Z czym kojarzy się Wam taki zwykły prosty polski obiad? Pewnie pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy jest kotlet schabowy. Pewnie dlatego jest tak chętnie jedzony
Marder&Marder ManufactureTo była niesamowicie emocjonująca niedziela! Córcia brała udział w turnieju Judo Legia Cup dla początkujących zawodników i zawodniczek. W domu były nerwy a już na hali
Dzieje kuchennej Wiewiórygodzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Włączyć piekarnik na 230stopni . W tym czasie przygotować pomadę. Do garnuszka wlać wodę dodać mąkę i sól, zagotować. Przed pieczeniem posmarować pomadą chleby, które
W garach u GosiDo przygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych
Dzieje kuchennej WiewióryTo wyjątkowe placki ziemniaczane bo wersji fit, pieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji
Dzieje kuchennej Wiewióryaromatycznego szczypiorku podana z grzankami. Składniki: 7 ziemniaków 1 pietruszka 4 marchewki 1 szklanka posiekanego szczypiorku 1,5 litra bulionu drobiowego 1 szklanka mleka 3 łyżki śmietany 4 kromki chleba tostowego zioła prowansalskie sól pieprz Wykonanie: 1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 2. Marchewki, pietruszkę zalać bulionem drobiowym i mlekiem, gotować około 7 minut. Następnie dodać(...)ziemniaki i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. 3. Do zupy dodać śmietanę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. 4. Chleb tostowy pokroić w kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi i ciągle mieszając zarumienić go na patelni. 5. Zupę podawać z grzankami
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj porządna porcja pieczywa. Bułki z wyraźnym charakterem, z zadziorem. Domieszka mąki żytniej zdecydowanie dodaje im smaku. Również dość długie pozostawianie zaczynu drożdżowego do wyrastania ma
Marder&Marder ManufactureNie ma jak własna mieszanka przyprawowa, dotyczy to także przyprawy curry. Każdy powinien zrobić ją po swojemu, wg własnych upodobań. Nie jest to wcale trudne i
Dzieje kuchennej WiewióryPomysł jest prosty, realizacja nie wymaga dużo czasu a składniki na ogół są w domu więc … do dzieła. Pieczywo tostowe śmiało możemy zastąpić zwykłym. (Ja chleb tostowy przechowuję w lodówce wtedy długo zachowuje świeżość i nie pleśnieje a przecież i tak jemy go po podgrzaniu ;) ) Składniki na jednego tosta hawajskiego(...)kromka chleba tostowego, 1 plaster ananasa z puszki, 1 plaster szynki, 1 plaster sera żółtego, odrobina masła. Sposób przygotowania tosta hawajskiego: Kromkę pieczywa smaruję masłem, układam na niej plaster szynki, następnie ananas a na koniec przykrywam wszystko serem i zapiekam w rozgrzanym do 200 o C piekarniku (lub w mikrofali wykorzystując funkcje "grill") przez
Gotuj Się Kto Możejajkami będzie, cierpliwości :) Na początek szybkie jajka sadzone na picie z pastą z cieciorki, tak więc lecimy. Składniki: 2 małe bułki pita z czosnkiem i kolendrą (może być chleb tostowy, ziarnisty co macie pod ręką) 2 jajka 100g ciecierzycy z puszki 15g oliwy z oliwek zielenina (sałatka, pietruszka, szczypiorek - co macie ) sól, pieprz Przepis banalnie prosty. Ciecierzycę, oliwę(...)zieleninę miksujemy blenderem na gładką pastę - doprawiamy solą pieprzem. Buły opiekamy na grillu elektrycznym/opiekaczu do chleba, jajka smażymy.Układamy kolejno bułę na to pastę z cieciorki i na górę jajo :) Miodzio. Smacznego !!!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kaloryczniejogurtu greckiego :) Składniki: 300 ml barszczu czerwonego Krakus 200 g twarożku koziego 120 g jogurtu greckiego 200 g śmietany 12% pęczek koperku 1 ogórek 2 łyżki żelatyny 1 op. chleba pumpernikiel 2 jajka do dekoracji sól pieprz sok z cytryny Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy(...)mieszamy. Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
Kuchnia w oparachChlebek bananowy to najbardziej popularny chleb w Stanach Zjednoczonych. Nie jest to jednak tradycyjny chleb jaki my jadamy na śniadanie. Ten chlebek jest bardziej wilgotny i słodszy. Można dodawać do niego różne dodatki np suszoną żurawinę, nasiona chia, owoce lub... pierniki jak w moim przypadku. BANANOWY CHLEBEK Z NUTĄ PIERNIKA Składniki: 4 banany 4 pokruszone pierniki 75 g roztopionego masła
Kuchnia w oparachJeden z lepszych i najprostszych domowych chlebów. Pieczywa tego nie wyrabia się tylko miesza łyżką dzięki czemu jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Pieczywo jest czasochłonne ale bardzo łatwe. Składniki: 5 pierników Katarzynki Kopernika z Torunia 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 300 g chłodnej wody 1 łyżeczka gałki(...)Nagrzewamy piekarnik oraz garnek do stopni 250 st st C. Ciasto wkładamy do gorącego garnka łączeniami do góry, przykrywamy przykrywką i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i po wystudzenia kroimy. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie # przepisnakopernika na stronie http://kopernik.com.pl/konkurs/
Kuchnia w oparachBułeczki są wynikiem wyzwania podjętego wraz z #olejWielkopolski i #olejkonwenanse , który ma udowodnić że można zrobić tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu. Jak przypominam sobie dzieciństwo to pamiętam poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam
Kuchnia w oparachKolejny prosty napitek na blogu. Robi się go łatwo i szybko i pije tak samo: łatwo i szybko, bo smakuje doskonale. Jeżeli lubicie słodkie likiery smak
Marder&Marder Manufacture