mięso - 63110 przepisów (strona:672/4208)

Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem 185

razem trochę inaczej. Raz może to być delikatna czysta zupa podana w kubeczku, innym razem z makaronem, zabielona dobra śmietaną. Może być także gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca, z mięsem lub rybą. W zależności od tego, na co mamy chęć danego dnia, tak możemy komponować dodatki. Dzisiejsza zupa jest bardzo gęsta i o intensywnym smaku. Można podać ja z kleksem(...)dobrej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, a zamiast makaronu zrobić kluski. Jedno jest pewne: będzie pysznie 😊 Składniki: kulki mięsne: 500 g chudego mięsa wieprzowego (użyłam szynki) sól do smaku 1/3 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki 5-6 łyżek zimnej wody dodatkowo: olej do obsmażenia mąka pszenna do obtoczenia zupa: około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekane muszle makaronowe z mięsnym farszem 188

posiekaną cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki

Kuchnia Pokoleń
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 210

krótkiej obróbki termicznej. Stogonow funkcjonuje w niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki(...)powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm  cebulę obrać, pokroić w piórka i zrumienić w rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka mięsno - warzywna 177

Jeśli jesteście fanami zapiekanek to zapraszam dzisiaj na mój przepis 😊 W dzisiejszej odsłonie zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulk ą , ziemniakami, brokułem i kalafiorem.... a to wszystko oblane sosem śmietanowym i posypane grub ą  warstw ą  pysznego, ciągnącego się serka żółtego. Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki, a najbardziej(...)przypieczony wierzch 😊 Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki duze 6 szt, brokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka muszkatołowa, sol, pieprz, olej do smażenia + do wysmarowania naczynia, Sposób przygotowania: Ziemniaki

kulinarne odsłony pati
Oponki z mięsa mielonego 171

gustu. Zapraszam... Skala smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły  podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych gwarantowane;) SKŁADNIKI: 300g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 szklanka otrębów pszennych, 2 jajka, Bułka tarta Sól, Pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki Olej do smażenia (plus dodaje(...)smalcu) PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy pieczarki i je podsmażamy. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach do mięsa i dodajemy :1 łyżkę bułki tartej, otręby, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą

Kubki smaku
Zupa gulaszowa 278

pół żółtej i pół czerwonej) ostra papryczka - opcjonalnie 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej sól pieprz mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia W dość dużym garnku nastawiamy wodę razem z przyprawami. Najlepiej na małym ogniu, aby wszystkie aromaty miały możliwość się uwolnić. Mięso kroimy w kostkę i delikatnie obtaczamy(...)mące. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju, najlepiej partiami, aby nie obniżyć jego temperatury i nie spowodować, że wsiąknie w mięso. Ma się jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy

Kuchnia od dwojga
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 266

kutrów rybackich, a sprzedawcy niejednokrotnie patroszą swoje zdobycze na oczach przechodniów. Rybne menu jest dość szerokie – od powszechnie dostępnych, puszkowanych węgorzy w galarecie od Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy(...)śladów po ciałach zlikwidowanych przez nas przeciwników, a także można przejąć nad nimi kontrolę za pomocą umiejętności Possession (opętanie). Są też dobrym towarem konsumpcyjnym – mieszkańcy Wysp chętnie spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger

Nerds Kitchen
Kurczak w sosie curry 193

Dania z kurczaka w mym domu cieszą się bardzo dużym powodzeniem.  Lubię ten rodzaj mięsa przede wszystkim dlatego, że filety nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Smażenie piersi  czy duszenie  tego rodzaju mięsa nie zajmuje na prawdę wiele czasu. Można go podać w wersji słonej i z owocami.   Kurczak w sosie curry jest dowodem(...)kroimy w kostkę. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki. Piersi  kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy kurczaka. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być surowe. Śmietanę łączymy z curry i przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Kurczak w sosie curry najlepiej

Pobite gary Barbary
Schab w sosie piwnym 136

pieprz pół litra jasnego piwa 1 marchewka 1 pietruszka pół selera korzeniowego 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ocet winny 1 łyżka     Przygotowanie   Mięso umyłem, osuszyłem, natarłem solą i pieprzem. Do rondla wlałem piwo, włożyłem mięso, dodałem obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotowałem około 1 godziny na małym ogniu(...)niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjąłem z rondla, wywar przecedziłem przez gęste sito i dodałem do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotowałem. Gdy sos zgęstniał dodałem ocet winny. Doprawiłem do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokroiłem w plastry, włożyłem do sosu i jeszcze raz szybko zagotowałem

R'n'G Kitchen
Pasztet porosołowy z żurawiną 143

Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku.  Z rosołu: Mięso z korpusu od kurczaka Mięso z 2 skrzydełek 4 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa

VioletoweKucharzenie
Zapiekany królik z rozmarynem i boczniakami 175

Zapiekany królik z rozmarynem i boczniakami Bez sprzecznie jest to nasze ulubione danie i naprawdę, nie wiem czemu, mięso królika jest tak mało popularne w naszym kraju , przecież jest niesamowicie delikatne i pyszne . Królik to jeden z najzdrowszych gatunków mięsa , chudy , lekko strawny , delikatny i bogaty w mikro elementy oraz białko . Naprawdę warto wprowadzić go do jadłospisu , chociaż co jakiś(...)Królika płukamy , oczyszczamy ze zbędnych , dziwnych błonek i farfocli Dzielimy na porcje . Skrapiamy olejem , nacieramy wyciśniętym czosnkiem , solimy , pieprzymy , obkładamy gałązkami rozmarynu i wkładamy na dobę do lodówki , żeby mięso nabrało smaku i aromatu . Następnie , podsmażamy kawałki królika z obu stron na patelni , tak żeby się skarmelizowały . Przekładamy do formy do pieczenia . Boczniaki , tniemy w cienkie paski , smażymy małymi porcjami

Ogrodnik w podróży
Sos paprykowy z indyczym mięsem 180

Składniki: -1/2 mielonego mięsa z indyka -po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej -jedna papryczka chili -4 ząbki czosnku -8 łyżeczek przecieru pomidorowego -1 łyżeczka cukru -sól, pieprz do smaku -łyżeczka suszonego oregano -220 ml wody zimnej przegotowanej -olej Mięso wysmażamy na odrobinie oleju aż będzie rumiane i chrupkie. Na osobnej patelni podsmażamy obrany i drobno pokrojony w plasterki(...)czosnek, dodajemy posiekaną w paski papryczkę chili, chwile smażymy i dodajemy pokrojone w paski papryki. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy aż papryka będzie miękka. Dodajemy wysmażone wcześniej mięso. Przecier mieszamy z wodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych

Kulinarne przemyslenia
Dojrzewająca polędwica wołowa 183

dokładnie osuszamy. Obtaczamy cukrem z każdej strony. Zamykamy w szczelnie zamkniętym pojemniku i umieszczamy w lodówce na 24 h (nadmiar płynu który powstanie w pojemniku zlewamy). Po upływie czasu mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Otaczamy w soli i ponownie umieszczamy w pojemniku na 24 h. Po tym czasie mięso myjemy i osuszamy.  Wszystkie przyprawy mieszamy i taką mieszanką obsypujemy(...)naszą polędwicę. Wkładamy ją do pończochy i związujemy sznurkiem aby nadać jej odpowiedniego kształtu. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 5 -8 dni. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce (najlepiej przykryć mięso ściereczką). Smacznego

Niezły Młynek
Meksykańska sałatka według Marty 188

wzbogaciłam sałatkę o warzywa i obowiązkowo sos czosnkowy. Polecam! Składniki : *główka sa ł aty lodowej  * 3-4 pomidory rzymskie  * ogórek zielony * czerwona papryka  * 500g mielonego mięsa * łyżka oliwy * 300g pieczarek * łyżka masła  * 3 czerwone cebule * mały koncentrat pomidorow y  * sól , pieprz do smaku * 200g sera żółtego  * puszka kukurydzy  * puszka czerwonej fasoli * sos czosnkowy(...)Przygotowanie : Mięso przesmażyć z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oliwy. Dodać koncentrat i wystudzić mięso. Pieczarki pokroić w pl asterki, przesmażyć na maśle i wystudzić. W misce układać warstwami sałatę lodową,ogórek, pomidory, paprykę, mięso, pieczarki, kukury dzę i fasolę oraz starty ser. Całość polać sosem czosnkowym i schłodzić

Magiczne Życie Marty
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 191

całej powierzchni równomiernie. Na pokrywkach o tradycyjnych wypukłych pokrywkach ta para po prostu spływa po obłym kształcie i spływa po ściankach garnka. W przypadku garnków i naczyń Staub Twoje mięso nigdy  po upieczeniu nie będzie twarde i łykowate. Para nie ucieka, a wraz z nią nie uciekają witaminy i minerały. Nie ma potrzeby dolewania płynów podczas duszenia, dzięki czemu(...)ogromnym wrażeniem smaku pieczonych ot na przykład zwykłych udek z ziemniakami. Dopiero w żeliwie pozwoliłam sobie na luksus nie podlewania kuraka odrobiną wody jak to zwykle czyniłam, żeby mięso nie przypiekło i nie przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak za każdym razem wychodzi taki.... skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się

Blondynka Gotuje