mięso - 63110 przepisów (strona:667/4208)

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i sosem selerowo-pieprzowym 141

zapieczenia ich w piekarniku. Przygotowanie tej jest akurat nieco bardziej czasochłonne, ale jeśli chcecie spróbować czegoś wyjątkowego, to bardzo polecam. Potrzebne składniki to: 1200 g ziemniaków 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (ja użyłam mielonego mięsa wołowego i wieprzowych surowych kiełbasek) 400 g selera naciowego (jeden duży) dwie duże cebule ok 150 g żółtego sera łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kilka liści(...)gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy wołowinę. Na końcu dorzucamy także mięso wieprzowe. Gdy dobrze się podsmaży, podlewamy wodą z gotowania selera, wystarczy połowa szklanki. Dorzucamy kmin rzymski i gałkę oraz lekko solimy, dusimy, pilnując, by mięsko pozostało soczyste, dobrze, żeby zostało nieco

Pichceniomania
Grillowana łopatka w stylu fusion 197

sezamowego sól do smaku sos beszamelowy : przepis już jest na blogu , więc klik tutaj dodatkowo : koperek do posypania Łopatkę kroimy na bardzo cienkie plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa , dosłownie symbolicznie . Składniki na marynatę , mieszamy ze sobą i dokładnie zalewamy nią mięso , wcierając ją obficie w każdy kawałek . Zostawiamy na dwie godziny w lodówce , a najlepiej na całą(...)Następnie grillujemy , ja użyłam grilla elektrycznego rozgrzanego do 200 C , piekłam mięso około 3 minut . Czas pieczenia zależy głównie od grubości Waszych kawałków , moje miały około 3 mm " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy od razu na gorąco skropioną beszamelem i posypaną koperkiem , uwierzcie

Ogrodnik w podróży
Sałatka ze stekiem – świeża, chrupiąca i wyrazista 183

Soczysta i chrupiąca. Z serem i z mięsem, wiec świetnie się sprawdzi jako całe danie obiadowe lub lunch – syci! Dużo zieleniny, dużo koloru, feeria smaków i prostota wykonania. Sałatka ze stekiem, z włoskim sosem proszę Państwa. Zaraz pora zrzucić z karku zimowe ciuchy! Stek doprowadzamy do temperatury pokojowej, osuszamy z wierzchu papierowym ręcznikiem, smarujemy z obu stron cienko oliwą(...)olejem, pieprzymy. Smażymy na mono rozgrzanej patelni do wybranego stopnia wysmażenia, solimy i zdejmujemy na deskę żeby mięso odpoczęło. Więcej wskazówek o smażeniu idealnych steków znajdziecie w tym poście . Na dużym talerzu (ten bambusowy na zdjęciach ma 45cm średnicy) lub paterze – a w wypadku ich braku na dwóch większych talerzach obiadowych – rozkładamy mieszankę sałat, kiełki i roszponkę. Siekamy szczypior, ogórka

Karo in the Kitchen
Pierś z indyka z tłuczonymi ziemniakami 157

Opis: Filet z indyka to delikatny kawałek mięsa. Doskonały i dietetyczny. Filet z indyka jest idealny dla dzieci i osób dbających o linię. Pierś z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody, tłuczonymi lub ryżem. Składniki: 1 pierś z indyka (najlepiej ze skórą) 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 łyżka soli(...)dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Do małej miseczki dodajemy miód, sok z cytryny, oliwę, sól orz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Osuszoną pierś dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Następnie mięso owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby się dobrze zamarynowało. Po tym czasie wyciągamy pierś z lodówki i odwijamy z folii. Pierś przekładamy do żeliwnego garnka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Środa Popielcowa... Poradnik 189

dziś (Środa Popielcowa) szczególnie. Ryba to symbol chrześcijan. WARZYWA: dostarczają mnóstwo witamin, a także zdrowia, o które Pismo Święte nakazuje dbać.  źródło: shutterstock.com TO NALEŻY OGRANICZYĆ:  MIĘSO: dziś kategorycznie należy go sobie odmówić. Kościół zachęca do całkowitej rezygnacji z mięsa przez całe 40 dni. Pod tym pojęciem kryje się ekstrakt z mięsa, bulion mięsny, mózg, krew i szpik(...)Powinniśmy też zrezygnować z alkoholu. Samo przykazanie 4 mówi, że w czasie Wielkiego Postu zabaw hucznych nie urządzać.  ŁAMANIE POSTU: dzisiejszy dzień i Wielki Piątek należy odmówić sobie mięsa, można zjeść co innego: warzywa, sery. FOLGOWANIE NAŁOGOM: każdy katolik powinien podjąć na czas Wielkiego Postu jakieś umartwienie. Zrezygnować z czegoś, co bardzo lubi. Np. zrezygnować z palenia, picia alkoholu

Gotuję Testuję
Faszerowana papryka fit 203

porcje )                         1 porcja = ok 385 kcal 2 szt. papryki czerwonej łyżka klarowanego masła 200 g mięsa mielonego drobiowego 60 g kaszy gryczanej białej łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 1/4 czerwonej cebuli 2 łyżki koperku sól i pieprz ewent. płatki chili WYKONANIE: 1. Kaszę gryczaną gotujemy(...)usuwamy środek wraz z nasionami.  4. Siekamy drobno cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy. 5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min. 6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku. 7. Farsz umieścić

Atlas Smaków
Polędwiczki z pieczarkami 226

Polędwica wieprzowa to szczególnie uwielbiane przeze mnie mięso. Jest niezwykle delikatna w smaku i krucha. Nie trzeba wcale wielu dodatków, żeby stworzyć z niej danie wyjątkowe. Ze względu na swój kształt świetnie nadaje się do zrobienia różnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się(...)pieczarek 20 dag sera gorgonzola pęczek natki pietruszki 6 ząbków czosnku sól, pieprz olej + masło Sposób przygotowania: Polędwiczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy w 1,5-2 cm plasterki (po skosie). Lekko rozbijamy przy użyciu dłoni. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy z każdej strony. Polędwiczki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Pobite gary Barbary
KROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM 442

KROKIECIKI MIELONE ZE SZPINAKIEM  Krokieciki to kotleciki z mięsa mielonego. Ich wnętrze wypełnia bardzo smaczny i zielony farsz ze szpinaku wraz z ciągnącą się mozzarellą.  Krokieciki są delikatne i chrupiące. Prezentują się elegancko. Można podawać je do obiadu jak i potrawa na imprezowym stole.  ~~SKŁADNIKI~~ Na ok. 10 sztuk: filety drobiowe 3 sztuki jajko 1 sztuka kasza(...)pieprzu bułka tarta do panierowania masło 1 łyżka czosnek 1 ząbek mozzarella ser tarty ok. 50 gram  ~~METODA~~ Filety myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i szklimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, kaszą manną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki.  Szpinak rozmrażamy. Odsączamy z wody

Kuchnia Paulettes
Roladki z mozzarellą i pomidorami suszonymi 236

Roladki, czyli mięso z niespodzianką w środku. Tym razem ukryłam w nich ser mozzarella i suszone pomidory. Roladki zrobiłam w sosie cebulowo- paprykowym. Dzięki temu można podać je nie tylko z ziemniakami, ale również z kaszą, którą polewamy aromatycznym sosem. Składniki: 6 kotletów schabowych sól pieprz papryka słodka olej do smażenia (polecam rafinowany olej kokosowy  Skworcu ) 1 kulka(...)mozzarelli 12 plastrów pomidorów suszonych bazylia suszona 2 średnie cebule 1 papryka czerwona 1 - 1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki) Wykonanie: Mięso, pokrojone na kotlety, rozbijamy z obu stron tłuczkiem. Każdego kotleta, z obu stron, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przyprawione kotlety odstawiamy na 30 minut. Mozzarellę dzielimy na 6, mniej więcej, równych części

Smak mojego domu
Kiełbasa wiejska z podlasia-podsuszana 277

g/kg -gorczyca biała ziarno 6 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 7 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -woda 200 mil przy wstępnym mieszaniu przypraw z mięsem i 400 mil przed napychaniem w osłonki WYKONANIE Mięso kroimy w kawałki około 4 x 4 cm. Dodajemy peklosól i sól dokładnie mieszamy.Pachwina i podgardle razem ścinki i łopatka w osobnych(...)godz. mieszamy.Po tym czasie przystępujemy do rozdrabniania. -łopatka na szarpaku -ścinki wp 13 mm -podgardle i pachwina 8 mm Dodam że wszystko było mielone w maszynce nr.5 Następnie łączymy mięso z łopatki z mięsem z ścinek wp i dodajemy wszystkie przyprawy i 200 mil wody.Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie dodajemy 400 mil wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka w sosie piwno-cytrusowym 152

Karkówka to ostatnio nasze ulubione mięso, które dość często gości obiadową porą. Lubię takie obiady, gdy nie trzeba stać nad patelnią i smażyć każdy plaster osobno. Tym bardziej, że pracuję również popołudniami, a wtedy moi pacjenci nie muszą czuć zapachów mojego obiadu. Nienawidzę, gdy włosy pachną jedzeniem, a dzieje się(...)smaku   Wykonanie: – Karkówkę pokroić w plastry, posypać każdy plaster solą i pieprzem, po czym złożyć z powrotem plastry w całość. – Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką. – Cebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Wcisnąć cebulę pomiędzy plastry karkówki, resztę włożyć do naczynia obok

To co kocham
Sos barbecue z Memphis 197

barbecue to klasyczny dodatek do mięs, który natychmiast kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. Ale ma też swoją australijską i azjatycką odmianę. Sos barbecue to przede wszystkim ketchup lub sos pomidorowy, z dodatkiem octu, brązowego cukru lub melasy i przypraw. Natomiast ma co najmniej kilkanaście odmian w samych USA: niektóre z nich bazują na musztardzie (sos barbecue z z Karoliny Południowej(...)australijskich sosach barbecue. Można go pominąć, ale według nas dodaje właśnie tę nieuchwytną nutę smakową, która sprawia, że sos barbecue może uzależnić :) Możecie go dodawać do marynaty do mięs, ale także wykorzystywać jako dodatek do wędlin, zamiast ketchupu czy musztardy. Co ciekawe – barbecue to nie tylko nazwa sosu, ale także nazwa sposobu przygotowania mięs, czyli grillowania. Jak wspomnieliśmy

Pociąg Do Kuchni
Kurczak z warzywami i purée z batata 204

Puree z batata lubię za ten słodki smak i piękny kolor :-) Takie ziemniaki to doskonały dodatek do dań głównych jak mięso czy ryby. Dzisiaj na obiadek proponuję batata w towarzystwie kurczaka z warzywami. Składniki na 1 porcję: 1 mała pierś z kurczaka - pojedyncza (ok. 150 g) 1 średni batat ok. 150 g mrożonych warzyw na patelnię 2 średnie pieczarki sól(...)pieprz zioła prowansalskie słodka papryka - 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa - duża szczypta 1 łyżeczka masła olej kokosowy - 1 łyżka  Przygotowanie: Mięso z kurczaka umyj i oczyść z błonek. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1/3 łyżeczkę soli i wrzuć mięso - gotuj ok. 10 - 15 min. Kurczaka ostudź i pokrój w kostkę. Batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do garnka

Alutka-Gotuje
Kotlety mielone z pieczarkami i papryką 242

przepis na kotlety mielone przez wszystkich znane i kochane.  Mielone jak mielone... ale takie faszerowane pieczarkami i papryka okazały się dobrym pomysłem na pyszny obiad. Składniki: 600 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 papryka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 czerstwa kajzerka jajko bulka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki, cebulę pokroić(...)następnie dodać cebulę gdy cebula się podsmaży, dodajemy paprykę i całość smażymy przez 5-7 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę namoczoną w wodzie, odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać  jajko, musztardę, bułkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękami masę. Z wyrobionej masy, zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa

magiczna kuchnia Kasi
Mięsne kulki z sosem z pomidorów 218

smaku, ale smakują i dzieciom i dorosłym. Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz wielu składników. Składniki: Składniki na klopsiki: 1 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 czerwona cebula 8 łyżek bułki tartej Sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2-3 łyżki mąki Olej Składniki na sos: 800 g krojonych pomidorów(...)ziołami. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Odstawiamy do ostudzenia. Mięso wrzucamy do większej miski i dodajemy do tego jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę oraz ostudzoną cebulę. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie na duży talerz wysypujemy mąkę. Z mięsa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne