mięso - 63110 przepisów (strona:672/4208)

Drobiowe jajeczka w galarecie 257

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy  i zostawiamy do wysuszenia. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny  i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia. Wywar przecedzamy(...)sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku. Efekt murowany

Życie zaczyna się w kuchni
Faszerowana główka kapusty włoskiej 264

Główka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, ale bez ryżu. Kapusta faszerowana w całości to domowy i smaczny obiad, który ciekawie się prezentuje na stole. Polecam Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mielonej wieprzowiny 100 g parzonego boczku 1 cebula(...)wyciąć głąb. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miseczki, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na stole rozłożyć gazę i położyć kapustę (wycięciem do góry). Ostrożnie rozchylić liście i powpychać pomiędzy nie mięso. Uformować główkę kapusty

Oryginalny smak
Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej 239

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to p ropozycja dla osób lubiących musztardową nutę .  Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku(...)łyżeczka musztardy francuskiej 70 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron, do ładnego zrumienienia. Obsmażone kotlety odkładamy na talerz

Smak mojego domu
Domowa polędwica łososiowa. 224

środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować" Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :)  zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h ... Jak widać(...)laurowym... Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony... pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem. Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami:) Tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na ~3 doby :) w tym czasie przewracamy  naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków

chleba naszego
Rosół z trzech mięs 294

nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć, kość przyciąć (dla uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka(...)się bardzo dużo szumowin). Ugotowane marchewki z rosołu oczyścić z ewentualnych szumowin, pokroić w plasterki i układać na głębokich talerzach razem z makaronem i natką pietruszki (pozostałe warzywa oraz mięso, pozostałe z gotowania rosołu, wykorzystać do innych potraw, np. do przygotowania potrawki drobiowej). Podawać z makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników

Gospodyni Miejska
Kotlety drobiowe siekane smażone na oleju rzepakowym 250

obiad, który pokochają dzieciaki i dorośli nie odmówią dokładki? A co powiecie na kotlety z siekanego fileta drobiowego? Te kotleciki posmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Soczyste, delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach. To potrawa, która w zależności od przypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety(...)kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka maki 1 jajko sól pieprz czarny pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona) szczypta tymianku olej rzepakowy do smażenia Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie

Obiad gotowy
Dieta rozdzielna w świetle antropologii. 126

innymi zdobywanie pożywienia. Podstawowym pokarmem ludzi były rośliny i niewielka ilość białka, które zapewniały termity i jaja. Potem wraz z koniecznością przetrwania (np. suszy) zaczęło pojawiać się w menu: mięso! Najpierw w postaci padliny, a później zdobywane na polowaniach.       Historia ludzkości pokazuje, że przez miliony lat człowiek nie żył w obfitości. Zawsze brakowało pożywienia. Mięso(...)przestrzeni 2 mln lat, nasz organizm przystosował się do spożywania i trawienia tylko jednego typu pokarmu. Przez kilka dni plemię cieszyło się bogatym w białko i tłuszcze mięsem z upolowanej zwierzyny, a potem następne dni, bogatymi w węglowodany owoce, miody i nektary, aż do następnego udanego polowania.       Nasz organizm to mądrość ewolucji. Wie jakie wytwarzać enzymy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis na pieczeń z łopatki 165

pieczarki obieramy i dzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda według własnego uznania, im mniej tym zdrowiej), wszystko razem mieszamy i nacieramy mięso. Możemy marynatę przygotować w naczyniu, w którym będziemy piec mięso. Tak przygotowaną łopatkę obkładamy pokrojoną cebulą, przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy przynajmniej na 5 godz. (może być nawet na całą(...)lodówce aby mięso się zamarynowało. Łopatkę pieczemy ok. 90-110 min (wszystko zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić szpikulcem czy łatwo nam wchodzi, czy z oporem) w 180-200 stopniach Celsjusza, co jakiś czas podlewając wodę aby mięso się nie wysuszyło. Na ok. pół godziny przed końcem pieczenia wrzucamy pieczarki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pulpety w sosie pomidorowym 167

muszę zdradzić jeden tajemny składnik, który Aga dodaje do każdej potrawy, który czyni wszystkie dania WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!! Ten składnik to SERCE💖!!! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe) 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki sojowej  garść siemienia lnianego ok. 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 liście(...)laurowe 5 sztuk ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i delikatnie podsmażamy (aby tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
szybkowar-łopatka w sosie pietruszkowym... 156

śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej(...)strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie zimne mięso wyjąć na talerz, usunąć sznurek, pokroić na grube plastry wywar zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, mąką, przyprawą w płynie, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki w rozdrabniaczu posiekaną podawać z czym

W Mojej Kuchni Lubię
Jak dobrać wino do kolacji? 202

sztuką. Jednak nie musisz być sommelierem, aby trafnie wybrać wino do kolacji. Oto kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym nie popełnisz błędu. Lekkie wino do lekkich potraw, wino wytrawne do mięs i serów – oto generalna zasada. Jeśli jednak nie masz żadnej wiedzy na temat tego trunku, dość trudne może być określenie, które wino jest lekkie, a które nie. Przydatne będą książki(...)kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów o tym winie potwierdzają, że doskonale harmonizuje z drobiem oraz warzywami. Wino Trapiche Astica

Tradycyjna Kuchnia
Polędwiczka wieprzowa w młodym jęczmieniu z zielonym puree ziemniaczanym 276

Polędwiczka wieprzowa to pyszne i zdrowe mięso. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie wykwintnego obiadu właśnie z wieprzowiną w roli głównej. Polędwiczki wieprzowe Szynka parmeńska Młody jęczmień Marchew Masło Ziemniaki Jogurt naturalny Świeże zioła Czosnek Sól i pieprz Mięso myjemy i dokładnie suszymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsypujemy młodym jęczmieniem. Całość zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)wysmarowanego uprzednio tłuszczem. Na mięso układamy plasterki masła i marchewki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości mięsa i rodzaju piekarnika. Ziemniaku na puree gotujemy. Ja zdecydowałem się ugotować je na parze – mają bardziej wyrazisty smak i zachowują wszystkie wartości odżywcze. Do jogurtu naturalnego (ok. 300ml) dodajemy dwa ząbki czosnku, sporo

MarcinChef
Uszka z mięsem Babci Stefci 175

Najsmaczniejsze uszka pod słońcem:) Przepis mojej babci!  Składniki na ciasto: 25 dag mąki 1 jajko sól do smaku woda Składniki na farsz: 25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego 5 dag cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia papryka mielona ostra do smaku Wykonanie ciasta: Z podanych  składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut(...)ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku,  dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką 225

Pyszne danie prosto z piekarnika. Mięso i warzywa otulone delikatną sojową pierzynką doskonale nadają się na świąteczny obiad. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 szkl marchewki z groszkiem kilka różyczek brokuła przyprawa do kurczaka olej sojowa pierzynka 1 szkl ugotowanej soi firmy Targroch 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 gałązka selera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól 1. Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy z przyprawie do kurczaka wymieszanej z odrobiną oleju. 2. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania. 3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.) 4. Soję

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty