mięso - 63110 przepisów (strona:667/4208)

Pieczone podudzie z indyka w sosie pieczeniowym 207

szklanki bulionu ( może być rozrobiony z kostki , jeśli nie ma innego ) 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku dodatkowo : sznurek do spętania ,żeby się udziec nie rozjechał Mięso z indyka , pozbawiamy kości , pozostawiamy skórę . Całe prószymy przyprawami i nacieramy miodem , od wewnętrznej i po zewnętrznej stronie także . Następnie składamy tak ,żeby skóra znalazła się na wierzchu , a całość utworzyła zgrabny(...)blaszkę , tak żeby nic się nie wydostało ) i zmniejszamy temperaturę do 170 C . Pieczemy dalej około 50-60 minut w zależności od grubości podudzia . Można odrobinkę podlać wodą, jeśli mięso ,nie puszcza soku ( dosłownie 2-3 łyżki) . Po tym czasie , odkrywamy pieczeń i ponownie zwiększamy temperaturę do 200 C ,włączając także termoobieg – pieczemy około 10 minut , aż skórka się

Ogrodnik w podróży
PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MIELONYM INDYKIEM 206

Domowe Pizze , zdecydowanie Uwielbiam 🍕🍕🍕🍕 Dziś zapraszam na pizzę na kruchym spodzie z mięsem mielonym z indyka , natką pietruszki i pysznym serem mozzarella :) Polecana dla małego i dużego :) SKŁADNIKI: Pizza 🍕🍕🍕🍕 300 g ciasta na pizze 1 mozzarella 1 cebula Natka pietruszki Koncentrat pomidorowy do smarowania Mięso 🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 300 g mielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)Ciasto rozwijam i rozwałkowuję. Smaruję koncentratem pomidorowym. Mozzarellę odcedzam i rwę w kawałki. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Posypuję posmarowane ciasto. Na patelnię rozgrzewam olej. Dodaję mięso i przyprawy. Smażę na rumiano. Posypuję ciasto. Cebulę obieram i kroję w plastry. Posypuję pizze. Piekę pizzę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Chinkali z mięsem 169

Farsz doprawiłam rosołem i dużą ilością zieleniny. Wyszły pyszne! W porównaniu do tradycyjnych pierogów są bardziej soczyste, no i ten pyszny bulion, który wypływa ze środka… Pycha! Chinkali z mięsem Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sól Farsz: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku pęczek koperku pęczek pietruszki(...)bulionu pieprz sól Najpierw przygotowujemy farsz. Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bulion i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, oliwę. Powoli wyrabiamy stopniowo dodając letniej wody. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie, ale nie wilgotne. Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy tak jak na pierogi. Szklanką

PatiGotuje
Gołąbki bez zawijania 177

gołąbki, postanowiłam przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu Gołąbki bez zawijania Składniki: 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki) pół główki kapusty białej lub włoskiej 300 g ryżu 1 jajko 2 ząbki czosnku pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Kapustę kroimy na małe kawałki(...)gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucamy ją na suchą patelkę i podpiekamy ją przez około 10 minut aby pozbyć się nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy też połowę szklanki ryżu, drugą pozostawiamy surową. Mielone mięso łączymy z podsmażoną kapustą, ugotowanym ryżem, surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem

PatiGotuje
PAPRYKA ZAPIEKANA Z JAJKIEM I MIĘSEM MIELONYM + FILMIK 163

Papryka nadaje się do nadziewania różnymi farszami, właśnie dzisiaj polecę przepis na nadzianie ją mięsem i warzywami oraz zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i nie sprawi nikomu problemu z przygotowaniem tak papryki.  SKŁADNIKI :  300 g mięsa mielonego  4 papryki 1/2 cześć małej cukinii 3 pieczarki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku  sol, pieprz(...)PRZYGOTOWANIE :  Paprykę myjemy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne. Cukinię, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podpiekamy na oleju do momentu odparowania płynów.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podpieczone i ostudzone warzywa, dodajemy przyprawy, ketchup i mieszamy.  Połówki papryk nadziewamy mięsem, zostawiając od góry trochę miejsca na jajko. Przekładamy je na formę do tarty, wlewamy bulion

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlet a'la devolay, z podsmażanymi pieczarkami 780

pieczarek dodajemy natkę pietruszki i podsmażamy jeszcze 1 minutę. Farsz studzimy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem. Woreczek ułatwia rozbicie miękkiego mięsa drobiowego, bez jego uszkadzania. Rozbite płaty mięsa, z obu stron, solimy i pieprzymy. Na mięso nakładamy pieczarki. Mięso rolujemy. Nie trzeba go niczym spinać, ani związywać. Roladki wystarczy ściśle zrolować

Smak mojego domu
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną 163

Najlepsze gołąbki pamiętam z kapusty włoskiej i mięsa wołowego z dodatkiem wieprzowiny jakie robiła moja Babcia. Dziś od wielu lat przygotowuję gołąbki z różnymi farszami, i nie tylko z kapusty włoskiej, ale także białej. Wcześniej ją obgotowuję i wykrawam stwardniałe części z głąba. Gołąbki można po zwinięciu spiąć wykałaczką dzięki czemu będą się trzymały. Można jednak tego(...)pomidora (czasem dodaję także sparzone kawałki papryki), posypuję koperkiem i podaję tradycyjnie z ziemniakami. Już dziś życzę Wam smacznego:) Ja uwielbiam gołąbki! Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 główka kapusty białej lub włoskiej przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek świeży drobno posiekany koperek Przygotowanie: Gotować kaszę

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki bez zawijania. 258

lubię kapustę. Mój syn z kolei na odwrót, zawsze odrzuca kapustę, a takie gołąbki zjada w całości. Nie przeszkadza mu kapusta która znajduje się w środku :) Składniki: 1/2 kg mięsa zmielonego ( ja miałam szynkę) 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na pół twardo 1/2 główki małej kapusty 1 cebula 1 jajko 500 ml bulionu 250 ml przecieru pomidorowego (ja miałam swojski(...)może być z kartonika) przyprawy (sól, pieprz, bazylia,majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia Wykonanie: Mięso włożyć do miski, wymieszać z ryżem ugotowanym na półtwardo. Kapustę pokroić dość drobno, zalać wrzątkiem. Przecedzić na sitku i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę i czosnek

Agusiowe smakołyki
DIETA WEGETARIAŃSKA 168

Wegetarianizm znany jest na całym świecie. Ludzie nie jedzą mięso z różnych względów: zdrowotnych, religijnych, etycznych lub ekonomicznych. Dieta wegetariańska zaliczana jest do zdrowych diet, gdyż ogranicza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Jednak nieracjonalnie stosowana może zaszkodzić. Oto, co warto wiedzieć, aby sobie nie zaszkodzić... Informacje ogólne Wegetarianizm to nie tylko wyeliminowanie mięsa z diety, ale to też zdrowy styl(...)prawidłowego funkcjonowania. Natomiast białka roślinne uważa się za niepełnowartościowe - nie zawierają odpowiedniej ilości lub proporcji aminokwasów egzogennych. Najbardziej wartościowe białko roślinne to białko soi, które częściowo może zastępować białko mięsa. Niestety białka roślinne są słabiej trawione niż białka zwierzęce. Ale nawet białko mięsa ma niedobór niektórych aminokwasów.  Białko, które zawiera wszystkie aminokwasy i w odpowiednich ilościach to białko

Kuchnia MagdaLeny
Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem. 292

przygotowania takiej rolady. Powiem Wam że wyszła pyszna nadaje się na obiad jak i na kanapki. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :)   około 700 g mielonego mięsa może być z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 jajka 1 namoczona(...)śmietanki 30 % 5 dużych prostokątnych plastrów sera żółtego 6 dużych plastrów szynki ( może być konserwowa ) Cebulę, czosnek obieramy. Bułkę kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, śmietankę i przyprawy. Całą masę dobrze wyrabiamy. Na stolnicy układamy dość duży kawałek papieru do pieczenia, na papier wykładamy mięso

Sama słodycz i szczypta chili
szybkowar-cielęcina duszona na obiad... 189

łyżki, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, sałata zielona 1 główka porcję cielęciny opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać i natrzeć przyprawą do cielęciny,obwiązać grubszą nicią aby mięso miało zwarty kształt, schowac do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia(...)pary gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie mięso wyjąć na talerz, do wywaru dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, zagotować zdjąć z ognia i wsypać czosnek niedźwiedzi podawać porcję mięsa z tłuczonymi ziemniakami z sosem i np. zieloną sałatą ze śmietaną cielęcina jest krucha, soczysta i smakuje wybornie na obiad, można również podać cielęcinę

W Mojej Kuchni Lubię
Orientalne szaszłyki z mięsa mielonego 824

Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw to ciekawa i prosta propozycja na grilla. Z dodatkiem ulubionej sałatki smakują wyjątkowo pysznie Składniki: 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku szczypta chili sól pieprz Dodatkowo: patyczki do szaszłyków(...)moździerzu. Wszystkie składniki dokładanie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt zbita, należy dolać odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadka to dosypać odrobinę bułki tartej. Mięsem oblepić patyczki, delikatnie posmarować olejem i ułożyć na grillu. Grillować z wszystkich stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Oryginalny smak
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 155

boczek bez skóry 0,5 kg -dwa serca wieprzowe -dwie średnie cebule surowe -kasza manna 150 g do całości PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19-22 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -gałka muszkatołowa 0,5g/kg -jelita wieprzowe grube -sznurek -pomidory suszone(igiełki)40 g/do całości zakupione https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/865-pomidory-instant-igielki.html WYKONANIE Mięso myjemy(...)bieżącą woda. Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni. W jednym garnku  parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu miękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Gdy wszystko będzie miękkie czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 mil. Podczas

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szparagowa z grzankami 130

Wypróbowując przepisy z udziałem szparagów, nie mogłam nie spróbować również tego na zupę. Przepis znalazłam w dodatku do Świata Kobiety tom 57. Zupka wyszła bardzo delikatna. Dodatek mięsa, grzanek i szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki sprawił, że była również dość treściwa. Z pewnością do powtórki w przyszłym sezonie szparagowym:) 1-2 piersi z kurczaka 1 duża cebula 100 g masła(...)pieprz, gałka muszkatołowa szczypiorek Oczyszczoną kurzą pierś wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do wody można też dać obraną, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę). Ugotowane mięso wyjmujemy, a po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki (wywar zachowujemy). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Krótko przesmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Do cebulowej zasmażki wlewamy

Smaki Na Talerzu