięso indyka, lubią zjeść ostre danie i lubią eksperymentować w kuchni Składniki: 500 g sznycli z piersi z indyka kawałek świeżego imbiru kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżej kolendry ¼ łyżeczki suszonego tymianku ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu sól pieprz świeżo zmielony oliwa do smażenia Wykonanie

Kuchnia u Krysi
zupa ze smardzami i wieprzowiną 168

smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie bazylia olej rzepakowy do smażenia AK przygotować pikantną zupę ze smardzami u wieprzowiną? Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną oleju, mieszamy i marynujemy. Dokładnie umyte smardze zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na ok. godzinę, wyjmujemy osuszamy i kroimy(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy. Kiedy z grzybów odparuje woda, przekładamy do miseczki. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso na złoto, dodajemy pastę paprykową, chwilkę wszystko razem dusimy, wlewamy wodę w której moczyły się smardze i gotujemy aż woda odparuje, a mięso zmięknie. Wlewamy do garnka z mięsem rosół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 196

powiecie na gołąbki w formie zapiekanki?Taka wersja jest równie pyszna co tradycyjne gołąbki zawijane. SKŁADNIKI 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego 2 szklanki ryżu sól majeranek   sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól,cukier do smaku  WYKONANIE    Do garnka przełożyć pomidory  i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić(...)jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem. Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej

Mała w garnku miesza
Naleśniki po meksykańsku 162

Przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, zapiekane w piekarniku. Są one nieco pracochłonne, choć łatwe do przygotowania, a efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni. Naleśniki zasmakują wszystkim wielbicielom meksykańskich dań, są bardzo smaczne i pożywne. Robię je w wersji na ostro, ale można nieco złagodzić ich smak i nie dodawać pieprzu cayenne, a zamiast ostrej(...)podać ciepłe. Składniki na naleśniki po meksykańsku (ok 12 sztuk): Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki sól Nadzienie: 500 g mięsa mielonego puszka fasoli czerwonej średnia papryka czerwona cebula ok 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku papryka ostra, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne Sos: 150 g koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego

e-PrzepisyKulinarne
Galaretka z kurczaka z cukinią 171

pietruszka  2 łyżki suszonego kopru  1 łyżka warzywka  pieprz do smaku  2 łyżeczki żelatyny  foremki do naszej galaretki  Wykonanie  Na początku myję mięso i osuszam , następnie kroję w drobną kostkę , ścieram na tarce naszą cukinie . Kiedy mamy przygotowane mięso , do rozgrzanego garnka przekładam pierś z kurczaka i cukinie , podsmażam razem często mieszając , następnie(...)między czasie obieram marchewkę , oraz pietruszkę , ścieram na tarce o średnich oczkach i także dodaje do naszego mięsa , wszystko podsmażam 5 minutek i zalewam 3 szklankami wody , dodaje warzywko  , pieprz i gotuję na małym ogniu około 20 minut . Po tym czasie dodaję nasz koper , doprawiam do smaku solą , i doję rozpuszczoną żelatynę i mieszamy wszystko razem , kiedy mamy wszystko

Mój Smak
Burgery wołowe – kotlet z mięsa wołowego z sosem sojowym. 197

Przepis na mięso podsunął mi kiedyś znajomy, nie wiem czy dobrze zapamiętałam ale według niego to najlepsze burgery jakie jadł Składniki (na ok. 5 średnich kotletów): 400 g mięsa mielonego wołowego, 1 mała cebula lub połówka dużej, 1,5 łyżki sosu sojowego, świeżo mielony pieprz (wedle uznania), Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy, mieszamy ją z mięsem mielonym, sosem sojowym i pieprzem(...)strony. W zależności od preferencji   Poniżej moja kompozycja: sałata, boczek, cebula, cheddar, ogórki, papryczki jalapeno (marynowane) i sos BBQ Smacznego   PS. Nie powinno dodawać się jajka do mięsa ale jeśli ktoś lubi to czemu nie przepis na bułki można znaleźć tutaj

rozgotowana